O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SAMÉ BRAMBOROVÉ POCHOUTKY! PDF Tisk E-mail
Pátek, 13 listopad 2009

Tak tu máme podzim, úroda ze zahrádky je už sklizena, brambory máme uloženy ve sklepě - a přichází doba přípravy tradičních podzimních jídel. Posílám vám proto recept na jednoduchá jídla, která možná přijdou vhod, když zrovna není chuť na "masové". Přečtěte, uvařte, posuďte - případně připište nějaké ty svoje recepty, moji drazí a drahé ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Bramborka kynutá

 

30 dkg brambor vařených ve slupce

25 dkg hrubé mouky

15 dkg dětské krupičky

půl litru mléka

4 - 5 vajec

kostička droždí

sůl, majoránka, pepř, česnek, salám, uzené nebo škvarky

 

oloupané brambory nastrouhat na jemném struhadle, přidat ostatní suroviny,

vylít na pekáč vymazaný omastkem, navrch pokapat ještě trochu omastkem.

 

Nechat asi čtvrt hodiny a pak péct půl až ¾  hodiny asi na 170 st.

 

 

 

 

 

 

 

Bramborové kotlety

 

2 vejce

½ kg oloupaných brambor uvařených ve slupce - nastrouhat na jemném struhadle

asi 15 dkg dětské krupičky

sůl, pepř nebo i trochu koření na bramboráky

2 cibule na jemno nakrájet

 

 

dělat placky, obalit jako řízek a smažit

kdo chce, může dovnitř dát kolečko točeného salámu nebo uzeného masa

 

jako přílohu například špenát

 

 

 

Dobrou chuť

veškerému kudlanstvu

 

Mia

 

 

Komentáře (59)add feed
zrovna včera jsem dělala : Inka
rychlý recept mého manžela: uvaříte brambory a dáte na talíř, na ně dáte rozehřítý na kolečka nakrájený točeňák a polijete to zálivkou co si uděláte vedle v misce olej kremžská hořčice trochu octa pepř na kostičky nakrájenou cibuli vše se smíchá v takový sosík a polejí se tím brambory s buřtíkama. Je to k užrání.

U nás jdou brambory na dračku, oba je moc milujeme třeba opečené s cibulí na másle, osolit a opepřit a přidat čerstvou petrželku.
Nebo stejně jem míslo cibule česnek.
Manžel dělá salát z brambor (když mu zbydou vařené)v létě podáváme ho chlazený nebo si ho v krabičce bereme do práce:
uvařené brambory nakrájet na kolečka, přidat nakrájenou cibuli a salátovou zálivku - 3 lžíce oleje, 1 octa, sůl, pepř a čerstvou petrželku, zamíchat vychladit a jíst. Je to výborné.
listopad 13, 2009 06:53
bramborovy strudl : NANTAALI 1
1 balicek listoveho testa rozvalime a polozime na nej uvarene, rozmackane,osolene brambory, ktere jsme opekali se smazenou cibulkou /hodne cibule/pridame trochu pepre a prehneme testo, tak aby brambory lezely uprostred, potreme vajickem a dame upect. Zatimco se pece strudl udelame zampionovou omacku.POkud mame susene houby / ja je davam jako zaklad/, tak je namocim na chvili do vody. Nakrajim cibulku, osmazim, pridam susene houby, osmahnu, pridam zampiony, pepr, trochu bujonu zaleju slehackou a zahustim moukou. Podavam k upecenemu zavinu.
listopad 13, 2009 08:34
Brambory a bramborová jídla mám moc ráda. : Myška
Ráda dělám bramboráky nebo bramborocukeťáky (v létě, když mám cukety ze zahrady), často dělám americké brambory, bramborovou kaši, bramborový salát, krokety nebo různé plněné bramborové knedlíky (u nás knedle) s uzeným, se salámem, s houbami, se sýrem. Mám ráda šulánky - šišky posypané mákem, cukrem a přelité rozpuštěným domácím sádlem, na podzim dělám koláčky - vlastně bramborové knedlíky se švestkami, posypané též mákem, cukrem a přelité rozpuštěným domácím sádlem.
Jo, brambory, to my můžeme smilies/grin.gif.
listopad 13, 2009 09:14
Málem bych zapomněla na jedno oblíbené bramborové jídlo :-) : Myška
Jsou to brambory zapečené se sýrem a šlehačkou - pekáč vymažu máslem, syrové brambory oloupu (nové brambory neloupu, jen pořádně umyju), nakrájím na plátky cca 0,5 cm silné, a skládám do pekáče ve vrstvách. Každou vrstvu osolím a posypu kořením - většinou bramborákovým, ale dá se použít jakékoliv, jaké máte rádi, třeba jen pepř. Někam mezi vrstvy brambor vpašuju vrstvu strouhaného sýra, nebo více vrstev, a třeba i vrstvu ochuceného syrového mletého masa (dá se tam dát v podstatě cokoliv - vrstva zeleniny, dušených hub, plátky kuřecího nebo vepřového masa - dle fantazie, chuti a momentální dostupnosti surovin). Končím vrstvou brambor. V misce rozšlehám 1 šlehačku a 1 kysanou smetanu s troškou soli (řídí se tím, jak moc osolím vrstvy brambor), zaliju brambory a dám cca na hodinu píct do vyhřáté trouby, nejdřív na 250 stupňů, později teplotu zmírním na 200 stupňů.

