O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ÚVOD DO PAPRIKOLOGIE - I. PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 říjen 2009
Přejít na obsah
ÚVOD DO PAPRIKOLOGIE - I.
Strana 2
Strana 3

Jídla pálivá a ostrá. Pro někoho pochoutka, pro někoho metla lidstva. Ono totiž uvařit jídlo pálivé tak, že vám lezou oči z důlků - není žádný kumšt. Po pravdě to umí každý blbec. Nakrájí tam kilo feferonek, vše zasype pálivou paprikou a nazve to "Katův šleh" nebo "Ďáblův škleb".

    

 

 

     Že se šklebí spíš jedlíci, a to dokonce dvakrát, při jídle a při - no víte kdy - dotyčného ale vůůůbec netrápí. Správně uvařené pálivé jídlo má ale dobrý vliv: například dopomáhá k lepšímu spánku a údajně i k pocitu větší nabuzenosti druhý den po konzumaci. Účinek je připisován látce zvané Capsaicin, která je chemicky odpovědná za pálivost papriček. Působí na senzory v mozku, které kontrolují spánkový cyklus. A dále: chilli prý snižuje i riziko infarktu...

 

 

NEJPRVE, MOJI DRAZÍ, TROCHA TEORIE (snad vás to nezabije) 

 

 

 

     Alkaloid Capsacin (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide), který způsobuje pálení paprik, je látka bez chuti a vůně, koncentrovaná v žilkách paprik. Po požití však capsacin stimuluje mozek k uvolnění neurotransmiteru, tak zvaného substance P, který mozku poví, že se děje něco bolestivého. Mozek, který si myslí, že tělo má problém, omylem začne hasit požár. Člověk začne slinit, poteče mu z nosu a čelo se zbrodí potem. Srdce začne bušit a uvolňuje se přírodní "zabiječ bolesti" - endorfin.


     Pálivost paprik se měří v Scoville Heat Units. Normální papriky mají SHU nula. Jalapeňos 3.000 - 6.000 SHU, Habaneros 300.000 SHU. Dobré, co? Rekord, který byl zaznamenán v Guinesově knize rekordů, drží Red Savina Habanero, s 577.000 SHU. Současný ohlášený rekord je z Indie, Naga Jolokia, 855.000 SHU. Vyšlechtili je indičtí vojenští experti na obranu státu v Asámu jako bojové zbraně (obranné i útočné) - ať už jako rosol do rozprašovačů nebo pudr do projektilů, tedy rozhodně ne jako kořenící doplněk k pokrmům!


     Přesto je další, ještě pálivější, tedy nyní nejpálivější paprika na světě,  jmenuje se Naga Morich, a má 923.000 SHU. No, čistý Capsacin má 16.000.000 SHU. K čemu to ale je, a kdo si něco podobného cpe do pusy, to opravdu nevím...

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]