O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BRAMBORY NAŠE VEZDEJŠÍ - I. PDF Tisk E-mail
Středa, 18 listopad 2009
Přejít na obsah
BRAMBORY NAŠE VEZDEJŠÍ - I.
Strana 2

 

 

 

 


   

4

  Dneska se věnuju bramborám pečeným, nejobvyklejší příloze ke steakům, ale i k mnoha jiným jídlům. Co já vám mám do toho co mluvit, k čemu si je uděláte. My je, vzhledem k velikosti, máme rádi klidně samotné. Na to se používají Idahouské brambory Russet, také zvané Burbank, to je ta na obrázku. Zdánlivě obyčejná česká brambora, a to ona taky je. Ale škrobovitá, to je podmínka. Dlouhá obvykle kolem 10 cm, ale delší nejsou výjimkou.


     Tak ze všeho nejdřív se brambora vydrhne a pořádně umyje. Kruci, to mi připomíná stařičký, ještě předválečný vtip - ne že bych byl v tu dobu naživu. Trampové si koupí kuchařku a těší se, jak si budou debužírovat ve své boudě. Brzo brzičko se otevřelo okno a kuchařská kniha vyletěla ven. Hned první recept totiž začínal slovy „Vezmi čistý hrnec". Tak zkrátka se brambora umyje, kůže se propíchá vidličkou nebo něčím. To je nutné, protože jinak by brambora explodovala - díky páře, která se uvnitř udělá.


      Bramboru můžete péct v mikrovlnce, v troubě, ale i na grilu; a, jak všichni známe z dětství, na otevřeném ohni, tedy v popelu. To ovšem udělá sice krásnou, ale nejedlou kůrku. A to mi nikdo neřek, že se ta černota nemá jíst a já se celý život divil, jak to může někomu chutnat! Až má spása Anička, holka původem z vesnice, mi prozradila veliké tajemství. Že se z té brambory jí jen vnitřek! A to mi už bylo 62 let. Víte, o co jsem za ty roky přišel?!


     2 Pokud bramboru pečete v troubě, dělá se buď zabalená do alobalu, pak se vlhkost udrží uvnitř, nebo nezabalená, pak má krásnou kůrku. Pečení v troubě trvá asi dvě hodiny, při 220°C, na vnitřní teplotu brambory 99°C. V mikrovlnce je to rychlejší, asi 6-10 minut na bramboru. Ovšem, je to mikrovlnka, kůrky se nedočkáte. Pokud chcete výhodu obou, tak nejdřív do mikrovlnky, brambory udělat jen „skoro" a pak na 30 minut do rozpálené trouby. A už vůbec nejlepší je předtím potřít olejem, je celkem jedno jakým, a pak do brambory vetřít krystalovou nebo košer sůl.

 

     Na stůl se servíruje nakrojená, aby na vás žluťoučký vnitřek „zíral", do toho kousek másla, pravého, žádné náhražky a trochu zakysané šlehačky. Navrch, pro chuť i pro ozdobu třeba šnytlík, co mu někteří říkají pažitka, nebo petrželku. To je úplně základní úprava, a nedivte se mi, že mi to k večeři stačí. Někdo , ano, jsou i tací, jedí z brambory jen vnitřek,  to vidličkou rozmíchá na kaši, pak ovšem nevím proč si neobjedná tu kaši rovnou. Anička i já to jíme s tou krásnou křupavou kůrčičkou. Někdo přidává strouhaný sýr a na chvíli do mikrovlnky, někdo rozškvařenou či osmahnutou anglickou slaninu (tady v Americe bacon, v překladu špek, ale od něj se to liší). Někdy a někde, ve fajnových restaracích, propíchnou bramboru po délce kovovým "špízem", údajně se brambora lépe propeče. Zkusil jsem, a rozdíl jsem neshledal.

 


Přeju vám opět, jako vždy, dobrou chuť.

