Čtvrtek, 15 říjen 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpg) Pravé chimichurri pochází z Argentiny, takže v našich zeměpisných šířkách může žít spousta takových, kdo vůbec netuší, s čím mají tu čest. Čest je slovo, které bych podtrhla. Mít v kuchyni chimichurri by skutečně mělo být předmětem opravdového vděku, protože kdo ho jednou ochutná, nemůže přestat, a sklání se mu v podstatě neustále. Pravé argentinské chimichurri je obyčejné ochucovadlo z petrželové nati, česneku a chilli papriček, smíchaných s olejem a trochou octa. Na první pohled se jedná o zcela tuctové suroviny, nikoli o dalekou exotiku.
|
|
Neděle, 11 říjen 2020 |
Fazole jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin, obsahují také zdravé
tuky, mnoho vlákniny a vitamínů – zejména skupiny B, vitamín E a
kyselinu listovou. Bohatě jsou zastoupeny také minerální látky –
draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Pokud jste ještě neobjevili kouzlo luštěninových pomazánek, tak
zkuste třeba tuto z červených fazolí a vajec. Skvělá je i na topinkách. A HLAVNĚ - DĚSNĚ RYCHLÁ A DOBRÁ!
|
|
Čtvrtek, 08 říjen 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/kuchka.jpg) Receptů na buchty nebo koláče na plech je neskutečně mnoho. Tento způsob pečení patří jednoznačně mezi nejoblíbenější, a to hned z několika důvodů. Je jednoduchý, rychlý a hravě ho zvládne i začátečník. Takže pokud nemáte moc času nebo se vám prostě nechce do ničeho složitého, ale potřebujete pohostit návštěvu, připravte těsto, nalijte ho na plech, ozdobte a šup s tím do trouby! Výsledek bude bombastický!
|
|
Neděle, 20 září 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/kuchka.jpg) Křehký, čerstvý, osvěžující – takový je salát, jehož hlavní surovinou je čerstvé zelí, které vždy doplní mrkev a cibule, dále celer (kořenový, řapíkatý nebo oba), někdy i petrželka, rozinky, ořechy… Jak je vaší mlsnosti libo. Původ tohoto salátu, zvaného COLESLAW, sahá do Holandska. Koolsla v holandštině znamená zelný salát. Ovšem nejvíce se proslavil a populární se stal ve Spojených státech amerických, především díky „fastfoodovým“ restauracím. Existuje řada jeho variant, jednu z nich předkládám.
|
|
Úterý, 01 září 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpg) Někdy před rokem 1700 na ostrově Mauricius vyhynul pták dodo, zvaný též blboun nejapný. Důvěřivé zvíře, které nebylo zvyklé na přítomnost člověka a na důsledky jeho činnosti, se nestačilo přizpůsobit novým podmínkám. Trochu si říkám, zda blboun v české kuchyni taky není na hraně existence. Jenom tím nemyslím svérázného živočicha, ani všetečného rádce ze sousedství, ale kynutý ovocný knedlík.
|
|
Pondělí, 24 srpen 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpg) Dovolím si tomuto receptu říkat kuře na kapii, neboť nevím, jak jinak odlišit tohle moje letní kuře na paprice od klasického celoročního kuřete na paprice. Tentokrát se totiž kuře dusí na čerstvé červené paprice – čili na kapii. Vlastně se dusí v pyré z rozmixovaných pečených paprik a na závěr se zjemní smetanou, čímž vznikne skvost, na který si budete zvát hosty z širokého a dalekého okolí, abyste se o tu radost podělili.
|
|
Čtvrtek, 06 srpen 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpg) Kdyby se skládala domácí kuchařská maturita, kynuté buchty by do ní určitě patřily. Tyhle plněné kynuté buchty jsou známé též jako Honzovy buchty, neboť je naše česká pohádková postava měla v ranečku na počátku své cesty do světa. Pro mnoho domácích kuchařek maličkost, ale pro spoustu dalších panika, nejistota a obavy. Pokud též občas toužíte po nadýchaném, vanilkou vonícím, křehkém a měkkém pekáči buchet, jen jste ještě nenašli odvahu se do pečení pustit, v dnešním článku vám ukážu, jak kynuté buchty zvládnout napoprvé a bez zbytečných otázek co, jak a proč.
|
|
Středa, 05 srpen 2020 |
Taky nemáte v horku chuť na žádné těžké jídlo, natož večer?
Přesto bychom se neměli odbývat, nebo jen stále chroustat listy
zeleného salátu. Mezi námi děvčaty, ale snad i mezi pány, já osobně jsem
na vaření už děsně líná.
|
|
Neděle, 05 červenec 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpg) Kuře naplacato, tedy kuře upečené ve zcela placaté podobě, má oproti běžnému pečenému kuřeti několik výhod. Je snadné nechat se jimi uhranout. Takové kuře vypadá neokoukaně, rychleji se propéká a má lepší ochucení. A taky to pro někoho může být zajímavé a nové kuchařské dobrodružství. Zvláštní body za umělecký dojem dostanete za tohle kuře zejména teď v létě, kdy vše, co se tváří jako z grilu, mizí z talíře závratnou rychlostí.
|
|
|