O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYLINKOVÉ SIRUPY - BEZINKY PDF Tisk E-mail
Úterý, 02 červen 2009

Výhodou domácích sirupů je, že si oproti těm koupeným můžeme být naprosto jisti jejich složením. Barviva, aromata a konzervační látky nejspíš prodlužují životnost produktu a možná zlepšují chuť a vůni (ne ve všech případech), ale není důvod, proč bychom si měli do těla cpát chemikálie.

 

 

 

 

 

 

      Tyto sirupy jsou vhodné nejen v době nemoci a nachlazení, ale průběžně po celý rok; buď samotné, nebo místo cukru na slazení čajů i kávy. Stejně tak je můžeme přidávat i do vody i jiných nápojů. Působí jako účinná prevence a posilují naši imunitu. Bezinkový sirup je maximálně vhodný pro užívání v době nachlazení, při kašli a rýmě, působí také potopudně a snižuje horečku. Je i lehce močopudný a pomáhá léčit nemoci ledvin a močových cest, posiluje cévní stěny a ulevuje při bolestech hlavy a migrénách.

 

 

 

 

Bezinkový sirup

 

     Trháme květy s co nejkratší zelenou stopkou, je celkem zbytečné se s nimi počítat. Používáme cca 20 - 30 květů (podle velikosti).

 

     Sirup není vhodné konzervovat chemicky, lépe je zvýšit obsah cukru. Tady pomůže stará zkušenost likérníků, kteří připravují koncentrované cukerné sirupy povařením cukru s kyselinou citronovou. Tím se část cukru takzvaně invertuje, přemění se na rozpustnější formu, a výsledný sirup je řidší, nekrystalizuje a je i chutnější. K přípravě takového sirupu, stačí kyselina citronová v dávce 1,5 g na 2 kg cukru. My jí dáme více a ještě nakonec  - závěrem - přidáváme citronovou šťávu, abychom sirup i chuťově upravili.

 

Připravujeme podle tohoto receptu:

 

     Nasbírané květy bezinek vytřepeme (bývá tam různá havěť), zalijeme vroucí vodou (cca litr, aby byly ponořené) a necháme je jeden den vyluhovat. Šťávu pak scedíme (třeba přes punčochu - něco hustého). Odlijeme půl litru šťávy, přidáme do ní dvě kávové lžičky kyseliny citronové a celou dávku cukrového sirupu. Za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Povaříme (spíš těsně pod bodem varu) několik minut a sesbíráme pěnu. Pak necháme sirup chladnout. Když je teplý tak, že na hrnci udržíme ruku, vmícháme do něj zbývající půllitr nevařené šťávy.

 

     Nakonec přikyselíme šťávou ze dvou citronů. Takto připravený sirup vydrží i v teplé spíži celý rok a nezkazí se.

 

d@niela

 (příště budou další)

 

 

 

Komentáře (58)add feed
Před šípkem smekni, před bezinkou klekni... : strejda
Kdo to jenom říkal? Asi babička.
A co takhle liguére? Bezinkové víno. To určitě celý rok ve spíži nevydrží. Jo a jeden můj kolega si tyto bezinkové placky květů trhal, obaloval je jako řízek a pak je smažil jako řízek. Prý dobré. smilies/grin.gif
červen 03, 2009 00:41
já dělala loni šťávu poprvé a je výborná, : Inka
akorát jsem tam místo kyseliny dávala citrony, je v létě velmi lahodná na pití a osvěžení.
červen 03, 2009 06:28
Správný tip ! : wendy
A černý bez je dobrý na vypocení a celkové ozdravení a rozmačkaný česnek s jablkem je - kupodivu neboť směs trochu pálí - proti bolestem v krku. Obojí je vyzkoušené a funguje to. A tak volám - ať žijí babičky a šamané !!! A dostanu 30 korun...
smilies/wink.gif
červen 03, 2009 07:39
Sirup z květů černého bezu dělá moje maminka každý rok. : Myška
A taky šťávu ze zralých bezinek, kterou milujeme. A roky dělá domácí jitrocelový sirup - jitrocel, mateřídoušku a květy divizny prosypává cukrem, bylinky pustí šťávu, a sirup se užívá jako odhleňovač a odsoplovač při nachlazení, při angínách, a tak. Musí se uchovávat v ledničce. Letos, tento týden, vařila sirup tymiánový z čerstého tymiánu, cukru a vody. Též se používá jako odhleňovač a odsoplovač. Na nachlazení se u nás v rodině ještě používá nastrouhaná cibule smíchaná se šťávou z citrónu a s medem. Je to hnusné, ale neobyčejně účinné.
červen 03, 2009 07:49
A co takhle Bezinkový likér ? : mamča
Bezinkový likér (2 litry)
2 l bezinek
1 l vody
15 minut vařit, přecedit, nemačkat
50 - 60 dkg cukru
1 vanilkový cukr
Vmícháme, necháme přejít varem
Vedle si připravíme hodně silné kafe
4 vrchovaté lžičky kávy na ¼ l vody
bez lógru vlijeme do směsi a už nevaříme
Po vychladnutí přidáme ½ l Rumu

