O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CARNE ASADA PDF Tisk E-mail
Středa, 21 říjen 2009

Můj veliký problém v Mexiku,  v roce 1968, byl - co tam jíst? Spoustu jsem toho neznal a otevřené bufety tenkrát nebyly obvyklé. Tam si může člověk vybrat co vidí. Já viděl jídelní lístek a nevěděl co je na něm. Jedli jsem pořád játra (higado), nebo řízek, (milanesa), nebo grilované kuře (pollo). To se za měsíc přejí.

 

  

 

 6    Poradil mi tehdy kdosi místní, že s Carne asadou nemohu udělat chybu. Zařadil jsem ji tedy do jídelníčku, nikdy jsem se nezklamal, a mám ji rád dodnes. Třeba podotknout, že teď už jsem mnohem světaznalejší a znám už i jiná jídla... Pak jsme se Jardou Šterclem vypravili na výlet do Acapulca. Je všeobecně známo, že Jarda byl svým způsobem dobrodruh. Mno, já mám trochu jinou zkušenost. Šli jsme spolu na večeři, a vyšlápli jsme si do Hiltonu. Jarda si objednal špagety, já mou carne asadu. Musím dodat, že Hilton, tedy hotel strašně nóbl, neměl na menu ceny.


     A pak to přišlo, vlastně číšníci přišli. První nesl talíř se stříbrnou poklicí, za ním druhý s mísou příloh, a pak třetí, ten tlačil servírovací vozík, na něm plápolal ve stříbrné míse oheň a na tom meč s napíchanými kousky masa. A začalo servírování. Ten první odkryl poklici, na talíři byly Jardovy špagety, suché, bez omáčky, jen s parmezánem. To vše ostatní bylo pro mne. Bylo mi ho líto, moc líto, málem mi plakal do talíře.  

 

 

 

CARNE ASADA 

(marinované grilované hovězí)

 

1 kg steakového masa z břicha kravičky, je to nízké maso a vlákno má na délku
Olivový olej
Košer sůl a čerstvě mletý pepř


obrázek 

  

Na marinádu:


šťáva z jedné limetky
1/4 hrnku olivového oleje
1/4 hrnku jemně pokrájeného listu koriandru
1-2 Serrano chilli, jemně nakrájené
1 lžíce drceného česneku
1 lžička cukru
1/2 lžička mletého koriandrového semínka
1/2 lžičky oregana
1/4 lžičky drceného římského kmínu
2 lžičky košer soli (míň pokud používáte normální sůl)
černý pepř podle chuti
1 lžíce rozmixovaného Kiwi (nemusí být)

 

 


     Další varianta je místo serrano chilli dát 4 chipotle chilli hrubě nasekané a něco nálevu z plechovky, a k tomu ½ hrnku rajské šťávy. Výsledek se jmenuje Carne asada adobada, je to ale lepší dělat na pánvi, nebo na rakletě, marináda nekape do ohně. Smíchejte součásti marinády, maso položte nejlépe do skleněné mísy, nalejte na něj marinádu, dobře pomažte ze všech stran. Přikryjte plastikem a nechte v lednici přes noc odležet.

 

     Rozehřejte gril na střední teplotu, (můžete to dělat i doma na litinové pánvi). Naolejujte očištěnou mřížku. Maso vyndejte z marinády, lehce otřete papírovým ručníkem. Osolte a opepřete obě strany.  Grilujte několik minut po každé straně jak máte rádi. Nemělo by to ale být přímo dobře propečené, maso je pak opravdu suché. Dejte maso na krájecí prkénko, přikryjte alobalem a nechte aspoň 5 minut odpočinout. Pak ho ostým nožem nakrájejte napříč vlákna na teninké plátky.
 

obrázek 3

 

 

 

 

Podávejte:


1. v přeložené tortile, pak je to taco carne asada,
2. v rozpečené velké žemli, pak je to torta carne asada
3. na tortile potřené fazolemi, zatočené a pak je to burito carne asada.
4. Prostě s hranolky a stejnou oblohou
5. jako samostatné jídlo s fazolemi a rýží, s quacamole a zakysanou smetanou, přidobené rajčaty na kostičky, proužky ledového salátu a ředkvičkou na plátky. Pak je to přímo večeře...

 

 

  

  

  

Přeju vám moc dobrou chuť!

Michal

 

 