Michal 

 

Další spousty receptů najdete v mé Grilovací kuchařce.
Případné dotazy nebo nadávky adresujte přímo mně, drobek zavináč.eml.cc

 

 

Komentáře (23)add feed
Michale : mia
připomněl jste mi dobu mého dětství, pečené brambory v troubě. My pěstujeme brambory odrůdy Rozára, červené. Jsou dobré. smilies/smiley.gif A jinak mám pocit, že Anička je pro Vás pravým požehnáním, moc hezky tu o ní píšete. smilies/wink.gif
listopad 18, 2009 07:17
je radost : vlk
číst, jak si někdo dovede pochutnat a taky uvařit a ještě má z čeho vybírat v obchodech. Bohužel ta možnost výběru je tady čím dále horší, ale můžeme si za to sami. Abych nedělal nedovolenou reklamu dejte si v Googlu vyhledat "Jsme popelnice Evropy" Smutné :-(
listopad 18, 2009 15:36
A já trouba si myslel, : Michal
jak se tam doma zásobování vylepšilo. Vždyť pamatuju, jak jsme se šli v sobotu podívat k řezníkovi a do sámošky co budeme ten víkend vařit. smilies/wink.gif Když jsem byl naposledy doma, to bylo v roce 2003, žasnul jsem co všechno v Bille mají. No, ono je to hlavně tím co tu nemáme my. Mazlil jsem se pohledem s hotovými houskovými knedlíky, v duchu líbal už uvařenou rajskou a svíčkovou. Těch uzenin - no, je pravda, že jsem obdivoval co tady není.
Šunky tu mají spousty druhů, kuřecí, krůtí, i normální. Ale když vyloučím marinované v medu a jiné různě sladké, zbyde mi jedna nebo dvě poživatelné. A já bych si tak dal třeba pařížský salám.
To je další hrůza. Výběr dvou suchých salámů, dva polosuché a bologna, doma se tomu říká dietní salám. Původně to byla Mortadella, ale nějak se z toho časem vytratil špek a koření. Není to dobré ani s octem a s cibulí. Američani se tím cpou, neochutnali lepší.
Ale abych to jen nehaněl, tohle je výběr obyčejných supermarketů, k dostání jsou dobré salámy, jen se musí vědět kam pro ně jít a v kterém obchodě koupit který. No a už jsme zase u toho shánění. smilies/grin.gif
A abych opravdu nehaněl, tak maso tu máme výborné. Tak dobré, že mi trvalo dlouho než jsem našel to pravé na vaření guláše. Hovězí krkovička je to kouzlo, tady zvané chuck. Všechno ostatní je moc tučné. Však američané, když maso upečou, všechnu tu dobrotu vylejou a z prášku a vody vytvoří "gravy". Hnědé nebo bílé,l chutná to jako rozředěná jíška, světlá nebo tmavá. smilies/angry.gif
listopad 18, 2009 15:54
je to těžké : vlk
Já třeba (a moji kamarádi také) milujeme steaky, naštěstí mám přístup do Makra, kde ty odleželé vakuově balené kusy Heart of Rump, či jiné kusy hovězího mají. Cenu neřeším, ta je na místní poměry šílená, ale jinde prostě maso na steaky neseženu. Billa je tak poslední market, kde se dají koupit trochu lepší věci. Ostatní už utekli, Carrefour a podobní. Na velkých městech ještě jde sehnat něco málo na trzích (skutečný česnek, bylinky obecně) a zbylo i pár uzenářů, co vyrábí skutečně z masa. Zbytek národa žere separát, škrob a E-čka a jsou šťastní, jak to mají levné ...
listopad 18, 2009 16:08
Když Michal popisoval ty pečené brambory v troubě, : strejda
četl jsem to někdy v noci, chuť jsem na ně dostal okamžitě. To jo. Ale v noci péct brambory? A klidně bych je vyměnil i za smažený řízek. Dělávám si je několikrát v roce, zvláště jsou-li to jarní nové brambůrky. A nejlepší je právě ta opečená a chřupavá kurečka. Jen trošku posolené, pomáslíčkované, někdy i potvarohované a zapíjím je studeným mlíčkem. To je panečku pošušňáníčko.
Faktem ovšem je, že když jsem tu přes týden sám, tak to s tím vařením pro sebe nějak flákám. Žena mi tu sice zamrazí to, co zbylo od víkendu nebo mi něco uvaří a připomíná mi, abych si k tomu uvařil brambory, těstoviny nebo rýži, ale obyčejně to dopadne tak, že si k tomu vezmu chleba, protože je to mnohem rychlejší, zvláště když je venku hezky a když se dá ještě něco udělat. Čili zbytečné zdržování se s vařením je zbytečné. A dobrůtky vařím až ve čtvrtek večer. Někdy mě však popadne mánie a dělám si je jakoby na způsob hranolek i když to klasické hranolky nejsou. Spíše by se to mohlo jmenovat dušené brambory. Oloupané je nakrájím na podobné nudličky jako hranolky a dusím je na pánvi na troše oleje, pod skleněnou poklicí. Na chladné skleněné poklici se postupně vytvářejí kapky vody, které odklepnu do dřezu, brambory osolím a pokmínuji drceným kmínem a posypu trochou na drobno nakrájeného česneku. Postupně je míchám měchačkou tak, aby se co možná nejvíce opékaly. Za 15 minut jsou hotové a skoro všechny jsou dozlatova usmažené. A vůbec mi nevadí, že některé se k sobě slepily. No a k tomu se hodí vše, co mi zbylo. A někdy si k nim udělám z majolky i tatarku a mám to jako chuťovku k nechutným TV zprávám.


