O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SERTÉZBORDA HENTEZ MÓDRA PDF Tisk E-mail
Úterý, 25 květen 2010

Já vím, že vás tím Mexikem trápím, ono je to se mnou těžké, to by nejlépe mohla potvrdit má Anička. Bude to už jen pár týdnů a přijde čas dovolené a vyrazíme tam. Tak alespoň pro vás jsem zalistoval v mé oblíbené kuchařce a zároveň knihy přímo vzdělávací: "The Cooking of Vienna's Empire", od Josepha Wechsberga, tedy „Jak se vařilo za Rakouska".

    

 

 

 

     Je to knížka, kterou jsem kdysi objevil v jednom sekáči, a je tam o kuchyni rakouské. Ale co bych to vše jmenoval, všichni víme dobře, kdo byl součástí této krásné říše. U každé země je tam popis místní kuchyně, její historie a pak několik typických receptů. Ochutnali jsme je u nás doma všechny a tenhle nám zachutnal nejvíc. Nelekejte se, vypadá to složitě, ale není, na mou duši.

 

Sertésborda Hentez Módra

(Vepřové kotlety s omáčkou se šunkou a okurkami)

 

                                                      

  • 6 vepřových kotlet asi 2 cm silných (celkem asi 1100 g)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • mouka na obalení
  • 3 lžíce sádla
  • 1 hrnek jemně usekané cibule
  • 1 stroužek česneku, také jemně usekaný
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 hrnek kuřecího vývaru, i z kostky
  • 1/4 hrnku rajského protlaku (Ne kečup!!!)
  • 1 lžička mouky
  • 1 hrnek zakysané šlehačky (smetany)
  • 170 g vařené šunky nakrájené na nudličky (julienne) 30 x 3 x 3 mm
  • 170 g křupavých naložených okurek (nakrájených stejně tak julienne jako šunka)

 

 

     Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce, přebytky otřepeme. Rozehřejme velkou pánev, rozpálíme sádlo a až se z něj začne lehýnce kouřit, osmahneme kotlety, asi 4 minuty po každé straně. Pak vyjmeme a všechen tuk, až na slabý film, vylijeme. Na pánvi osmahneme cibuli, pak přidáme ještě na chvíli česnek. Sundáme s ohně a přidáme papriku, v ní cibuli dobře obalíme. No a pokud si chcete zjednodušit život, v tuto chvíli to můžete hodit do pomalého hrnce. Přidáme vývar a protlak, dáme zpět na oheň a uvedeme do varu. Přidáme zpět maso, přikryjeme a na mírném ohni dusíme 40 minut, nebo až je maso měkké. Během dušení kotlety jednou obrátíme.


     Potom je poskládáme na ohřátou ohnivzdornou servírovací mísu, přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 95°C, aby se udržely teplé. (Porcelánová mísa se musí dát do studené trouby a teprve potom troubu ohřát). V pomalém hrnci to klidně nechte a jenom přidávejte další ingredience. (Maďarská kotletová policie nepřijde, mám to odzkoušeno.) V hrnku smícháme mouku se zakysanou smetanou a za stálého míchání nalijeme do pánve. Vaříme asi 2 - 3 minuty, až je omáčka hustá a hladká. Pak přidáme nudličky šunky a okurky a ještě 1 - 2 minuty povaříme. Přisolíme dle chuti. Nalijeme na kotlety, zbytek podáváme v omáčníku.

    Chutná dobře s noky, nudlemi, rýží, ale ani český knedlík není k zahození.

