O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NĚCO JAKO TIRAMISU... PDF Tisk E-mail
Středa, 02 prosinec 2009
Taky vás občas honí mlsná? Máte rádi sladké? A co takhle tiramisu? Pravé italské tiramisu připravené z mascarpone je ta nejlahodnější a zároveň nejkaloričtější lahůdka, co vaše ústa kdy ochutnají. Dnes už není problém koupit mascarpone i u nás, většina supermarketů je má v běžné nabídce. Ale i když jste to pravé tiramisu ještě nejedli, nezoufejte. Tady je recept na naše malé české tiramisu:

 

 

 

 

     K přípravě toho našeho "falešného" tiramisu budeme potřebovat dětské piškoty, klasické kulaté; já jsem narazila v Tescu na takové o kousek větší (v hnědém pytlíku), nebo ty cukrářské dlouhé. Záleží jen na vás, jaké máte doma nebo na které narazíte nejdřív. Potom zakysanou smetanu, nejlepší je samozřejmě klasická zakysanka, ale pokud chcete mít tiramisu dietnější, zvolte light. Dále jeden vanilkový cukr, šálek silné černé kávy, nejlepší je rozpustná, ale jde to i z překapávané nebo pressa, ovšem chuť bude potom taková jiná. No a jestli najdete likér amaretto, brandy nebo aspoň panáčka rumu, máte skoro vyhráno. No, a na závěr kakao. Stačí trocha na posypání.

 

 

     Já dělám tiramisu do malých misek, každému zvlášť, ale jde to udělat i do dortové formy, do umělohmotné hranaté misky s víkem (zejména když ho chceme vzít s sebou na návštěvu), případně vypadá dobře i ve sklenicích.

 

     Na dno dáme hromádku piškotů, ty zakapeme kávou s vanilkovým cukrem a alkoholem (nemáme-li doma ani kapku výše uvedených pití, postačí i mandlová či rumová tresť), na to vrstvu zakysané smetany, další vrstvu piškotů, zakapat kávou, zase zakysanku, dokud není nádoba dost plná. Na závěr tiramisu posypeme kakaem a dáme vychladit, ideální je do druhého dne, aby se to pořádně rozleželo. Což se například u nás skoro nikdy nepovede. 

 

     No a protože jsem hračička a ráda experimentuji, vylepšila jsem si tenhle recept ještě něčím moc a moc mňamózním a nazvala ho letní tiramisu (což nevylučuje jeho přípravu i v zimě). Přidala jsem vrstvu malin, lehce ohřátých v mikrovlnce a zasypaných vanilkovým cukrem. V kombinaci s kávovou příchutí piškotů a lahodností zakysané smetany byla tato verze vyhlášena za bezkonkurenční.

 

     Doporučuji vyzkoušet!

 

Dobrou chuť a "MČT" zdar přeje

 

Pavla Vodoměrka

 


 

Komentáře (37)add feed
Teda Vodoměrko, ty mi děláš po ránu chutě! : Myška
Dělám tiramisu podobně. A radši do misek, protože je takové měkčí než to prodávané v cukrárnách. Ale s malinami jsem nezkoušela, ani mě to nenapadlo.
prosinec 02, 2009 08:04
Vodoměrko, to vypadá moc dobře ! : mamča
Já nedávám alkohol, ale třeba prokládám ještě kompotovaným ovocem. Nejlepší jsou loupané mandarinky nebo broskve. Ale i ananas nebo meruňky tu chtť zpestří. Někdy dám ještě vrstvu pudinku, navrch šlehačku, posypat grankem...a pak se divím, že tloustnu. smilies/cheesy.gif
prosinec 02, 2009 09:07
Maliny : Loki
Vodoměrko, má to ožahnutí živých malin mikro vlnou nějaké zvláštní opodstatnění?
Dostanou pak lepší chuť?
Moje družka dává lučinu z papíru (prý ta v kelímku je prášková) mixlou zakysankou.
A rozdíl od pravého mascarpone není patrný. Mascarpone se vyrábí stejně jako Lučina. Ze smetany ohřáté na 90st.C do které se přidá citronová šťáva nabo kys. vinná. Chvíli se ta sraženina míchá a pak nechá vykapat.
Moudrý koupí lučinu nebo vyrobí doma, fouňa koupí mascarpone.
prosinec 02, 2009 10:34
tohle já dělám dávno : alena puntíkovaná
jenže s kompotovaným ovocem, takže piškoty, pokapat šťávou z toho kompotu, popř. rumwem, ale pro děti jen šťávou, ovoce, zakysanka piškoty a tak pořád.Končí to zakysankou. Alespoň přes noc nechat v chladničce a nemá to chybu. Jinak místo Mascarpone užívám Žervé, které je levnější a dostupnější a chuť je skoro stejná.
prosinec 02, 2009 11:19
Loki, : Vodoměrka
má, zkompotovatí... nemusí to být mikrovlnka, může to být i na sporáku... pustí šťávu a líp se vsáknou do piškotů... no a hlavně to má význam, když použijete mražené, aby se daly použít a naňahňat tam...
prosinec 02, 2009 12:25
Alčo Puntíkatá, : Vodoměrka
jo s ovocem a bez kafe to děláme taky... a někdy i smíchám zakysanou s bílým jogurtem, nejlepší je choceňský ve velkém kelímku, ten je krásně hustý, ale pozor, nesmí se to moc míchat, jen tak lehoučce, jako když se do piškotového těsta vmíchává sníh z bílků, aby se ten jogurt moc neroztekl...
Ale s tou kávou a hořkým kakaem nahoru je to něco úplně jiného smilies/wink.gif

