O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

I TY JEDEN SALÁTE! PDF Tisk E-mail
Pondělí, 21 prosinec 2009

Saláte, saláte bramborový vánoční, kdopak tě umí ze všech nejlépe? Že by maminka? S jejím speciálním cibulovo octovo cukrovým nálevem a nízkotučnou majonézou, nebo moje dávná kamarádka s naloženými  cibulkami, kyselými okurkami a francouzskou hořčicí? Copak já nešťastná si mám počít, když z brambor umím akorát tal ty šťouchané, vařené s máslem, opečené, ale nic tak typicky svátečního...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Tak nevím, co si vybrat a co do nakrájených kostiček přidat:

 

naloženou zeleninu? Okurky, celer, vajíčko, cibuli, salám, hrášek, majonézu, jogurt? Aby to nebylo jako ten dort, co pekli pejsek s kočičkou.

 

 

Prosím,

PORAĎTE, MILÍ PŘÁTELÉ,

kuchařské začátečnici...

 

Ivona

Komentáře (56)add feed
co člověk, to jiný salát:) : bb2
u nás - brambory rohlíčky 22.12.večer uvařené ve slupce a slané vodě, 23.12. oloupané, na kostičky nakrájené. K tomu na kostičky krájená vařená vejce, nadrobno krájená kyselá okurka, sterilovaný hrášek, majonéza kysaná smetana nebo bílý jogurt, příp. méně majonézy a troška oleje, sůl, pepř, umíchat, a rozdělit do 3 misek: 1. zůstane tak, do 2. se přidá cibule, do 3. cibule a trošička uvařené mrkve a celeru. To podle toho, co kdo rád. Stejně tak někdo jí řízek, někdo smaženého kapra v trojobalu, někdo kapra po mlynářsku a někdo houbové karbanátky nebo sýrovozeleninový řízek.
Na mísách salát zdobím petrželkou, sterilovanou paprikou, naťovou cibulkou, plátky citronu atd.

Na jeden z dalších svátků, nebo na Nový rok, dělám i salát waldorf nebo kuřecí salát podle receptu Elišky balzerové - pečené kuře na kostičky, jablka golden delicious, ananas, vlašské ořechy, česnek, majonéza bílý jogurt, sůl, pepř.

Mimo vánoce dělám různé variace, i zcela jednoduchý z teplých vařených brambor, s naťovou cibulkou, solí, pepřem, a zálivkou z oleje, hořčice, citronu. Například.
Rodiče přidávají gothaj, to mi nikdy nechutnalo,
prosinec 21, 2009 21:14
Jéje, : Vodoměrka
já dělám ten "můj salát" a chutná nám víc, než ostatní. Je to všechno hlavně o zvyku a o tom, na co jsme zvyklí z domova... my jsme na vánoce salát nemívali, a tak jsem si z rad a receptů tchýně, tety, kamarádek a kuchařek udělala takový můj a ten dělám už skoro dvacet let...

Takže uvařím velký hrnec brambor, na salát míváme červené, uvařím je 23. prosince ráno, salát dělám tradičně až večer... k bramborám přidám syrovou na drobno nakrájenou cibuli (tchýně třeba dávala osmaženou, ale mě to nechutnalo, salát byl zbytečně mastný a ta cibulková nasládlá chuť mi tam neseděla), kyselé okurky, dvě Moravanky bez feferonky, přidám ještě červenou naloženou kapii, vařená vejce a tatarku napůl s majonézou, všechnu tu zeleninu zamíchám s tou majonézou a tatarkou, osolím, opepřím, přidám tak akorát hořčice, trochu grilovacího koření pro chuť a promíchám, když se mi to zdá moc husté, tak přidám lžíci až dvě nálevu od okurek, zamíchám a dám do lednice vychladit... ochutnám až po chvíli, tak po hodině, ono se to zaleží a podle potřeby přisolím...