Chutná výborně vychlazený, a kudy teče, tudy léčí.
červen 03, 2009 08:35
mamčo : mia
dobrý,ale určitě rychle vysychá co? smilies/cheesy.gif
červen 03, 2009 08:37
mia : mamča
Odpařuje se rychle, ale protože ho dělám každý rok aspoň 20 litrů, zbývá i pro přátele.
červen 03, 2009 08:42
díky : kordulinka
díky za recepisy, jdu dneska na houby, tak kouknu po bezu a ten sirupek zkusím!
červen 03, 2009 08:43
Myško- znamenám si : wendy
a přidám do lednice ke sklenici s česnekovým lektvarem. Jako odhleňovač a odsoplovač máme vyzkoušenou svařenou cibuli s jablky, oslazené příp. medem...je to pěkně hnusný, tím pádem účinný.
smilies/wink.gif
červen 03, 2009 08:47
Jo, ještě něco proti kašli... : mamča
Bezinkový med

40 květů bezu černého roztrhat
2 omyté (já okrajuji) citrony na plátky
1 kg cukru
1 l vody

Nejprve uvaříme bezinky s citronem ve vodě - asi 15 - 20 minut. Necháme louhovat 24 hodin. Pak přes plátno vymačkáme, přidáme cukr a vaříme 1,5 hodiny. Dáme do skleniček a už nesterilizujeme. Med je řídký a necukernatí.