listopad 13, 2009 09:23
Francouzské brambory s houbami - lepší než se salámem : alena puntíkovaná
Houby - jakékoli /tedy pouze jedlé/ podusíte na cibulce. Pytlík mražené zeleniny /nejlepší je mrkev hrášek kukuřice - ale lze cokoli - i mražené lečo/ přelejete vroucí vodou a necháte zcedit. Brambory uvařené ve sluopce nakrájíte na kostičky - nebo na plátky , smícháte s podušenými houbami a okapanou zeleninou a dáte do vymazaného pekáče /máslem/, osolíte, opeopříte, popř. jinak okořeníte /kmín, majoránka/ a zalijete šlehačkou, ve které jste rozmíchali vejce /počet dle velikosti pekáče a množství brambor/ a táte do trouby zapéci. U nás je tohle jídlo velmi oblíbené a mohu ho dělat v jakémkoli množství - vždycky se sní.
listopad 13, 2009 09:41
Jedna moje známá z Plzně mě naučila : alena puntíkovaná
dávat do těsta na bramboráky pokrájené kysané zelí a teprve pak smažit. Je to vynikající lahhůdka Taky mě naučila dávat do těsta na bramborové knedlíky pokrájenou a na másle osmahlou housku...a pak normálně udělat ty knedlíky a uvařit - jako vždy. Je to mana nebeská.
listopad 13, 2009 09:45
Bramboráky se zelím se u nás nechytily. : Myška
Popravdě, synek brble i kvůli té cuketě, ale není mu to nic platné.
listopad 13, 2009 10:11
ahoj : mia
určitě zkusím něco z těch Vašich receptů. Teď mě ale tak napadá - v poslední době se tu často probírá těch 9 kg Alenina bramborového salátu a protože vánoce a Štědrý den už nejsou zas tak moc daleko - napište prosím Vaše recepty na bramborový salát, resp. čím ho vylepšujete apod. možná pro leckterou z nás tu může být nějaká novinka, čím br. salát vyšperkovat, aby byl ten nej, nej, nej... a chutnal co nejlépe smilies/smiley.gif
listopad 13, 2009 10:20
Pro Alenu P. - pokud si toho nevšimla : všímalka
aleno puntíkovaná, : toulavej
Abych si tě nepřestal vážit, pořád čekám, že se za svou pomluvu mojí osoby:
„Krajané, které na svých cestách navštívil a žil u nich,/resp. na jejich úkor/, vědí přesně o čem mluvím“, listopad 09, 2009 21:50
OMLUVÍŠ . . . Jsi už dost stará na to, abys věděla, co si může a nemůže člověk vůči jinému dovolit a když přestřelí, co je jeho povinností. Čekám.


listopad 12, 2009 13:29
listopad 13, 2009 10:33
... : katka*
zkuste někdy přidat do bramborákového těsta strouhanou nivu...
je to mooooc dobrý. fakt
listopad 13, 2009 10:39
Všímalko, : Eny
co to má co dělat s bramborama?????
Bože holky, já tady slintám, ještě že mám doma kupu brambor...Dnes je tedy pořádný segedín, ale víkend bude bramborový, vždyť já úplně zapomněla na fr.brambory. Dík za připomenutí.
listopad 13, 2009 10:39
Bramborový salát : Myška
Den předem uvařené brambory oloupat, nakrájet na čtvrtky a ty na plátky, vajíčka uvařit a nakrájet, uvařit mrkev, celer a petržel (většinou z pytlíku - mražené) se solí a cukrem, po uvaření ochutit ještě octem do příjemně sladkokysela (málo tekutiny, pokud je víc, nedám ji do salátu), nakrájet naložené okurky, kapii, nakrájet cibuli, vše dávat do veké mísy, přidat slitý hrášek (velká plechovka) a kukuřici (menší plechovka) nejlépe Bonduele (nevím, jestli to píšu správně). Osolit, opepřit, přidat plnotučnou hořčici a majonézu (buď Poličanku, nebo udělanou doma z čerstvých žloutků, soli, hořčice a oleje). Množství ingrediencí je proměnlivé, dělám vždy od oka. Zamíchat, nechat chvíli ležet, dochutit, a uschovat v lednici. A hlídat, aby nikdo nechodil ujídat.
listopad 13, 2009 11:07
Všímalko, : Míša šíša
a proč se o to zajímáš? Je to tvůj problém?
smilies/cry.gif
listopad 13, 2009 11:50
devět kilo už ho nedělám : alena puntíkovaná
ale místo majonézy tam dávám mix bílého jogurtu, soli, pepře, hořčice a oleje - můj muž to miluje. Jinak dělám často tzv. teplý bramborový salát. Ještě horké brambory oloupat, nakrájet na kostičky, nakrájet natrvdo uvařená vajíčkA /ještě horká/, povařenou zeleninu , /možno i mraženou - dle chuti/, trochu pokrájeného salámu, osolit opepřit, zalít cibulkou osmahlou do sklovata buď na oleji, nebo na másle, promíchat - možno přidat i kyselé okurky - nebo hořčici - dle fantazie.
listopad 13, 2009 12:12
Mie se omlouvám, že sem vstupuju, jen se musím zastat všímalky. : toulavej
tahle společnost je s morálkou na štíru, dalo by se říci, že většina už ani neví, co to znamená. A brambory ani jinej žvanec nebo články o kočkách to nezachrání. A když se najde vůbec někdo, komu to vadí a upozorní na něco fakt hnusnýho, jako je nepodloženě někoho pomlouvat, tak jinej ho okřikne, ať se nestará, že to není jeho věc. Dost smutný, kam jsme se to dostali dvacet let po sametový. Tahle společnost bude taková, jak dovolíme svému okolí, aby se chovalo. Jestli budeme lhostejní ke svinstvu co se nás bezprostředně netýká, nebo ne . . .