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,

Michal
Další spoustu receptů najdete v mé Grilovací kuchařce

 

 

Komentáře (34)add feed
Vypada to krasne, chutne a nezdrave, : Alena P-H
uz se tesim na vikend pac to sprubnem...smilies/smiley.gif
Michale nasla jsem polotovar u Cinanu - skoro uplne ceskej knedlik, jenom se to hodi do pary a je uvareno. Jedina chyba, ze to neni dost osolene, coz je u cinanu dost prekvapko. Ja vim, ty asi delas knedliky jenom doma, ze jo.
Ja jsem na vareni lempl, chudak muj drahy chot. Ale nekdy, a ne zase zridka, ho prekvapim(i sebe) necim uplne vyjimecne dobrym. Problem ale je, ze ja vetsinou varim podle fantazie a kdyz to chci zvopaknout vyjde z me varecky neco uplne jine.
květen 25, 2010 20:45
Ještě bych rád připomenul, : Michal
já samozřejmě vím, že se hustá zakysaná smetana (sourcream)nesmí vařit, zdrcla by se a rozpadla na prvočinitele. Recept volá po normální kyselé smetaně, jako se dává do svíčkové, no a s tím vařením opatrně, s tím časem jsem to přehnal.
květen 25, 2010 22:27
vypadá to úžasně : Štěpánka
lákavě, podráždilo mi to chuťové buňky smilies/grin.gif
Určitě vyzkouším smilies/smiley.gif
květen 25, 2010 22:34
A to tu mám ještě od Michala nasulcované další fantastické recepty... : d@niela
to je opravdu drasťák, tohle sledovat ... smilies/grin.gif
květen 26, 2010 00:34
Kysela smetana v USA : Giussi
Michale, da se tady (v USA) sehnat? A jestli ano, tak pod jakym jmenem? Ja jsem na to zatim neprisla a nechat zkysnout slehacku nechci, ta z obchodu je pasterizovana, a kdyz zkysne, tak je to samozrejme spatnymi bakteriemi a to je fuj.
květen 26, 2010 04:41
Michale : mia
já jsem zas jen vzdechla "Boha jeho", to vypadá fakt suprově. Dala bych k nim takové malé chlupaté knedlíčky, dělala jsem je asi dvakrát za svou kariéru hospodyně a kuchařky, ale fakt by mi k tomu sedly. Pak jen nestoupat na váhu. smilies/cheesy.gif
květen 26, 2010 08:37
kysaná smetana : bb2
tady v ČR se dá koupit z rostlinných tuků Rama Créme Fine, ta je určena k vaření a nesrazí se. A pak pravá smetana, velmi hustá, speciálně určená přímo k vaření, která se také nesrazí, jejího výrobce nebo značku ale neznám.
květen 26, 2010 09:54
díííík, to zní parádně : Eny
a já si lámala hlavinku copak dnes synáčkovi po 6-ti týdnech kdy nebyl doma, připravím k večeři...dík. už mám 2kg plecka. To bude nářez a udělám k tomu masenku bramborové knedlíky....chudáček studetský žaludek! A pak pivko, jo, dííííík
květen 26, 2010 13:25
Už jsem : Milene
ho zařadila do kudlančích receptů. Já to vidím s rýží. Jen s tím názvem musím něco udělat. Já to skoro ani nepřečtu. To si prostě nezapamatuju. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
květen 26, 2010 14:08
... : Macesska
Krásně to vypadá. Milene, název je ďábelský, teď napotřetí jsem zjistila, že poslední slovo není "morda" smilies/cheesy.gif
květen 26, 2010 14:45
Nojo, jsem moula, : Michal
má to podtitul Pork chops with ham and pickles, a z angličtiny se mi to přeloží snáz - Vepřové kotlety se šunkou a okurkou. smilies/tongue.gif
A ještě k té smetaně. Já normálně používám sourcream, v téhle "zemi hojnosti" ani nic jiného není. Ale, zkontroloval jsem znova recept, nějak se mi to nezdálo, a ejhle. Ono to píše simmer, čili hodně zvolňoučka a za stálého míchání při nízké teplotě nechat probublat. Pak se to nesrazí. Halt už jsem starej a hlavně zapomnětlivej.smilies/wink.gif
V pomalém hrnci s tím absolutně není problém, konstrukce hrnce nic jiného než tohle ani nedovolí. smilies/smiley.gif