červen 03, 2009 08:51
mám tu ještě plno dalších - : d@niela
POSTUPNĚ PŘIDÁM
červen 03, 2009 09:29
Moje babička i maminka (když jsem byla malá) smažily bezové květy v těstíčku. : Myška
Jedli jsme je s bramborami jako smažený květák. Dědeček to měl moc rád. Já jsem to nikdy nedělala, a nevím nevím, jestli by to bylo synky akceptováno. Už si ani nepamatuji, jak to chutnalo.
červen 03, 2009 09:32
Strejdo, : Míša šíša
moje babička říkávala: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."
červen 03, 2009 09:47
Myško, : Míša šíša
moje babička květy smažila taky. Říkala tomu "kosmatice". Mně to jako dítěti nikdy nechutnalo, mně ale jako dítěti nechutnalo skoro nic. Vzhledem k tomu, že situace se od té doby značně změnila a chutná mi téměř všechno, asi ty kosmatice vyzkouším.
červen 03, 2009 09:52
Kosmatice : Los evropský
vyzkoušejte, je to výborné. Jí to i naše Majda, ale ta je všežravec. Mně, jako dítěti, nechutnalo taky téměř nic a kosmatice mi chutnaly vždy (protože tam nebylo maso, já jsem totiž od útlého dětství takový, jaksi, od přírody vegetarián - a zůstalo mi to!). To by mě zajímalo, co by na to řekly přítomné dámy zdravotnice, jak je něco takového možné??
červen 03, 2009 10:10
Lose, : Míša šíša
"od přírody vegetarián" je moje dcera. Prostě od malinka odmítala maso a my jako tupci jí to tenkrát nutili, "poučeni" tím, jak děti potřebují bílkoviny právě z masa, pro zdravý růst kostí a zubů atd. Dnes maso už vůbec nejí a mně to přijde tak nějak přirozené - vždyť tělo si samo řekne, co potřebuje a co ne.
Já jsem jako dítě taky maso neměla ráda, ale přešlo mě to :-)
červen 03, 2009 10:27
Ach ty babičky, u nás s bezem obalovaným to samé ! : wendy
Bez je skutečně super - dá se jíst, smažit, pít, užívat jako lék - no o čem se to dá říct.
O cibuli. Třeba.
smilies/wink.gif
červen 03, 2009 10:30
Míšo, : Los evropský
koukám, že je to všude stejné, co já jen jsem uřvaná proseděla hodin nad řízkem nebo pečeným kuřetem, a maminka nade mnou stála s řevem a vařečkou... a stejně to bylo prd platné.... Pečené kuře dnes při troše dobré vůle sním, ale řízek prostě NE:-) Jo a taky už asi jakou tříletá jsem dělala pravý opak toho, co ostatní děti, z chleba se šunkou jsem sundávala šunku a jedla samotný chleba... smilies/cheesy.gif
červen 03, 2009 10:56
Jo, tak já jsem se narodila jako masožravec. Maso můžu bez chleba. : Myška
Jen v dětství jsem nejedla maso tučné, což už taky není pravda. My jsme celá rodina milovníci masa, a nepochopíme, jak někomu nemůže chutnat smilies/grin.gif. Ale respektujeme to. Aspoň by případně na nás víc masa zbylo smilies/cheesy.gif.
červen 03, 2009 11:07
. : Míša šíša
No, moje dcera zažívá docela komický situace, když někde řekne, že nejí maso. Následují totiž vytřeštěné oči a dotaz: "A co teda vůbec jíš?" Jakoby snad neexistovalo žádné jiné jídlo než flákota. V hojné míře ti vegetariáni ale mají pestřejší stravu než masožravci.
Pak jsou taky dobrý jídelní lístky v některých restauracích. V sekci "Něco pro vegetariány" nebo "Jídla bez masa" mají uvedeno: "Smažený sýr se šunkou, hranolky, tatarka." smilies/smiley.gif
červen 03, 2009 11:15
Nejlepší maso je masák! : Krakonoš
Utrh jsem čtyry masáky na zahradě, nakrájel na plátky, zprudka vosmah na másle se solí a drceným kmínem a moje masožravý dítě mi je chtělo sežrat i s rukama a pánví. Ale zachránil jsem ji, teflonku pamětnici. Jen těch hub na mě moc nezbylo. smilies/wink.gif
červen 03, 2009 11:32
Krakonoši, naprosto souhlasím : Míša šíša
Růžovky na másle a kmíně, to je úžasná delikatesa!
červen 03, 2009 11:36
Masáky - muchomůrky růžovky - sbíráme, a máme rádi na másle nebo na sádle a kmíně, obalené i mladé plněné. : Myška
Ale plno lidí se je bojí sbírat, protože si nevěří, že je rozeznají od jedovatých muchomůrek.
červen 03, 2009 11:48
moje nemladsi dite : mura1
je svym masozravectvim povestny od batolete. zasadne ji rizek a brambory 1:1. jeden rizek, jeden brambor. ten brambor tam ma jen proto, ze musi.

vcera jsem ho pozorovala, jak ji sekanou - a platky sekany a k tomu si vzal jednu housku. pro ten vnejsi dojem. protoze kdyz opustil stul, zbyl tam jeden vylizanej talir od sekany a 1 houska netknuta.

