O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
AVE, AVOKÁDO! |
![]() |
![]() |
![]() |
Středa, 17 červen 2009 | |||||
Strana 1 z 3
Každopádně si avokádo zaslouží úctu víc než oblíbený banán, protože zasytí stejně jako on, ale nabízí mnohem víc. Mohli bychom si sem z internetu zkopírovat několik stran avokádového pojednání, ale nač to, stačí odkaz a kdo chce, ten si přečte sám, že...
Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30% tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Vzhledem ke svým vyživovacím kvalitám se doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému.
A tak dále, a tak dále...mrkněte sami (zde): Tak, teď když víme o něm vše, tak ho sníme...
Nejdřív avokádo samozřejmě koupíme. Při nákupu stačí řídit se pokyny z odkazu. Zralé plody jsou na omak měkké asi jako nepřezrálá hruška, povrch tvoří pevná tmavě zelená slupka bez dolíčků a tmavých skvrn. Tmavé skvrny na povrchu hruškovce lahodného, čili avokáda, jsou známkou počínajícího hnilobného procesu. O škodlivosti pojídání nahnilého ovoce už jste jistě slyšeli nebo četli dostatek varujících informací.
Naopak nezralé, tj. velmi tvrdé avokádo můžeme klidně koupit. Necháme ho dozrát doma - mně se osvědčilo zabalit plody jednotlivě do hnědého pečícího papíru a odložit na podlahu chladné větrané spíže.
Zralé avokádo nemusíme loupat, protože ze slupky je - na rozdíl od manga - vyloupneme jak po másle, stačí projet prsty mezi slupkou a dužinou a stejně tak hladce vyloupneme pecku. Pecku odstraníme velmi snadno i z méně zralého avokáda a slupku takového plodu oloupeme osvědčenou škrabkou na ovoce a zeleninu.
A jdeme vařit. Ne, ještě něco - buďte od té lásky, a nedotkněte se avokáda plastem. Ono to přežije, není snob, ale nezaslouží si to. Znáte to, víno taky chutná jinak ze skla a jinak z plastu, že?
|
< Předch. | Další > |
---|