O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ÚVOD DO PAPRIKOLOGIE - I. PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 říjen 2009
Přejít na obsah
ÚVOD DO PAPRIKOLOGIE - I.
Strana 2
Strana 3

 

 


A TEĎ TROCHU HISTORIE - letopočtů a názvů...

 

     Už v roce 7000 před našim letopočtem domorodí Indiáni na Novém světě jedli divoké "chiltecpin" (piquín) papriky. Jsou to malé chilli papričky, které dnes jedí jako buráky jen opravdu stateční. Údajně byly chilli papričky domestikovány asi mezi 5200 a 3400 před našim letopočtem kočovnými Indiány, kteří byli závislí na sklizni divokých plodů více než polovinou jejich jídelníčku.

 

     Chilli papriky byly kultivovány v Jižní Americe okolo roku 2300 před naším letopočtem Inky, kteří je nazývali "Uchu" v jazyce Quechua a "Huayca" v jazyce Aymara language. Inkové je uctívali jako Božskou rostlinu. Před rokem 1500 před našim letopočtem byly chille přeneseny na sever do Mexika a získaly si pověst jako koření a staly se nedílnou součástí jídelníčku. Zhruba v této době Olmekové, jeden z prvních kmenů zabývajím se hlavně zemědělstvím se usadil v místě dnes známém jak Veracruz v Mexiku. Kolem roku 500 před naším letopočtem kultura Monte Alban Zapoteckých Indiánů z údolí Oaxaca, Mexiko, začala "vyvážet" okolním kmenům "Suchilquitongo" mísy, které vlastně jsou první hmoždíře. Panuje domněnka, že to je evidence drcení chilli na prášek. V největším rozmachu jejich civilizace, kolem roku 500 už našeho letopočtu v jižním Mexiku a na Yukatanském polostrově pěstovali Mayové mnoho druhů chilli, důležité to součásti jejich jídelníčku. Používali chilli téměř v každém jídle, v teplé kaši z kukuřičné mouky k snídani zvané atole, nebo pozol, večeře různých dušených mas, kořeněných právě chilli.

 

 

 

     Aztékové byli první zemědělci, kteří přišli do planiny, kde dnes stojí Mexiko City, okolo roku 1200. Aztécká tržiště byla zaplavena chilli všech velikostí, tvarů a barev. Říkali tomu plodu "chillis" v jazyce Nahuatl, byl to výraz pro papriky zelené i červené.

 

      Diego Alvarez Chanca, lékař na druhé Kolumbově výpravě do Západní Indie v roce 1493, přivezl první chille papriky do Španělska, a byl první, kdo popsal jejich medicinské účinky - už v roce 1494. Kajenský pepř, Cayenne, jsou mleté Chille de árbol; Portugalci je začátkem 16. století vyvezli z provincie Cayenne, dnešní Francouzské Guyany, do Asie, kde se dodnes pěstují.

 

     Ve Francouzské Guyaně se už nevyskytují, ale jako chille de arbol se pěstují v Mexiku a jižních státech U.S.A.
 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]