O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TORTILLOVÁ POLÉVKA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 17 září 2009
Přejít na obsah
TORTILLOVÁ POLÉVKA
Strana 2

 

 

 

 

Tortillová polévka

 

 

 

INGREDIENCE

 

Velké pastilla chile, bez stonku a odseměnené

1 plechovka (400 gramů) povařených a hlavně bez slupek rajčat

2 lžíce oleje

1 středně velká bílá cibule, nakrájená na plátky

3 troužky česneku,

2 litry kuřecího vývaru, i z kostky

4 (asi ¾ kg) kuřecích prsou, bez kůže a kosti, nakrájené na kostky asi 1 ½ cm

sůl

1 velké avokádo, oloupané a nakrájené na kostičky

(avokádo se nejlíp zpracuje, když ho po délce naříznete a pokroucením obou půlek oddělíte. V jedné půlce zůstane pecka, do ní zaseknete nůž a vykroutíte ven. Pak lžicí vyberete dužinu.)

1 ½ hrnku mexického sýra, lehce tavitelného, nakrájené na centimetrové kostky. (Chihuahua, quesadilla nebo asadero). Ale Mozarella vyhoví.

4 hrnky tortillových nudliček.(Kukuřičné tortilly nakrájejte na proužky a osmahněte na oleji, ale ne moc, jen do ztvrdnutí.) Tortilla chips nalámané na kousky jsou taky dobré.

 Velká limetka, nakrájená na dílky k servírování.

 

(Pokud některou ingredienci nemáte (čemuž se nelze divit), klidně ji vynechte.)

 

 

A TEĎ CO S TÍM:

 

    Rychle osmahněte chile nad plamenem, až začne vonět. Nalámejte na kousky a dejte do mixéru spolu s rajčaty i se šťávou. Na oleji osmahněte cibuli a česnek, hezky do zlatova. Vyberte drátěnou naběračkou z oleje, přidejte do mixéru a vše rozmixujte do hladka. Pak vše vraťte do pánve, kde jste zlatili cibuli, a nechte zredukovat na hustotu rajského protlaku. Pak vše nalijte do vroucího bujónu a povařte. Nakonec do toho přihoďte kuře a nechte povařit, 5 minut by mělo stačit.

 

     Do talíře či misky dejte na dno něco avokáda, sýra a tortill, vše zalijte horkou polévkou. Na stůl pak servírujte s limetkami, každý si přidá (nebo ne) podle chuti.

 

 

A jako obvykle:

přeju vám dobrou, báječnou chuť!

 

Michal M.

 

 

 

Komentáře (23)add feed
... : Vodoměrka
(Pokud některou ingredienci nemáte (čemuž se nelze divit), klidně ji vynechte.)



Tak jo, mám teda ten olej, cibuli, česnek a rajčata místo bez slupek v plechovce, tak čerstvá... to je asi ten nejmenší problém... jen nevím nevím, jestli to bude ono... smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
září 17, 2009 21:18
Vodoměrko, : Ivča
přesně totéž mi naskočila,když jsem to četla...ale až půjdu pro rohlíky,zeptám se prodavačky,kdy dostanou chihuahua, quesadilla nebo asadero

smilies/grin.gif
září 17, 2009 21:32
Snad kazda zeme ma svou tradicni tomatovou polevku. : Bara
Protoze mam recept na paprikovou kremovou polevku,(je strasne dobra) a tam se nakonec pridava taveny syr. Ten ji chutove zjemni a i zahusti. Takze ze skusenosti bych do tehle lupla taky tavenak - inovace.
září 17, 2009 21:42
no, koukam, : mura1
ze se svou averzi k varene zelenine (zvlaste pak rajcatum a paprice) o hodne prichazim.
září 17, 2009 21:50
Chihuahua - nebo čivava? : ivanka
to asi nejni jedno a totéž, žejo?
Takže nedávají se do toho "psí kusy" ?
září 17, 2009 22:40
joooooooooo : ivanka
tak jsem si to vygůůglila - a jo, je to ono:



takže, kolik se dává na jednu polífku?
No, nakrájet na kostky...

