O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

IRISH STEW - IRSKÉ DUŠENÉ MASO PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 29 duben 2010

Měli jsme tu nedávno povídání o Irsku a Irské kuchyni. Recept, který jsem vám k tomu dal, Corned beef, patří k těm složitým a hlavně dlouhotrvajícím. Přiznávám, že jsem pod dojmem z mého psaní balíček masa na Corned beef koupil, ale tady je běžně k dostání už naložené.

 

 

 

 

 

 

     Abych se vrátil k mým oblíbeným jednoduchým receptům, dnes to bude Irish stew, neboli irské dušené. Protože angličtina rozlišuje maso ovčí a beraní, (lamb a mutton) dělá se především z ovčího, hovězího, ale i beraního. Jinak, podle autora knihy "Tři muži ve člunu, o psu nemluvě", se dělá z jakýchkoli zbytků, které najdete. Posuďte sami, ale nejdřív trochu historie. Ballymaloe", nebo „stobhach gaelach" je tradiční irské jídlo, které dobře zasytí, uvařené z těch nejlevnějších surovin. Brambory byly po léta nejhlavnější potravinou Irska, podle pramenů spotřebovali na obyvatele ročně 400 kg brambor. Neuvěřitelné, že, ale byl to chudý kraj. Další složkou je mrkev a petržel. Ovce chovali pro jejich vlnu, mléko, a nakonec je snědli. Takže:

 

Dnešní irské dušené:

 

     Když Irové začali emigrovat do Ameriky, vyzáblí po hubené bramborové dietě, samozřejmě si přivezli své jídelní tradice. Stew se změnilo a přizpůsobilo místním podmínkám. V Americe není tolik ovcí, proto se do receptů vloudilo hovězí. Podle tradičních receptů je to jídlo husté, hustší než náš guláš. Do receptů se vloudil i Guiness stout, silný černý ležák. Osobně ho nemám moc rád, má málo bublinek a chutná mi jako zvětralé pivo. To je ovšem věc názoru, já osobně, když irské pivo, dávám přednost Harp.

 

     Recept je pro přípravu v mém oblíbeném pomalém hrnci, ale ten samozřejmě není podmínkou.

 

 

Ingredience:

 

  • 1 kg masa bez kostí, jako na guláš nakrájeného. Záleží jen na vás co to bude - ovečka nebo kravička

  • 2 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky asi 2,5 cm

  • 3 velké mrkve, taky očištěné a nakrájené jako brambory, 3 řapíky celeru, samozřejmě můžete použít kořen.

  • 2 cibule, na plátky nakrájené, nebo nadrobno, jak je libo, pak můžete vynechat pórek

  • 3 velké pórky, jen bílá část, na tenko nakrájené. (V Americe jsou pórky 3 cm v průměru)

  • 2 stroužky česneku,
  •  ½ litru hovězího vývaru (nebo plechovka Guiness, 0,3 l + stejně vývaru)
  • 2 lžičky tymiánu, lžička soli, lžička pepře, 2 bobkové listy

  • ¾ hrnku vypeckovaných sušených švestek, drobně pokrájených

  • ¼ hrnku petrželky, nakonec na posypání.

 

 

Tak, a teď co s tím:

 

     Nic ze surovin se předem neopéká, ani maso, vše krom švestek se prostě nahází do hrnce. Vaří se zvooooolna, jak už na to je pomalý hrnec stavěný, na nízkou teplotu (low), 8 hodin, nebo až je maso na vidličku měkké. Pokud ho budete vařit v normálním hrnci, dusí se samozřejmě pod pokličkou. Švestky přidejte až tak dvě hodiny před koncem vaření (½ v normálním hrnci).

 

     K tomu se tradičně jí irský chléb ze sody, ale ten až zas jindy, protože stejně - není nad poctivý český a velice lahodný chléb.

 

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,

Michal

Další spoustu receptů najdete v mé

Grilovací kuchařce

 

 

Komentáře (12)add feed
... : bb2
Mám ráda jídla z jednoho hrnce, obzvlášt pomalu dlouze vařená. Když se takové dušené hovězí jen tak táhne a vůně se line a občas se musí jít ochutnat, jeden hrnec, jedna naběračka, při vaření se může dělat cokoli jiného, nic se nepřipálí, to je paráda.