a pak jen hlídám lednici, aby mi na něj nikdo nechodil a neujídal... stejně ale neuhlídám, i já si semtam zobnu...
prosinec 21, 2009 21:45
bb, k tomu waldorfu... : Vodoměrka
Ten ananas dáváš z plechovky? Nebo syrový? Zní to moc dobře, už ho mám opsaný a určitě ho udělám... chuť na něho mám už teď...
Já zase dělávám australský, je z čínského zelí, zelených jablíček, kompotovaného ananasu a hodně řapíkatého celeru, dle chuti buráky a zalít bílým jogurtem, podle chuti lehce přisladit, kdyby někdo potřeboval a šupky hupky sníst... a mám tam ráda hlavně hodně toho celeru, ten mi děsně chutná...
prosinec 21, 2009 21:49
Náš salát - brambory uvařit ve slupce den předem, : Myška
potom oloupat, nakrájet, přidat vejce uvařená natvrdo a nakrájená, cibuli, plechovku sterilovaného hrášku Bonduelle, plechovku sterilované kukuřice Bonduelle, nakrájené sterilované okurky, zeleninu - mrkev, petržel a celer uvařený a ochucený sladkokysele, sterilovanou kapii nakrájenou, sůl, pepř, hořčici a majonézu poličanku, nebo doma udělanou tatarku (celé vejce, cibuli, sterilovanou okurku, sůl, pepř a hořčici rozmixovat,a pomalu přidávat olej slunečnicový do požadované hustoty). Zamíchat, a po chvíli ještě případně dosolit.
prosinec 21, 2009 23:27
Na Vánoce dělám klasiku : alena puntíkovaná
tedy - uvařit brambory, mrkev a celer, nakrájet na kostičky plus cibulku, zelený hrášek, okurku, jedno větší jablko /nebo dvě menší/ a salám /točený nebo slovenský/. Sůl, pepř. Dřív jsem dělala svou majonézu, ale mému muži to nějak nedělalo dobře, tak dávám jogurt a trošku slunečnicového oleje. A trochu hořčice na okyselení. Jinak běžně běšhem roku dělám tzv. teplý bramborový salát - tj. horké brambory, horká zelenina, horká vařená vajíčka, vše nakrájet na kostičky, kyselé okurky, sůl , pepř, trošku oleje a hořčice. Můj muž bgy ho jedl po kilech - on ho totiž dřív neznal - ani k tomu nemusí být řízek. Většinou je k tomu sekaná, nebo karboše, nebo filé. Je to jako s bramboračkou - co rodina, to jinej recept.
prosinec 22, 2009 05:39
Jediná AB dává uzeninu? : NČ
By mi bez uzeniny připadal divnej. Jinak dík za všecky nápady :-) Vyrobim kompylát!
prosinec 22, 2009 06:15
Uzenina se u nás do salátu nikdy nedávala. : Myška
Vzhledem k tomu, že salát je určen k masu, by mi v něm ani uzenina neseděla. Kamoška ale salám dává...
prosinec 22, 2009 09:11
Přesně tak, : Vodoměrka
taky nedáváme uzeninu, ta mi tam nesedí, stejně tak jako osmažená cibulka... tyhle dvě věci mi nějak kazily chuť... to si k tomu raději dám pořádný řízek a je to smilies/wink.gif
prosinec 22, 2009 09:15
s olivovým olejem Nčé : mia
zkušenost nemám. Uvařené, vychladlé brambory nakrájím přes kolečko, přidám šunkový /v obchodě už nakrájený / salám na kostičky,dále vařený celer, mrkev, okurky - ustrouhám na hrubém struhadle. Přidám hořčici, majolku zředěnou lákem z okurek a sterilovaný hrášek. Cibuli dávám jen chlapům navrch. Na velikonoce dávám do salátu i vařená vejce a to tak, že vyndám zvlášť žloutky a ty utřu do majonézy a zředím opět lákem z okurek, bílky nakrájím přes kolečko. Jinak v debatě o bramborových jídlech před pár týdny byly taky různé vychytávky na štědrovečerní salát. Tak ať se Ti salát vydaří, seš na chlapa docela šikovnej smilies/wink.gif smilies/wink.gifahoj
prosinec 22, 2009 09:25
Zrovna poslouchám na Frekvenci1 rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem, : Míša šíša
který taky dostal otázku, jak dělá bramborový salát. No, tak u nich dělá salát manželka - klasiku, ale Pohlreich vyžaduje, aby tam byl mražený(podušený, pochopitelně) zelený hrášek, tj.ne ten z konzervy. A to mi kápnul do noty, protože přesně tak to dělám i já, hrášek z plechovky mi nechutná.
Jinak po všech možných variacích jsme se u nás doma vrátili k úplně nejjednodušší formě br.salátu. Zakysanou smetanu ani jogurt už nepoužívám, nikomu nám to nechutnalo, takže u nás vládne stále nezdravá a tučná majonéza, ale trochu naředěná obyčejnou vodou. Celer v salátu přímo nesnáším, z kořenové zeleniny používám jem mrkev vařenou v sladko-slano-kyselé vodě. Cibuli nedávám, za to vařená vajíčka a uzeninu ano. Jeden čas jsem používala šunku, vrátili jsme se opět ke gothaji. Takže abych to shrnula - na Vánoce děláme přesně ten samý salát, na který jsme byli zvyklí já i manžel ze svého dětství.
prosinec 22, 2009 09:34
Jo a samozřejmě okurky! : Míša šíša
Já jsem takový ten starý blbec, co si zavařuje okurky doma. Děláte to ještě někdo?
prosinec 22, 2009 09:42
Samozřejmě, okurky jedině domácí. : Myška
Na zahrádce vypěstované, doma sterilované. Mňamka. Já jsem snad ještě nikdy v životě sterilované okurky nekoupila...
prosinec 22, 2009 09:45
Šíšo : mia
to víš že jo. Letos mi ovšem dvakrát nakladačky nevzešly! Takže co mám od loňska dorazím a musím kupovat. Ale minihadovek jsme letos měli hafo.
prosinec 22, 2009 09:49
A jakou kdo vaříte polévku? : Míša šíša
U nás doma se vždycky dělala hrachovka. A manželova maminka zase vařívala falešnou rybí - opečená kořenová zelenina na másle a opražená dětská krupička. Mým dětem vyhovuje ta hrachová, takže ji vařím s železnou pravidelností. Jednou jsem dělala rybí, byla vynikající, ale jedla jsem ji akorát já sama, ostatní k tomu mají nějaký vrozený odpor či co - odmítli i ochutnat.