Pokaváde jde o přílohu, jednoduše řečeno - vše je dovoleno, protože to na co máte zrovna chuť je vždy to nejlepší, ne?
Aleno P-H, při zhroucení počítače jsem ztratil tvou adresu a napsal dotaz na ty knedle jiné Aleně, která samozřejmě nevěděla o co jde. Napiš mi prosím tě jak se to jmenuje, protože v čínských obchodech je takový bordel, že vzdávám předem hledání. No a ptát se? Jak jim vysvětlím co je to knedlík? Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
květen 26, 2010 16:03
bb2 : Michal
já bych to z rostlinných tuků nebral. Když se mají rostlinné oleje zahustit, musí se k nim nutně přidat nějaká to chemie. To je jen názor, my tyhle věci prostě nepoužíváme.
Konečně už se přišlo i na to, že sádlo je tuk nejlepší. Žádná chemie, žádné upravované tuky, a vepřové maso je našemu vlastnímu nejpodobnější, takže nejlíp stravitelné. Bohužel, když se stráví, někde se usadí. smilies/angry.gif
květen 26, 2010 16:08
... : bb2
my Ramu taky ne, ale bujonové kostky ano, protože nemám čas nebo jsem líná mít pořád v mrazáku zásobu vývaru. Vybíráme druh, ale je to pořád kostka, čili kompromis. Tak zase pro někoho jiného bude Rama créme fine přijatelný kompromis.
Já nepoužívám ani tu speciálně upravenou, ani krabičkovanou trvanlivou, jedině čerstvou a když mám obavy, že se mi kysaná srazí, použiju radši nekysanou a citron - taky kompromis.
květen 27, 2010 11:25
bb2 : Michal
naprosto s tebou souhlasím, i s tím masoxem. smilies/cheesy.gif
květen 27, 2010 17:31
Michale, : Aknela...
no jo, ale pokud si nechceš sádlo sám škvařit, tak tomu co se tady v Kanadě dá koupit v obchodě bych taky moc nevěřila - vždyť ono ani není v chladicí sekci, je normálně v regálu mezi moukou a rozinkama. A nebo to mám já pomotané že si myslím, že sádlo by mělo být v chladu? smilies/shocked.gif
květen 28, 2010 02:10
Aknelo, : Michal
kdysi jsem absolvoval zemědělskou technickou školu a tam jsem měli jeden z předmětů technologii. Náš pan profesor nám tehdy řekl ať se na nic neptáme, neměli bychom co jíst. Ani suché brambory, protože co se s nimi děje ve skladech... Obilí ve mlýnech se mele i s pošlými krysami a jejich hovínky, na jatkách jsme viděli, ale radši ne. smilies/angry.gif
Takže, celý náš život je jedna předlouhá řada kompromisů, a je jen a jen na nás, co uznáme za ještě snesitelné. On totiž kompromis je ve všem, od jídla až po sex.
Ale abych ti odpověděl, máš zajisté pravdu a tak jsme zas u kompromisu. Co je lepší, margarín nacpaný saturovanými tuky nebo sádlo, kde je nějaká konzervační přísada aby nemuselo být v chladu? Chlazení totiž stojí obchod peníze. Nehájím, jen se snažím porozumět. Konečně, mléko nám tu nekysne, ale rovnou hnije. Proč? Chemie. Kdo kdy doma viděl, aby mělo mléko expirační dobu tři týdny! smilies/shocked.gif
Kdo ti zaručí, že to sádlo k vyškvaření je čisté a bez sajrajtů, ničím nemořené, zas kvůli trvanlivosti? Nikdo, a to se ještě těžko shání, aspoň tady u nás. Musím do supermarketu kde ještě připravují maso z velkých kusů a hezky poprosit, aby mi tlusté schovali. Většinou přichází už balené jak jde na pult. Má zase datum do kdy se musí prodat, kontrolujeme datum a kupujeme to, co vydrží co nejdéle, mají ho tam poměrně "čerstvé ". A stejně jsme se jednou po mletém celá rodina pos*ali. smilies/grin.gif
Už toho optimismu radši nechám.
květen 28, 2010 15:39
Michale, : Aknela..
jojo, já si taky iluze moc co se jídla týče nedělám...I když teď se raduju, protože máme zdroj kuřat, husí a kachen od Hutteritů co se k nim nejspíš modlí a pěkně je po staru po domácku vykrmují. Drůbež od nich je vynikající.

