O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CEVICHE PRO LABUŽNÍKY OD "A" DO "Z" PDF Tisk E-mail
Úterý, 13 červenec 2010

Snad si vzpomínáte, ono to zas není tak dávno, že jsem sem dal recept na Ceviche (což je jen jeden z názvů), zkrátka na jídlo z ryb „vařených" za studena v limetkové šťávě. Když tak si klikněte a osvěžte si recept, třeba by se vám v současných horkých dnech také "šiknul". No, a k mému překvapení jsem právě zjistil, že se Ceviche dělá i z hovězího.

 

 

 

 

 

 

Dnes vám chci předložit recept na kompletní jídlo včetně příloh. Vše vám pěkně postupně popíšu, jak to budete připravovat... Tak nejprve:

 

Šťouchané citrónové brambory:

 

 

 

1 1/4 kila malých červených brambor, prostě brambor, co se jedí i se slupkou,
1/4 hrnku extra-virgin olive oil,
2 KL strouhané citrónové kůry,
hrubá krystalová sůl a pepř,
(já tam ještě přidal i šťávu z toho citrónu, když už jsem ho ostrouhal.)

 

    

 Brambory uvařte v páře, ne ve vodě. Já myslím, že je to dobrý nápad, nic se z nich nevymáčí, trvá to asi 25 minut. Pak si dejte vařit chřest, tomu to netrvá moc dlouho. Potom brambory přesypte do mísy, rozšťouchejte, ale ne úplně na kaši. Zamíchejte do nich to ostatní.

 

 

 

 


Chřest s ořechy

 

     Zeleninovou přílohu také děláme ze zelených fazolek, místo worcesthire lze použít balsamikový ocet, oříšky celkem jakékoli, někdy do nich ještě přidám parmazán.


2 1/2 lžičky soli,
3/4 kg chřestu, umytého, tvrdé konce odřezané,
6 lžic másla,
3/4 hrnku hrubě nasekaných vlašských ořechů,
1 1/2 lžičky worcesterské omáčky,
1/4 lžičky pepře.


Do hrnce dejte vodu a sůl, uveďte do varu. Přidejte chřest a vařte až je měkký, proceďte (neproplachovat vodou, ztratil by barvu), a nechte okapat.

 

     Rozpusťte máslo, přidejte oříšky, worcester, sůl a pepř a smažte zvolna, až jsou oříšky zlatohnědé a křehké, asi 3 minuty. Pak přidejte chřest, a asi jednu minutu prohřejte a promíchejte s oříšky na másle.

 


Grilovaný tuňák


     Tohle je zcela základní recept na grilovanou rybičku, a nemusí to být zrovna tuňák. Z halibuta i mečouna jsou taky náramné steaky a vlastně to může být i z jiných ryb. Takže si sežeňte:


4 steaky z tuňáka, 2 - 2,5 cm silné,
2 lžíce extra virgin olivového oleje,
sůl a pepř.


     Když jsem to dělal naposled, vylepšil jsem to ještě nastrouhaným zázvorem, smíchaným s olejem. Další možnost je česnek, bylinky skoro jakékoli zrovna máte, citrónová šťáva...

Steaky potřete olejem, posolte a popepřete.

 

     Grilujte na středně silném ohni. 2-3  minuty pro "středně propečené", 3-4 minuty po každé straně pro "zcela propečené, tj. = tuhé", na okraji je vidět, jak se u tuňáka růžová barva mění v bílou. Nepřežeňte pečení, střed má být růžový, jen teplý. Ihned servírujte s dílky citrónu.

 

     K tomu musím poznamenat, že je to stejně dobré udělané na skoro suché pánvi.

 

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,
Michal
Další spoustu receptů najdete v mé
 

 

 

Komentáře (2)add feed
Michale : mia
pěkné recepty, ale teď víceméně pijeme a pijeme v těch vedrech. Jak u Vás??
červenec 14, 2010 07:42
Mio, : Michal
my taky. Přijeli jsme z dovolené v Mexiku, strávili ji na pláži pod slunečníkem a s číšníkem s pivem nedaleko. A to nám nosil kbelíky s ledem a šesti Coronami najednou. Pak do moře ochladit se. Skoro jsme nejedli, kdo v tom horku má hlad?
Jenže jak říkám, člověk si prostě musí vybrat, zimu nebo teplo. Zimu já nerad, tak je to jednoduché. Naštěstí tady v Boise máme tak nízkou vlhkost vzduchu, že to horko není tak strašné jako doma. smilies/kiss.gif
červenec 14, 2010 15:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]