listopad 18, 2009 17:38
Jina zeme, jiny mrav : Bara
Holandsko je agrarni zeme, co se tyce masa, zeleniny a mlecnych vyrobku je na trhu hodne. Ale obycejny kefir neznaji, maso na polevku - kus hoveziho zebra s hrudi neexistuje, korenova petrzel neexistuje, polohruba a hruba mouka take ne. Maso deli uplne jinak, kdyz chci koupit koleno na ovar, tak je z nej odrizla! kuze a tu ja miluju. Ale zase maji jine veci, ktere vozim do Cech, takze se to kompenzuje. No, a kdyz jsem v Cechach, tak si dopreju to, co tady neni a jeste vezmu sebou. Stale cestuji s prenosnou chladnickou....
listopad 18, 2009 19:08
kdesi kdysi v nějakém pořadu : alena puntíkovaná
dávali recept na tatarák z brambor - bohužel mi to uniklo. Škoda.
listopad 18, 2009 19:47
Michale : Iris
stále mě trápilo, že nemůžu tvůj bramborový článek najít, už jsem si připadala neschopná - a ejhle, nebyl tam.
Teď tu je i s fotečkou - těší mě. smilies/smiley.gif

Zaujala mě poznámka o svíčkovém salátu - no říkali mi vždycky, že brambory do salátu mají být lojovité, tak to bude asi ono.
Salát z horkých brambor musí být dobrý, ale jistě nebude lojovatý - a ono to má svoje určité studené kouzlo.Jakým způsobem se nakrájejí ty horké brambory, jistě se drobí, ne? Promiň, já nejsem kuchařská hvězda a ptám se upřímně.

Moje máti dělávala horký bramborový salát k pečenému kuřeti - byl s velkými kusy brambor (plátky, nikoliv kostičky ), hořčicí, okurkami, vajíčky a zalitý vypečeným tukem, jestli se moc nepletu. Označuje se snad jako německý salát? Víš o tom víc?
Ještě jednou se omlouvám za hrubé neznalosti, ahoj smilies/smiley.gif
listopad 18, 2009 20:19
... : Bara
My delame br. salat ze studenych a lojovitych, tam zustanou kousky brambor cele nenarusene. Myslim, ze z horkych a moucnych je br. salat tak trosku kasovity, brambory se proste rozmaznou. Tady jde v podstate o to, komu jak co chutna, ze?


















