Můj veliký problém v Mexiku, v roce 1968, byl - co tam jíst? Spoustu jsem toho neznal a otevřené bufety tenkrát nebyly obvyklé. Tam si může člověk vybrat co vidí. Já viděl jídelní lístek a nevěděl co je na něm. Jedli jsem pořád játra (higado), nebo řízek, (milanesa), nebo grilované kuře (pollo). To se za měsíc přejí.
Poradil mi tehdy kdosi místní, že s Carne asadou nemohu udělat chybu. Zařadil jsem ji tedy do jídelníčku, nikdy jsem se nezklamal, a mám ji rád dodnes. Třeba podotknout, že teď už jsem mnohem světaznalejší a znám už i jiná jídla... Pak jsme se Jardou Šterclem vypravili na výlet do Acapulca. Je všeobecně známo, že Jarda byl svým způsobem dobrodruh. Mno, já mám trochu jinou zkušenost. Šli jsme spolu na večeři, a vyšlápli jsme si do Hiltonu. Jarda si objednal špagety, já mou carne asadu. Musím dodat, že Hilton, tedy hotel strašně nóbl, neměl na menu ceny. A pak to přišlo, vlastně číšníci přišli. První nesl talíř se stříbrnou poklicí, za ním druhý s mísou příloh, a pak třetí, ten tlačil servírovací vozík, na něm plápolal ve stříbrné míse oheň a na tom meč s napíchanými kousky masa. A začalo servírování. Ten první odkryl poklici, na talíři byly Jardovy špagety, suché, bez omáčky, jen s parmezánem. To vše ostatní bylo pro mne. Bylo mi ho líto, moc líto, málem mi plakal do talíře.
CARNE ASADA (marinované grilované hovězí) 1 kg steakového masa z břicha kravičky, je to nízké maso a vlákno má na délku Olivový olej Košer sůl a čerstvě mletý pepř
Na marinádu: šťáva z jedné limetky 1/4 hrnku olivového oleje 1/4 hrnku jemně pokrájeného listu koriandru 1-2 Serrano chilli, jemně nakrájené 1 lžíce drceného česneku 1 lžička cukru 1/2 lžička mletého koriandrového semínka 1/2 lžičky oregana 1/4 lžičky drceného římského kmínu 2 lžičky košer soli (míň pokud používáte normální sůl) černý pepř podle chuti 1 lžíce rozmixovaného Kiwi (nemusí být)
Další varianta je místo serrano chilli dát 4 chipotle chilli hrubě nasekané a něco nálevu z plechovky, a k tomu ½ hrnku rajské šťávy. Výsledek se jmenuje Carne asada adobada, je to ale lepší dělat na pánvi, nebo na rakletě, marináda nekape do ohně. Smíchejte součásti marinády, maso položte nejlépe do skleněné mísy, nalejte na něj marinádu, dobře pomažte ze všech stran. Přikryjte plastikem a nechte v lednici přes noc odležet.
Rozehřejte gril na střední teplotu, (můžete to dělat i doma na litinové pánvi). Naolejujte očištěnou mřížku. Maso vyndejte z marinády, lehce otřete papírovým ručníkem. Osolte a opepřete obě strany. Grilujte několik minut po každé straně jak máte rádi. Nemělo by to ale být přímo dobře propečené, maso je pak opravdu suché. Dejte maso na krájecí prkénko, přikryjte alobalem a nechte aspoň 5 minut odpočinout. Pak ho ostým nožem nakrájejte napříč vlákna na teninké plátky. ![obrázek 3 obrázek 3](http://cdn-write.demandstudios.com/upload//1000/700/10/7/11717.jpg)
Podávejte: 1. v přeložené tortile, pak je to taco carne asada, 2. v rozpečené velké žemli, pak je to torta carne asada 3. na tortile potřené fazolemi, zatočené a pak je to burito carne asada. 4. Prostě s hranolky a stejnou oblohou 5. jako samostatné jídlo s fazolemi a rýží, s quacamole a zakysanou smetanou, přidobené rajčaty na kostičky, proužky ledového salátu a ředkvičkou na plátky. Pak je to přímo večeře...
Přeju vám moc dobrou chuť!Michal
|