prosinec 22, 2009 09:56
Míšo : Kamila
okurky pouze a jedině doma! Kupovaný jsou hnusný všecky. Teda - ony asi nejsou hnusný, ale já jsem strašlivě zmlsaná, takže s okurkama se dělám každý rok. Pokud se neurodí, nakoupím si nakládačky, ale naložit si je musím sama - nebo mi zavařuje maminka, od které mám pochopitelně recept já.
Ad salám - manžel vyžadoval Gothaj, pouze a jedině a já salám v salátu nerada. Dělala jsem tedy dva druhy.
Jinak souhlas s výše napsaným - ten jedinej správnej se liší rodina od rodiny a věřím, že po každé svatbě probíhají boje a slaďování, případně se dělá salátu více druhů.
prosinec 22, 2009 09:59
rybí polévku : Kamila
dělám, protože kapra už nejí nikdo a abych ho smažila pro sebe, tak zas tak žhavá na něj nejsem. Takže aspoň ta polévka. Tu ovšem stejně jím jen já a maminka smilies/wink.gif
prosinec 22, 2009 10:00
Bezva počtení, poučný! Dík všem hospodyňkám :-) : NČ
Uzeninu do salátu já musim nezbytně, páč salát žeru aspoň tři až čtyři dny, kdy už dávno řízky sou zežraný. Řízek společně se salátem mám nanejvejš jen jednou, pak už jen studený suchý řízky se suchym chlebem, vokůrkou a s kozlem. A salát zase požívám nejraději s čerstvejma houskama a s kozlem večír k televizi.
Tak todle je moje nejlepčí vánoční cukroví!
prosinec 22, 2009 10:03
Tak to jsem ráda, : Míša šíša
že přezdívku "starej vůl" nenosím sama - tj.že i vy ostatní zavařujete. smilies/grin.gif
Jo, mimochodem vám musím oznámit, že jsem dostala příšernou chuť na bramborovej salát a že to do Vánoc rozhodně nevydržim! Co teď?
prosinec 22, 2009 10:09
Polévku vaříme rybí. : Myška
Nemáme ale v ní rádi kůže a tuk, tak to důsledně odděluji. A k rybí polévce nesmějí chybět na másle osmažené rohlíky. Je to naprosto úžasná kombinace.
prosinec 22, 2009 10:11
Myško, : NČ
taky je nutný povařit hlavu i s vočma a pak ji naaranžovat na talíř uprostřed stolu. Aby byla jako živá!
prosinec 22, 2009 10:18
Hlavu samozřejmě vařím, ale oči vyloupnu před vařením. : Myška
Pak ji rozeberu a maso dám do polívky. S tímto problémy nemám, stejně tak s vykucháním a naporcováním.
prosinec 22, 2009 10:26
... : mia
polívku ani takový ty tradiční dobroty /kuba a já nevím jak se to všechno jmenuje/ nedělám. Řízky chlapi rybí, dcera a já kuřecí. jo a moc hezký štědrý den jsme měli asi před 5 lety když s námi seděl jeden osamělej člověk u stolu ne tedy přímo u večeře ale v pozdním odpoledni.
prosinec 22, 2009 10:30
Kubu dělávala maminka mojí kamarádky : alena puntíkovaná
stejně jako nastavovanou kaši a chlupatý knedlíky. Já ty jídla milovala. Máma i babička je odmítaly dělat s tím, že to "musely žrát celou válku". Tak jsem se to od té kamarádčiné maminky naučila a dělám to. Kubu specielně miluju a můj muž ji zná z domova. Mám pixlu nasušenejch hub - ale už jsem to dělala i ze žampionů nebo Jidášova ucha /made in China-k dostátní v obchodech s cizokrajnými potravinami/, už jsem nakoupila i krupky, zíttra večer je dám namočit. Je to lahůdka, já to kolikrát dělám i mimo vánoce.Rybí polévku u nás nikdo nejí, tak ji nedělám.Jinak kapra tradičně obalit, stejně jako bílou klobásu a řízky. Nejlepší jsou ovšem až pětadvacátého studené - ve společnosti pohádek.
