Pondělí, 14 únor 2022 |
Ahoj Kudlanky a Kudlánci, všímáte si někdy, jak každé roční období přináší spoustu dění, jenom v zimě se venku zdánlivě neděje vůbec nic? Na jaře všechno pučí, v létě všechno vlaje, na podzim se vše vybarvuje, ale zima prostě jenom je. Všechno odpočívá, jako kdyby to odpočívalo vždycky. Jako kdyby krajina nikdy neusnula a nikdy se neměla probudit. Je to čas, který se zastavil. V kuchyni to bývá podobné.
|
|
Neděle, 02 leden 2022 |
No, jak se řekne, když se už nemůžeme na jídlo ani podívat? Jo, jsme prostě pře - Ano, tak je to asi s většinou. Já ale Vánočky i Silvouše letos vynechala, takže je mi docela "juchů", ač mnozí z vás naříkají "ouvej". A pro ty tu mám báječný lehký recept od Ivy Černé. Jednoduché, lehké a vnitřnosti hladící. Možná vás trochu zalekne to koření, ale je toho tam opravdu jen "malinko"...
|
|
Pondělí, 20 prosinec 2021 |
"Hovězí guláš, poprvé z hovězího karabáčku,
protože maso vypadalo vedle kližky také moc pěkně..." Tak začíná návod
na božskou krmi, kterou uvařila moje kamarádka Iva Černá, a kterou prezentuje na svých stránkách.
Doporučuju se tam podívat - ale rozhodně ne hladoví, protože byste si
nejspíš přivodili trauma. Vypadá to nesmírně vábivě a jsem přesvědčená,
že to chutná ještě líp!
|
|
Středa, 01 prosinec 2021 |
Kudlanky a Kudlánci, rádi byste si v sychravých dnech uvařili něco rychlého, sytého, zahřívacího a ještě ideálně z jednoho hrnce? Fazolový guláš je ta pravá volba. Stačí pár surovin, které možná už teď máte doma po ruce. Mj. věděli jste, že naši předci jedli luštěniny téměř denně? Masité pokrmy konzumovali spíše výjimečně. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin a tak díky nim můžeme omezit každodenní konzumaci masa.
|
|
Úterý, 23 listopad 2021 |
Stoprocentně to znáte, a určitě jste to už jedli - ale víte, co a jak lze doma nechat
klíčit? Mj. není to žádná věda – sklizeň máte za tři až pět dnů. Naklíčené
luštěniny a výhonky semínek lze koupit už docela běžně i v obchodech ale
není nad to, zařídit si minizahrádku doma. K vyprodukování půl kilogramu
jemné zeleniny, jejíž parametry jsou podstatně lepší než nabízejí zázračné potravinové
doplňky, potřebujete jen hrstku zrnek nebo semínek, trochu tepla, vody, světla
a vaší lásky nebo alespoň pozornosti.
|
|
Neděle, 14 listopad 2021 |
Nenechte se zmýlit. Jehněčí maso nepatří
výhradně k velikonočnímu hodování. Ano, v květnu a v červnu jeho nabídka
vrcholí, a podruhé pak ještě na podzim. Někdo dokonce tvrdí, že podzimní
jehněčí je lepší, protože má výraznější chuť. Já si ale
myslím, že jehněčí maso je výtečné kdykoli, když se dostanete k čerstvé
nabídce. Získat tuzemské jehně je stále snadnější, reálnější a oblíbenější, a
tak jsem tento druh masa vybrala pro dnešní článek.
|
|
Úterý, 12 říjen 2021 |
Přírodní kuřecí plátky jsou takový malý pilíř domácího vaření. Vynikají malou pracností, příjemnou chutí, rychle dosažitelnou měkkostí a možností dochutit je na všechny myslitelné způsoby. No a taky se na nich dá poznat, jak vládce kuchyně vládne základním kuchařským technikám. Ne těm pokročilým. Docela a dočista základním. Přejme si tedy pro tentokrát zlatavé (nikoli bledé) kuřecí plátky s příjemně výraznou (nikoli mdlou) chutí, měkké a šťavnaté (nikoli tuhé a suché), doprovázené sympaticky zhoustlou šťávou (nikoli vodnatou a nikoli klihovatou), to vše v příjemném množství a bez použití jakýchkoli dochucovadel.
|
|
Středa, 22 září 2021 |
Víte, co mají společného polibek, klíč a brambory? Každé z jmenovaných má svou francouzskou verzi.
Tedy přinejmenším u nás, v Česku. Kromě toho bych klíč, polibek i brambory dokázala spojit do události, která se čas od času odehrává na 95. kilometru dálnice D1 z Prahy do Brna. Kdykoli odjíždím z domova (klíč a polibek) na Vysočinu nebo tím směrem, před Jihlavou mě v autě dostihne hlad. Ačkoli se po benzínkách a motorestech běžně nestravuji, zde dělám výjimku (brambory). Vaří tu ty nejlepší francouzské brambory široko daleko.
|
|
|