O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

YORKSHIRE PUDDING = NĚCO K OMÁČKÁM PDF Tisk E-mail
Pondělí, 25 leden 2010

Yorkshire pudding je pokrm, který vznikl v Yorkshirském hrabství v Anglii a dosáhl širokou popularitu. Je vyroben z těsta. Nemá naprosto nic společného s pudinkem, jak ho známe, ani s anglickým plum puddingem, což je vánoční pochoutka, kterou jsem měl to štěstí neochutnat, pouhý popis mi stačil...

 

 

 

 

     Jen pro zajímavost: Plum pudding:

Do plátěného pytlíku na půdě a pěkně v průvanu, se postupně, jako ovoce zraje, nalévá lůj a přidává ovoce. Na Vánoce je to údajně správně zralé a uleželé...

 

Ale dnes bych vám rád řekl o Yorkshire puddingu - což jsou v podstatě ve formičkách pečené knedlíky  a nejčastěji je podáván s hovězí pečení Prime rib, s roštěnou, kuřetem - případně jakýmkoli jídlem, a s omáčkou. Protože naše kuchyně nic takového nezná, mohla by to být pro vás i zajímavá obměna jídelníčku, zvlášť proto, že to není pracné vyrobit. Posuďte sami:

 

 

.Ingredience:

 

2 hrnky hladké mouky

½ litru mléka

2 vejce

sůl dle chuti

 

Do mísy dejte mouku a do důlku uprostřed rozklepněte vejce, přilijte polovinu mléka a vařečkou, nebo lépe ručním šlehačem rozmíchejte na hladké těsto. Pak přilijte zbytek mléka a šlehejte, až se na těstě budou dělat bubliny. Nechte 20 minut až 3 hodiny odpočinout.

 

Troubu si rozehřejte na 220°C (425°F), do formiček na mufiny kápněte tuk z pečeně, nemáte-li, tak použijte olej a dejte do trouby. Až je tuk horký, tak do formiček nalijte těsto, které jste znovu promíchali. Pečte asi 25 - 30 minut do zlato-hněda.

 

     K tomu můžete podávat i zcela základní omáčku, jak je popsaná u Prime rib (řeknu a přesný recept dám příště), ale vlastně kteroukoli omáčku, jinak připravovanou ke knedlíkům nebo rýži.

 

A jako vždycky

vám přeju dobrou chuť,

Michal.

 

Další spousty receptů najdete v mé Grilovací kuchařce.
Případné dotazy a nadávky adresujte přímo mně, drobek zavináč eml.cc

 

 

Komentáře (16)add feed
jak je to relativni : mura1
obměna jídelníčku, zvlášť proto, že to není pracné vyrobit.

a pak pry slehejte, az se budou delat bubliny..., vymastete formu na muffiny...

mne to prijde pracne dost smilies/grin.gif

ale vypada to zajimave. jsem si az do ted myslela, ze yorkshirsky puding je cosi jako masovy nakyp. a ono knedliky. to jsou veci. neexistuje nejaka bezforma varianta tech yorkshirskych knedliku? formu na muffiny nemam

tyto znaky opiste: zmord
leden 26, 2010 08:04
muro : Kamila
vypadá to, že těsto bude řidší - možná by to šlo nalít do vymazaných hrníčků a upíct tak... ale doporučuju formu na muffiny koupit - já mám silikonový, to není třeba pracně vymazávat, fakt stačí kapička něčeho. A užiju to - naleješ do toho jakýkoliv těsto a výsledek vždy vypadá náramně pracně smilies/grin.gif
leden 26, 2010 08:25
Michale : mia
trochu kypřícího prášku se tam nedává?
leden 26, 2010 09:25
Mia : Michal
prášek se nedává.
Mura1 - ruční šlehač s metličkami dokáže divy. Na to jak vymastit formu - jsou dva způsoby, když se to dělá k pečeni, tak se jen kápne na dno trochu vypečeného tuku. A takový spray, to máme doma po ruce pořád. V Americe se už prodává i namíchaný s moukou, takže místo vymaštění formy a vysypání moukou se to jednoduše nastříká. Je tu i něco dobré, tu a tam.
Kamila - silikonové formy jsou zázrak, děláme v tom i kdendlíky v mikrovlnce. Ale i ty plechové jsou dobré, jsou konické a vše snadno vypadne ve. Díky za komentář.
leden 26, 2010 15:35
Michale : Milene
teda nevím, jestli už to tady neproběhlo. Jak děláš knedlíky v mikrovlnce? smilies/wink.gif
leden 26, 2010 15:54
mimochodem : mura1
kolik sni prumernej stravnik*) takovejch yorkshirskej pudingu, na kolik je tenhle recept a kolik kousku muffinu ma takova forma?