Mňam...
prosinec 02, 2009 12:27
hele, : mura1
a neni to se zakysanou moc kysely? ja to znam se slehackou, a to je mnam (myslim variantu piskoty, kafe, zadny ovoce)
prosinec 02, 2009 13:19
Můro, : Vodoměrka
vůbec to není kyselý... je to jemný, lahodný, no taková božská mana... vyzkoušej a uvidíš...
prosinec 02, 2009 13:21
mura1 : mamča
Zakysaná smetana tu kyselost ztratí zřejmě smícháním s piškotama. U nás tomu neříkáme vznešeně Tiramisu, ale Patlačka. Dokonce i můj manžel, který by nic zakysaného nepozřel, smilies/grin.gif netuší, že v tom něco kysaného je.
prosinec 02, 2009 13:23
Šmarjá, dámy, : Vodoměrka
patlačka... mé skvělé tiramisu se mi v žaludku bude muset obracet, když si tu přečte, jakými názvy či nenázvy ho nazýváte...

Mamčo, a to kafe s amarettem tam dáváte taky? Já teda znám háfol receptů na piškoty, ovoce, zakysanou smetanu, ale žádný není s tím kafem... takže je to úúúúúplně něco jiného smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 13:32
Jinak se zeptám, : Vodoměrka
už jste někdy ochutnali tu zakysanou smetanu přímo z kelímku? Není na ní nic kyselého, že by se člověku huba svírala... je to takové jemné, lahodné, to bílý jogurt je kyselejší smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 13:33
ale ochutnali : mura1
kysanou smetanu si placame na livance. ale nakysla teda je
prosinec 02, 2009 13:35
Jestli jste ochutnali - ha ha - copak jde něco vařit, připravovat, bez ochutnání? : Myška
U nás ne...
prosinec 02, 2009 13:35
Můro, : Míša šíša
u nás doma tu zakysanou smetanu přislazujeme moučkovým cukrem.
Jinak zakysanka smíchaná s medem, to je panečku dobrota. A taky ji děláme s mechovkama. Kdo neví, co je mechovka, tak je to plodina podobná brusince, akorát větší a neroste na keříčkách, ale v mechu - v bažinách (např.na Šumavě). Správný název je klikva bahenní. No a tyhle mechovky mají v sobě nějaký látky (nejsem chemik, omluvte laické vyjadřování), které snižují její kazivost. Takže kromě klasické přípravy jako u brusinek tyhle mechovky za syrova rozmixujeme s cukrem, dáme do skleniček se šroubovacím víčkem a ony vydrží bez kazení se leta letoucí. Jo, mimochodem - jsou strašně zdravý. No ale proč to řikám - tyhle mixovaný mechovky, když se zamíchají do kysaný smetany, tak je to tak strašně dobrý, že by se jeden užral. No, je to tak dobrý, že si to moc často ani nedělám, protože nemám tu záklopku "dost" a za chvíli bych z té tučné smetany byla jak koule. Stejně to mám s bramborákama, ty si taky nesmím dělat. smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 13:49
bramboraky : mura1
jo, ty ja miluju. tech bych se taky mohla uzrat. me zas od koule zachranuje pocet stravniku. delat bramboraky pro 6 lidi me fakt nenapadne. takze byvaji tak 2x do roka, kdyz se priznivou konstelaci hvezd snizi pocet stravniku na 2 a mene.

