O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BRAMBORY NAŠE VEZDEJŠÍ - II. PDF Tisk E-mail
Pátek, 20 listopad 2009
Přejít na obsah
BRAMBORY NAŠE VEZDEJŠÍ - II.
Strana 2
.
.
.
.

     Ještě něco? Tak dobře.
.
.
6Gratinování

     Recept vypadá složitě, ale základ jsou jen brambory, šlehačka, mléko a gruyere, čedar, ementál. Když bude jiný, nevadí, konečně, je to vaše kuchyně. Navrch můžete ještě přidat strouhanku ve směsi se sýrem. Příprava trvá tak 20 minut, pak se to hodin a půl peče.

15 dkg anglické slaniny, opečené a pak na drobno nakrájené (můžete vynechat), 1 a 1/4 hrnku šlehačky, 3/4 hrnku mléka, 3/4 kg brambor, 1 středně velká cibule, na látky (můžete vynechat)1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1.5 hrnku strouhaného sýra.
.
    Mřížka trouby přijde asi doprostřed, troubu rozehřejte na 200 °C, (375°F). Mléko smíchejte se šlehačkou. Pekáč, kde to budete péct, vymastěte máslem, my používáme skleněný, ono se to lépe myje.
. 
     Na dno pekáče naskládejte 1/3 brambor na plátky asi 0,5 cm nakrájených, posolte, popepřete, posypte sýrem a slaninou, a tak dál poskládejte 3 vrstvy. Vše to zalijte směsí mléka a šlehačky.

     Můžete to snadno udělat méně mastné, když místo šlehačky použijete jen mléko, my to tak děláme. Pak je postup trochu jiný, mléko ohřát a zahustit světlou jíškou, protože teď je doma k dostání suchá v krabičce. Jinak bych řekl "udělejte bešamel". Pak do toho nasypte sýr a nechte rozpustit. Pečte asi 1 hodinu a čtvrt, až jsou brambory měkké, tekutá směs zhoustne a sýr zlátne. Nechte odpočinout asi 15 minut před servírováním.

To je pro dnešek všechno, příště si povíme něco o neobvyklých bramborových salátech.
.
.
A jako vždy vám přeju dobrou chuť,
Michal

 

Další spousty receptů najdete v mé Grilovací kuchařce.
Případné dotazy nebo nadávky adresujte Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny

 

 

Komentáře (16)add feed
Já nevím : Milene
jestli tady u nás v obchodech jsou nějak označeny druhy brambor. Nějak jsem si toho nevšimla. smilies/wink.gif Jenom varný typ A,B,C. (na salát, přílohu, na kaši). A to ještě moc nestuduju. Ale bramborovou kaši dělám s mlíkem a máslem ale šlehám elektrickým šlehačem. A myslím, že mooooc dobrá. Naši doma měli takové prastaré lisovátko na vařené brambory. Mamka ho používala, když dělala bramborové knedlíky. Ale já ho nemám. Tak brambory na knedlíky strouhám na jemném struhadle. Taky dobrý. Budu dělat zítra. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif s králíčkem a špenátem a pro naší alergičku na špenát se zelím. Už teď cutě, chutě. smilies/grin.gif
listopad 20, 2009 12:35
Dotaz : Míša šíša
Ty brambory podle Pépina jsou myšleny oloupané nebo neoloupané?
listopad 20, 2009 15:04
Michale vypadáš sympaticky, : Inka
mám ráda fousaté chlapy, zvlášť když s láskou vaří, to je úžasná kombinace. Muži jsou velmi dobří kuchaři. Brambory mám ráda na všechny způsoby a gratinované jsou výtečné.
listopad 20, 2009 18:53
Michale : Bara
Kdyz jsem jeste bydlela a pracovala v Praze, chodili jsme na obedy do zavodni jidelny. A presne jak popisujes, bramborova kase byla vyslehana do struktury lepidla, tahla se za naberackou a i chut byla narusena.
Ted je televize presycena kucharskymi porady a tak jsem nedavno videla jak jeden velmi znamy, nemecko-rakousky kuchar naplnil bramborovou kasi do bombickove lahve na slehacku a pak delal kopecky na taliri. Pry byla lehka jako pericko.
listopad 20, 2009 19:24
jako Aupair jsem přd lety ty hranolky - tedy "chips" : alena puntíkovaná
dělávala. To se muswely brambory oškrábat už odpoledne, pak se krájely v takové jako mašince - aby měly tu správnou velikost a pak se namočily do studené vody a tam se nechaly do večera. Pak se nechaly okapat a vhodily se do vroucího oleje. Dodnes je tak dělám a jsou skvělé. Jinak bramborovou kaši nešleháme v jixéru - nýbrž ve šlehači na pomalé obrátky - nebo rukou a šlehací metlou. Kaše je pak jemná a nadýchaná. Do brambor nedávám mléko - ale máslo. Kaše je pak kaše a ne lepidlo.
listopad 21, 2009 08:58
Bramborovou kaši dělám následovně - : Myška
uvařím oloupané osolené brambory, rozmačkám je takovým mačkátkem, přidám máslo a horké mléko, a tím mačkátkem zpracuji v kaši, dosolím.
Trik je v tom, že mléko musí být teplé - horké. Pokud přidáte mléko studené, dostanete klíh - lepidlo.