S tím sádlem jsi mi připomněl tatínka jedné mé kamarádky, který sem za ní z Čech vždycky na půl roku přijel (většinou přečkat zimu) a vždycky měl potřebu se o dcerku pořádně postarat, i když jí bylo už přes padesát smilies/wink.gif Udělal si známosti mezi místníma řezníkama (hlavně co byli původem z Německa) a první věc kterou vždycky po příjezdu udělal bylo naškvaření sádla na další rok dopředu. Několik let bydleli v apartmentu a sousedi teda z jeho škvařících aktivit, které trvaly vždycky několik dní, moc nadšení nebyli. Ale sádlo bylo smilies/grin.gif
On vůbec vařil hodně tradičně, moc často se to nedalo jíst (to by člověku asi rychle vypověděl žlučník), ale bylo to vynikající. Vrcholem jeho umění bylo to, že několikrát udělal částečnou zabijačku - od řezníků nakoupil suroviny a nechápu jak, ale v tom apartmentu vyráběl jelita, prejt, tlačenku, všechno moc dobré. Bohužel před pár lety zemřel, moc tu chybí...
květen 29, 2010 03:21
... : Ceskymo1
Giussi zakusana smetana je sour cream
Aknelo cerstvy sadlo se asi spis (lip) kupuje tam, kde jsou mexicani, jinak to, o cem mluvis, znam, a nekoupila bych to - tech eeecek co v tom musi bejt!
Michale ja tu normalne vyzebrala nekolik (hodne) kilo tlustyho veprovyho, ktery odkrajovali a vyhazovali, a ktery jsem si potom doma vyskvarila.

květen 29, 2010 08:16
... : bb2
ježíš, vy s tím naděláte, tak kupujte čerstvé věci a je to, ne? když je to tady, neříkejte, že to není v americe, v německu - čerstvé mléko, čerstvé máslo, sýry, sádlo z ledničky co obsahuje jen sádlo a sůl, normální zeleninu a maso od slušného řezníka, ne balíčky z hypermarketu. Když jíte věci, které by vaše babička nedala skoro ani psovi, tak se nedivte, že se potentíte.
květen 30, 2010 17:10
Ceskymo : Giussi neprihlasena
No ja samozrejme znam sour cream, jenze to s ceskou zakysanou smetanou nema opravdu nic spolecneho. Vzdyt to vubec neni "sour", je to takove bez chuti, proste jakasi husta snad smetanova hmota. Nejlip jsem ji vyuzila do moucniku. Rozmichala jsem ji s cukrem a pouzila to v "dortu" z detskych piskotu a ovoce. No nic, asi tu nic takoveho skutecne nemaji, jak jsem jiz predpokladala.
květen 30, 2010 17:13
Musím chtě nechtě znova do diskuse, : Michal
podmínky nakupování v americku, Německo zas tak neznám, jsou úplně odlišné od nakupování v Česku. Tady u nás v Boise, Idaho, musí jeden shánět, hledat a zkoušet, universální rada prostě není, podmínky jsou jiné v každém státě, v každém městě, dokonce v každém obchodě.
V podstatě jsou tu jen supermarkety různých firem a etnické obchody. Máme tu číňany, vietnamce, bosenský obchod, srbský, dva ruské a jeden universální evropský, kde mají českou hořčici. To by taky leckoho nenapadlo, že i taková běžnost mohla nebýt k dostání. Americká je buď kyselá nebo sladká, dokonce i dijonská má několik variant podle výrobce. Nejlepší - Grey pupon. Výrobky Hollman prostě nebrat, přitom v Čechách patří k nejlepším. Jogurty Dannone, totéž.

