O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

AVE, AVOKÁDO! PDF Tisk E-mail
Středa, 17 červen 2009
Přejít na obsah
AVE, AVOKÁDO!
Strana 2
Strana 3

Avokádo? Hm... Avokádo? Ble, hnus. Avokádo? Jo, dobrý.  Reakce na avokádo jsou různorodé. Nejspíš nevytlačí z prvních příček oblíbenosti jahody, mandarinky, maliny nebo kiwi. Ale - přestaňte na ně pohlížet jako na ovoce a dejte mu ještě jednu šanci. Nejste přece ovorasisti a na předsudky si nepotrpíte :-))). 

 

 

 

 

 

     Každopádně si avokádo zaslouží úctu víc než oblíbený banán, protože zasytí stejně jako on, ale nabízí mnohem víc. Mohli bychom si sem z internetu zkopírovat několik stran avokádového pojednání, ale nač to, stačí odkaz a kdo chce, ten si přečte sám, že...

 

     Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30% tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Vzhledem ke svým vyživovacím kvalitám se doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému.

 

     A tak dále, a tak dále...mrkněte sami (zde):  Tak, teď když víme o něm vše, tak ho sníme... 

 

 

 

     Nejdřív avokádo samozřejmě koupíme. Při nákupu stačí řídit se pokyny z odkazu. Zralé plody jsou na omak měkké asi jako nepřezrálá hruška, povrch tvoří pevná tmavě zelená slupka bez dolíčků a tmavých skvrn. Tmavé skvrny na povrchu hruškovce lahodného, čili avokáda, jsou známkou počínajícího hnilobného procesu. O škodlivosti pojídání nahnilého ovoce už jste jistě slyšeli nebo četli dostatek varujících informací.

 

     Naopak nezralé, tj. velmi tvrdé avokádo můžeme klidně koupit. Necháme ho dozrát doma - mně se osvědčilo zabalit plody jednotlivě do hnědého pečícího papíru a odložit na podlahu chladné větrané spíže.

 

     Zralé avokádo nemusíme loupat, protože ze slupky je - na rozdíl od manga - vyloupneme jak po másle, stačí projet prsty mezi slupkou a dužinou a stejně tak hladce vyloupneme pecku. Pecku odstraníme velmi snadno i z méně zralého avokáda a slupku takového plodu oloupeme osvědčenou škrabkou na ovoce a zeleninu.

 

 

     A jdeme vařit.  Ne, ještě něco - buďte od té lásky, a nedotkněte se avokáda plastem. Ono to přežije, není snob, ale nezaslouží si to. Znáte to, víno taky chutná jinak ze skla a jinak z plastu, že?

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]