ja bejt vegetarianem, asi umru hlady. co ji vegetarian, kterej nerad zeleninu? jinak ryby jsou zelenina a lusteniny jsou taky zelenina.
červen 03, 2009 12:13
oprava : mura1
4 platky sekany - melo bejt
červen 03, 2009 12:14
smažený bezinkový květy se jedly : alena bodka
buď na slano, nebo na slakdko - my to doma taky jedli, když jsem byla malá - úplně jsem na to jídlo zapomněla - ale bylo to moc dobrý
červen 03, 2009 12:45
Můro, : Míša šíša
vegetarián, kterej nemá rád zeleninu, přičemž i luštěniny považuje za zeleninu, je... mrtvej vegetarián. smilies/kiss.gif
červen 03, 2009 12:48
Růžovky - to se snad ani splést nedá : wendy
i když se i ony samy barevně liší, mladé a staré a taky podle lesa. ALe splést se mohou snad se šedivkou, ta je ale jedlá taky. Že by si někdo spletl se zelenou? Aź tak ?
smilies/wink.gif
červen 03, 2009 12:56
Wendy : Milene
To máš tak, masáky nesbírá, protože neví jak vypydají přesně ty jedůvky. Tak je podezřelá, že je proužkovaná. Vysvětlím na svém příkladu sbírání hub. Moje dělení hub bylo proužkované a molitanové. A sbírala jsem jen molitanový, takový ty co vypadají jako hříbky. S tím, že takový žádný jedovatý nejsou. A protože jsem nasbírala nejedlý molitanový, musela jsem se naučit rozlišit ty nejedlý molitanový. Ale proužkovaný jsem nesbírala vůbec. Výjimka liška. No ale zase masáci, bedly jsou tak dobrý. Tak jsem musela pokročit se znalostma dál. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif Takže jsou lidi, kteří nesbírají masáky smilies/cheesy.gif Jinak prej už rostou i molitanový. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 03, 2009 13:08
Wendy, : Míša šíša
záměna je možná s muchomůrkou tygrovanou, především u mladých plodnic. Ale spousta lidí růžovky nesbírá jenom proto, že to jsou prostě "prašivky". Když jsem se vdala a prvně přinesla domů růžovky, tak tchýňule prohlásila, že TOHLE by teda nikdy nejedla. No, když viděla, že jsem po požití nezaklepala bačkorama, tak příště už ochutnala a dnes sama sbírá a konzumuje ostošest.
Nebo co lidí vůbec nesbírá všemožné holubinky. A jaká je to panečku dobrota!
červen 03, 2009 13:15
miso : mura1
uf, jeste, ze nejsem vegetarian smilies/grin.gif
červen 03, 2009 14:01
Máš pravdu, předsedo ! : wendy
Na tu jsem zapomněla ! Tak jen abych se teď sama nespletla, sebereme taky kde co...pes nám v lese sedí u košíku, neb už jednou nám ho ukradli i s úlovkem, a my prolézáme roští a zvedáme kameny...
smilies/wink.gif
červen 03, 2009 14:02
Muro:-) : Los evropský
Vegetarián prostě MILUJE zeleninu a sýry a mléko a vejce. Teda mluvím konkrétně o sobě - vajec jsem byla vždy schopná spráskat libovolné množství a v jakékoliv úpravě, stejně tak brokolici, květák, a další, a maso jsem jedla tím stylem, že na malinký kousíček masa jsem si nabrala hromadu brambor, abych to tam NECÍTILA. Pokud jsem tam to maso cítila, nemohla jsem to polknout, začalo mi to, jak říkala maminka, tzv. "růst v hubě", to bylo zpravidla doprovázeno výhružným švihem vařečky, a posléze se mi zvedl kyblík a buď jsem to celé vyplivla, což bylo doprovázeno švihem vařečky již zcela cíleným, nebo jsem vrhla. Častěji tedy to první. Jelikož maminka nemínila ze svých pozic ustoupit ani o píď, bylo pojídání masných pokrmů u nás nervy drásajícím zážitkem pro nás obě, příp. i pro další přihlížející. Dnes už se tomu smějeme, ale léta prořvaná nad talířem nám ani jedné už nikdo nevrátí.... smilies/grin.gif
červen 03, 2009 14:06
Danielka : Sipik
Dakujem
preposlala som recept mame,musi to zvladnut sama, my sme doma v karantene. Mam to v plane dalsich 10 dni smilies/cry.gif
Ninka ma kiahne, asi bude cela bodkovana, zatial to este len zacalo
červen 03, 2009 14:06
Kosmatice : Ivča
mi jako dítěti chutnaly,dnes mi přijdou strašně aromatické.Bez masa si to u nás doma ani neumím představit,k řízkům bych mohla servírovat jako přílohu kuře a bylo by to optimální...Jako malí si kluci nejdřív vyjedli z talíře svoje maso a pak loudili po ostatních.Dnes snědí napřed zeleninu,aby si jí už nekazili chuť a pak si šetří a vychutnávají masíčko... smilies/cheesy.gif
červen 03, 2009 14:28
houby mám ráda, což o to - ale to sbírání - nebo spíš to URČOVÁNÍ.... : d@niela
Jednou jsem se velice fest rozhodla, že se to musím MUSÍM naučit. A tak jsme s dětmi šly do lesa, a sbíraly všechno, co jen trošku houbu připomínalo. Protože byla houbová sezóna, měly jsme velice brzo ne koš, ale takovou tu velkou škatuli od banánů - plnou hub.
A - pak kam s tím? tak jsme šly do tamní hospody, protože jak už dávno říkal můj tata: "Když budeš cokoliv potřebovat, v hospodě to seženeš, tam se doptáš!" No, daly jsme si nějakou tu limču a kolem nás se sešlo hafo strejců.
Nechápu, jak se to mohlo stát, ale oni nám řekli, že ač máme opravdu velkej úlovek, bylo těch hub pár kilo, tak se nám nepodařilo najít ani jednu jedlou.
A to to prosím fakt hrálo všema barvama...