Pokud se sourcreamu týče, běžně je v obchodech asi 5 - 6 druhů, liší se samozřejmě výrobcem, každý je jiný. Krom toho jsou k mání jako plnotučný, tedy normální, nízkotučný a bez tuku. Ty dva poslední nekupujeme, je to ze škrobu. Ale v sekci mexické chlazené už si lze vybrat. Určitě je to všude, výrobce se může lišit. Jmenuje se to Crema Fresca, prodává se jako sladká smetana ke šlehání a je výborná a přitom kyselá forma, je vynikající. Nepamatuju si jak se která jmenuje, už nakupujeme podle obrázku, ostatně to bez brejlí stejně nepřečtu. smilies/cheesy.gif

Jinak je to bída, sežene se, ale těch kilometrů! Maso a organickou zeleninu v Co-Op, od nás jedenáct kilometrů, jediné místo ve městě kde lze koupit kořen celeru. Chleba, dovoz předpečeného a mraženého z Německa, je tam k dostání i máslo z farmy v Oregonu, má měsíc záruku a neleželo předlouho mražené v skladech. Ruský obchod, 26 km jedním směrem. Vůbec, s neslaným máslem je to bída. V Trader Joe je k dostání Kerry, ale nejbližší je od nás v Renu v Nevadě, 690 km daleko. To se poněkud prodraží. smilies/wink.gif

Vím i o dobrém řeznictví, jsou to malá jatka, ale je to 46 km a mají stejně jen hovězí. To kupujeme v mexickém obchodě skoro za rohem, milanesa (hovězí nakrájené na tenoučké plátky) ideální na španělské ptáčky, taktéž Carne Asada. Pšeničná mouka - jen jedna, All purpose, (na všechno) ale můžu mít bělenou nebo nebělenou, taky samokynoucí.

Amerika je zkrátka jiná, musíme se buď přizpůsobit, nebo shánět. Rozhodně si žádný z nás nestěžuje ani nenadává, všichni bychom rádi nakupovali
čerstvé mléko, čerstvé máslo, sýry, sádlo z ledničky co obsahuje jen sádlo a sůl, normální zeleninu a maso od slušného řezníka, ne balíčky z hypermarketu. Když jíte věci, které by vaše babička nedala skoro ani psovi, tak se nedivte, že se potentíte.


Někdy se zkrátka stane, že v průběhu hledání toho pravého se koupí něco, co už chvíli někde leželo. Jak to má jeden poznat předem? Je tu taky otázka ceny, protože organickou zeleninu si nemůžeme dovolit každý den, je dvakrát tak drahá.
Mexický sourcream stojí k 5 dolarům, za ty peníze koupím 2 kila normálního. Benzín a objíždění nákupů taky není zadarmo, kdybych to měl všechno objet, je to kolem 90 kilometrů. Přesto si nestěžuju, ani nenadávám, tak to prostě je.
A jestli se někomu nelíbí, že si tady vyměňujeme zkušenosti, no, nevidím v tom nic špatného. Jsme tu jedna rodina, aspoň tak se na to dívám a se mnou určitě mnozí jiní a jiné.
květen 31, 2010 18:45
Ještě jsem zapomněl : Michal
na tvrdý tvaroh. Mexické queso fresco, zas několik druhů, musí se vyzkoušet. Měkký mají u rusů a ve Wincu, ve vaničce s modrou nálepkou. Jen to Winco za není všude. smilies/angry.gif
květen 31, 2010 18:49
Jo, sem moc ráda, že to Michal napsal, : d@niela
Ono je to opravdu dost složitý... Dá se tam koupit plno báječnejch věcí, ale zas plno jiných ne. A taky je nesmírný rozdíl mezi městem (velkoměstem) a tou "velkou" Amerikou...