*)prumernernej stravnik sni 4-5 houskovejch knedliku
leden 26, 2010 15:56
Muro1, já sním jeden : Michal
a mám toho až až. Na kolik je česká forma ovšem nevím, naše má 12 dolíčků.

Milene úplně nej a nejjednodušší je: 2 hrnky mouky, 1 tvrdý rohlík na kostičky, 1 pytlík sušeného droždí (někdy dám místo malou lžičku prdopeče), a tolik vody až je to polotekuté bláto, co by se při vaření ve vodě rozplynulo. To množství vody se musí taky odzkoušet, málo nebo moc, a knedlík je tvrdý.
Když je tam droždí dám do tepla, až se vše zdvojnásobí. Hodně pomůže dát vodu vlažnou a mouku s rohlíkem předem 30 vteřin ohřát v mikrovlnce. Bez droždí, vlny by ho zabily.
Naleju do vymaštěných formiček a vlním 8 minut. Začal jsem kdysi se šesti, zkoušel a přidával, ani nevím kolik W má naše mikrovlnka. Mimochodem ten recept tu kdysi byl, už dávno, ale je i v mé kuchařce v oddělení "povídání o jídle jednoduchém a z ciziny". Nebo si dej do hledání v Kudlance "vlněné knedlíky".
leden 26, 2010 16:18
dva hrnky? : Nantaali1
kolik je 2 hrnky mouky- mam hrnky od 1,5 dl do skoro 3 dl.napis kolik. dik
leden 27, 2010 10:07
Nantaali1 : Michal
hrnek je standartní míra leckde, přišlo to z Ameriky, a zapomněl jsem, že to nemusí každý znát. Omlouvám se.
Takže standartní míra je 2,53 dcl, zkrátka čtvrt litru. A pro jistotu, pytlík droždí tady je asi tak kávová lžička, nevím přesně, ono to zas není nutné tak přesně měřit.
Stejně, když dáš moc vody, klidně přisyp mouku, ty knedlíky jsou opravdu dost odhadem. smilies/cool.gif
leden 27, 2010 15:26
vec vkusu : Sipik
zila som v Anglicku dva roky, v anglickej rodine, takze som jedavala aj ich tradicne jedla.
Yorksirsky puding mi nechutil, je to prakticky palacinka, alebo lievanec robeny v rure, na moj vkus nezdrave a bez chuti. Podobne ako yorksirsky puding je toad in a hole, akurat ze to su vo velkom objeme cesta zapekane klobasky. Ani to mi ale nejako moc nechutilo. Asi tak, ako by anglicanom nechutili nase halusky.
Zato christmas puding som milovala a dala by som si ho kedykolvek. Je to hromada suseneho ovocia, vonavych korenin a brandy, polieva sa to slahackovou smotanou zmiesanou s brandy a cukrom a je to uzasne dobre.
ak by som si ja mala vybrat z tych dvoch pudingov, tak urcite christmas
leden 27, 2010 21:14
Není třeba muffinová forma. : wittonka
Mám manžela Angličana a sem tam si poručí English roast dinner, což je sváteční pečené maso s pečenými brambory, petrželí, různě vařenou zeleninou a yorkshire pudding. Já těsto liju do malé čtvercové formy, tak se mi vše pěkně vejde do trouby. Podmínkou ale je, aby olej nebo tuk ve formě byl pěkně rozpálený. Musím přiznat, že je to docela pracný, pokud chcete uspokojit pravého Angičana a sklidit jeho chválu, nakonec se mi to podařilo.
červen 23, 2010 21:14
... : Teruš _
Mám takovou prozbu:To těsto které se ušlahá a má se nechat odpočinout tak to mohu nechat odpočinou 2 hod.A nemusím to nechávat 3 hod.?.A také jestli se to může nechat podat s něčím sladkým Děkuji NAschle.
srpen 31, 2010 15:52
pudding : Apík
já žila v Anglii 3 roky a Yorkšírský puding miluju-je vynikjící vč.té jejich instant omáčky co se jen rozmíchá v horké vodě s rostbeefem a br.kaší mňam..je fajn znát recept, ale není nad to přijít k hotovému.. smilies/grin.gif! zrovna sháním jest se dá nějak objednat z UK k nám do ČR.. smilies/cool.gif
prosinec 09, 2011 16:48
kolik kousků? : mimi
Kolik je z toho těsta kousků
březen 23, 2016 15:08
... : katka ratajska
dokonalost smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/smiley.gif smilies/smiley.gif smilies/smiley.gif smilies/kiss.gif smilies/kiss.gif smilies/tongue.gif smilies/tongue.gif
listopad 26, 2019 09:08
... : eva zivrova
mňam, vypadá to skvěle smilies/grin.gif! sice nezvládám ani palačinky, ale zkusím to smilies/wink.gif
listopad 26, 2019 09:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]