Míšo, neoprávněně někoho pomlouvat je problém nás všech, kohokoliv z nás. Možná to ještě nevíš, ale, může to být časem i tvůj problém.

To byla jen vsuvka, věnujte se dál bramborovým orgiím :-)
listopad 13, 2009 14:07
Toulavej, : Míša šíša
buď bez obav, mě už se napomlouvalo lidí, ó jééé...
No, ty nesnášíš pomluvy, já zase takové ty "dobré dušičky", které ve jménu spravedlnosti , případně ve jménu té nejpravdivější pravdy dělají akorát zlou krev (a pak jim to dělá náramně dobře, jak se jim podařilo rozčeřit vody).
Popravdě řečeno, v první chvíli mě napadlo, že Všímalka jsi ty sám. (Mimo jiné z důvodu, že jak ty, tak Všímalka umíte kopírovat, ale neumíte text zvýraznit jako citát.)
listopad 13, 2009 14:39
míšo :D :D :D :D : ivanka
smilies/grin.gif
listopad 13, 2009 15:07
Málo platné, : Michal
co Čech to bramborožrout. My taky. Bramborový salát dělám vždy z horkých brambor, jak mne to naučila maminka, aby snáz nasákly všechny dobroty. Říkala, že když se dělá ze studených, chutná jako z kostelních svíček. "Jen si vzpomeň na salát tety Hany!" Vzpomínka to hrozná a tak salát je u nás vždy jen z horkých.
Z brambor moučnatých, protože ty se při míchání trochu "rozmáznou" a není třeba tolik majonézy. Jogurt nebo zakysanou šlehačku nikdy, to tady v Americe dávají úplně místo majonézy, brambory, často nedovařené a velmi hruně nakrájené, a do salátu jen a ne vždy, okurka. Tak to nám prosím nechutná.
Dáváme v místě běžně k dostání hrášek s mrkví, z plechovky, ve slaném nálevu a tím pádem salát už nesolíme. Celer uvařený, když seženem kořen tak ten, ne-li tak řapíky, okurku, salám, hořčici.
Protože majonéza je už ochucená, (Kraft s olivovým olejem) nepřijde tam ani ocet či co.
A díky za všechny recepty tady, už jsem si to vytisk. Protože - co Čech to bramborožrout!

listopad 13, 2009 15:15
tak naposled, Míšo, : toulavej
nepotřebuju se schovávat za jiným nickem. Mrzí mě, že to ještě nevíš.
listopad 13, 2009 15:21
... : Bara
Ja do bramboroveho salatu strouham mrkev a celer syrove na jemnem struhadle, nekdy pridam kyselejsi jablko, to ale na hrubo.
Moc mi chutna, ten co delaji Nemci.Teple klihovate varene brambory na platky, zalit teplym bujonem, octem, nechat vsaknout, pridat cibulku na kosticky, olivovy olej, dochutit....
listopad 13, 2009 15:45
Oukej, : Míša šíša
já netvrdím, že to tak je. Říkám, že mě to napadlo.
A vím - nevím... jak bych to mohla vědět? Člověk se na netu může prezentovat jakkoliv a skutečnost může být naprosto odlišná. To, že o sobě někdo napíše, jak je rovnej a čestnej, je sice hezký, ale jak já můžu nabeton vědět, že je to pravda pravdoucí? Takže asi tak.
listopad 13, 2009 15:46
tak aby bylo jasno, : alena puntíkovaná
nebudu tady říkat od jkího, to co jsem napsala, vím. Ale svými ppříspěvky mě toulavej přesvědčil, že na tom něco bude. Podle toho, jak se pak rozčílil, soudím, že ty lidi mají pravdu. No, omlouvat se nebudu. Jednak proto, že mi nezáleží na tom, zda si mě Toulavej váží nebo ne, druhak proto, že mi tento může být ukraden. A jak mi můžeme vědět, že ten člověk je tak rovnej a čestnej, jak o sobě tvrdí? Pokud se mu moje příspěšvky nelíbí, nechť je nečte. Howgh.
listopad 13, 2009 16:25
... : bb2
Vůbec nejde o Toulavého příspěvky, s těma můžeme a nemusíme souhlasit, můžeme a nemusíme se k nim vyjadřovat.