Báro - v závodkách se bramborová kaše dělala, a mnohde dělá, z prášku, proto není chutná.
listopad 21, 2009 11:14
moje babička mě učila dělat bramborové knedlíky tak, : alena puntíkovaná
že se na vál nasypala dětská krupička a do ní se rozmačkávaly oloupané brambory uvařené ve slupce - ještě horké, pak se přidalo vajíčko, sůl - a kdyžtak ještě trošku krupičky, aby těsto mělo tu správnou konzistenci - pak se nedělal jeden velký dlouhý knedlík, ale větší šiky - tak o délce ukazováčku, které se pak vařily tak dlouho, dokud nevyplavaly na povrch, pak se zcedily, propíchaly vidličkou a před podáváním rozkrojily podélně napůl. V Severních Čechách se to takhle vaří dodnes. JUá viděla bramborové kinedlíky nakrájené na kolečka až v Praze.
listopad 21, 2009 12:19
Mysko, : Bara
to me tenkrat vubec nenapadlo, ze je asi z prasku. Obcas vidim v televizi reklamu na kasi v prasku, rychle, jednoduche a pry chutne, jenze ja nevim, jeste nikdy jsem ji nedelala. Dokonce jsem videla v regalech tuhle kasi s prichuti speku.
Jinak kasi delam stejnym zpusobem jako ty, ta je taky rychla, jednoducha a chutna!
Od jedne kamaradky jsem dostala chytry napad, tuhle kasi v prasku mit doma po ruce, kdyz je potreba neco zahustit a nemas jisku, nebo jine zahustovadla.

Jinak preji vsem pekny vikend, u nas je 15, bezvetri a slunicko. Do centra prijel Sinterklaas se vsemi svymi Cernymi Petry, tak se na tu slavu pujdeme podivat. Je to krasna podivana a zabava pro deti, ale i my starsi mame poteseni....
listopad 21, 2009 12:34
Už za socáče jsme bramborovou kaši v prášku vozili na vandry. : Myška
Nebyla sice moc dobrá, ale na vandru se z hladu snědlo všechno, a když se k tomu přidala nějaká konzerva...

listopad 21, 2009 13:11
jo to jsem taky slyšela- : alena puntíkovaná
že se s tím dá zahustit třeba polévka nebo omáčka, když nemáš jíšku. /nebo mouku/
listopad 21, 2009 18:08
Myško : Iris
kdysi dávno jsem zkoušela brkaši z pytlíku, a připadala mi, že po chvilce zelená. Když se snědla hned, tak to nestihla smilies/wink.gifVlastně si vzpomínám, že to bylo i v kastrůlku ze školní jídelny pro nemocného kluka.Je možné, že se to užívá ve společném stravování, ve škole?
Možná to byly nějaké průkopnické druhy a už jsou lepší, jen jsem to už radši nezkoušela. Jsou už lepší?
Ale na zahuštění to nemusí být špatný nápad.
listopad 22, 2009 20:03
Iris, nevím, bramborovou kaši v prášku jsem nekoupila snad dvacet let. : Myška
A tehdy, na vandrech, se jídlo snědlo tak rychle, že i kdyby byla pravda, že ta kaše fakt zezelená, nestihla by to.
listopad 22, 2009 20:08
Myško : Iris
smilies/grin.gif..tak to jsem si přesně myslela, když se sní rychle, nestihne to smilies/wink.gif
No, není třeba ji kupovat, ta naše domácí je nejlepší, viď? smilies/wink.gif
listopad 22, 2009 23:39
... : bb2
Gratinované brambory máme rádi, dělám dost často, bez slaniny, občas s česnekem, a někdy jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem.

