O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TORTILLOVÁ POLÉVKA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 17 září 2009
Přejít na obsah
TORTILLOVÁ POLÉVKA
Strana 2

Kdysi, v roce 1968, mne dobrotivé sudičky poslaly jako jevištního technika s Laternou Magikou do Mexika. Bylo to moc poučné, poprvé v cizině, a hned Mexiko. První moře, co jsem kdy viděl, byl Tichý oceán v bájném Acapulcu. Taky jsem tam ochutnal mnohé, dokonce se přede mnou octla jídla, u kterých jsem si říkal – tohle je restaurace, dali mi to k jídlu, tak se to asi jí... Jednou jsem ale prohrál...

 

 

 

     Mělo mně už varovat, že se číšník dvakrát ptal, zda to skutečně chci. Trval jsem ale na svém, nevědouc, nač vlastně prstík ukazuje. Pak to přinesl. Zbytek personálu s kuchařem v čele se shromáždil u dveří do kuchyně a sledovali, co se bude dít.

 

 

     Na první pohled to byly dva řízky jako dlaň. Tak moment, tady něco nehraje, povídám si, řízky tu znají, říká se tomu milanesa. A jak tak na ty dvě smažené věci koukám, uvědomil jsem si, že jsou to dvě slušně velké žáby, ne stehýnka, celé žáby. Věren zásadě, že v restauraci se servíruje jen a jen jídlo, odhodlaně jsem do toho zapíchl vidličku. Žába splaskla, zasmrděla -  a to už jsem seděl u vedlejšího stolu.

 

     Pak už jen přesvědčit číšníka, že chyba není v jídle ale ve mně, že to zaplatím a k jídlu mi stačí chléb, máslo a dva druhy paštiky, co byly na stole k použití.

 

o o o o o o o o

 

     Taky jsem se v Mexiku poučil o tom, jak připravovat jídla pálivá. Mexická kuchyně je ostrá, jistě, říkají, že jako prevence proti střevním parazitům a ono taky jídlo ostré snáz probudí žaludek k trávení. Ne každý však má stejný jazyk a na každého platí jiný stupeň pálivosti. V Mexiku to řeší tak, že jídlo je lehce pikantní, musí však mít svou chuť nepřehlušenou pálivostí. Řeší to jednak studenými pálivými omáčkami, které jsou na stole k použití a pak zeleninovými přílohami. Na stole před vámi je miska s naloženými jalapeňo papričkami a s na plátky nakrájenou mrkví. Každý si nandá na talíř kolik jen chce.

 

     Doma jsem to napodobil tak, že jsem koupil skleničku nakládaných feferonek, nasypal do misky, zamíchal do toho asi tak stejné množství skoro uvařené mrkve, nakrájené na kolečka a vše (zase ve sklenici) nechal v lednici uležet. Dále jsou vždy na stole k použití limones (limetky), jejichž šťávu si lidé přidávají skoro do všeho. Tak jako Glutasol v čínské kuchyni a maggi v české, používají se limetky k pozvednutí chutě jídla. Zkuste to, budete překvapeni výsledkem.

      

Na ukázku vám přidám jeden recept,

na mou milovanou

Tortilla soup:

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]