Například když jsem v New Yorku byla poprvé, tak jsem napřed koukala na ty "nazdobené" obchody, ale pak jsem ochutnala... I ten náš nejmizernější jogurt je lepčejší, než ta břečka, co se prodává tam. Ale nakonec jsem, samozřejmě, taky našla nějakej ucházející, dobrej, ale to je tak vždy a všude a se vším... Člověk musí hledat a hlavně - přizpůsobit se.

Takže v NY zbožňuju džusy, ráda chodím na džus z papaye, co mačkají přímo před vámi, nebo si kupujem ty dřeňové, co jsou husté jak zajíškovaná omáčka smilies/cheesy.gif, jenže - to bych za chvíli byla jak pumelice...

No, a jsou tam velmi levná kuřata, krůtí maso... Jenže - když si zas uvědomíte, jak je asi možné, že má to slepičí dítě ve svém tak ranném věku dvě kila, tak raději zavřete oči :-D.
Ale - jak říkám, člověk se musí přizpůsobit.

Ovšem - takový požadavky, jako mít tam přísun čerstvých a zdravých potravin... to si člověk raději musí nechat zas "na doma", do Čech :-))). Tedy - tam ve městě.
červen 01, 2010 10:03
tak to vidíš, nesmím koukat na americké filmy :) : bb2
v nich si hrdinka zajde volným krokem dopoledne do kanceláře, s kávou v ruce, odpoledne z ní volným krokem odejde a cestou domů se staví ve své oblíbené tržnici. Tam to obvykle vypadá jako na venkově, akorát je to někde v centru NY. U stánku s ovocem poklábosí s Betty a ta jí doporučí ta obzvlášt šťavnatá jablíčka a čerstvé švestky na speciální omáčku. Pak u Stevieho koupí křupavý pórek a něco křehkého chřestu, zatímco spolu konverzují o počasí. A je čas ubírat se k domovu, který je naštěstí za rohem. Každá správná americká hospodyňka bydlí na dosah tržiště s čerstvými potravinami, na dosah Starbucks a na dosah kancelářesmilies/smiley.gif a vy mi tu amériku takhle kazíte.

Zřejmě jsem ten Deník americké manželky neměla číst. Je to sice už pár desítek let, ale následky si ponesu celý život.
červen 01, 2010 12:32
Michal : Milene
Tak Borda Morda se v neděli podařila. Bylo to výborné. Místo kotlet jsem použila vepřové plátky. Syn se divil okurkám v omáčce, že jsem je nikdy do omajdy nedávala. Ale šmakovalo mu to. Příloha byla rýže. Potřebovala jsem toho víc, tak jsem dala 2 zakysaný smetany. Ještě jsem v pondělí vezla tátovi a bráchovi smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif Tak jsem si to zařadila do receptů dobrých a vyzkoušených. smilies/cheesy.gif
červen 01, 2010 13:13
Michale, co je organická zelenina? : Myška
To jako čerstvá?
červen 01, 2010 13:46
... : bb2
organic = bio, tj. přirozeně pěstovaná, bez chemického ošetření, hnojiv, konzervujících postřiků a dozrálá na záhonech
červen 01, 2010 14:12
Milene, : Michal
to jsem moc rád. Vidíš, to jsem taky zapomněl napsat, tady jsou to vždy kotlety, s kostí nebo bez kosti. Správně jsi pochopila, že takový vepřový plátek je vlastně totéž. smilies/smiley.gif
červen 01, 2010 16:10
bb2 dík. : Myška
Sice mne to mohlo napadnout, ale nenapadlo smilies/cheesy.gif.
červen 02, 2010 07:24
Michale : Giussi neprihlasena
Tvaroh do buchet uz bezne kupuju v normalnim supermarketu (u nas na vychode bud Giant nebo Safeway) a je to obycejny farmers cheese. Je to bily obal docela nevzhledny a na nem je nejaka modra vlastovka ci co. Maji dva druhy, jeden je myslim bez pridani soli. Zjistila jsem, ze ty buchty (a jine pecivo vyzadujici tvarohovou nadivku) chutnaji uplne stejne jako s tim "pravym" tvarohem kupovanym v ruskem obchode a stoji to polovinu. Tady jsem nasla na Internetu obrazek obalu:

