O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LIMONCELLO - BOŽSKÝ NÁPOJ - II. PDF Tisk E-mail
Pátek, 30 říjen 2009

Další recept na limoncello - tentokrát je od Zdenky z „Makaronie". Protože jej vložila do komentáře - což by zaniklo -  dávám ho jako další variantu... A dál už má slovo Zdena: „Je to recept 100x vyzkoušený, jak ho dělá teta mého exe v Puglii a já také. (Dávám to sem jako úryvek dopisu, který jsem posílala jedné známé.)

 

 

 

 

 

     Potřebuješ 12 velikých citrónů ( těch velikých hrbatých, nejlépe z Amalfi nebo že Sorrenta, což není podmínkou - i když jsou nejlepší), měly by být chemicky neošetřené. Musím přiznat barvu, jednou, když chemicky neošetřené ani bio nebyly, jsem to dělala i z normálních, které jsem nechala namočené ve vodě s jedlou sodou a vydrbala je kartáčkem; jistěže ne příliš energicky, to by se ty esenciální olejíčky vykartáčovaly do vody. Nikdo po tom limocellu neumřel, ani mu špatně nebylo, ba naopak!

 

 

 

     Pokud seženeš citróny menší, zdvojnásob množství, nebo recept uprav dle vlastní úvahy, hlavu máš, tak nemá smysl ti do ní něco vtloukat. Dále budeš potřebovat 1 litr 95% alkoholu. Nevím, jaký se vyrábí u nás, ale i 90% je v pořádku. Oškrábeš citróny škrabkou na brambory, protože se používá jen ta žlutá část kůry, kdybys oškrábala i tu bílou část, limoncello ti zhořkne.

 

     Oloupanou kůru vhodíš do alkoholu, nejlépe do nějaké velké, hermeticky uzavřené sklenice, tak, aby kůrky byly ponořené a necháš louhovat minimálně 48 hodin. Nechej to klidně louhovat i víc; nic se nestane, když tam ty kůrky "zapomeneš", jen to čas od času protřep.

 

     Až uběhne kýžený čas (nebo až budeš mít chuť se tím zabývat), svaříš 700 g cukru v  jednom a čtvrt litru vody. Teoreticky by to mělo být svařeno na bublinu, ale tím se nezabývej, stačí, že se cukr rozpustí, varem by se ti odpařovala voda, tím pádem by pak v limoncellu byla příliš vysoká koncentrace alkoholu a místo bujaré nálady by to s někým praštilo o zem. 

 

 

     Až se tedy cukr rozpustí, což je hned, zakryj pokličkou a nechej vychladnout. Kdybys to smíchala za horka, mohlo by se limoncello příliš zakalit, nemluvě o vypařování alkoholu. Zastudena to tedy smícháš a pak přeliješ přes plátýnko, aby limoncello bylo co nejčistší;  když i přesto po čase zjistíš slabý zákal, je normální a není na škodu. (Řeší se tím, že zatřepeš lahví a tváříš se jakoby nic.) No a už můžeš lít do lahví, nejlépe je počkat, než se limoncello pořádně uleží, aspoň tak měsíc i déle, ale v případě "nutné" potřeby se dá konzumovat i dříve, je stejně dobré. Pokud by se ti zdálo, že máš citróny málo aromatické, můžeš do toho přilít i nějakou kapku citrónové tresti, abys tomu trošku pomohla.

 

     Ještě jen dodám, že limoncello je nejlepší vymražené a nejlépe ve vymražených skleničkách, to už víš, zvláště po konzumaci ryb či pikantních nebo těžkých jídel. Takže teď už jen zbývá dodat:

 

Na zdravíčko!

 

     Kdybys náhodou chtěla dělat mentolový likér, recept je úplně stejný, jen nahradíš citróny 60 lístky máty peprné, jinak postup je identický. Nemám bohužel vyzkoušeno, prodávám, jak jsem koupila, ale recept je od stejně osoby, tudíž by mohl fungovat.

