Před časem jsem v jedné ze svých kuchařek náhodou narazila na recept s názvem Sloní žrádlo... a lehce nostalgicky zavzpomínala na svoje romantické první lásky. V době, kdy mi bylo šestnáct sedmnáct, byla totiž tahle pomazánka nedílnou součástí všech narozenin a Silvestrů, které jsme jako parta jezdili slavit ke kamarádovi na chatu anebo k jedné z kamarádek.
To jsme chodili k ní do bytu, který zdědila po rodičích. Kamarády z puberty vídám jednou za uherák, Sloní žrádlo zapadlo kamsi na smetiště dějin... Tak jsem neodolala a po letech ho znovu vyrobila... jestli mi dnes bude ještě vůbec chutnat (tehdy mi připadalo senzační. A co vy? Znáte tuhle pomazánku? Pamatujete, jak před patnácti dvaceti lety bývala hitem kuchyní?![](http://obrazky.kudlanka.cz/slozra3.JPG)
Sloní žrádlo 500g měkkého salámu 2-3 lžíce oleje 2 lžíce octa 2 lžičky cukru 1 lžíce hořčice (snese se i Kremžská) 1 lžíce kečupu 2 kyselé nakládané okurky 2 velké cibule 1 lžíce majonézy Salám nastrouháme (je dobré ho dát předem do mrazáku zpevnit), v rendlíku na mírném ohni svaříme olej, majonézu, ocet, cukr, hořčici a kečup. Zchladlou hmotou přelijeme salám, přidáme nastrouhané okurky a jemně nakrájenou cibuli. Dobře promícháme a dáme do lednice odležet. Nemůžu si pomoct, ale konzistencí mi to mnohem víc připomíná salát než pomazánku, takže jsem porce rozdělila na talířky a snědli jsme to ke chlebu lžící. Bylo to...Áááách.... Co vy na to? Dáte si? Markétka
|