O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CORNED BEEF, LAHŮDKOVÉ, ŇAM! PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 18 březen 2010
Přejít na obsah
CORNED BEEF, LAHŮDKOVÉ, ŇAM!
Strana 2

Jak už jsem se zmínil v komentáři k článku o svátku Svatého Patrika, další jídlo, které k tomu svátku patří, je „Corned beef, cabbage, potatoes, with horseradish sauce“, což ochotně přeložím - aspoň částečně  - jako Corned beef, zelí a brambory s křenovou omáčkou. No, ona to ani tak není omáčka, jako dip, tenhle termín už všichni známe, že.  Nejdřív musím vysvětlit, že to hovězí nemá s kukuřicí – corn - naprosto nic společné.


 

 

 

 




     Jméno je uvedeno v Oxfordském slovníku už v roce 888 po Kristu. Je to hovězí maso naložené s hrudkovitou solí - kernels - v soudku. (Corn of salt, takže zrna soli.) Irsko bylo největším vývozcem takto naloženého, vlastně nasoleného, hovězího, na světě, až do roku 1825. Všichni známe z literatury, že námořníci na dlouhých plavbách nejedli takřka nic jiného, než nasolené hovězí, což je, jak už víme, corned beef.

 

     V Anglii se servíruje Corned beef, ale je to také irské jídlo. "Corned beef a zelí" není zrovna původem irské, ale "corned beef" je, svět si jen to zelí přidal. Oblast Cork v Irsku byla velkým producentem Coerned beef kolem roku 1600, až do roku 1825. Byl to jejich vývozní artikl do celého světa, převážně v plechovkách.

.


     Britská armáda se tím živila už v době napoleonských válek. Dnes můžeme (aspoň tady v Americku) koupit Corned beef v plechovkách v každém obchodě, ale naštěstí je i běžně k dostání corned beef jen naložené, které si pak každý sám dodělá a dopeče doma.

.
     Pak je to nejlepší, protože v plechovkách je dnes maso už namleté, a našel jsem tam kousky rozsekaných žil i chlupaté kůže. Fuuuj!

 

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]