Taky tak často nevíte, co máte zase vařit? Dneska vám tedy zkusím přidat relativně rychlé a podle mě dost dobré jídlo. Našla jsem je mezi recepty, co měl doma můj taťka - snad od někoho z práce, ale nikdy to naši nevyzkoušeli. Původní recept je dost strohý, nic moc nevysvětluje, neudává množství, takže platí staré známé: „Přiměřeně." Já jsem si recept trošku upravila, myslím, že je tak lepší, ale je pravda, že trošičku pracnější.
Napíšu vám tedy obě verze - nejprve původní recept - moje úpravy jsou ty "zelené poznámky". ŠPAGETOVÁ BÁBOVKA Špagetová bábovka![](http://obrazky.kudlanka.cz/spag.jpg)
Budete potřebovat balíček špaget a přiměřené množství následujících surovin: strouhaný sýr, kečup nebo rajskou omáčku z konzervy, nivu nebo balkánský sýr, bazalku, žampióny nebo jiné oblíbené houby, salám (není nutný), pepř, strouhanku, olej a čtyři vejce.
V případě, že se vám moje úpravy zalíbí, tak si ještě připravte stroužek česneku, italské koření* a cibuli. Bábovkovou formu vymažte olejem a vysypejte strouhankou. Uvařte balíček špaget. Do formy položte vrstvu špaget, posypejte strouhaným sýrem, zalijte kečupem. Kečup mi připadá jako šididlo, takže dávám místo toho rajskou omáčku (kupovanou), kterou ještě smíchám se špetkou italského koření*) a rozmačkaným stroužkem česneku. Položte další vrstvu špaget, na ně strouhanou nivu, okořeňte bazalkou. Niva nebo spíš místní (americká) varianta „blue cheese“ je pro nás moc silně voňavá, takže jsem místo toho začala dávat „feta cheese“, v ČR asi balkánský sýr. Mimochodem bazalku máme nasušenou ze zahrádky, ta tak krásně voní! V původním receptu už se nezmiňují dále o kečupu, ale já dávám tu rajskou na vrch každé vrstvy, jinak by mi to připadalo suché. Položte další vrstvu se žampióny a nakrájeným salámem, okořeňte pepřem. Já ty houby napřed trochu podusím na cibulce a salám nedávám, máme to jako bezmasé jídlo a věřte, že tam ten salám nechybí. Opět přidávám tu rajskou. Horní vrstva je ze špaget, celou bábovku zalijte čtyřmi rozmíchanými vejci a upečte. Na horní vrstvu už tu rajskou nedávám. Peču přiměřeně asi tak půl až tři čtvrtě hodiny. Vyklopte z formy a nakrájejte. Můžete jíst bábovku teplou i studenou. Vyklopit to z formy v jednom kuse se mi moc nedaří, ale i tak je to dobré a jíme ji teplou. *) místní italské koření má následující složení: majoránka, tymián, rozmarýn, saturejka, šalvěj, dobromysl (oregáno) a bazalka. Nemáte-li některé z těchto koření, jistě se nic nestane, když ho vynecháte. Nebo tam jednoduše vražte jen tu dobromysl. Dobrou chuť vám všem přeje Giussi
|