Polévka byla vždy považována za jídlo chudých. Odedávna se přeci polévky vařily v jednom hrnci a to jen z toho, co dům dal. Kromě snídaně byla polévka jediné teplé jídlo za celý dlouhý den, takže musela být vydatná, ale hlavně rychlá a jednoduchá. Člověk se najedl a utíkal zpátky na pole. "Polévka je grunt a maso špunt", však to znáte...
Nyní se už bere trochu jinak. Z gastronomického hlediska by polévka měla tvořit předehru k hlavnímu jídlu. Dnes vám proto přináším dvě polévkové lahůdky: Kuřecí polévka Dračí dech
Ingredience:
Máslo, 150 g kuřecího masa, 1 syrový brambor, bílá část pórku, brokolice, červená kapie, černé houby, kuřecí vývar, skleněné čínské nudle, zelená část pórku, mořská sůl, chilli koření nebo tabasko. Na másle orestujeme kuřecí maso nakrájené na nudličky. Přidáme oloupaný a na nudličky nakrájený brambor, kolečka bílé části pórku, stonky brokolice, na nudličky nakrájenou polovinu červené kapie, lžíci nasekaných máčených černých hub, zalijeme kuřecím vývarem a dusíme doměkka. Pak zavaříme čínské skleněné nudle, přidáme na nudličky nakrájenou očištěnou zelenou část pórku, osolíme mořskou solí a pro dospělé přidáme chilli koření nebo pár kapek tabaska. Příloha: čerstvé pečivo. Cibulová polévka ![](http://img.ella.centrum.cz/photos/2006/10/27/1005-201085-francouzska-cibulacka.jpg)
Ingredience: 3 - 4 větší cibule, 5 dkg másla, 3 dkg mouky, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1/2 celeru, sůl, pepř 1/4 l mléka nebo smetany, 2 žloutky a samozřejmě zelená petržel. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a zpěníme na části másla. Přidáme mouku a uděláme jíšku, kterou zředíme vodou. Pak přidáme na nudličky pokrájenou zeleninu a dobře povaříme. Polévku prolisujeme cedníkem. Nakonec přidáme v mléce (smetaně) rozmíchané dva žloutky a už nevaříme. Na talíře si připravíme sekanou zelenou petržel. Báječnou dobrou chuť všem přeje PavlaČ
|