prosinec 22, 2009 10:49
Aleno : Kamila
prosím tě, kde kupuješ krupky??? Nemůžu je sehnat, jen kroupy smilies/sad.gif
prosinec 22, 2009 10:50
já nevím, tady v krámě : alena puntíkovaná
tyhlety jsem koupila asi před půl rokem v Albertu - tak jsem se šla podívat do špajzu a je tam napsáno: Perla - ječně kroupy zabíjačkové - ale jsou malinký a ten pytlík je žlutej.
prosinec 22, 2009 11:01
Kamčo, : Míša šíša
ty krupky nebo obecně kroupy různých velikostí se blbě shánějí, stejně jako třeba pohanka - lámanka. U nás to taky není k mání. A víš, kde si je kupuju? Ve Volarech, v prodejně ESO na kraji města, směrem na přechod Strážný. Ale možná by se v Praze nechaly sehnat v nějaké prodejně zdravé výživy.
prosinec 22, 2009 11:18
no v každém super hyper : alena puntíkovaná
mají odd. zdravé výživy - zkus se mrknout tam.
prosinec 22, 2009 11:35
tak díky : Kamila
u Alberta jsem byla a nic, možná jsou před svátkama vyprodaná. Ale přinejhorším ty Volary by přes Vánoce i mohly klapnout smilies/grin.gif
prosinec 22, 2009 11:46
Zdravou vejživu máme na Žižkově na Seifertce : NČ
Chodim denně vokolo pro kozel. Jestli teda chcete (někerá?) tak ale napište uplně přesně co to jako má bejt a zhruba za kolik Kčs. Se tam mrknu klidně dneska a zejtra dám vědít, jestli jsem koupil. Aspoň se tam podivám dovnitř - ještě nikdy jsem tam nevlezl; taky proč? Žejo. Ze zdravý vejživy preferuju prorostlej bůůůček s kozlikem, a to tam nemaj, to už sem se ptal sousedky.
prosinec 22, 2009 11:53
NČ : Kamila
díky moc, zdravejch vejživ tu taky okolo pár je. Jdu to prubnout, mám přestávku na oběd. Jsem tak nějak doufala, že obyč krupky koupim v běžným obchodě!
prosinec 22, 2009 12:16
... : bb2
Já to mám s večeří trochu komplikované tím, že potomci zdědili moji zmlsanost, že někteří jsou vegetariáni (jen nejí maso, mléčné a vaječné výrobky naštěstí ano), a že chci, aby všem chutnala. To je následek traumatu z děství smilies/smiley.gif rybí polévku s tunou jiker a mlíčí jsem nesnášela, obří vysoké kapří řízky s kůží a spoustou kostí jsem jen tak roznípala, salát s celerem, mrkví a gothajem jsem povinně vzala na lžíci a rychle, pokud možno bez dotyku jazykem, pokla smilies/smiley.gif)
Mám ale štěstí, že vařím ráda, že mi kdokoli s čímkoli pomůže. Současně chci užít Štědrý den jinak než u plotny, takže 23.12. předvářím a chystám docela dost jídla. Peču štrůdly, vánočku pekávala mamka, letos je skolila viroza, tak vánočku upeču asi já. Těsto na štrůdly už odpočívá v lednici. Štrůdl s vánočkou máme k snídani.
K obědu máme zelňačku, vařenou ze zelí, brambor a kysané smetany. Část po uvaření oddělím a do té přidám opečenou klobásu, nechám povařit.