listopad 18, 2009 20:27
Báro : Iris
no ano, jistě se rozmáznou, to jsem si přesně myslela. Ale asi to může být i chutné, jak píšeš.Jenom to není ten určitý druh salátu (pro mne hlavně vánoční) ale jiný salát. A je to, viď? Náš vánoční salát musí být jako ze svíček nakrájených na přesně stejně velké (malé) kostičky smilies/wink.gif
listopad 18, 2009 20:46
Iris : Bara
no, ja zas tak velka perfekcionistka nejsem, mam takove kolecko s dratky a tim brambory protlacim. Jojo, pomalu zacneme myslet na ten vanocni. Ja delam cesky Stedry vecer, ale kapra musim vzdy nahradit jinou rybou, kapr zde neni popularni, proste na trhu neni. Ale ani mi to moc nevadi, morske ryby mi chutnaji vic.
listopad 18, 2009 21:22
Jo jedny vánoce jsem koupila místo kapra lososa : alena puntíkovaná
můj muž nadšenej nebyl a nakonec kapra přinesl - kvůli tradici, tak jsme měli oboje. Já jedla toho lososa a vonělo to jak blázen a kočky šílely a cpaly mi hlavičky skoro až do krku, tak jsem jim musela taky kouuse dát. Vlatně toho lsosoa sežraly ty kočky a šílely při tom štěstím. Tak jsem na ně koukalya a říkám jim - no vidíte vy mrchy - vás teď vidět Kubiška - tak ten pořad zruší. Letos bude asi zase kapr - můj muž je milovník tradic a bez kapra to není ono. A nejlepší je druhý den ráno studenej a k tomu jsou v televizi celej den pohádky...tohle byly vždycky moje vánoce, na to se těším celý rok.
listopad 18, 2009 21:59
... : bb2
u nás do loňska každoročně, od malička, plavali kapři ve vaně, neckách. Letos poprvé jsme naznali, že už to vážně nemá cenu, když se sní 2 kousky - jeden obalovaný, druhý pečený na másle v troubě, obalený ve směsi kmínu, soli, pepře, trochy sladké papriky a hladké mouky. Ostatní jedí kuřecí a vepřové řízky, a vegetarián bezmasou smaženou nebo pečenou přílohu k bramborovému salátu. Takže už mám v mrazáku půlkilové vykostěné file z kapra, je to výborné na řízek i na čínského kapra liu. No a na polévku taky koupím celého mraženého. Darované ryby se snědly začerstva.
listopad 18, 2009 22:40
Aleno P. : Bara
Moje maminka take milovala studeny kapri rizek druhy den k snidani. Je mi to moc lito, letos v cervu nam umrela, zustaneme jen u toho vzpominani...
listopad 18, 2009 22:48
Nojo, tak tohle zas bude dlouhé povídání, : Michal
ale na to už jsou všici zvyklí. Ano, salát je kašovitý, a to právě máme rádi. dělala ho tak má maminka i Aniččina maminka, tak se krásně shodnem.
Protlačuju je, salát dělám já a nedám si to vzít, taky tím drátkovým kolečkem. Neřekl bych že se drobí, no a kdyby, vždyť se pak nakonec stejně trochu rozmáznou.
Myslím, že by se dalo říct, že jsme se rozdělili na dva tábory. Lojovité a šrobové. Doufám jen, že z toho nebude konflikt.
Strejdo, v příštím článku je, shodou okolností recept na tvé opečené brambory, ale na mou duši jsem to dal Daniele už včera. nekecám. Tu pokličku sundej a dělej to z lojovitých brambor, jsou rychleji udělané. A pokud je předem namočíš do vody, budou ještě lepší. V restauracích kde ještě dělají hranolky z brambor, je máčí přes noc. On se totiž takhle vylouhuje škrob s povrchu a jsou křupavější.
Jezdil jsem, když jsem ještě pracoval, nakládat do Simplotu v Caldwellu, kde dělají, mimo jiné, hranolky pro McDonaldy. Ač jinak McDonaldem opovrhuju a nejím tam, tak jako mnoho jiných, hranolky, aspoň tady v Americe jsou od nich bez diskuse nejlepší. Vyvážejí odtamtud na skládku spousty škrobu, ti blbí američani zahušťují výhradně škrobem kukuřičným, ale ten se mi nějak neváže s chutí jídla. Bramborový škrob je téměř k nesehnání, a oni vyhazují škrob, který právě z brambor vylouhovali.
