O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
ÚVOD DO PAPRIKOLOGIE - II. |
Čtvrtek, 08 říjen 2009 | |||||
Strana 1 z 3 Tak a jsem tu zase s ďábelskou zeleninkou, s papričkami... Název těch pálivých paprik pochází od Aztéků, z aztéckého slova "chille"; odtud je anglický výraz chilli nebo chili, ale i varianta chille je správně. Většinou se používají pečené, sušené a rehydratované a různě naložené.
(Ono i v Čechách se jich dá sehnat spousta v různých zásilkových obchodech. Pokud budete mít zájem, stačí napsat Daniele, dá vám odkaz.) Sušené papriky jsou pohodlné pro přípravu, nezkazí se a už víc neuschnou.
Pro použití je nejdřív osmahněte na suché pánvi a pak namočte do vody. Tím změknou a můžete je rozříznout; a podle toho, jak jste odvážní (či nerozumní ) tam semínka buď necháte, nebo je odstraníte. Populární jsou jalapeňo, které se nakládají do kyselého nálevu s cibulí a mrkví, uzené jalapeňo papričky, kterým se říká chipotle a nakládají se do nálevu (adobo) ze šťávy z rajčat.
Jalapeňo papričky můžeme u nás nahradit zelenými feferony, v pálivosti jsou ovšem feferony o dost slabší než jalapeňos (dle staré mexické devítibodové stupnice pálivosti mají feferony sílu někde kolem 1 až 3, zatímco jalapeňos jsou hodnoceny stupněm 5 až 6); oproti maďarským feferonům jsou však zase jalapeňos masitější, mají méně semínek, ale hlavně, jejich slupka se téměř rozplyne na jazyku, což se o maďarských feferonech říci nedá. Krom toho jalapeňos pálí jen jednou a to feferonky taky ne. Fakt pálivé papriky se stupněm 9 jsou yukatánské zelené až žlutočervené zmačkané "habaneros".
|
< Předch. | Další > |
---|