září 17, 2009 22:44
Kaslete na vareni, : moira1
radeji si vyrazte nekam na kole nebo ke kamosce na drby.....
září 17, 2009 22:50
ivanko : Kamila
takhle jsem se už dlouho nezasmála, díky moc - ještě že jsem v kanclu zatím sama!
září 18, 2009 08:07
Jéé - a co nemáte? : Míša šíša
Chilli papričky koupíte v každym větším marketu, zrovna tak už i hotové tortilly, když se s nima nechcete patlat, plechovku s rajčaty seženete v kdejakym pajzlu, ale samosebou že můžete použít i čerstvá rajčata. A Michal psal, že místo mexického sýra postačí mozarella.
Tak v čem je problém? V limetkách? Teda jestli je všechny nevykoupil NČ, měly by být k dostání v kvelbu se zeleninou.
září 18, 2009 09:08
Ivanko : Hanka1
taky se směji, moc vtipné.
září 18, 2009 09:08
A musej se tam dávat ty čivavy? : alena Bodka
mně jej jich dost líto...přijdou mi hrozně roztomilý- a taky by se mi nelíbilo, kdyby na mě těma smutnejma očičkama čuměli z talíře...
září 18, 2009 09:16
... : Los evropský..
Tak už mám všechno nachystaný k odchodu na oběd, ale ještě před tím jsem si, blbá, přečetla zážitek s žábama a asi ten oběd ještě o chvíli odložím...: blé...
září 18, 2009 11:38
zdalipak ten sýr : bb2
pojmenovali po psech, kteří jsou pojmenováni po městě, nebo dostal sýr jméno podle původu smilies/wink.gif