K večeři rybí polévka a zelňačka, obě vařím 23.12., aby prohlehly, stejně tak bramborový salát s cibulí a kořenovou zeleninou, druhý s cibulí bez kořenové zeleniny, a třetí bez cibule a bez kořenovky. Na Štědrý den jen polévky ohřejeme a dáme do terin, salát na mísy, zdobíme. A osmažíme housku na másle do polévky.
K salátům je kapr v trojobale, bez kůže a vykostěný. Kapr po mlynářsku, s kůží a většími kostmi. Vepřový a kuřecí řízek. Houbový karbanátek nebo zeleninovo-sýrový řízek pro vegetariány.
Kapr je naporcovaný a máčí se v mléce od 23.12., na Štědrý den ho jen obalím (1-2 kousky pro mě), a 2 kousky připravím do pekáčku po mlynářsku - obalit ve směsi: sůl, pepř, mletý kmín, paprika, hladká mouka, dát do pekáčku vytřeného máslem, poklást lupínky másla a upéct.
Vegetariánská varianta je připravená 23. v syrovém stavu a na Štědry den se jen usmaží. Mlynáře strčím do trouby, ten se dělá sám.
Řízky jsou naklepané, nasolené taky 23. a na pak je obalíme a smažíme s kaprem - dělá dcera.