Salát vystydne už když se do něj dávají studené příměsi, pak se nechá ještě dva dny ležet, za stálého ochutnávání, samozřejmě.
No a ryby, to je další kapitola. Nikdy jsem neměl kapry rád pro jejich blátivé maso a spousty kostí co vedou bez ladu a skladu odnikud nikam.
Tady kapra nikde nekoupíme, je to ryba kterou vysazují jen aby vyžrali ze dna trávu kterou tam nechtějí a pak je vytlučou elektrikou a nasadí tam duhové pstruhy. No a my si koupíme za 15 $ rybářský lístek a chodíme ty pstruhy chytat. Co chytat, to není rybolov, my si je vlastně kupujem čerstvé, přímo z vody. 6 denně smím vzít, minimální délka 15 cm. To je láce co? V obchodech jsou hromady mořských, jenže se jmenují jinak než co známe z recepisů a tak marně dumám čím nahradit pangasius. Třeba to v obchodě mají, co já vím? No a losos, to je další. To už si vybíráme jestli z farmy (nejlevnější, uměle dobarvený), nebo z Atlantiku (nic moc), nebo z Pacifiku, divoký Aljašský, ten je nejlepší. Ale to bude zas až na jindy, jak upravit lososa. smilies/cheesy.gif
A Iris, co popisuješ je jeden z druhů německého salátu. Je několik způsobů přípravy teplého salátu, dělají ho na jižní Moravě, Rakousku, Německu a co já vím.
Když jsem si kdysi v bufetu proti Brněnskému nádraží dal sekanou se salátem, nesstačil jsem se divit, když mi salát nalili naběračkou do hlubokého talíře.
Oni ho tak dělají, do salátu přijde krom brambor, samozřejmě, cibule, okurky, ocet a - hovězí vývar. Doma ho ještě posypou rozškvařenou slaninou. A víte že to není špatné? Za neznalosyti se neomlouvej, omlouvej se za neznalost z arogance. Jenomže tu nemáš, tak co.
A Aleno Puntíkovaná, podívej se semhle http://www.labuznik.com/recipe_print.php?ID=6653 nebo sem: http://www.labuznik.com/recipe_print.php?ID=4466 . Jsou to dva recepty na falešný tatarák z brambor.
listopad 18, 2009 23:38
Jžíší D Ě K U J U!!!!!!!!! : alena puntíkovaná
udělals mi strašnou radost. V pátek mám denní, ale v sobotu to zaručeně udělám. S děma taopinkama to musí být lahůdka. Brambor mám dost. Jinak já též protlačuji brambory drátěným kolečkem a místo jonézy dávám bílý jogurt a trošku oleje a hořčici. Mému muži tahle varianta strašně chutná, s majonézozu se mu to zdá muc tučný. Ten jogurt to vlastně trochu zjemní a nadlehčí. Jinak na toho lososa mi dal někdo recept - rozkrájen a "podkovičky" a vždycky - podkovičku, plátek cibule, plátek papriky, plátek anglické slaniny a takhle upéct. Fakt to bylo vynikající - to říkaly hlavně kočky - ale mě nebavily ty kostičky - tak jsem to příště nekrájela a milého lososa jsem prostě nadila vrstva slaniny, vrstva cibule, vrstva papriky - efekt byl tentýč, akorát se za tu páteř daly ty kosti vyjmout v celku. Co to bylo za lososoa ví bůh...koupila jsem ho zmraženého v sámošce. Třeba to ani ten losos nebyl...maso bylo jen lehce růžové - aly bylo to na chuť opravdu vynikající. Tak to zkusím letos zase. I s tím kaprem. U nás se navíc dělá obalovaná a smažená vinná klobása - a ta je taky nejlepší studená, na druhý den> - a k tomu ty pohádky.Jeslipak budou letos dávat zas Mrazíka?
listopad 19, 2009 04:07
. : Míša šíša
Tak jsem chtěla dát Aleně recept na tatarák z brambor, abych si u ní šplhla, a koukám, že mě Michal předběhl. :-)

