O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
MÁTA - LAHODNÝ ČAJ I BONBONY |
![]() |
![]() |
![]() |
Čtvrtek, 25 červen 2009 | |||
Mají chuť palčivě kořennou. V suchém stavu má droga silnou charakteristickou vůni s příjemně chladivou pachutí.
Mátový čaj
je každodenním nápojem severoafričanů. Je tam daleko oblíbenější a tradičnější než káva. V každém městě se po ulicích pohybují prodavači máty, kteří vám prodají čerstvé rostlinky na přípravu čaje. Mátovému čaji se tu říká berber whiskey, protože je to tradiční berberský nápoj, který má povzbuzující účinky a je výborný a osvěžující v zimních horách i v horkém saharském počasí. Podává se v kovové konvičce s typicky vypouleným víkem nebo v pouličních kavárnách ve skleničkách se snítkou máty.
Na přípravu typického tamějšího mátového čaje budete potřebovat čerstvou mátu, vodu, cukr a zelený čaj. Na přípravu velké konvičky čaje počítejte asi dvě lžičky sypaného zeleného čaje. Zalijte trochou vařící vody, Oslaďte podle chuti (Maročané počítají až 20 kostek cukru na velkou konev čaje!). Přidejte čerstvé mátové výhonky (nešetřete) a nechte několik minut odstát. Čaj se obvykle servíruje ve skleničkách.
Mátový sirup
Máta je známá svým povzbudivým účinkem na trávení, nechutenství a plynatost. Pomáhá jak při žaludečních, tak při žlučníkových potížích, prostě když "nám to netráví". Mátový sirup působí dezinfekčně, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a snižuje krevní tlak. Mátový sirup pijte několikrát denně při křečích a nadýmání, při bolestech žaludku nervového původu, při sníženém vylučování žluči, při žlučových kamenech. Má také příznivý vliv na imunitu vůbec a jako prevence proti nachlazení, příznivě ovlivňuje funkci horních cest dýchacích, působí potopudně.
Mátový sirup lze používat nejen na slazení běžných nápojů, ale je výborný i do nealko a alkoholických koktejlů.
Recept:
50 dkg čerstvé oprané natě máty, 0,5 litru vody, 1 větší citron bez jadérek na plátky (nebo lžička kyseliny citronové), 0,5 kg cukru - nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme na menší kousky nařezanou mátovou nať a citron. Krátce povaříme, poté přiklopíme a za občasného zamíchání necháme 2 - 3 hodiny odstát. Poté přecedíme přes plátno, opět zahřejeme téměř k bodu varu, můžeme přikápnout zelené potravinářské barvivo, rozpuštěné v troše vody, špetku kyseliny citronové, a plníme do vypařených menších lahviček. Ihned zazátkovat a zátky zalejeme voskem. Doma vyrobené sirupy můžeme pro delší trvanlivost krátce sterilizovat.
Mátové bonbóny proti kašli
120g medu,100g krystalového cukru,2 lžíce velmi silného mátového čaje,šťáva z poloviny citrónu. Med, krystalový cukr a citrónovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Přidáme 2 lžíce velmi silného mátového čaje nebo 2 lžíce mátové šťávy s lihem (1:1). Ještě chvíli povaříme a pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly. Tyto bonbóny jsou velmi dobré proti kašli a při nachlazení.
|
< Předch. | Další > |
---|