Jde o pomluvu, kterou jsi tu na jeho adresu vypustila a víš, jak to s pomluvama je. Vykládat drby, co kdo kdy o kom slyšel, je zlý v reálu i na netu. Jasně, že se na to Toulavej může vykašlat, co taky jiného s tím a kdyby tohle bylo to jediné špatné, co ho potká, tak se má jak v ráji. Ale to nemění nic na tom, že to je špatné a že od tebe to překvapuje. Jen proto, že Toulavej je chlap, nemá děti a dovolil si přes oba dehonestující hendikepy (v tvých očích) říct svůj názor na společné hospodaření v rodině.

A co si myslet o hostiteli, co pozve hosta do domu, nechá ho pobejt a pak ho pomluví. Jedno ze sousloví, co nesnáším, vedle např. "zapalujou se jí/mu lejtka" je "na revanš".
listopad 13, 2009 17:17
... : bb2
to píšu proto, že tě "mám ráda", tj. tvé projevy jsou mi zhusta sympatické. U někoho jiného bych to přešla bez komentáře, protože by byl zbytečný. I když, možná taky ne, aspoň pro vyjádření podpory pomlouvanému:-)

Toulavej, zkus se na to vykváknout. Máš-li jiné starosti k řešení, tak řeš je, nemáš-li, jsi vlastně šťastný člověk, kašli na to, pro lidi vždycky bude důležitější co do koryta než etika, otázka kam s takovou spějeme apod., a odreaguj se něčím příjemným.

listopad 13, 2009 17:23
Brambory jsou u nas nejlepsi maso : Alena P-H
a bramboraky s kyselim zelim...to je muj nejlepsi dort.
Ale treba ziju v USA uz par casu - co to sou ty 'americke brambory'? smilies/cheesy.gif To je jako s bramborama francouzskejma?, ktere mimochodem miluju taky z obou stran. Teda uvarit je je lehke a rychle a pak je to dobrota, hlavne s necim kyselym.
Na vanoce je u nas vanocni bramborovy salat: s pravyma znojemskyma kyselyma okurkama az z New Yorku, majonezou(tu trosku micham s bilym jogurtem a smetanou), hraskem, kapii, horcici, vejci, troskou varene mrkve - jen pro barvu. Uzeninu nepridavame, aby to lip pasovalo s rizkem a rybou. A zacinat se musi od horkych brambor, ktere se zlehka promichaj s okurkovym lakem smichanym s horcici. Pak je salat "nadychanejsi", nevpije vsechny chute do brambor.
Pres rok milujeme bramborove salaty na vsechny ruzne zpusoby - s uzeninou, s kyselim zelim, s cibuli a hribkama, s celerem...mnam... A rychle se to vari taky - coz ja teda ocenuju.
No a moje milovane pecene brambory - jenom se omyjou, nemusi se loupat, a strci se do trouby s kminem a soli - podavat s trochou masla a dzbankem mlika...uz vim, co udelam dneska na veceri. smilies/wink.gif Nebo brambory a tvaroh...

