O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠPAGETOVÁ BÁBOVKA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 11 březen 2010

Taky tak často nevíte, co máte zase vařit? Dneska vám tedy zkusím přidat relativně rychlé a podle mě dost dobré jídlo. Našla jsem je mezi recepty, co měl doma můj taťka - snad od někoho z práce, ale nikdy to naši nevyzkoušeli. Původní recept je dost strohý, nic moc nevysvětluje, neudává množství, takže platí staré známé: „Přiměřeně." Já jsem si recept trošku upravila, myslím, že je tak lepší, ale je pravda, že trošičku pracnější.

Napíšu vám tedy obě verze - nejprve původní recept - moje úpravy jsou ty "zelené poznámky".

 

 

 

 

            ŠPAGETOVÁ BÁBOVKA

 

 

Špagetová bábovka

 

 


     Budete potřebovat balíček špaget a přiměřené množství následujících surovin: strouhaný sýr, kečup nebo rajskou omáčku z konzervy, nivu nebo balkánský sýr, bazalku, žampióny nebo jiné oblíbené houby, salám (není nutný), pepř, strouhanku, olej a čtyři vejce.

V případě, že se vám moje úpravy zalíbí, tak si ještě připravte stroužek česneku, italské koření* a cibuli.

 

     Bábovkovou formu vymažte olejem a vysypejte strouhankou. Uvařte balíček špaget. Do formy položte vrstvu špaget, posypejte strouhaným sýrem, zalijte kečupem.

Kečup mi připadá jako šididlo, takže dávám místo toho rajskou omáčku (kupovanou), kterou ještě smíchám se špetkou italského koření*)  a rozmačkaným stroužkem česneku.

 

 

 

 

 

 

     Položte další vrstvu špaget, na ně strouhanou nivu, okořeňte bazalkou.

Niva nebo spíš místní (americká) varianta „blue cheese“ je pro nás moc silně voňavá, takže jsem místo toho začala dávat „feta cheese“, v ČR asi balkánský sýr. Mimochodem bazalku máme nasušenou ze zahrádky, ta tak krásně voní! V původním receptu už se nezmiňují dále o kečupu, ale já dávám tu rajskou na vrch každé vrstvy, jinak by mi to připadalo suché.

 

     Položte další vrstvu se žampióny a nakrájeným salámem, okořeňte pepřem.

Já ty houby napřed trochu podusím na cibulce a salám nedávám, máme to jako bezmasé jídlo a věřte, že tam ten salám nechybí. Opět přidávám tu rajskou.

    Horní vrstva je ze špaget, celou bábovku zalijte čtyřmi rozmíchanými vejci a upečte.

Na horní vrstvu už tu rajskou nedávám. Peču přiměřeně asi tak půl až tři čtvrtě hodiny.

    Vyklopte z formy a nakrájejte. Můžete jíst bábovku teplou i studenou.

Vyklopit to z formy v jednom kuse se mi moc nedaří, ale i tak je to dobré a jíme ji teplou.

 

 

 

*) místní italské koření má následující složení:

 

majoránka, tymián, rozmarýn, saturejka,

šalvěj, dobromysl (oregáno) a bazalka.

Nemáte-li některé z těchto koření, jistě se nic nestane, když ho vynecháte.

Nebo tam jednoduše vražte jen tu dobromysl.

 

 

Dobrou chuť vám všem přeje

Giussi

 

 

Komentáře (8)add feed
jééééééé - to musí být dobrý - díky moc, to je báječný nápad! : ivanka
a já si zrovna lámala hlavu... Giussi, díky!
březen 11, 2010 15:25
No, nevím : Radmila
Asi bych to nedávala do bábovkové formy, aby z toho nebyl kydanec a kupovanou rajskou-blé.Mě to přijde jako když kočička s pejskem pekli dort, moc ingrediencí.Nebrat, promiň.
březen 11, 2010 15:43
Radmilo, : Michal - Drobek
to je tak, tady v americku si z těch kupovaných můžeš vybírat. Od opravdu levných, -blééé, až po opravdu dobré, se jmény mistrů, jako Emeril Lagesse, ale taky Paul Newman. Ten kdysi, z hecu, vyrobil dresink. Prodával tolik, že z toho nakonec vyrostl velice prosperující podnik. Budiž Paulovi čest a sláva, nevzal si z výtěžku ani cent, vše šlo na charitu. smilies/shocked.gif
Nápad s bábovkovou formou je krásný, ale jak Giussi píše, vyklopit se to nedá. Dám to do skleněného, a mělkého pekáčku a budu vybírat lopatkou.smilies/cheesy.gif
Jsem totiž přímo fanatik do vaření, vděčný sudičkám, že mi to nepřisoudily jako povolání. Červené italské omáčky a těstoviny - tak na to mně utáhne kdykoli, kdokoli a kamkoli. Teď se u nás nevaří, proto žádné recepisování nepřidávám. Dokončujeme stěhování a vzpamatováváme se z něj. Až najdu ten pekáček, Giussiny špagety docela jistě stvořím, už jako nutnou rehabilitaci.
Díky Giussi. smilies/kiss.gif smilies/kiss.gif
březen 11, 2010 15:58
Pripravuji : Linda1
to klasicky taky, špagety a dělám vlastní omáčku a zapékám to v pekáči, je to jednodušší než v té bábovce. Je pravda, že v jiné podobě u nás špagety moc už jíst nechtějí.
březen 11, 2010 16:23
já dělámm takhlůe podobně špagetovou pizzu. : Alena Bodka
vymazat koláčovou kulatou formu, uvařené špagety promíchat se syrovým vajíčkem, naskládat do formy, a dále dle fantazie - polít kečupem, nebo poklást mdyrovými rajčaty - a dále viz. výroba jakékoli pizzy. Navrch hustě zasypat sýrem a upéct. Mje děti tohle měli radši než normální pizzu. Navíc je to syté jídlo, kterým se krásně nacpaly.-
březen 11, 2010 16:47
a navíc : bb2
se do toho jako do všech nákypů dají zužitkovat různé drobné zbytky, ze kterých samotných by se pokrm nevyrobil :-)
březen 11, 2010 17:46
Giussi, řecký sýr feta : bb2
z ovčího nebo kozího mléka je už běžně k mání i zde:-) ale kvalitní je dražší, takže se obvykle nahrazuje levnějším univerzálním balkánským. Jenže je to jako se všema náhražkama - dá se to, ale chutná to jinak a často se stane, že to náhražkové jídlo ohodnotí strávníci jako nic moc a příště si to neuvaří.

Michale, podobně s rajskou omáčkou, i u nás se dá koupit dobrá, nebo stačí koupit krájená sterilovaná rajčata a dochutit. Ale je to dražší a lidi vezmou raději hamé kečup.
březen 11, 2010 17:51
Giusii, urcite vyzkousim, : Alena P-H
asi si to trochu prizpusobim - ale vypada to na rychle a dobre jidlo. To jsou recepty, ktere mam rada na vsedni den.
Ja moc na vareni nejsem pac to krade moc casu a tak pres tyden varim jen rychle a jednoduche recepty - ale pres vikend se snazim udelat neco vice "propracovaneho'. Inspiraci hledam pres internet, je to parada, kolik "varivych" stranek existuje ale obcas se mi stane, ze stvrdnu nad prohlizenim webu misto vareni. Nastesti salaty jsou dobra rychlovka vzdycky.
březen 11, 2010 19:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]