klikvu znam, mechovku ne smilies/grin.gif klikvovej kompot se u tchanovcu dava ke svickovy misto brusinek. na me je zakysanka na mlsani moc kysela. na livance to jo, to ji muzu, ale dlabat ji jen tak z kelimku (byt s klikvou), to zas ne.
prosinec 02, 2009 14:21
No jenže : Míša šíša
právě jak je ta klikva namixovaná s cukrem, tak tu zakysanku pěkně - akorát - osladí.
prosinec 02, 2009 15:06
Tak přece… : Loki
Lidičky zlatý, kdepak bere tu klikvu? Pamatuju si ji v plechovkách velkých jako od vepř. ve vl. šťávě.
dováželo se to z ruska a stálo to 8,- Kčs. Chutnalo to jako jeřabiny a brusinky dohromady.
Docela bych nějakou tu Klikvu zase polknul. Na Šumavu musím rok co rok, ale na Klikvu jsem dosud nenarazil.
prosinec 02, 2009 15:46
Kde bereme klikvu? : Míša šíša
Sbíráme, pěkně růčo. Klikva roste v bažinách, v takových těch močálech - starší ročníky to budou znát třeba z filmu Král Šumavy. Dnes je to území v I.zóně Národního parku, takže se tam správně nesmí, my tam ale chodíme - za prvý víme, kde nenarazíme na ochranáře nebo strážce parku, a za druhý se k přírodě chováme šetrně. Já jsem tam chodila už jako malá holka s babičkou, která znala lesy na Šumavě jak vlastní boty, takže mě i naučila se v bažinách pohybovat. Kdo to nezná, ať jde pro vlastní bezpečnost raději na brusinky do normálního lesa. smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 15:56
Nojo… : Loki
smilies/angry.gif tak prd.
ale dík za info!
prosinec 02, 2009 16:05
Maxibrusinky se dají i vypěstovat na zahradě. : mamča
Letos manžel koupil nějaké cizokrajné plazivé keříky, co si libují ve stínu a vlhku. Opravdu to vykvetlo, a urodilo se celých 5 ks brusinek o průměru cca 2 cm. Zatím jsme to neochutnali, ale vypadalo to moc pěkně. Suším je na chatě v kuchyni, a vůbec nehodlají scvknout.
Doufám, že nezůstanem u úrody 5ks/rok. smilies/cheesy.gif
prosinec 02, 2009 17:54
... : Bara
Maxibrusinky, velke asi jako nehet u palce ruky, rostou na nejvetsim holandskem ostrove v Severnim mori Texel. Konci more a pisek, pak rostou takove ty vysoke travy a mezi nimi prave jsou ty kericky brusinek. Ted momentalne jsou videt cerstve v obchodech a pripravuji se podobne jako lesni brusinky na kompot a podavaji se k divocene, atd. Myslim, ze jejich sber je omezeny a ze to taky hlidaji ochranari. Bohuzel, jeste jsem je nejedla, mam ty z nasich lesu a haju. Jednou jsem koupila sklenicku americkych brusinek, ale nic moc. Do piloviny sklenicky rosol, plno tuhych slupek, nene, na ty nase ceske nedam dopustit.
prosinec 02, 2009 19:26
Mamčo, : Míša šíša
taky jsem si nasadila brusinky na zahradu, mám ale obavy, aby nechutnaly stejně jako zahradní kanadské borůvky - čili nijak.
Čerstvé americké maxibrusinky jsem viděla u nás v Bille, už nevím, kolik stály, ale když jsem viděla, jak jsou svraštělé a nahnilé, šla jsem od nich pryč.
prosinec 02, 2009 19:54
Míša šíša : mamča
Kanadské borůvky se nám taky nedařily. Pár let živořily, až uschly docela.
Letos jsme koupili 4 keře Kamčatských borůvek, které se zdají být odolnější, a pro naše podmínky vhodnější. Plody nejsou kulaté, ale spíš jako válečky, ve velikosti malých švestek. Chuť je borůvková. Ochutnali jsme každý jednu, a zbytek nám sklidili ptáci. Keře totiž plodí 2x ročně, poprvé už v květnu, kdy žádné jiné ovoce ještě není.
Je to další pokus Mičurinů-amatérů. Na koláč to asi nebude, to bych musela střádat v mrazáku několik let. smilies/cheesy.gif
prosinec 02, 2009 20:02
Mamčo, : Míša šíša
to nám ty borůvky rostly jak divý a plodily ostošest, ale chuť těch borůvek byla nijaká, vůbec ne borůvková. Taky nepouštěly takovou tu modrou barvu jako naše lesní borůvky. Nakonec jsme je přestali úplně sklízet a nechaly jsme plody opadat - ani ti ptáci o to neměli zájem. Plodily skoro celé léto, samčí sazenice měla borůvky menší, ta samičí velké skoro jak palec. To samé je se zahradníma ostružinama - raději na ně jdeme do lesa a doma nám opádávají, byť to jsou plody velikosti třešně. Chuť žádná.
prosinec 02, 2009 20:10
Ach, ta gramatika : Míša šíša
smilies/cry.gif
prosinec 02, 2009 20:12
tak ja mam : mura1
velmi jedle zahradni ostruziny. letos byla uroda hojna, toz kdyz nas prestalo bavit marmeladovani, spachala jsem ze zbytku tu ostruzinovku. a jeste asi tak 2 kila mam v mrazaku.
prosinec 02, 2009 20:54
tiramisu z pomazánkového másla : marci
já ho dělám z práškové nebo normální šlehačky a pomazánkového másla. van. cukru a osladit velmi lehce.
pokud je pom. máslo hodně kyselé, nezjemňuji cukrem ,ale trojúhelníčkem tav. sýru.