A co se tyce urazek a omlouvani pres internet - clovek to nesmi brat vazne. Kudlanka je na urovni, vetsinou si lidi povidaj jako lidi, ale kazdy jsme jiny, ze jo. Jista anonymita je soucasne i prokletim i darem internetu. Takze hezky den vsem a varte brambory.
listopad 13, 2009 18:57
Jo Bíbí máš pravdu, : alena Bodka
neměla jsem se nechat strhnout a nevykecat něco, co mi svěřil někdo jiný.Ale on mě těma krkounskejma řečma tak nadzved...Omlouvám se tobě bíbí - jemu ne. nNepřesvědčil mě a nevidím důvod, proč bych na něj měla měnit názor.
listopad 13, 2009 20:57
Jinak - Americké brambory : alena Bodka
jsou brambory rozkrojené polélně na čtvrtky a upečené v troubě.
listopad 13, 2009 20:58
uffff : mikin
Jo tak...... uz se nemluvi o "krajanech" (mnozne cislo), ale o "nekom jinem", (cislo jednotne) ale k omluve neni duvod..... uffff.....
On asi clovek musi byt v kuzi napadeneho a trapit se premyslenim co delat.
Pak teprve pochopi, vo co go. smilies/cry.gif
listopad 13, 2009 21:30
Mam dotaz. : Bara
Bramboraky s kysanym zelim. Dava se do nich to zeli syrove? Nezustane tim kratkym pecenim to zeli tuhe? Jeste jsem to nikdy nedelala, tak abych neco nepokazila.
listopad 13, 2009 22:02
z toho zelí se slije ta tekutina : alena Bodka
a zcezené zelí se pokrájí na menší kousky - a pak normálně přimíchá do těsta na bramboráky - teda strouhané brambory, česnek, marjánka, vajíčko, mouka. No a pak se to dává na pánev a smaží do křupava. Kmín se tam nedává, ten je v tom zelí. To zelí krásně změkne. Je to lahůdka.
listopad 13, 2009 22:14
Alena P-H : Michal
Až do Čech jsem si musel zajet, abych se, dověděl, co jsou to americké brambory. Tenhle recept jsem objevil v časopise "Překvapení". Zkusili jsme to, je to výborné. Recepty jsou zde:
http://drobek.eml.cc/vsechno/priloh71.htm,
http://drobek.eml.cc/vsechno/priloh11.htm.
Recept na Esenci použitou v tom druhém je zde: http://drobek.eml.cc/vsechno/smes06.htm
listopad 13, 2009 22:16
Pod marjankou : Alena P-H
asi Teckovana mysli majoranku a ne marihuanu, i kdyz oboje lze pouzit s rozdilnymi ucinky... smilies/grin.gif
listopad 13, 2009 22:26
hahahaha : alena Bodka
no můžeš to zkusit a vyrobit specialitu zvanou "veselé bramboráčky". Ale skutečně jsem myslela majoránku, jó "Marjánko, Marjánko, Marjánko má, zavaž mi šáteček na uzle dva...zavaž mi ho zavaž, dítě zlatý, aby se nemohl rozvázati..." - to si pak můžete při bramboráčkách zazpívat. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
listopad 13, 2009 22:39
... : Bara
OK, dik, tak to zkusim. Tady v Holandsku nebudu mit s tou marjankou zadne velke problemy.
listopad 13, 2009 23:16
Michale : Alena P-H
ja si dokonce privezla "Koreni na americke brambory" to jako darecek pro manzela, ktery ac American, nevi co to americke brambory jsou. Kdyz jsem se ho ptala, tak mi odpovedel, ze v Europe si nejspis mysli, ze americke brambory jsou french fries... smilies/smiley.gif Co je celkem hezka slovni hracka.
A diky za link, zitra budou brambory aspon na dva zpusoby...mnam
listopad 14, 2009 08:49
... : Pavlína
Jako dítě jsem milovala placky se škvarkama pečené na plotně kamen, klasické těsto jako na placky a osmažilo se to na té plotně nasucho. K tomu hodně libová uzená slanina, nakrájená na kostičky a opečená v kastrolu. Placka se srolovala do ruličky a namáčelo se to v té slanině, kostičky slaniny zůstaly na te placce, neuvěřitelně dobré.V paneláku s plynovou troubou to naši dělali tak, ze použili litinovou plotýnku, která se dala na ten plynový sporák a peklo se. Teď mám doma keramickou plotnu a lámu si hlavu jak to vyrobit, když to peču v pekáči s teflonem nasucho, není to ono :-((((((
listopad 14, 2009 12:27
... : Pavlína
Ke kauze Toulavej. Já osobně jsem ráda, že tady nediskutují jen ženské, ale i chlapi, mají někdy jinačejší pohled na svět, což je fajn. A je mi jedno, jaký kdo údajně je a už vůbec mě nezajímá jak ho vnímají nějací krajané. :-) Naposledy jsem tady četla spor právě krajanů M a R, ale abych pravdu řekla, já jako občasný čtenář jsem z toho nebyla vůbec chytrá a pamatuji si z toho snad jen že to bylo o nějakých srubech, které jsou mi tady v čr úplně volné. :-D Jediné co jsem si z toho odnesla, že krajané se zabývají ptákovinama :-D, ale tohle prosím neberte jeko útok :-)
listopad 14, 2009 12:45
Pavlíno, : Michal
Máš pravdu, jsou to nechutné žabomyší spory. Víš, potíž je v tom, že jsme obklopeni lidmi, se kterými bychom se doma nepřátelili, neměli bychom si co říct. Jenže, tady máme výběr tak omezený, že to, že jsou to našinci převažuje lidské - či nelidské osobní vlastnosti.
Jsme rádi, když se tu a tam všichni sejdem, čeština "zuří" kolem a je nám dobře.
Závist je všude kolem, doma i tu, jen ten výběr známých je silně omezený a tak si všímáme věcí, které bychom doma neviděli. Především proto, že takoví lidé by do našeho kruhu přátel prostě nepatřili. Našli bychom si jiné, a o těch co se nám nelíbí bychom dál už nemluvili. Tady jsem všichni jak naservírováni na talíři.
listopad 14, 2009 17:16
ty americké brambory : Inka
jsou nakrájené na čtvrtky a opečené, ale jsou se šlupkou, alespoň tak je děláme my.
listopad 14, 2009 17:36
Michale, svata pravda. : Bara
Take jsem si myslela, ze kdyz pochazime ze stejne zeme, ze stejnych tradic a kultury, mame spolecnou rec.....ale ono to bohuzel nekdy nestaci, skoda.