Mimochodem, právě začíná můj oblíbený Grand restaurant pana Septima :-) a už máme chutě a asi dáme omeletku, aby nám ten film víc chutnal.
duben 29, 2010 22:51
Zrovna nedávno : Aknela.
jsem Irish stew vyráběla, moc se povedlo. Hledala jsem nějaké recepty na internetu a našla pár kde doporučovali přidat hned na začátku vaření dvě lžíce cukru. Zkusila jsem a bylo to moc dobré. Zase tam ale nebyly ty švestky ani porek, příště vyzkouším tenhle recept. Ale nevím jestli budu ochotná takhle plýtvat Guinnessem, je to moje oblíbené pivo a lít ho do jídla se mi moc nechce, radši ho vyleju rovnou do žaludku smilies/wink.gif
duben 30, 2010 05:00
Michale : Kamila
hned jsem si vygůglila pomalý hrnec a myslím, že ho brzy zakoupím - dík za tip!
duben 30, 2010 08:48
Hm, dělám chudou variantu : Pančelka
Moje chudá varianta je podobná, až na to, že nejdřív začnu vařit maso na kostky, asi po hodině přidám oloupané velké brambory nakrájené podélně na čtvrtky a po další hodině kapustičky. vařím tak dlouho, dokud nejsou z kapustiček jen lístky, z brambor jen drobky a maso na nitě. Žádná mrkev,ani pórek, ani cibule, žádný koření, jen vývar nebo sůl, zato trochu česneku. Mňamka.
duben 30, 2010 08:52
Irish stew dělám léta : Alena Bodka
akorát bez těch švestek. Naučila jsem se ho kdysi v anglii a xdělám ho v troubě ve skleněné zapékací míse s víkem. Nemá to chybu.
duben 30, 2010 10:53
Pomalý hrnec : Michal
je můj oblíbenec. Nejen že se o to nemusím starat, ale jídlo je z něj hned "uleželé", jak správná česká kuchyně má být.smilies/tongue.gif
Ty švestky jsem si vygooglil, když jsem hledal co nejoriginálnější recept, má to dodat závěrečný "šmrc", právě tak jako Guiness. Ale podmínka to není, nebojte, Irská policie nepřijde. smilies/cheesy.gif
duben 30, 2010 15:40
Slow cooker : Mikin
Vsichni moji znami kteri vari aspon trochu zdrave pomaly hrnec, crock pot, slow cooker maji. Nadhera je, ze je to pomerne levny kram a ze do toho muzete vsechno nahazet pred odchodem do prace a kdyz prijdete domu, je vecere skoro hotova.
duben 30, 2010 17:56
no ono jeto původně jídlo irských rolníků : alena puntík
ráno, než šli na pole, hospodyně naládovala hliněný hrnec a utěsnila polici a šupla to do trouby již vyhasínajících kamen. Ráno se na nich uvařila snídaně a pak už do nich do ovběda nikdo nepřikládal. Zbytkové teplo pracovalo celé dopoledne - a KDyž se rodina v poledne vrátila, tak to jídlo bylo akorát. Ale jídlo je to vynikající. Pomalý hrnec neznám, ale staré dobré sklárny Kavalier ze Sázavy nad Sázavou vyráběli - a nad ještě vyrábějí skleněné varné nádobí, z nichž kulatá nebo oválná miska s víkem perfektně pomalý hrnec nahradí. A tohle nádobí má tady doma skoro každej.
květen 01, 2010 07:37
varné sklo taky ještě používám, : bb2
je výborné, jen se s ním nesmí trošku víc klapnout, jinak křapne, a nesmí se do rozpáleného přidat studenou vodu, jinak hrozí prasknutí, což se mi stalo a sbírat z horké trouby nákyp se střepy bylo nepříjemné. Jdlo v něm rozhodně nemůže zůstat v troubě dvě tři hodiny bez dozoru, bez podlití, jinak se připálí - tedy pokud předtím nebylo zalité dvěma litry vody a tedy vařeno. Výhodou je, že se v něm dá slušně servírovat rovnou na stůl, pokud se udržuje bez napečených černých map. Což se mi v myčce daří, ale ručně to byla vždycky docela fuška, nakonec se to vydrbalo tekutým pískem a plastovou drátěnkou, ale i to způsobilo drobné škrábance, ve kterých se příště zase víc usadily napečeniny. Zapékám v něm nákypy. Dnes už je překonané varnou keramikou, když je kvalitní, tak vydrží víc a je krásná.
Pomalé vaření v elektrickém pomalém hrnci je něco úplně jiného.
květen 02, 2010 20:12
tak jste mě dostali : Kamila
už mám pomalý hrnec objednaný - a teď bysem prosila další recepty, Michale, díky smilies/wink.gif
květen 03, 2010 14:09
bíbí trouba nesmí jet "na plný koule" : Alena Bodka
a miska musí být s víkem.To víko tam krásně zapadne a z misky neuniká voda, naopak, PÁRA SE NA VÍKU SRÁŽÍ vrací se zpět do misky. Takže podlůévat není vůbec třeba. Protože se to peče na velmi mírném ohni, peče se to déle než normální vepřo v pekáči. Protože se neodpařuje voda a neuniká z nádoby - nevznikají ani napečeniny. Maso proložené bramborami a zeleninou pak stačí pouze podlím a zvolna DUSIT.....(anglicky to stew) - proto se to taky tak jmenuje. V Anglii na to tenkrát měli hrnec litinový - s pokličkou, která do hrnce přesně zapadla - stejně jako je tomu u skleněné misky s víkem- a výsledek neměl chybu. Prakticky od osmašedesátého roku to stew periodicky takhle dělám a nikdy se to ani nepřipálilo, ani nepřipeklo. a přesně jako v pomalém hrnci - ráno to šoupneš do trouby, a v poledne máš oběd. Nemusíš k tomu lítat, míchat, podlévat, kontrolovat a podobně.
květen 03, 2010 23:44
... : bb2
máš pravdu
květen 04, 2010 12:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]