O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

QUESADILLAS - LAHŮDKA SE SÝREM PDF Tisk E-mail
Úterý, 22 září 2009
Přejít na obsah
QUESADILLAS - LAHŮDKA SE SÝREM
Strana 2
Strana 3

V minulém mexickém článku došlo k drobnému nedorozumění - zda do polévky opravdu patří či nepatří "psi na kousky pokrájení". Při vysvětlování původu jména Chihuahua jsem narazil dále na to, že zase quesadilla je jednak jméno sýra (neboť queso je španělsky sýr), ale taky samostatné jídlo. A hned je tu nápad na další článek s dalšími recepty. A nyní - kdo jste na dietě, buď nečtěte dál, nebo se smiřte s osudem.

 

 

Quesadilla

 

     v překladu vlastně znamená "malá věc se sýrem". Quesadillas jsou otoustované tortilly, a mezi nimi sýr (španělsky queso). Je jich moc druhů, a nenajdou se snad dva kuchaři, kteří by se shodli na tom, jak se mají připravovat; dělá je každý jinak, a je to vždycky dobré. Na grilu či barbecue, doma nebo venku nad otevřeným plamenem, na lehce naolejované pánvi, v mikrovlnce; v Mexiku se dokonce prodávají speciální přístroje, v podstatě kontaktní grily (ovšem větší), na které se torilla vejde. Posledním dvěma se říká "sinchronizado", protože se dělá vše najednou, bez obracení. Já jsem v tomto případě proti používání mikrovlnky, protože správná quesadilla, aspoň podle mne, má být lehce a místy do zlatohněda osmahnutá a příjemně křupavá. To v mikrovlnce nejde.

 

 

 

Tak, a teď ten zcela základní recept:

 

     Rozehřejte litinovou, nebo prostě pánev na smažení na střední teplotu, lehce naolejujte, nebo stříkněte sprejem, (olejovým, proboha, ne lakem na vlasy). Na pánev dejte tortillu, po 10 vteřinách otočte a znovu a znovu, až se na ní začnou dělat puchýřky. Pak na ni nasypte strouhaný sýr a na něj pak cokoli co zrovna chcete či doma máte, nebo taky ne a pak to bude prostě základní sýrová quesadilla, která se dává jako předkrm.

 

     Nedělejte to ale příliš silné, není to dort ani quiche.

 

     Na to přijde druhá tortilla, snižte teplotu na minimum, přikryjte poklicí. Zhruba po jedné minutě by měl být sýr roztavený, koukněte se. Pokud není, znova přikryjte. Až se sýr rozpustí, lopatkou obraťte. Spodní tortilla by měla být zlehka zahnědlá, pokud není, znovu zvyšte teplotu.

 

     Servírujte s ledovým salátem na jemné nudličky nakrájeným, pokropeným jablečným octem a solí, rajčata na kostičky, některou salsou, quacamole (výběr je na http://drobek.eml.cc/index.htm, v sekci příloh), jemně pokrájenou bílou cibuli, čerstvým posekaným koriandrem, (nemáte-li, dejte petrželku, dyk oni jsou to stejně bratranci) a zakysanou smetanou.

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]