Kam jsme se to od brambor az dostali, lidicky, ja delam dneska hrachovku.
listopad 14, 2009 18:20
Baro, : Iris
nezoufej, tady se téma brambory a tzv. žabomyší spory střídají téměř pravidelně, na přeskáčku, brambory se jen tak nedají vyšoupnout, je to silné téma..mňam smilies/wink.gif
listopad 14, 2009 19:17
Pavlíno, : ivanka
jen dotaz - kým jsi myslela toho nebo tu "R"?
musím se přiznat, že nikoho takovýho neznám :-))))
listopad 14, 2009 20:03
Všem co v Americe žijí : Michal
Protože Kudlanka má striktní zákaz uveřejňování reklam, a já s tím souhlasím, musíme to udělat jinak. Prostě mi napište, Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny a já vám pošlu link na výborný zásilkový obchod, odkud sami ty české nezbytnoti na stůl objednáváme. Pokuid vím, to je s Danielou v pořádku. A jestli ne, tak tohle prostě vyndá a mne přerazí.smilies/tongue.gif
A pro Alenu P-H , nebydlíš ty náhodou ve Spokane? Křestní jméno Alena a americký manžel, hm, až sem to souhlasí. smilies/shocked.gif
listopad 14, 2009 21:46
Michale : Alena P-H
Ne, ja "su" ze Sillicon Valley. A ozvu se na email.
listopad 15, 2009 07:39
Ivano : Pavlina
Já už si nepamatuju kdo se hádal a nechtělo se mi to hledat, je to přece jedno.
Promiňte krajané, ale já jsem potomek přistěhovalců do čech a moji rodiče také pořád vzdychali po minulosti a po svých krajanech. Ale pak se vrátili a docela koukali. Ono se to změnilo za těch 30 let i tam.A i je ovlivnil život tady, ať chtějí nebo nechtějí, myslí jako češi, dokonce když tam přijedu,všichni, i moji sourozenci, mluvíme česky. Pokud bych se s někým přátelit nechtěla, nebudu, už pro tu následnou kocovinu z toho že se nepřátelím s kým chci. Jednou jste odešli, tak přijměte svou zemi se vším všudy, bude to lepší pro vaše děti, doma už nemáte čechy ale kanaďany a byla to jen vaše volba. Moji rodiče ze mě nedobrovolně udělali člověka bez rodiny v zemi, kde jsem se narodila, to je teprve síla :-P, naštěstí Evropa není Amerika a jsem u nich autem za chvíli. Ale je to jiná země, jiné problémy, moc témat k hovoru nění.........To je asi všechno. :-) Mějte se krásně.

listopad 15, 2009 10:50
Ivanko : Iris
Pavlínka myslela asi krajany M a P, ale Ty to asi víš vzhledem ke smajlíkům za Tvým dotazem.Ono je nakonec jedno, kdo to byl, ale také se mi to moc nelíbilo, nerozuměla jsem tomu..ahoj
A teď by měl zase následovat nějaký prima recept z brambor smilies/wink.gif smilies/wink.gif
listopad 15, 2009 15:22
Iris : Michal
Díky, už vím o čem bude mé příští vařící povídání. To je slib. smilies/angry.gif
listopad 15, 2009 18:15
Michale : Iris
Ty se zlobíš? Proč se zlobíš? Měla jsem na mysli výše se střídající témata, po bramborovém příspěvku vždy následovalo nějaké vysvětlování, pak zase brambory a znovu....