No a protože rodinný oběd 25. je u nás, tak budeme salátu a rybí polévky dělat víc, řízků obalíme taky víc, a ještě si zítra zabalím a pozítří uvařím 12 španělských ptáčků a pár šišek knedlíků, a z mrazáku vytáhnu hovězí vývar se zeleninou a játrové knedlíčky. Vegetariáni si k salátu buď zopáknou houbový karbanátek, nebo si dají pečenou zeleninu zasypanou sýrem.
26. budeme doma, na oběd nikdo nepřijde, takže dojíme zbytky a budeme se u toho dívat na pohádky a filmysmilies/smiley.gif

prosinec 22, 2009 12:17
... : bb2
jo, a k večeři 25. máme vinnou klobásu, a na tu se docela těším, protože máme od našeho řezníka tu původní, pravou a poctivou, dělanou podle staré domácí receptury smilies/smiley.gif
prosinec 22, 2009 12:20
... : bb2
Kubu dělá máma. Já ho nemusím, ochutnám lžíci dvě, z tradice.
Dělám pučálku, z naklíčeného hrachu, slanou verzi.
prosinec 22, 2009 12:21
Vodoměrko, : bb2
do waldorfu se ananas nedává, a do salátu podle E.B. dávám kompotovaný, dobře odkapaný.
prosinec 22, 2009 12:57
NČ, : Hanka1
píšeš, že dojídáš salát samotný bez řízku. Já již druhý rok dělám salát podle receptu z kalendáře rádia Frekvence 1. Vařené brambory, cibule, okurky, sterilovaný hrášek, vejce natvrdo, šunkový salát - pokrájet na kostičky (mimo hrášku) a smíchat, dokyselit nálevem z okurek. Pak rozškvařit na kostičky pokrájenou anglickou slaninu a nalít na salát, promíchat a nechat asi 1/2 hodiny zatáhnout. Pak vmíchat majolku napůl se zakysanou smetanou. A k tomuhle salátu ani ten řízek nepotřebuješ, já ho pravidelně dojídám také samotný. Tak dobrou chuť.
prosinec 22, 2009 13:12
NČ : Hanka1
samozřejmě šunkový salám - ne salát.
prosinec 22, 2009 13:13
bb, : Vodoměrka
díky... a s tím waldorfem jsem se přehlídla a nějak nezaregistrovala to nebo a vyšel mi z toho waldorf podle EB... tak zkusím ten kuřecí a půjdu se poohlídnout, co je to ten waldorf, ať nejsem kulinářský negramota smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
V oblasti salátů se budu muset zdokonalit smilies/grin.gif
prosinec 22, 2009 13:50
Vodoměrko, : Hanka1
taky mě zaujal salát valdorf od bb, tak jsem jej zadala do vyhledávače.
Ingredience
200 g sterilovaného nebo vařeného celeru
150 g jablek
150 g vlašských jader
100 g Majonéza Hellmann´s
50 g jogurtu
dle chuti sůl, cukr, citronová šťáva

Postup - Všechny suroviny nasekáme najemno, přidáme drcená vlašská jádra a spojíme s Majonézou Hellmann´s a jogurtem.
prosinec 22, 2009 14:38
Hanko1 : NČ
Dík, volíznu tě a zkusim! Teda - volíznu tvuj recepis, samozřejmě!
prosinec 22, 2009 14:42
Jiná varianta waldorfu : Míša šíša
http://dolcevita.blog.cz/0702/waldorf-salat

A já dělám variantu, že místo majonézy dám neslazenou ušlehanou smetanu, je to takové lehké, nadýchané. A přidávám pár kuliček bílého hroznového vína. Někde jsem to vyčetla na netu, ale už nevím kde. V létě vychlazený z lednice - mňam!
prosinec 22, 2009 14:50
Moje babička dělala : Rozmarýna
fantastický bramborový salát, ten se dal jíst i samotný bez masa. Než jsem já sama začala dělat salát, babička už byla po smrti as nemohla jsem se jí zeptat na recept. Ale už asi po 4. pokusu o bramborový salát, je můj salát téměř totožný s jejím. Dělám ho nejlíp z celé rodiny, uznává to moje mamka i sestra a uznávala to i nebožka manželova maminka. Zeleninu nepoužívám žádnou jinou než Moravanku.
Nevím proč, ale kdykoliv si dám bramborový salát v restauraci, je mi po něm vždycky špatně. Po tom mém se mi to ještě nikdy nestalo.
Nemám ráda, když mi někdo nabídne bramborový salát v němž je uzenina nebo syrová jablka. To fakt nemusím a přemáhám se, abych to snědla, abych hostitele neurazila.
prosinec 22, 2009 15:55
Míšo Šíšo, : Rozmarýna
jakou vaříme polévku? U nás se jmenuje Vánoční hřibová a je naprosto vynikající.

Do vody dám vařit všechno vcelku: cibuli, kus celeru, petrželový kořen, mrkev. Hodím do toho sušené hřiby a osolím to. Vařím to do měkka. Pak vyjmu tu zeleninu a udělám do toho červenou jíšku, ale ne moc, aby ta polívka nebyla hustá. Přichutím to tekutým kořením Maggi - několik kapek a povařím. Pak do toho vrazím doma ručně udělané nudle a vrátím do toho uvařenou mrkev vcelku (protože já nemám ráda vařenou mrkev, ale zbytek rodiny ano). No a pak už jenom nalévám rodině polévku a do talíře jim dávám kousek mrkve, oni si to v talíři posekají a sobě to dávám bez mrkve.