je to dokonalá iluze mascarpone. smilies/wink.gif
dobrou chuť
prosinec 02, 2009 21:25
říkáš Kamčatský borůvky? : alena puntíkovaná
no nám Kanadský po létech pochcipování konečně letos v létě chcíply
prosinec 02, 2009 23:48
alena puntíkovaná : mamča
To víš, na Kamčatce bude všechno odolnější. smilies/grin.gif Doporučuju vysázet více odrůd. Sice tvrdí, že jsou samosprašné, ale to záleží taky na počasí. Kvetou už někdy v dubnu, a to maj včelky ještě zimu, takže neopylují. Čmeláci tou dobou už lítají v kožichu, takže to chce ještě tlupu čmeláků, nebo štěteček a opylovat, opylovat.
Nejhezčí plody měla odrůda Remont.
prosinec 03, 2009 08:43
A zkoušeli jste někdo : Míša šíša
vysadit si na zahradu lesní jahody? Ne ty vyšlechtěný měsíční, ale opravdu ty z lesa. Známý to udělal, uchytily se mu a krásně rozrostly. Akorát teď tvrdí, že po několika letech už nemají tu typickou chuť lesních jahod, ale chutnají jako normální. Holt, příroda se asi nenechá přečurat. smilies/wink.gif
prosinec 03, 2009 08:48
Míša šíša : mamča
Nám na zahradě originál lesní jahody rostou, a to nejen tam, kde máme jehličnany, ale doslova všude v trávě. Chutnají jako lesní a jsou stejně mrňavé.
Letos jsme koupili taky jahody převislé stáleplodící, v takových těch závěsných květináčích. Na pdzim jsem je přesadila do záhonu, aby nevymrzly a ony stále ještě kvetou a sem tam dozraje i jahůdka. Jak je letos teplo, tak pořád ještě lítá všelijaká havěť, od komárů po tiplice, a stíhají ty květy opylovat.
prosinec 03, 2009 09:18
jo, : mura1
lesni jahody na zahrade mam. jsem je teda nesazela, bydlely tam driv nez ja. chutnaji porad jako lesni jahody. akorat, ze moje zahrada je udrzovana stylem "jen dravi a silni maji pravo na zivot", takze jahody souperi o misto na slunci s barvinkem a momentalne barvinek trochu vede.
prosinec 03, 2009 09:33
Jo, : Míša šíša
barvínek je hrozná svi*ě. Mám ho momentálně plný zuby.
prosinec 03, 2009 10:35
nojo mamčo, : alena puntíkovaná
sovětská borůvka - náš vzor!
prosinec 03, 2009 11:07
klikva z globusu? : NANTAALI 1
Klikva se v Cesku bezne prodava pod jmenem susena kanadska brusinka. Vyborna, muzu se uzrat.
prosinec 04, 2009 08:33
Fakt, : alena puntíkovaná
tak to se tam vydám. Já kupuju v Globusu brusinky v takový jako hranatý sklenici, není to ani kompot ani marmeláda - a je to moc dobrý. Už jsem to dávala i na lívance - tak to byla ta klikva?
prosinec 04, 2009 23:22
moje tiramisu : hanicka
ja robim tiramisu do tortovej formy presne podla tohto recetu http://www.akosatorobi.sk/video/1288/tiramisu-torta nechce sa mi rozpisovat smilies/tongue.gif
červenec 02, 2010 12:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]