Bramborovou kaši následovně: zcezené vařené osolené brambory rozšťouchám mačkadlem. Přidám nakrájené máslo, kousek cibule nakrájený na velmi drobno, zaliju vroucím mlékem, přiklopím na 2-3 minuty, aby se spařila cibule a rozpustilo máslo. A pak to rozšlehám ručním el. šlehačem, pomalými obrátkami.

Hranolky používám už jen předsmažené - do trouby, ne do oleje, nejradši asi 1-2-3 a ne vlnky.
Pomfrity, tedy hranolky tak jak je dělávala Alena coby au-pair jsme si dělávali doma s našima, v oleji se předsmažily, vyndaly sítkonaběračkou a v troubě na plechu pak dopekly. Tak je dělávala máma a byly výtečné. Táta k nim dělal tatarskou omáčku z domácí majonézy, s petrželkou a pažitkou. A biftečky nebo grilovaná prsíčka s opečeným kolečkem ananasu navrch nebo játra s mandlemi.
Občas podlehnou nátlaku a udělají to i dnes, i když si to můžeme udělat kdykoli doma, tak jako u nich to nechutná :-)

Chipsy, tedy ty přesolené plátky co se prodávají v pytlíkách, nejím. Ale občas si v jedné hospodě dám lososa a k němu chipsy - teplé tenké smažené bramborové plátky. Tak ty mi chutnají, ty bych si dala klidně i do pytlíku k filmu :-)
listopad 23, 2009 01:13
Děkuju všem za komentáře. : Michal
smilies/wink.gif Především jsem se dozvěděl, jak je dobrá instantní kaše na zahušťování. To jsem nevěděl. Amerika zahušťuje ve vodě rozklochtaným kukuřičným škrobem a je to fuj. Na jíšku jsem línej, pokud nedělám bešamel, a bramborový škrob, který býval k mání v oddělení orientálních jídel se nějak ze supermarketů vytratil.
Já zas neznám to ABC rozdělení brambor. Soudím, že na salát budou silně lojovité, na kaši škrobnaté a na vaření něco mezi. My tu rozdělujem na: na pečení, to jsou velké škrobnaté, Yukon, to jsou silně lojovité, s tenkou žlutou slupkou a neloupou se, jedí se i se slupkou. A pak máme červené, ty jsou především na vaření. Buď malé, asi jako golfový míček, nebo odrůda Pontiac, ty jsou velké, na zahrádce nám vyrostly tak jedna pro rodinu. Ty malé se taky neloupou, jen uvařené s máslem a šnytlíkem.
A tím jsem odpověděl i na brambory podle Pepina. neloupou se.
Bramborové kaši je věnována příští kapitola. Ale, to není zákon, jen snad pár nápadů. A na jeden jsem zapomněl. Když se uvaří brambory, tentokrát oloupané, tak z té vody je výborná česnečka, nebo třeba jen přidat do zelninové polévka. Ale, po scezení nalít do hrnku s bramborami studené mléka, asi kolik je potřeba na kaši, dát znova na sporák a přivést do varu. Pak šťouchat., přidat máslo, inu to znáte. My brambory vždycky a jedině šťoucháme, nebo, ale to je v příštím díle.
listopad 23, 2009 15:34
Přidám si tu ještě jeden komentář : Michal
ohledně bramborové knedlíky v prášku. V Americe artikl vzácný, ba převzácný, objednávaný z dáli a za drahý peníz. Bodejť ne, přicestoval z daleka. smilies/angry.gif
Ale, pozor pozor: Koukám tu na pytlík od firmy Amylon, Bramborové těsto v prášku - a co nevidím? smilies/shocked.gif
Složení výrobku: Pšeničná mouka, sušená bramborová kaše, jedlá sůl, emulgátor....
Takže, ne že bych to zavrhnul, je tu předmět k výzkkumu. Už jsem to kdysi zkusil dělal jsem bramborové knedlíky v mikrovlnce. Co do kvality mohu jen říct - bylo to poživatelné. smilies/sad.gif
Mouka je na prvním místě, bude jí asi nejvíc, hádám to tak na 70%, 30% bramborové kaše, trochu soli, vejce, Já chci věřit, že se to povede. Jen mne mate, že tam není psáno zda hrubá. Nebo krupice? Zkusím to s ní.
Pokud to někdo vyzkouší dřív než já (budu je dělat až v sobotu), dejte mi vědět prosím, nejlépe zveřejněním tady. Vždyť je to ku prospěchu veřejnosti. smilies/grin.gif
listopad 23, 2009 23:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]