O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ÚVOD DO PAPRIKOLOGIE - II. PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 08 říjen 2009
Přejít na obsah
ÚVOD DO PAPRIKOLOGIE - II.
Strana 2
Strana 3

Tak a jsem tu zase s ďábelskou zeleninkou, s papričkami... Název těch pálivých paprik pochází od  Aztéků, z aztéckého slova "chille"; odtud je anglický výraz chilli nebo chili, ale i varianta chille je správně. Většinou se používají pečené, sušené a rehydratované a různě naložené.

     

 

 

 

    

     (Ono i v Čechách se jich dá sehnat spousta v různých zásilkových obchodech. Pokud budete mít zájem, stačí napsat Daniele, dá vám odkaz.) Sušené papriky jsou pohodlné pro přípravu, nezkazí se a už víc neuschnou.

 

5

 

     Pro použití je nejdřív osmahněte na suché pánvi a pak namočte do vody. Tím změknou a můžete je rozříznout; a podle toho, jak jste odvážní (či nerozumní ) tam semínka buď necháte, nebo je odstraníte. Populární jsou jalapeňo, které se nakládají do kyselého nálevu s cibulí a mrkví,  uzené jalapeňo papričky, kterým se říká chipotle a nakládají se do nálevu (adobo) ze šťávy z rajčat.

    

     Jalapeňo papričky můžeme u nás nahradit zelenými feferony, v pálivosti jsou ovšem feferony o dost slabší než jalapeňos (dle staré mexické devítibodové stupnice pálivosti mají feferony sílu někde kolem 1 až 3, zatímco jalapeňos jsou hodnoceny stupněm 5 až 6); oproti maďarským feferonům jsou však zase jalapeňos masitější, mají méně semínek, ale hlavně, jejich slupka se téměř rozplyne na jazyku, což se o maďarských feferonech říci nedá. Krom toho jalapeňos pálí jen jednou a to feferonky taky ne. Fakt pálivé papriky se stupněm 9 jsou yukatánské zelené až žlutočervené zmačkané "habaneros".

 


     Syrové jalapeňo papričky jsou i tady v Americe k dostání běžně, tak jako snad feferonky doma, ale při vaření se s nimi musí zacházet opatrně. Co vřele doporučuju - a to platí pro feferonky taky, natáhnout gumové lékařské rukavice, pak papričky rozříznout  a odstranit všechna semínka i bílé části, co drží semínka na místě. Při použití těch naložených klidně krájejte i se semínky, ono už je to stejně vylouhováno. Naštěstí hodně té pálivosti je v láku a ten se vylije (Tedy, pokud ho například nenalijete na okurky, co máte třebas otevřené v lednici. Za krátkou dobu se stanou "podstatně výraznější!")

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]