Takže - když nechci vařit houby "jen jednou jedlé", nejím co najdu, ale co dostanu. V tomhle totálně a bezvýhradně věřím všem, jen ne sobě.
smilies/cheesy.gif
červen 03, 2009 14:35
Wendy, : Míša šíša
ukradenej košík s houbama, to je ještě dobrý, ale my jsme před lety byli na houbách a mezitím nám nějakej dobrák šutrem rozbil okýnko u auta a manžovi ukrad peněženku. No jo, ťululum taky nechal šrajtofli v kastlíku, aby ji v lese nevytratil... Jenže napadlo by tě, že na Šumavě se taky krade? Já si až do tý doby myslela, že tam žijou samý hodný a slušný lidi. smilies/grin.gif
Jo a má to ještě pointu - ten den jsme našli jednoho jedinýho hříbka koloděje. Manžel říká, že to byla jeho nejdražší houba v životě.

Poučení: hajzlíky najdeš všude a narazíš na ně daleko snáz než na muchomůrku tygrovanou. smilies/wink.gif
červen 03, 2009 14:43
Daní, to je právě to, : Míša šíša
že strejcové na vesnici sbíraj akorát praváky a "křemeláky". Všechno ostatní jsou prašivky a nejedlý houby. (Takže ty tvoje houby klidně mohly bejt jedlý.) Voni totiž mají lesy prošmejděný a vědí, kde praváci rostou a sbíraj je do nůší. My z města, kteří nevíme, tak sbíráme všechno, co najdeme (abysme vůbec něco měli, že jo). Nakonec těch skutečně smrtelně jedovatejch hub je jen pár. smilies/kiss.gif
červen 03, 2009 14:56
Čímž ovšem nechci říct, : Míša šíša
že bych si tu tvoji závojenku uvařila.
červen 03, 2009 15:01
.. : Ivča
je to 50 na 50,podruhý už se nespleteš... smilies/grin.gif
červen 03, 2009 15:08
Lidi, co přežili otravu houbami, : Míša šíša
svorně vypovídají, že tak dobré houby nikdy předtím nejedli.
červen 03, 2009 15:12
Nojo, ale úplně všechno, co je dobré : wendy
zase mít nemusím...jdu si vzít jednu tyčku z Merci.
smilies/wink.gif
červen 03, 2009 15:18
Správně děláš, Wendy, : Míša šíša
anébrž čokoláda je strašně zdravá. Především obsahuje značné množství hořčíku, kterého se nám jinak v další potravě dostává pomálu. Tak si tu tyčku dej ještě jednu. smilies/smiley.gif
červen 03, 2009 15:36
Tak jo. : wendy
S marcipánem. A dneska se loučím - Sbohempánem.
smilies/wink.gif
červen 03, 2009 16:20
Když si kamarádka : Ivča
stěžovala,že bere hořčík a pálí ji po něm žáha,radila jsem jí,ať místo toho jí čokoládu,aspoň mě po ní nikdy žáha nepálila.... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gifNebo vás někoho jooo? smilies/wink.gif
červen 03, 2009 17:08
nestovice : Sipik
Som sa napremyslala, kym som prisla na to, ze kiahne su plane nestovice. Z jednej bodky rano sme dospeli k cca 25. Uz ma vsade. Na ritke, v pusinke, vo vlasoch aj v uchu.
Vobec nie som nadsena. 10 dni sa nedostaneme z domu