Není nad naši nudlovou polévku s hřibama.
prosinec 22, 2009 16:03
Tak nevím : Michal
Dali jste tu Ivaně spoustu rad, ale nevidím nic, podle čeho by začátečnice mohla vařit. Všichni máme svůj recept, Všichni - a všechny děláme salát podle citu, víme kolik tam čeho má být. Začátečnice netuší, nemá tyhle zkušenosti.
Takže, rada závěrečná, finální. Podívej se na adresu http://www.toprecepty.cz a dej si do vyhledávání bramborový salát. Je jich tam, jak jsem se právě přesvědčil mnoho, právě tak i na http://www.labuznik.com . Tam je to i s udáním množství, a to je právě to co začátečník - a začátečnice potřebuje.
A dost keců, musím jít dělat, to byste neuhodli co. A odhadem, už ten salát dělám léta. smilies/cheesy.gif
prosinec 22, 2009 16:15
Michale, : Rozmarýna
tož já jsem salát nikdy jinak než odhadem nedělala.
prosinec 22, 2009 17:11
já taky : alena puntíkovaná
ne smilies/wink.gif
prosinec 22, 2009 17:12
Já : Myška
taky ne smilies/wink.gif.
prosinec 22, 2009 17:31
A já našla tenhle.... : Vodoměrka
prosinec 22, 2009 17:33
Já to taky nikdy jinak : Michal
než odhadem nedělal, ale Ivana píše, že je začátečnice. No a já myslím, že na základní poměr, byť i bez vážení, je aspoň napoprvé vyčíst zx receptu. Jinak z toho bude sice salát, ale jakýkoli. smilies/cheesy.gif
prosinec 22, 2009 18:20
Michale, ať je to : Rozmarýna
jakýkoliv salát, tak hlavně musí být dobrý. A to se zjistí ochutnáváním. Ostatně, který bramborový salát je ten pravý správný?
prosinec 22, 2009 18:25
žádný : alena puntíkovaná
neexistují dva jedinci, kteří dělají identický bramborový salát. Je to jako s bramborovou polívkou. Vaří ji každý, ale v každe rodině chutná jinak.
prosinec 22, 2009 19:47
A to je právě to půvabné : Ariana
že i pokaždé chutná salát jinak. Jak jsem zahlédla tu krásnou ilustrační fotku k článku, hned bych na ten salát dostala taky chuť. Naštěstí jsem si jej vtipně už udělala minulou sobotu, zkusmo jako předpremiéru, a povedl se. K tomu smaženého pangase, mňamka. A tak si jen říkám, proč si na to nevzpomenu během roku a ten salát neudělám častěji?
prosinec 22, 2009 21:03
Bramborový salát míchám v rokli :))) : Hanah
Já dělám salát z horkých brambor, mačkám přes kolečko. Zaleju nálevem z horké vody ve které rozpustím cukr, sůl a hořčici ode všeho poměrně dost, musí to být hodně ostré. Do těch horkých brambor se to krásně natáhne. Pak nakrájený salám, okurky - samosebou domácí /letos 108 lahví přátelé mi přezdívají Fruta/, vařenou mrkev ,celer, petržel opět kolečkem,sblanžírovaný hrášek a cibuli. Pak majonezu a přes noc odkapaný bílý jogutr /ten pak našlehám - připomíná trochu řecký/. Na jemné kostičky nakrájená oloupaná 2 jablíčka, čerstvě mletý pepř a případně dosolím. Až nakonec vmíchám vejce /opět přes kolečko/ to aby se nerozbily na kaši. Mimoto ještě dělám marinovalé file jakoby rybí salát. Ryby uvařím v osolené a okyselené vodě s bobkovým listem ,pepřem a novým kořením. Pak v tom uvařím kořenovou zeleninu, sblanšíruju hrášek a vídeňskou cibuli. Než to vychladně smíchám majonezu opět s jogurtem, přidám sůl, cukr, pepř a worchester zase aby to bylo pikantní. A pak do mísy vrstvím jemně krájenou zeleninu a rybu mezi to ochucenou majonezu. Dobře upěchuju, poslední musí být majolka a nechám proležet. Tohle se jedlo u manžela doma místo kapra, tak to dělám i pro jeho rodiče, jsou už hodně v letech.
Jen pro dokreslení salát míchám fakt ve dřezu a jogurtu jsem spotřebovala 3kg kýbl z Makra. Bude rybí polévka, smažený kapr, řízky kuřecí a z panenky. Cukroví jsem upekla 32 druhů, včera první 2 vánočky a ještě mě 2 čekají a štrůdly....

