O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- CHŘEST - ZELENINA KRÁLŮ
- LETNÍ ZELENINOVÉ VAŘENÍ
- KEDLUBNOVÉ ZELÍ A DALŠÍ LAHŮDKY
- CUKETOVÁ HOŘČICE
- CUKETY ZAS A ZNOVA
- O VAŘENÍ, MAĎARSKÉM PAK ZVLÁŠTĚ
- PÓREK JE ZDRAVÝ (V KAŽDÉ PODOBĚ)
- BRAMBORY PEČENÝ, BYLY SKVĚLE MAŠTĚNÝ
- SALÁT NA ČERVENO
- RATATOUILLE - JAK TO VAŘÍ KRYSÁK
- HOUBAŘSKÁ SEZÓNA
- COLESLAW - SALÁTEK PRVOTŘÍDNÍ
- ZELÍ, ZELÍČKO, NALOŽENÝ MALIČKO...
- KOLOZSVÁRSKÉ ZELÍ
- FAZOLKOVÝ SALÁT S BRAMBORAMI
- HOUBOVÉ PLACIČKY
Přihlášení
Anketa
REBARBORA NEBOLI REVEŇ |
Čtvrtek, 10 květen 2007 | |||||||
Prvním jarním „ovocem“ v naší kuchyni bývá pravidelně rebarbora. Letos nám na zahrádce kvůli suchu zrovna moc neroste, ale na pultech obchodů je celkem běžně k dostání. Rebarbora je docela zajímavá rostlinka. Je to zelenina, i vypadá jako zelenina, ale používá se jako ovoce. Pochází ze severního Mongolska a Číny. Pro úpravu v kuchyni používáme řapíky.
Reveň podporuje krevní oběh, je močopudná a působí protiskleroticky. Obsahuje značné množství draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku, dále železo a jód. Vitamínu C kupodivu nemá mnoho (ačkoli chutná hrozně kysele), asi polovinu co citron, ale na jaře, v době její sklizně, je pro organismus velice cenný. Dále obsahuje provitamín A, vitamín E, vitamíny skupiny B a řadu kyselin.
REBARBOROVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
na těsto: 2 bílky vyšlehané do sněhu
na mřížky:
Očistíme, oloupeme rebarboru a nakrájíme na slabé plátky – asi 3 mm silné. Ušleháme tvaroh na mřížky, kostkový tvaroh dle potřeby malounko naředíme mlékem. Všechno určené „na těsto“ společně dobře vyšleháme, pak opatrně zamícháme/zabalíme sníh, hotové těsto vylijeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozhrneme po plechu. Na připravené těsto pravidelně rozložíme rebarboru a lehce pocukrujeme asi třemi až čtyřmi lžícemi cukru. Navrch ozdobně do mřížek nastříkáme tvaroh, pokud nám vyzbyde, tak zbytek rozdělíme do kopečků uprostřed čtverců a „esteticky doladíme“ rozinkami. Hotový koláč běžným způsobem upečeme. P.S. Mřížky na koláč si udělá každá kuchařinka podle toho, co má doma za cukrářské koncovky na sáčky nebo pistolku/stříkačku. Výběr je na trhu docela zajímavý a široký, takže u tvarohu záleží jen na tom, co kdo zrovna najde doma. Já dělala kopečky klasickou hvězdičkou a mřížky placatou-zubatou koncovkou :o).
Pokud ovšem třeba nemáte čas či náladu
1 - 2 velké řapíky rebarbory pokrájíme na menší kousky, maloučko podlijeme vodou a podusíme. Dušenou rebarboru přelijeme do hlubší mísy, přidáme sáček vanilkového cukru, malý kelímek bílého jogurtu (anebo dva malé jogurty, jak chcete) a společně rozmixujeme.
Hotový krém, pokud je potřeba, dosladíme vanilkovým nebo obyčejným pískovým cukrem a ještě lehce promixujeme (ať se cukr rozpustí), rozlijeme do mističek a dozdobíme dle vlastního vkusu.
Vřele doporučuju, pokud máte tu možnost, ozdobit lístečky čerstvé meduňky – má úžasnou jemně citrónovou vůni i chuť a ke zdobení pudingů a krémů se skvěle hodí. S poměrem pudingu, jogurtu a tvarohu lze u rebarborového krému různě experimentovat, někdy to chutná víc do pudingu, někdy spíš do ovocného tvarohu, prostě si to namíchejte tak, jak se vám bude chtít.
Příjemné jarní pochutnání vám všem přeje
Markétka
|
< Předch. | Další > |
---|