 

Zdeni

 

 

Komentáře (10)add feed
blíží se mexická prasečí chřipka : alena Bodka
takto upravené vitamíny nám rozhodně nemohou uškodit.
říjen 30, 2009 21:20
Ali Puntikovana, : Alena P-H
uz pracujes na sve knizce? Objednavam si prvni vydani s autografem. smilies/cheesy.gif
říjen 30, 2009 22:55
ježíš na jaký knize? : alena Bodka
milé děvče, za to co bych napsala, by mě za komoušů zašili, teď by mě ukamenovala mužská část lidstva. Vidíš sama ty reakce - a to jsem toho tolik neřekla a velmi jsem se držela zpátky. Já tedy rozhodně nehodlám s nikým bojovat a vůbec ne proti brabečkům, o kterých zatraceně dobře vím, že jsou při čůrání nezbytný.Teď jsem na noční, zítra mám až do neděle do večera volno, tak udělám ten sulc, pro jediného pána na světě, který se nedomnívá, že jsem militantní feministka a že mu usiluju o život, protože má brabečka. /a že bych i o něm měla legračních příběhů přehršel...ale to mu nemůžu udělat/.
říjen 30, 2009 23:17
Dani, : zdeni
tak ty jsi z meho komentare udelala clanecek. Kdybych to byla vedela, sepsala bych to znovu, snazic se o nejaky ten literarni styl. Myslela jsem totiz, ze druhy clanek o limcu by uz nikoho nezajimal a kdyz mi internet 2x sezral rozepsany clanek, zabalila jsem to. Ale stejne dik hlavne za to, ze sis dala tu praci a doplnila hacky a carky. smilies/smiley.gif
říjen 31, 2009 19:54
Chybicka se vloudila : zdeni
POZOR, pokud jde o mnozstvi vody, neni to 1,14 l vody, ale 1 1/4 l - tedy slovy jeden a ctvrt litru. Nekde se mi cestou ztratilo lomitko, to uz i v puvodnim komentari.
říjen 31, 2009 19:59
Tak už jsem to opravila - a pravděpodobně budu mít další variantu - : d@niela
tu s tím rozmarýnem :-)
říjen 31, 2009 22:09
Vyborne! : zdeni
To se nam tu s limoncelly nejak roztrhly pytliky! smilies/cheesy.gif
Na tu variantu s rozmarynem jsem zvedava, vyzkousim i to Misino a mandarinetto me taky laka. Do vanoc by to mohlo tak akorat uzrat.
listopad 01, 2009 03:20
Též o mandarinettu : alena puntíkovaná
uvažuji...na vánoce, jako když ho najde.
listopad 01, 2009 05:05
Zdeni, : Míša šíša
pár dní jsem tu nebyla, tak jsem nemohla reagovat na tvé komentáře u limoncella I. Díky za další recept na tento skvostný italský nápoj, určitě tuhle variantu taky vyzkouším. Rovněž dík za recept na citr.šťávu. Nemáš doma v archivu další origoš recepty z Itálie? Jsem jedno velké ucho. :-))
Jo a Míša šíša a Míša z Humplu, tak to jedna osoba jest. :-)
listopad 01, 2009 17:06
Miso siso z Humplu, : zdeni
nejake ty receptiky by byly, to vis, ze ano, ale ted nevim ktery. Neboj, ja se snad casem rozhoupu a sem tam neco poslu. Stredomorska kuchyne je vyhlasena, tak je zcela jiste z ceho vybirat. Mohla bych taky vyzpovidat kamosku, co vari ona a ja ne a co by kudlanky mohlo zajimat.
Ted bych snad mohla hodit do placu receptik na mnam kavovy a cokoladovy liker, aby to piticko melo cas uzrat do vanoc. Jeden cas jsem totiz porad takhle experimentovala a vyrabela ruzne likery, ktere jsem pak zase rozdavala v peknych nacancanych lahvich. Pred vanoci to bylo v kuchuni jak v lihovaru. smilies/grin.gif Ted se jen musim kouknout kam jsem ty recepty zasantrocila. smilies/wink.gif
listopad 02, 2009 06:55
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]