Jinak mě v jeho textu zaujala věta:
"V restauracích kde ještě dělají hranolky z brambor..."

V Česku žádnou takovou restauraci neznám, tady se používají jen ty mrazené a předsmažené. Opravdu čerstvě připravené hranolky jsem jedla akorát v jedné mechaně v Bulharsku. Ty prefabrikáty bohužel servírují i v tak gurmetsky založené zemi jako je Francie. Ale je fakt, že jsem tam nebyla v žádném podniku, kde podávají menu od sto euro výše. :-)
K tomu lososu - když už tu Vlk zmínil to Makro, tak tam kromě běžně prodávaného lososa z chovu mají občas v nabídce lososa z volného lovu. To je chuťově něco tak naprosto odlišného, až je to k neuvěření.
listopad 19, 2009 09:19
U nás : Míša 2
dělá bramborový salát manžel, brambory A vychladlé jen tolik, aby si při loupání nespálil prsty, krájí na větší nepravidelné kousky. Jinak klasika - kořenová zelenina, hrášek, okurky, cibule. Majonézy dává v poměru k ostatním surovinám méně a ředí ji zálivkou z okurek. Mamka dole má salát z menších kostiček ( asi taky přes sítko ) a více majonézový. Chutnají mi oba smilies/smiley.gif
Manžel je z domu zvyklý na kapra, tak mu to neberu, ale já a děti máme buď filé nebo kuřecí řízek. Taky nám totiž vadí ta kapří blátivá konzistence i chuť a protivné kosti. Loni jsem zkusila řízky z pangasia, protože je bez kostí, ale byla jsem zklamaná, připadal mi naprosto bez chuti. Při jídle se mi vybavil úryvek z filmu s Luisem de Funes, teď si nevzpomenu na název, ale byla tam scéna, jak v továrně na páse popojížděly rybí kostřičky a zaměstnanec na ně vždycky nastříkal nějakou podivnou pastu.
listopad 19, 2009 15:17
... : Bara
Pangas a tilapia jsou sladkovodni ryby pochazejici z tropickych teplych vod. Memaji jod.
listopad 19, 2009 16:34
Míšo Šíšo a Míšo 2 : Michal
Promiňte že vás beru takhle najednou, ale co, stejně to čtou všici.
Nejřív losos, praktická rada. Tak, losos řezaný "naštorc", je steak, a má v sobě kosti a páteř, to prostě jinak nejde. Ale, aspoň tady se dá koupit filet z lososa, to je losos rozříznutý na dvě půlky po délce. Jestli musíš koupit celého, tak ho rozřízni podle páteře takhle. V jedné půlce bude páteř, tu vytáhneš i s žebry, aspoň částečně. A pak už to chce kleště, lososa pohladit "proti srsti", teda proti kostem a jak ji ucítíš vytáhnout kleštěmi. Je to trochu piplačka, ale je to lepší než je tahat z pusy. Pak můžeš buď lososa nakrájet na porce, pozor, griluje se i s kůží, nebo, kouzlo - položit kůží nahoru, odkrojit tak 5 - 6 cm kus. Ten potom naříznout skoro až na prkýnko. Jenom skoro, protože teď přijde ten zázrak, Losos se dá krásně přeložit kůží ven a máš před sebou steak k nerozeznání od pravého, jen halt nemá ty kosti. To jsem odkoukal od Jacquese Pepina.
Ano, přesně tak dělám brambporový salát i já, naštěstí tady mohu koupit několik druhů majonézy, od strašně těžké, = tučné, až po lehkou, takřka dietní z olivového oleje. Tu používáme, takže není potřeba ředit lákem. Ale doma jsme to dělali. Jogurt nebo zakysanou smetanu (sourcream) nemáme v salátu rádi, ale tady je to celkem obvyklé.
Na ten film si pamatuju, skoro bych řekl, že to byl pohled do velmi blízké budoucnosti, a jde z toho na mne hrůza.
Báro
díky, takže pangase klidně tilapiou nahradím, té je tu dost a dost
listopad 19, 2009 16:43
Je to tak - jiná země, jiný mrav : wendy
když čtu co se dá a naopak nedá koupit v USA už mě to nepřekvapuje, ale překvapila mě Bara...vzpomínám na sýrové Hody v Holandsku, ale jinak jsme nic moc jídlo nezkoumali.

Co se Carrefouru dotýče, dodnes na něj lidi vzpomínají s stýská se. Dnes je tam místo něj roztažené Tesco, ale lidi stále říkají že jdou nebo mají sraz u "Kára".

Michale teda vybíjení kaprů el. proudem, to je síla. Otrok vykonal práci, otrok může jít do háje. Připadá mi to dost nelítostné.
Bramborový salát - děláme dva druhy, jeden hutný se vším všudy i s rozmačkanými olejovkami, jablíčkem, prostě mazec. A druhý jen brambory, cibule, pepř, sůl, a trochu majonezy s jogurtem. Jednoduché, osvěžující. A řízky z kapra děláme ve velkém a požíráme je i ke snídani (na talíř k televizním dopoledním pohádkám) a málem i odpoledne ke kafi, prostě to milujeme. Nikdy nemají takovou chuť jako o vánocích...
smilies/wink.gif
listopad 20, 2009 07:47
Film se jmenuje : Míša šíša
Křidýlko nebo stehýnko.

Nedávno jsme si kupovali živé siveny z chovu v Anníně na Šumavě a tam je taky zabíjeli el.proudem. Čuměla jsem na to jako puk.
listopad 20, 2009 09:59
Kamarádka mi dala recept na Pangasia : alena puntíkovaná
a je to vynikající, napřed na másle osmahneme porce Pangasia po obou stranách, pak je vyjmeme a dáme do tepla, aby nevychladly. Do výpeku dáme natrhanou bazalku, nadrcený česnek - jen trošku,sůl, pepř, trochu citronové šťávy a zalijeme to šlehačkou /nenašlehanou/, za stálého míchání povaříme, pak tam přidáme osmahnuté porce pangasia a prohřejeme. Je to lehonké a super.
listopad 22, 2009 17:48
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]