Tuhle polévku miluje dcera kdykoli a já v zimě, jako zahřívací :-) chodíme na ni i vaříme doma, vždy zatím bez avokáda, ale můžu to pro změnu zkusit.
září 18, 2009 13:11
Ale ne, pejsky tam nedávejte. : Michal
Ono je to tak, Chihuahua je místo v Mexiku, a oni podle něj pojmenovali sýr, protože se tam dělá. No a shodou okolností se tak jmenuje i psí plemeno. Právě tak Quesadilla je a) druh sýra, b) celé jídlo, recept je v pořadí. Pokud vím, Asadero je jen a jen sýr, strašně dobrý, nevím s čím ho srovnat.
Takže, psa tam nepatří ani kousek. No a protože očekávám, že i s jinýmy sýry bude potíž, prostě tam dejte co se snadno rozpouští. Abych to popsal přesně, ten sýr nezmizí, neudělá bláto, jen ty kostky svrchu tají a nemusí se kousat, jazykem se jen rozmáznou o patro, tak jako zralé avocado. smilies/grin.gif smilies/kiss.gif
září 18, 2009 16:04
Skvělý recept :D : Lidka
Teď už mi rajská bez čivavy chutnat nebude smilies/grin.gif
září 18, 2009 19:29
Jojo, Michale, těším se na další recepty, : Iren
koukala jsem se do "archivu" kudlanky, všimla jsem si, že jsi tu už psal. Tvoje recepty jsou moc prima a vždy i s "něčím navíc". Tak už se, jak říkám, těším...
P.S. Ty žiješ v Americe?
září 18, 2009 21:24
Iren : Michal
No, žiju. Do Kudlanky jsem dřív psal, když jsem měl čas, než jsem se dal do práce, kde ten čas nebyl. Teď jsem, vlastně od 1.října budu v důchodu, trochu předčasném, člověk si má užít života dokud to jde a má ho. Krom toho jsem už deset dní úspěšně nezaměstnanej, z práce mne propustili než nastal důchod. Kdyby nespěchali, byl jsem důchodce a starost kde sehnat další peníze. Takhle mám půl roku čas, a abych se nenudil, dal jsem se zas do psaní. Kdyby ne, Daniela by mi dala. Známe se i osobně už hezkých pár let.
Takže srdečný pozdrav z Boise, Idaho všem co ty mé šplechty rádi čtou.
září 18, 2009 23:23
dotaz : ale
Velké pastilla chile, bez stonku a odseměnené - a to je, prosím, co?
září 19, 2009 23:33
velký lusk : alena puntíkovaná
pálivé papriky chilli, s odstraněnými semínky - ty pálí tak,že to nevydrřží ani ta čivava
září 20, 2009 10:02
To je dobře, : Míša šíša
že tu budeme mít takového pravidelného dopisovatele ze států. Těším se na další recepty, jakož i na všechny Michalovy šplechty. :-)
září 21, 2009 08:51
Míšo Šíšo, : Michal
děkuju za kritiku, která vlastně kritikou není, na ten výraz "šplechty" jsem hrdý. Vážně.
A teď k paprikám. Je mi jasné, že mnoho z druhů paprik doma neznáte ani teď. Pamatuju doby, kdy jsme se šli podívat do sámošky co budem vařit. Pamatuju doby, kdy jsem najezdil 60 kilometrů, abych sehnal brambory na Vánoční bramborový salát. Vánoce tehdy naše socialistické plánované zásobování zaskočily asi jako silniční správu neočekávaný sníh - v zimě.
Ale k paprikám. Je jich strašně moc druhů a třeba papriky chilli, v jejich zelené podobě nepálí, jsou dlouhé asi 10 cm, 3-4 cm silné u stopky, tmavě zelené, trochu tuhé a používají se k plnění plátkem sýra a pak usmažení. Nějak si nemůžu vzpomenout jak se to jmenuje, inu taky stárnu.
Chilli papričky jak jem známe se tu v čerstvé podobě nevyskytují. K dostání jsou papriky Anaheim, trochu pálivé, dlouhé tak 4-5 cm, 1,5 cm silné. Jalapeňo, o něco menší, ale pálivější a je zajímavé, že v pomazánce z olejovek pálivost zttrácejí, zůstává jen silná papriková chuť. Habanero, abych sáhl na konec stupmice pálivosti, jsou úděs a jen ti nejotrlejší si přidávají do jídla ždibeček. Používají se do pálivých sosů v lahvičkách, kde už je to zředěné a přidává se přímo do talíře.
Každý ten sos má totiž v sobě ještě "něco", vždy tajemství výrobce. Nejznámější tabasco je plné octa a v Mexiku ho mají v restauracích pro americké turisty, místní to nepoužívají.
Teď je na řadě na Danielině stole Quesadila, překvapivě velice jednoduché jídlo vhodné k pohoštění, jako kousání k pití pro posezení s přáteli či jen tak. Slibuju pro budoucno samostatnou kapitolu, kterou už mám částečně napsanou, na téma "Někdo to rád ostré".
září 21, 2009 16:11
Michale, : Míša šíša
to neměla být kritika neb jsem jen citovala výraz, který jsi použil v předchozím komentáři. "Šplechty" nepovažuji za hanlivé označení tvých textů, kterými doplňuješ recepty, ale naopak za přínosné poznámky, které jsou čtivé a rozšiřují obzory nás všech, co jsme v těch končinách nikdy nebyli. Osobně mám takovéto poznámečky velmi ráda, protože z receptu dělají beletristické čtivo.
Takže tak :-)
září 22, 2009 09:14
Míšo Šíšo : Michal
Já jen zopakuju úvodní větu mé odpovědi: "Děkuju za kritiku, která vlastně kritikou není, na ten výraz "šplechty" jsem hrdý. Vážně."
Mám to ještě víc rozebírat? Já jsem rád, že mne někdo čte, a ještě k tomu se mu to líbí. Pokud jde o papriky a papričky, právě jsem dodělal další kapitolu v mé grilovací kuchařce, je na http://drobek.eml.cc , kapitola se jmenuje Úvod do paprikologie. Je tam toho o papričkách pálivých až běda, no snad to někoho bude zajímat.
září 22, 2009 18:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]