Tvoje vařící povídání byla ostatně doposud fantastická, pokud si vzpomínám, jakýkoliv příslib od Tebe vítám smilies/wink.gif
listopad 15, 2009 21:52
Iris : Bara
Michal se urcite nezlobi, myslim, ze se ani zlobit neumi, ale dobre vari. Skoda, nebyt tak daleko, pozvaly bychom se na kus reci a jen tak mezi povidanim, by mohl neco ukuchtit, trosku vostrejsiho. Ale kdyz se tak clovek zamysli, svet je maly, co neni, muze byt.....
listopad 15, 2009 23:56
Michale, nevzdavej se : mikin
v diskusi ktera neni moderovana to uz tak proste je.
Ja na jare napsal o tom, jak jsem stavel srub a nestacil jsem vyvalovat oci. smilies/undecided.gif
Pis dal o vareni, delas to dobre. Palec nahoru !!!!
listopad 16, 2009 06:53
Já už jsem snad nějakej starej : Michal
a to jsem, čerstvý důchodce. Moment, už jsem se zase, jako obvykle, zakecal a uhnul jinam. :-
Tak znova, snad se to povede, a začnu jinak.
Jakpak bych se mohl zlobit? Já už jsem snad nějakej starej a nechápavej. Nevidím tu nic, co by mne snad mohlo rozzlobit. Že diskuze sklouzne jinam? Aspoň mají lidi možnost se vypovídat ze svých bolení a jiní jim k tomu napíšou názor, byť někdy hodně nelichotivý. Jenomže, já věřím, jak se krásně "česky" říká na feedback.
Takže, když mi jiní řeknou, že dělám něco blbě, já jim nenadávám, spíš se podívám jejich očima = z dálky, co jsem opravdu udělal. A věřte, velice často jsem překvapen jakýže jsem to blbec. Ono to totiž z odstupu a cizíma očima je líp vidět. smilies/shocked.gif
A že tu a tam sklouzne debata jinam? Jak napsala Iris - Brambory se nedají jen tak vyšoupnout....
Slíbil jsem povídání o bramborách. Nepůjdu do historie, jak se dostaly do Evropy. To přece ví každý. Brambory byly tak silné, že přemohly Kolumbovo vojsko a nastěhovaly se do podpalubí. Pak zadarmo, (proto jsou dodnes tak levné) dojely do Evropy a dobyly ji. To to vysvětlení je snad jediné správné, jen se divím, že se to nenašlo v Cimrmanově pozůstalosti.
Myslím že už tu kecám dost dlouho a tak budu radši dělat něco užitečnějšího, jako třeba přemýšlet nad bramborama.
Jo, a víte co budu mít dnes k obědu? Bramborové kotlety od Mia. Včera byla k večeři krom sekané bramborová kaše a schválně jsem jí udělal o pár porcí víc, mysleje na dnešek. (Nebo je to myslejíce? Mysla? Myslivšíce? Já vím že ne, ale tak rád si hraju s tím nejkrásnějším jazykem na světě, tohle v angličtině není. Mají jediné štěstí, že nevědí o co přišli. Ale nezávidím jim). smilies/grin.gif
Na ten kus řeči bych strašně rád přišel, a taky se po letech projít po Praze. Jen kdyby bylo na letenky. Loterie je tak dobře zorganizovaná, že přesně předem vědí jaká čísla máme my a vytáhnou jiná. jak to dělají opradvu nevím.
listopad 16, 2009 16:09
Michale : Alena P-H
ja se taky divila, kde je co na zlobeni. Ale ten ulet v debate stal za to - tvuj komentar je carovnej...pokracuj v psani. A ty jsi uz duchodce? To ti teda zavidim, my snad odejdem do duchodu, pri tyhle krizi a s dcerou studujici pri minimalnim poctu trid, snad az v 80sati. Teda kdyz dozijeme, jak rikavala babicka.
A kdyz si rad hrajes s cestinou...uz jsi prisel na to jak prelozit do anglictiny Werichovo "kulatoucke jablicko"? Mozna Puntikovana bude vedet?
listopad 16, 2009 18:16
Michal 15.11 v 18:15 : Iris
umístil za svůj vzkaz ÓÓoošklivě mračícího se smajlíka, tak proto se ptám, já totiž také nevím,co by mohlo našeho Michala zamračit. Ale někdy jsem jako slon v porcelánu, tak jsem se radši chtěla zeptat - myslejíce, myslivšíce nebo mysle, že jsem do něčeho šlápla.
smilies/wink.gif
Tak ale zase se nám tu Michal krásně rozepsal,konečně pokec!.
Michale, jestli jsi čerstvý důchodce, jak můžeš říkat, že jsi starej, vyplivni to, a hned.
A piš - jak říká Mikin, děláš to dobře.
Ahoj smilies/smiley.gif
listopad 16, 2009 18:27
Iris : Michal
v tisku, teda v Danielině šuplíku, je první z článků o bramborách, a u titulního odstavce je moje fotka. A když se na ni podíváš, zjistíš že jsme s tím šklebícím se smajlíkem jednovaječná dvojčata. Jen musíš ještě chvíli počkat.
S ješitností sobě nevlastní jsem se rozhodl k mým kydům dát i fotku, ať veškerenstvo vidí na vlastní oči co je to za člověka.smilies/undecided.gif
A čerstvý důchodce jsem. To bylo tak. Má práce, to byly dlouhé hodiny, od sedmi ráno, někdy do pěti, to když to šlo dobře, ale taky do deseti, to když to šlo špatně. Do práce jsem to měl jednu cestu 47 kilometrů a veřejná doprava tam nejede. smilies/cry.gif
Protože se mi třesou ruce, dědičná to choroba, nemohu vlastně dělat nic jiného než šoféra. Tolik se zas netřesou abych kličkoval. Jezdil jsem s velkým truckem a trajlerem a rozvážel co dálkoví řidiči přivezli, a zas pro ně nakládal (ne já, já to tam jen dovezl) co měli odvézt. Moc jsem se kolem toho naskákal, a navíc každý druhý víkend služba na telefonu, a oni vždycky potřebovali abych přišel. Zkrátka už toho bylo na mně moc a rozhodl jsem se si v 63 vzít důchod a najít si k tomu nějaký částečný úvazek. Jenže, podnik mne 3 týdny před odchodem do důchodu propustil. To bylo to nejlepší co se mi mohlo přihodit, protože teď si beru podporu a k tomu můj nevelký důchod. Jak mi si žijem! Vážně, peněz jako když jsem se honil v práci a mám možnost myslet na ptákoviny, totiž co ještě napsat do Kudlanky. A ejhle, jsou také a tací, kterým se to snad i líbí. smilies/grin.gif
listopad 17, 2009 00:53
Alena P-H : Michal
Máš v poště dlouhý majl, já ani krátce psát neumím. Kulaťoučké jablíčko se přeložit nedá, to je marné.
Víš, já mám rád knihy Betty McDonald. V češtině, protože kdo to překládal vystihl, co chtěla Betty tou neohrabanou angličtinou vyjádřit. Četl jsem pár jejich knih v originále, a moc se mi to nelíbilo.
Další koho mám rád, je James Herriot, vlastním jménem Alf Wight. Kdybych si mohl něco přát, opravdu přát, tak je to umět psát jako on. Máme vše co napsal, dílem v češtině, dílem v angličtině. A hele, ono je to v obou jazycích stejně krásné. Čím to je? Že by byla britská angličtina tak jiná? Nevím.
listopad 17, 2009 01:01
Michale, : Alena P-H
ja uz email precetla a zitra se chystam na odpoved. Dneska uz jenom sprcha a kniha a spanek. Mela jsem rusny den protoze musim odevzdat ma "umelecka veledila" do konce mesice do obchodu. A tak vlastne kazdy den po praci a mimo prace sedim nad stolem a funguju a vyzivam se.
Jo cteni - tolik knih a tak malo casu. Ale Betty McDonaldovou miluju, dycky po ni saham, kdyz se blizim k stresovani... Ale jenom v cestine, snad proto, ze jsem ji mela v cestine. A James Herriot, to je pan veterinar, ktery tak hezky a lidsky hovori o zviratech. Toho mam taky rada i v cestine i v anglictine. Ale snad radeji v anglictine.
Cetl jsi Pan Kaplan ma tridu rad? Ted mne to inspirovalo a objednala jsem si to v knihovne. Nikdy jsem to v anglictine necetla a tak bude zajimave to porovnat s cestinou. Protoze v cestine to bylo prelozene tak nadherne, ze to snad ani nemohlo byt tak dobre napsane v originale. smilies/smiley.gif Nebyla to kniha, z listu mych nej-nej, ale ten preklad - to teda bylo paradni.

