Čtvrtek, 27 únor 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpg) Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm, který patřil k rychlým a levným jídlům, na něž ovšem naši předkové nedali dopustit. Dá se připravit jak ze zeleného, tak ze žlutého hrachu a hodí se k ní zejména uzené maso, párek, vejce nebo kyselá okurka. Celkově vám vaření zabere sotva hodinku a z následujícího množství budete mít dvě až tři porce kaše. Rozhodně ne víc. Budete-li mít více strávníků, rozhodně musíte přidat surovin.
|
|
Pondělí, 03 únor 2020 |
Tak nejprve si „rozebereme“ návod na řízečky: vepřové maso - nejlepší je krkovička - nakrájíme přes vlákno na plátky. Každý asi o hmotnosti 80 až 100 g. Důkladně je naklepeme, lehce osolíme, opepříme a ještě jednou slabě naklepeme, či spíše rozklepneme do požadovaného tvaru.
|
|
Pondělí, 27 leden 2020 |
Druhé největší vejce na světě pochází z České republiky a snesla ho
slepice paní Věry Ouškové ze Strunkovic nad Volyňkou na Strakonicku v
lednu 2005. Měří na výšku téměř 9 cm, váží 210 g a má obvod 21 cm.
|
|
Neděle, 19 leden 2020 |
![Výsledek obrázku pro nakládání zelí](https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRMS11kR1OmpTbP6p0TytpOKHChJYIXoaEcI2AqBYJ_K9T2jCwI&s) Kysané zelí už není to, co bývalo. Tedy myslím to kupované... V čerstvém stavu se v našich obchodech shání obtížně, protože kvůli prodloužení trvanlivosti do něj výrobci přidávají chemické konzervanty nebo ho sterilují teplem. Přirozené mléčné kysání je tradiční a také nejšetrnější způsob
konzervace zeleniny, protože v ní zachová vitamín C a zdraví prospěšné
živé bakterie mléčného kvašení.
|
|
Úterý, 14 leden 2020 |
Pokud jste skálopevně přesvědčení, že název tohoto jídla má něco společného se slavným maďarským městem Segedín (maďarsky Szeged), pak vás zklamu, protože původ segedínu a jeho názvu je neprokazatelný, a ze všech možných teorií a pověstí se jeví spojitost se zmíněným městem jako nejnepravděpodobnější. Například samotné slovo guláš, v Maďarsku označuje polévku. To co mi Češi nazýváme gulášem, je ve skutečnosti perkelt.
|
|
Neděle, 12 leden 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/kuchi.png) Tak jsem si četla, co všechno a jak se „falšuje“ – například že do rajských kečupů se přidávají jablka, aby se jimi nahradila dražší rajčata. A pak jsem náhodou objevila přímo jablečný kečup. Ani jsem netušila, že existuje. Jelikož jablek máme doma ještě dost, rozhodla jsem se ho zkusit uvařit. A musím vám sdělit, že je to výborná omáčka k masu.
|
|
Čtvrtek, 02 leden 2020 |
Potřebuje vůbec dobrá čína recept? Nestačí jen všechno rychle smíchat v jedné pánvi? Případně maso předem naložit do nějaké marinády á la čína? Pokud toužíte po co nejlepším zážitku, po co nejměkčím a nejšťavatějším mase, pokud chcete zeleninu nechat tak akorát křupavou a přitom téměř měkkou, pokud netoužíte do jídla sypat glutamátové prášky, pokud se chcete dostat co nejblíž originálu, jak jen naše zeměpisná poloha umožňuje, je tahle čína a recept na ni právě pro vás.
|
|
Neděle, 15 prosinec 2019 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpg) Jídlo z jednoho hrnce dává jakousi záruku, že se příprava večeře nezvrhne v něco komplikovaného, duševně i fyzicky náročného. Čočkový kastrůlek můžete bez obav považovat za skoro přesně takové jídlo z jednoho hrnce. Dostatečně zasytí, přiměřeně zahřeje a ještě ho může zbýt dost pro další dny. Netvrdím, že bude hotové za 15 minut, protože některé suroviny si dávají na čas, ale rozhodně si u něj užijete pohodu a nezůstane po vás hromada nádobí.
|
|
Středa, 27 listopad 2019 |
![Výsledek obrázku pro Děložní myom](https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdL0Qe9e6xcytDNrFq5Nmii6M0WOSUOa9bjifwQeLCpzDGqbIXYA&s) Přestože si většinu jídel připravených z vepřového masa spojujeme s něčím nezdravým, v případě huspeniny to případě neplatí. Právě naopak, tohle je přímo lék, a ještě k tomu v mimořádně chutném a voňavém balení. Nejvýznamnější složkou, které vděčí za své léčivé účinky, je kolagen. Tuto bílkovinu, nazývanou v kosmetickém průmyslu i bílkovinou mládí, obsahují zejména vazivové tkáně, jako jsou kůže, chrupavky, šlachy, klouby.
|
|
|
|
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Následující > Konec >>
|
Výsledky 66 - 78 z 532 |