O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BRAMBORY NAŠE VEZDEJŠÍ - II. PDF Tisk E-mail
Pátek, 20 listopad 2009
Přejít na obsah
BRAMBORY NAŠE VEZDEJŠÍ - II.
Strana 2

Začal jsem tu povídání o nejvděčnější potravině co známe, nikdy se nepřejí a dá se udělat na nepočitatelně způsobů. Vůbec si netroufám se pustit do té nepřeberné řady, to je nad lidské síly a stejně, ať bych dělal co dělal, nebude to všechno. Dlouhým ne výzkumem, ale sledováním televize, různých kuchařských show, a konečně i starý dobrý internet mne přivedl k některým neobvyklým receptům, které se mi zalíbily, vyzkoušeli jsme je, a co hlavně, nezavrhli.


 
7
     Dnes se pustím do odrůdy Yukon Gold, tak se jim aspoň říká tady v Americku. Z popisu snad uhodnete, jaké je české jméno a doplníte to do komentářů. Mají slabounkou slupku a tak se vaří a jedí (až na výjimky) bez loupání. Mají jasně žlutou přímo zlatou barvu, odtud tedy jméno. Protože jsou tužší než normální škrobové brambory, hodí se k pečení vcelku v troubě, jen s trochou oleje a kořením či bylinkami. Běžná je velkost od ping-pongového míčku až po šišatý tenisák. Podle encyklopedie jsou běžné v Evropě a Jižní Americe. No nevím, já je viděl poprvé až tady.
.
     A teď co s nimi.

     .
     Děláme z nich rádi bramborovou kaši, i když by se zdálo, že bude lepší z těch škrobnatých. Uvaříme je ve slupce, rozmačkáme ve strojku, který zajisté máte doma na výrobu bramborových knedlíků. Až tady jsme se naučili tam šoupnout brambory i se slupkou, ono se to jaksi „procedí", rozmělněné brambory prolezou, uvnitř zůstane slupka. Tak proč se s nimi loupat. Bramborovou kaši nikdy nedělejte žádným mixerem, rozdrtí to jakési molekuly či co a výsledek je lepivý. Potom do nich zamíchejte buď mléko, nebo podmáslí a samozřejmě máslo.
.
     Anebo, pozor, lahodná varianta, opečte na suché pánvi pár stroužků česneku i se slupkou, až začnou hnědnout. Ne víc. Česnek snadno oloupete, slupka ztuhla, pak tyčovým mixerem rozmixujte s mlékem nebo podmáslím, ne moc, jen co budete potřebovat na kaši. Jak pořád říkám, přidat se dá, vyndat to nejde. Je to výborné - no všude tam, kde dáváte kaši, a máte hned o pár druhů kaše víc.
.
     Další návod jsou "brambory podle Jacquse Pepina", bývalého kuchaře Charlese De Gaula.
(Množství surovin je pro orientaci poměru kolik čeho, to si upravte podle počtu strávníků.)

1 a ¼ kg brambor; sůl; pepř; 3 hrnky slepičího vývaru; 3 lžíce másla; 2 - 3 lžíce petrželky.
Brambory dejte do hluboké pánve, přidejte sůl a pepř a zalijte je vývarem, přidejte máslo, zakryjte pokličkou a vařte, až jsou brambory skoro měkké. Sundejte poklici a vařte dál, až se vývar odpaří. Potom ďobněte do každé brambory vařečkou nebo lžicí a udělejte dírku. Ale nerozmačkejte je.
Teď nastane opékání místo vaření, až brambůrky na povrchu zhnědnou. Znova přisolte a připepřete, jak je libo. Podávejte ozdobené pažitkou..

     Další recept je také od něj. Doposavad jsem všude slyšel, že restované brambory se musí nejdřív uvařit, nejlépe ve slupce. Tak takhle to dělá Mistr: Nakrájí syrové brambory na kousky asi 1.5 - 2 cm velké, rozpálí na pánvi olej a do něj vrzne brambory. A smaží a otáčí, až jsou zlatohnědé. Kouzlo je v tom, že tyhle brambory snadno změknou.
.
.


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]