O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRIME RIB - ROŠTĚNÁ PEČENĚ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 01 únor 2010
Přejít na obsah
PRIME RIB - ROŠTĚNÁ PEČENĚ
Strana 2

Prime rib je pečeně z vysokého roštěnce a má svůj původ v Anglii, kde je podávána s Yorkshire pudinkem, což není pudink jak ho známe, ale vlastně něco jako pečené knedlíky, to vše zalité zahuštěnou vypečenou šťávou, gravy. V Americe se podává s pečenou bramborou, na talíři je ještě v kelímku silný bujon, a kelímek s křenem rozmíchaným s zakysanou smetanou.

 

 

 

 

 

 

Prime rib

 

 .je pečeně, připravená trošku jinak než je doma obvyklé. Vysoký roštěnec je řez z hovězího masa ze sekce žebra, i s kostmi. Nejčastěji pečené ve stoje, to je páteří dole. Pokud odstraníte kosti za syrova, dostanete rib eye steaky, připravované prostě jako steak.

Jak jsem se dozvěděl, podle Evropské Unie se teď nesmí prodávat maso s kostmi. No nic si z toho nedělejte, stejně byste ty kosti nejedli. Cool Prostě to bude upečené bez nich. Já to dělám taky tak, proč máme platit za něco co stejně vyhodíme. Nakonec, po upečení se kost stejně odřízne, tak co.

 

     Měli byste nechat maso dozrát několik dní v ledničce (až 7 dní), enzymy v mase uvolní a chemicky rozdělí bílkoviny masa a to se stane měkčí.

 

     Potom ho vyndejte z lednice a nechte ho několik hodin v pokojové teplotě. Kuchyňským provázkem pečeni svažte na několika místech podélně s žebry, jako minimum aspoň na koncích. Maso promasírujte solí a pepřem. Rozpalte pánev s trochou oleje a na něm nechte pečeni zahnědnout ze všech stran.

 

     Další nezbytnost je teploměr s bodcem, kterým můžete změřit teplotu uvnitř masa. Zapíchněte teploměr do pečeně tak, aby byl přibližně uprostřed a nedotýkal se kosti. Pečeni dejte na pekáč, pokud máte tak na drátěnou podložku, aby maso neleželo ve šťávě a tuku, co z něj kape. Pekáč dejte do trouby 90°C (200°F). Vyšší teplota by způsobila, že maso by bylo zvenčí dobře - ale do tvrda - upečené a uvnitř napůl syrové. Při této nízké teplotě bude skoro všechno maso středně syrové, světle růžové vevnitř, šťáva je růžová, ne však krvavá, to je málo upečené.

 

     Peče se asi 100 minut na každý kilogram váhy, pokud je to víc než 2,5 kg, počítejte nejméně s 4 - 5 hodinami. Důležité pro poznání, kdy je to hotovo, je vnitřní teplota pečeně, proto ten teploměr, co se bez něj ani mistři neobejdou. Pro středně syrové je to 55°C (130°F). Potom vyndejte pečeni z trouby a nechte na prkénku dvacet minut odpočinout, teplota přitom stoupne na asi 62°C (145°F).

 

     Vyšší teplota znamená, že maso bude tvrdé a budete servírovat nějaké levné hovězí, místo pravé Prime rib jako je na obrázku...

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]