O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PEČENÝ PTÁK (KTERÝKOLIV) PDF Tisk E-mail
Úterý, 22 prosinec 2009
Přejít na obsah
PEČENÝ PTÁK (KTERÝKOLIV)
Strana 2

 

 

 

 

A teď co s tím:

 

 

-     Rozpusťte sůl a cukr ve dvou litrech vody v hrnci, do toho kuře a nechte v lednici tak hodinku nebo trošku víc "nasáknout". Pak kuře vyndejte z lázně a udělejte z něj "motýla". (Položte ho na prsa (ne, na svá ne!) a vystřihněte mu páteř. Potom ho obraťte prsy nahoru a pěstí mu natlučte až se rozplácne.) Přiznávám, že to na obrázku není kuře, ale kachna. No co, pták jako pták, jen trochu větší.

 


     Znova ho otočte, nastrkejte mu pod kůži máslo a pěkně rozmasírujte mezi kůži a prsa; ta jsou totiž poněkud sušší. Osušte papírovou utěrkou.

 

 

 

 


     Brambory nastrouhejte na plátky či nakrájejte, jak jen je libo, můžete k nim přidat cibuli na osminky, taky jablka, (zkoušejte, meze se nekladou). Pekáček vyložte alobalem, stříkněte olejem, ale opravdu jenom postříkněte, kuře pustí mastnoty až běda. Na to navrstvěte brambory a ostatní, posolte a stříkněte olivovým olejem, opět jemně, jde jen o to, aby tam bylo něco, než začne kuře a mastnota z něj „fungovat". Navrch, na okraje pekáčku, dejte drátěnou mřížku, nebo tu co máte, na ni kuře, kůží nahoru.

  

 

-

 

 

     Pečte při 260°C (500°F) (jednoduše na maximum, co váš trouba zvládne) asi 20 minut, až se kůžička začne barvit do hněda. Otočte pekáček (čelem vzad, ne vzhůru nohama) a pečte dál, až teplota v prsou je 71°C - používáte-li troubní teploměr - (160°F), a poté ještě asi dalších 20 minut. Pak kuře přendejte na prkýnko, slejte tuk, případně vysušte přebytky tuku z brambor papírovou utěrkou.
Pekáček s bramborami otočte vzhůru nohama na další prkýnko nebo plech na pečení, a sloupněte z nich alobal. Tuk opět vysušte (nebo ne) utěrkou.


     Vtip je v tom, že při pečení se kuře nekoupe v tuku, vypeče se tedy rozkošně do křupava a všechna ta dobrota nakape do brambor.

 

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,
Michal


Další spousty receptů najdete v mé Grilovací kuchařce.
Případné dotazy nebo nadávky adresujte přímo ke mně.

 

 

Komentáře (8)add feed
geniální! : Kamila
Ten recept vyzkouším, snad najdu doma nějakou takovou mřížku, která půjde narafičit nad plech - přinejhorším vemu mřížku na dort, dyť to musí fungovat i tak!
prosinec 23, 2009 08:28
Vypadá to skvěle : Ariana z jiného PC
úplně se mi sbíhají sliny, musím vyzkoušet. Díky za tip.
prosinec 23, 2009 12:30
Tak dodatek, : Michal
smilies/wink.gif Není to žádná specielní mřížka, prostě cokoli co udrží kuře v luftě. My používáme mřížku z malé troubičky / opékače toastů. Celý trik jsem viděl na jakési kuchařské show v televizi, zkusil, a je to dóóóbrééé. smilies/grin.gif
prosinec 23, 2009 15:53
Neco podobne existuje i v CS : Alena P-H
videla jsem to v Tescu - jenom je to na kure "stojici", ne lezici.
Mela jsem kdysi ruske zname, kteri kure pekli na stojici sklenene lahvi. Nalili dovnitr tekutinu(voda a koreni) na to "nastrkli kure a pak jenom peceni - a bylo to dobre.
prosinec 23, 2009 17:12
nojo : Kamila
kuře nastojato. Letos přinese ježíšek mojí mamince právě stojánek na kuře - přála si ho. Tak jsem zvědavá, jak to bude fungovat a esli se jí to kuře vůbec na stojáka do trouby vejde smilies/grin.gif
prosinec 23, 2009 17:35
Kuře nastojato : alena puntíkovaná
koupíte velkou plechovku pivka, polovinu vypijete, duté kuře vymažete kořením a nasadíte na to plechovku tak, aby plechovka a nožičky kuřete tvořily trojúhelník - aby se kuře nepřekotilo. - postavit na plech a dát do trouby. - no a a stejně, jako s kuřetem naležato. Je to vynikající.Když to pivko /tu jednu polovinu - nevyžahnete hned, můžete jím potírat kuře při pečení.
prosinec 26, 2009 15:15
Jo, kuře na plechofce znám. : Michal
smilies/cheesy.gif Vtip v tom pečení vleže je, že se upeče i z rubu. Krom toho ty brambory pod ním jsou prosáklé, a tím pádem prochucené kuřecím tukem, to je jiné než když se jen polejou. Děláme ho tak také, samozřejmě, zvlášť když se nám zachce nádivky. Kuře na plechovce je zas prosycené párami z piva, taky dobrota. smilies/tongue.gif
Příště vám přidám, no, někdy příště, nejdřív to musím upéct, a po svátcích budem chvíli o chlebu a vodě, zkrátka mám ještě jeden náramný recept na kuřátko, původem italský. Ale to zas až jindy. smilies/wink.gif
prosinec 26, 2009 19:34
za komárů kolovaly po pracovištích dva populární recepty : alena puntíkovaná
tedy Kuře na talíři, a Kuře v soli. Omyjeme kuře, naporcujeme ho a dosucha otřeme. To je velmi důležité. V prvním případě rozložíme čtvrtky kuřete na takový ten silný porcelánový, nebo keramický talíř, co z něj jídávaly naše babičky a prababičky.Nemáme-li je, postačí víko od zapékací nádoby z varného skla. a už s tím nic neděláte, jen to dátedo trouby a pečete.Žádné koření, žádnou vodu, žádný tuk - nic. Výsledek je jemný, dietní, křupavý, vůbec ne vysušený a podobně.Je to opravdu lahůdka. Něco podobného bylo kuře v soli. Do pekáče, nebo kulatého kastrolu nasypete tak pytlík soli a jakoby ho "udusáte" Na to pak položíte očištěné a OSUŠENÉ!!!!! porce kuřete - a pečete do temně zlatova. A zase žádná voda, žádný tuk, koření atd. Jo a ta sůl má na konči pečení růžovou barvu. A zase, lahodná, křehká a jemná dietka. Nosila jsem to do špitálu kamarádce, která byla po žlučníku. Ono se tenkrát jinýho než kuře sehnat nedalo, tak holt lidi vymýšleli, aby si nepřipadali jak v závodce.
prosinec 26, 2009 22:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]