Tak jo, diky za linky a do zitra. A vsem dobrou noc - i kdyz oni se tam vetsinou kudlanky a kudlanci prave probouzeji do noveho dne. Ale my jsme aspon mladsi, ze jo - o celych 9 hodin
listopad 17, 2009 07:27
Michale : Iris
Díky za pěknou a dlouhou odpověď.Jsi pracant a kreativec, takovým fandím.
Nemůžu ale najít ten článek o bramborách, jeden z prvních, jak říkáš. Vždycky se cestou začtu do něčeho jiného a ztratím niť.
Připojuji se k k obdivovatelům obou zmíněných spisovatelů a jejich knih.Betty používám jako antidepresivum, zcela cíleně a už léta.
Michale ahoj smilies/smiley.gif
listopad 17, 2009 11:13
prvni clanek o bramborach : mura1
prispevek listopad 17, 2009 00:53 hned prvni veta
listopad 17, 2009 11:35
Můra 1 : Michal
Já ho tam ještě nevidím. No ale nevadí, trochu si pamatuju co jsem psal, a můž to vylovit z počítače. Já to stejně píšu napřed ve wordu a pak to vrznu do Kudly.
Daniela ještě čeká s uveřejněním, dlouho jsem si s ní ráno pokecal. A protože se chystá domů, šoupl jsem jí tam už druhý díl "vědeckého" pojednání o bramborách.
listopad 17, 2009 23:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]