Komentáře (13)add feed
ňam to ale vypadá doooooooooobře, : Eny
hluboce se stydím za svou rajskou v hrnku....Slibuji, napravím. Tortily zapečené se sýrem jsem už zkoušela, ňamka to byla.
říjen 21, 2009 11:23
Za rajskou se nemáš co stydět Eny, : wendy
za prvé nejsi v Hiltonu a za druhé je dobrá....přemýšlím o mexické varintě bez chilli, i když oni to upraví tak, že to sice pálí, ale ta pálivost nepřetluče tu chuť. Těším se až budu v důchodu a budu mít čas vyvářet. Teď je to honička.
smilies/wink.gif
říjen 21, 2009 13:58
Michale : mia
vy jste kouzelník. To vypadá božsky. Pravda je to jiná kuchyně než naše šumavská kynutá bramborka na plechu, ale fajnšmekři si přijdou na své smilies/wink.gifNěkteré výrazy mě rozesmály serrano chilli. smilies/wink.gif
říjen 21, 2009 14:36
Všem : Michal
smilies/tongue.gif Já miluju českou kuchyni, přece jen jsem tam vyrostl, a to se nedá a ani nechce zapomenout. Přesto, proč si neobohatit jídelníček? smilies/kiss.gif
S tou pálivostí je to tak: pálivé jídlo má být pálivé jen natolik, aby člověk krom toho pálení cítil ještě chuť jídla. První sousto je pálivé, to ano. A s každým dalším soustem si má pusa zvykat na tu pálivost a cítit víc dalších chutí. V Mexiku to řeší přílohami a pálivými sosy.
Každý si dá podle vlastní pusy, protože každý jsme jinak citlivý. Vždyť - zvenčí vypadáme každý jinak, tak proč se očekává, že zevnitř jsme všichni stejní? To prostě nefunguje.
říjen 21, 2009 15:55
Carne asada : Giussi
v mistni latinskoamericke restauraci El Mariachi je vyborne. Nevim, jestli to Michal psal, necetla jsem to slovo od slova, ale carne asada znamena grilovane maso. Jak Michal pise, nesmi se vysusit. Je lepsi ho ugrilovat jen tak, aby bylo jeste uvnitr trosku ruzove.
říjen 21, 2009 16:09
... : Bara
Michale, budu si muset zajit popovidat s reznikem na tento druh masa. Je skoda, ze u nas reznictvi ktera maji vysekova masa ubyva, to stejne se deje s pekari. Nejsou schopni konkurovat supermarketum. A ti, co prezivaji, se oznacuji za luxusni (tim i luxusni ceny), maji uz masa v ruznych marinadach, naplnene kotlety, hotove spizy, atd. doma jen hodin na panev, jenze nam to nechutna, pouzivaji nejaky cerveny druh koreni, ktere nam nevoni a chut jde do minusu. Je to uz zrejme hotovy mix, protoze to vidim vsude.

Mio, na tu sumavskou specialitu se uz dlouho chystam, nekde mam recept, ale zatim skutek utek. Ted je podzimni obdobi a to se takova jidla vari, nebudu to dlouho odkladat. Udelam k tomu houbovou bramboracku, nebho gulasovku.
říjen 21, 2009 19:24
serrano : alena puntíkovaná
znamená "horský" . Jo, čistému vše čisté.
říjen 21, 2009 22:11
Giussi, Báro a Aleno Puntíkovaná : Michal
Nepsal jsem, že se maso nesmí přesušit, protože mne to vůbec nenapadlo zdůraznit - kdo má rád překližku? Ale je to správná připomínka.smilies/grin.gif
Pokud jde o maso, to je můj problém, ono se to česky jmenuje úplně jinak než tady a přímý překlad je nemožný, bez znalosti odborných slov. Takže snad tohle pomůže: to maso je po anglicku buď skirt steak, což je sval bránice, nebo flank steak, který je také z břicha, nízké jsou oba a k jinému vaření se prostě nehodí. Snad ještě do polévky. Vlákno, nebo jádro skirt steaku běží na šířku steaku, zrno flank steaku na délku.smilies/shocked.gif
A Aleno, inu, jeden se něco doví každý den, a to je dobře, ne?
Skirt steak je tohle
Flank steak je toto (grain znamená v tomto případě vlákno)
říjen 21, 2009 22:45
... : marci
Michale, na kolik tě ta sranda vyšla vyšla smilies/wink.gif oproti normálně?
říjen 21, 2009 22:53
Eny : Giussi
No vida, zrovna dneska se me moji studenti z latinske ameriky ptali, jestli se u nas (jako v CR) ji tortilly. Tak jsem jim rekla, ze se koupit u nas daji, videla jsem je v obchodech, ale ze je asi pouzivaji jen lidi, kteri radi zkousi jidla odjinud, ale urcite ne v kazde domacnosti. Tak ted uz muzu referovat, ze vim jiste, ze aspon v jedne rodine se ji. smilies/smiley.gif
říjen 22, 2009 04:38
Jo, vařeni je umění : wendy
i když přiznám, že cizokrajné věci si raději nechám nejdřív připravit od znalce. Když jsme doma měl poprvé pštrosí maso, našla jsem si projistotu recepty na netu. Na dovolené pozřu co vidím nebo co mi nabídnou a určitě jsem někdy snědla i něco eklhaft, ale nevadí.
Baro ty různé hotové mixy jsou asi dobré na venkovní grilování aspoň my to tak praktikujeme, jinak máš recht že to bývá stereotypní záležitost, ale rozhodně to nezavrhuju.
Jo a dneska budeme mít obalovaný květák.
smilies/wink.gif
říjen 22, 2009 07:33
Wendy : Bara
Obalovany kvetak miluju. Tak dobrou chut.
Pstrosi maso jsem mekolikrat zkousela, i presto, ze neni tucne, neobsahuje cholesterol, da se pripravovat i na minutky a'la hovezi biftek, ho nemusime. To stejne s klokanim masem. Kdybych si mela vybrat mezi jmenovanymi, tak se oliznu po tom kvetaku!
říjen 22, 2009 12:14
Marci : Michal
Na kolik to přišlo? Počítej se mnou: Měli jsme diety 11,00 dolarů denně, kurs byl 12,50 pesos za dolar. Jeden dolar denně stálo jídlo, když si člověk nakupoval a stravoval se sám. 10 pesos stál oběd ve slušné restauraci v Mexico City.
Tahle večeře stála, bez tuzéru, 61 dolarů, teda přímo hrůzu peněz. No ale zas mám na co vzpomínat. smilies/cheesy.gif
říjen 22, 2009 15:33
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]