prosinec 23, 2009 14:27
Panebože, a já myslela, že toho salátu dělám hodně... : wendy
A to víte, že salát se na Štědrý den začal u nás jíst až v padesátých letech minulého století a tento zvyk k nám přišel z Vídně ? tam se tato tradice táhne ze začátku 19. století.
Jako normální jídlo i během roku se už ale konzumuje nějakých 250 let, často jako jídlo vhodné ke zpracování zbytků. No vidíte - a dnes je to součást nejsvátečnějšího jídla !
smilies/wink.gif
My jsme si oblíbili lehký salát- jen brambory, cibule, sůl pepř bílý jogurt a lžice majonézy, k tomu obalovanému masu, i když rybímu, to je super.
prosinec 23, 2009 14:55
no vidíte : alena puntíkovaná
a mně jste nechtěli věřit!!!!
prosinec 23, 2009 17:00
Milé dámy, : Michal
smilies/wink.gif to já znám naprosto zaručený recept na bramborový salát, salát který vás nikdy nezklame, a to je ten váš. smilies/cheesy.gif
Salát jsem s přibývajícím věkem přestal dělat v rokli, Babiččino údolí svým rozměrem naprosto vyhoví, a čekám, že se v nedaleké budoucnosti dopracuju k Prokopskému údolí. Co bude pak, nechci vědet. :- :-
A Hanah, ten rybí salát podle tebe jsem si uložil. Rybí salát jsem vždycky miloval a je to jedna z věcí které mi v Americku chybí, vlastně už jedna z posledních, poté co jsem objevil zdroj české plnotučné hořčice a konečně se naučil péct chleba. smilies/kiss.gif
Vyzkoušel jsem mnoho několik receptů a vždy se mi chléb "rozjel" a byla to spíš placka. Až jednou, duch Svatý mne osvítil, nápad mne napad náhlý, dal jsem do litinové pánve pečící papír a do ní čerstvě uhnětené těsto, v pánvi nechal vykynout a v pánvi i upekl.
HEUREKA, , mám konečně bochník a ne placku!!!! Co na tom, že jsem dal málo kmínu, nemohl jsem ho najít. Nějakej blbec jsem ho dal úplně jinam, a taky jsem tam zapomněl dát ocet!!! smilies/cry.gif smilies/cry.gif
Ale je to bochník bochníkovatej. Vida kam až jsem se dostal v jednoduchém komentáři k bramborovému salátu. A to jsem ještě nenapsal, že na zítra mám upečenou pravou německou haxnu, po česku prasečí nohu na zelí, s čtverečkovanou křupavou kůží, zelí až se dělaj boule za ušima, k tomu bramborové knedlíky. Přijde k nám na oběd kolegyně mé Aničky z práce, kdysi to manželka jakéhosi pracovníka všelikých vel a normálních vyslanectví. Sjezdila s ním celý svět, než se rozvedli. Vzpomíná se slzou v oku na haxnu v Mnichově, a ta mrcha haxna se mi povedla! smilies/cheesy.gif
A taky vzpomíná jak jí bylo v Praze zima a koupila si láhev Bechera a vypila ji. Na ten bolehlav se zapomenout nedá. No a svíčková na Svatého Martina, a pak už budem o hladu abychom vytrávili. smilies/wink.gif
Tak vám všem přeju překrásné Vánoce, my tu máme ještě před večeří. smilies/cool.gif
prosinec 24, 2009 23:22
S tou haxnou jsi mi připomněl mého zesnulého muže : alena puntíkovaná
on byl komerční právník a pracoval pro Vltavské elektrárny. No a miloval sulc. V Karmelitské - hned vedle soudu je řeznictví - teda nevím, jestli tam ještě je - možná ho zrušili a je tam sexshop, jak je v této zemi zvykem. No a tam měli vepřová kolínka a nožčky - k jednomu kolínku dávali dvě nožičky zdarma. Když si vydnával z tašky "akta" musel napřet vyndat tža kolínka s těmi nožičkami. Paní soudkyně zpozorněla a "Pane doktore, kde jste sehnal ta kolínka?" Když jí to řekl, hbitě odložila jednání na další týden a společně s přísedícími a zapisovatelkou odklusala do řeznictví. Tenkrát se mi ten sulc obzvláště povedl.
prosinec 25, 2009 15:13
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]