http://4.bp.blogspot.com/_xbuVvpFISBM/SwtGY4-vuJI/AAAAAAAAApg/sKzUXBmq9Ig/s1600/er.JPG

Tvrdy tvaroh (na strouhani) jsem si z nej jednou udelala sama tak, ze jsem to zabalila do platynka, dala do misky do lednice a zatizila cinkama a ta voda z toho postupne vytekla a zbyl tvaroh, ktery se dal strouhat.

Ale tvarohovou pomazanku s redkvickama tu neudelam ani z toho ruskeho ci polskeho tvarohu tak dobrou jako z ceskeho... Ach jo. smilies/smiley.gif

Dik za ten typ na crema fresca, musim se na to podivat. Kdyby sis pri pristi navsteve obchodu vzal bryle a zjistil jak se jmenuje ta kysela, tak budu moc rada. smilies/grin.gif
červen 03, 2010 04:18
Giussi, : Michal
TO JE VON!!! Myslím ten tvaroh na obrázku.
A ještě k tomu sourcream, včera jsem viděl na show s Emerilem Lagasse, jak to řeší on. Vezme 2/3 buttermilk a 1/3 whipping cream (podmáslí a šlehačka), naleje do hrnku s pokličkou a dá na den do lednice. Nemám to vyzkoušeno, ale vím že je to Pan kuchař, který obvykle ví co dělá.
TY brejle si příště vezmu smilies/wink.gif
červen 03, 2010 17:07
A ještě Giussi : Michal
červen 03, 2010 19:28
Tvaroh se da koupit : Alena P-H
temer vsude(jako curd nebo cottage cheese nebo farmer cheese - ale kvalita zavisi od vyrobku. Nektere jsou moc dobre, nektere zase nic moc.
Ja miluju brynzu - a tak si ji vyrabim smichanim curd a fety a sour cream a cream fraiche - to mi zase vyrabi muj manzel. Neni to sice uplna brynza - ale velice se ji to podoba a je to MOC dobre.
Cream fraiche (Michale ses dobrej) dela muj manzel tak jak je to v tvem linku, ale nedava to do lednice nybrz do tmy a chladu - coz je u nas jenom v zime ve vrchni polici v kuchyni. smilies/smiley.gif Takova trpelivost v kuchyni je snad vlastnosti ryze chlapskou. Ja chci mit uvareno rychle pac se pak muzu venovat cinnostem jinym...
červen 03, 2010 20:29
Nojo, : Michal
creme fraiche, já ani pořádně nevěěl co to je, v krámě to nekoupím, tak jako na mascarpone jsem ještě nenarazil. No, jsem živej, tak co. smilies/cheesy.gif
A aby to ostatní nemuseli číst ten link co jsem dal pro Giussi, tak tam je: 1 hrnem smetany na šlehání (0,253 litru) a dvě lžíce podmáslí. Nechat stát při pokojové teplotě 8 - 24 hodin, pak do lednice, vydrží až 14 dní. A co je důležité, může se vařit, nesrazí se. Tak proto oni ti maďaři v receptech klidně tu zakysanou smetanu vaří! Ono jeto vlastně něco jiného. smilies/shocked.gif
červen 03, 2010 23:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]