O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BRAMBORY NAŠE VEZDEJŠÍ - III PDF Tisk E-mail
Středa, 25 listopad 2009
Přejít na obsah
BRAMBORY NAŠE VEZDEJŠÍ - III
Strana 2

Minule jsme si tu povídali o žlutých a lojovitých bramborách, o kaši a bramborách „au gratin". Tak dneska se podíváme na bramborové saláty. Jak už v diskusi a komentářích padla zmínka, nejen bramborový salát českého typu se ve světě jí. A jak já v komentářích napsal, koukal jsem jako blázen, když mi v Brně nalili bramborový salát sběračkou do hlubokého talíře.

 

 

 

 

     Není třeba jezdit až do Německa, Rakousko nějak prosáklo až na Jižní Moravu. Zajímavé ovšem je, že v Bratislavě, ač je víc na jih, se jí salát normální. To vím bezpečně, protože mi před léty číšník na „veži", to je na tom slavném mostě, odmítal dát cokoli k jídlu se slovy, že "už nič nemajů". Až když jsem mu řekl, ať mi tedy dá co má, donesl mi španělský ptáček s bramborovým salátem, zalitý rajskou omáčkou...

 

Dávám vám sem hned tři recepty na teplý bramborový salát, který, když se to tak vezme, vůbec není bez zajímavosti.

 

 

 Teplý moravský bramborový salát  
 

1 kg  a půl brambor, 15 dkg cibule, 10 dkg sádla, 125 ml vody, sůl, ocet, kostka cukru, lžička sladké papriky, petrželová nať.
Vodu, sádlo a cibuli povaříme a podle chuti dosolíme, opepříme nebo okyselíme (marináda musí být dostatečně kyselá i slaná). Poté přidáme papriku.

Uvařené brambory oloupeme a rozkrájíme je na plátky asi ½ cm silné a skládáme po vrstvách do mísy.

Jednotlivé vrstvy zaléváme teplou marinádou a zlehka zasypeme pokrájenou petrželkou.

 

Nebo další varianta


12 středně velkých brambor, 2 cibule, 250 g uzeného bůčku, 1/4 l hovězího vývaru, 4 lžíce oleje, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce octa, sůl a pepř. Brambory, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Cibuli oloupeme, nadrobno, posekáme a vmícháme do brambor. Mísu postavíme na teplo.
Uzený bůček nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a slaninu na něm opečeme. Zalijeme 1/4 l masového vývaru.
Vývarem vylepšeným slaninou zalijeme plátky brambor s cibulí. Brambory pokapeme octem, podle chuti osolíme a opepříme a salát pečlivě promícháme. Přisladíme cukrem podle chuti. Podáváme pochopitelně teplé.

 


Protože se tenhle salát jí i v Německu, tady je tu recept na

 

 

Německý salát

 

1 kg brambor; 20 dkg uzeného bůčku na silnější plátky; 3/4 hrnku jemně pokrájené cibule; 1/3 hrnku bílého 5% octa; 1/4 hrnku cukru; 1 lžíce Dijon hořčice; 1 lžička soli; pažitka na ozdobení.


Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky. Bůček osmahněte na pánvi do křupava, obložte na papírový ručník aby se vsákl tuk a rozlámejte ji na kousky. Z pánve slijte vyškvařený tuk, nechte jen na osmažení cibule. Tu osmahněte jen než začne zlátnout.

 

Dobře promíchejte ocet,cukr, hořčici a sůl až zhoustne a dělají se bublinky. Opatrně vmíchejte brambory, navrch posypte slaninou a ozdobte pažitkou.

 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]