červen 03, 2009 23:54
Sipiku, podivej se na to z jineho uhlu: : Alena P-H
budete to aspon mit obe za sebou. Ja dostala nestovice az ve dvaceti a to nebylo vubec hezke. Stravila jsem skoro dva tydny v nemocnici a horecky jsem mela uplne silene, furt jsem v nich umirala... smilies/cheesy.gif Male deti to pry mivaj lehci. Takze si ctete, obstarejte si kupu DVD pohadek a to se zvladne. Ja vim, ze se mi to lekce rekne...ale drzim palce obema.
červen 04, 2009 01:28
Alenka P H : Sipik
Dakujem smilies/undecided.gif len sme si moc nepospali a stve ma ten virus ako taky. Usadi sa v nervoch a v starobe moze sposobit pasovy opar, co je riadne svinstvo. Nemusel by byt vobec, keby bolo na mne
červen 04, 2009 05:50
Co nás všechno v starobe nečeká ! : wendy
My měli neštovičky taky, nebyl to žádný med, malá z toho ještě obnemá rozum a na pohádky stále koukat nevydržela. FAkt ale je, že čím dřív tím líp !
červen 04, 2009 09:47
Vážení, neštovičky, pupínečky, to vůbec nic není. : strejda
Kdybych Vám popsal, co se mi stalo v mých 37letech, nevěřili byste. A smáli se neštěstí druhých…
Jo,jo. Ale co, klidně to na sebe prásknu, vždyť je to už jen sranda srandoucí. Bude to ale dlouhé.
Když mi bylo asi 37, má mladší dcerka (tehdy 4letá) dostala příušnice. Ano, to je ta, za kterou dnes jezdíme a kterou mám velmi, velmi rád. Je to můj mazlíček. A protože byla taková mrzutá, protivná, hrát si nechtěla, choval jsem ji, měl jsem ji na koni, chodil s ní po bytě a vyprávěl jí různé známé, ale i smyšlené pohádky, básničky a říkanky, abych ji nějak zabavil. Ona si položila hlavičku na moji hlavu a poslouchala. No a když se uzdravila, já jsem pociťoval, že mi nějak otékají tváře pod ušima. A začaly horečky. Čtyřicítky. Kdyby však otekly jen tváře, ale ona mi otekla i varlata. A pěkně. Až to bolelo. Pornoherci by mi záviděli.
Manželka byla nešťastná a proti mé vůli se rozjela k mému, tehdy závodnímu lékaři a on jí dal prosím asi šest krabiček antibiotik a spoustu acylpirinu ke sražení horečky. A navíc, v lékárně si ještě vyzvedla takový malý ruksáček na varlata. Potěš koště…
I v tomto vážném stavu jsme se tomu museli oba smát. Když to vše nepomáhalo, šla na pohotovost a ještě ten den mne odvezli do nemocnice na infekční. Při vstupu mne prohlížela doktorka, zdatná to asi 40cátnice a povídá, abych si stáhl slipy. „Ale nechoďte ke mně“. A tak jsem si ve vzdálenosti asi tří metrů od ní stáhl slipy a ona jen suše poznamenala "no to je pěkné..." (Asi to byla také dolňák...) A při pohledu na tu spoustu antibiotik, které jsem měl sníst, poznamenala "člověče, co to bylo za doktora, vždyť on vás tím mohl zabít..."
A dali mě na pokoj, kde už ležel jeden podobně postižený, asi 25tiletý kluk. Ráno, asi v šest, nás vzbudila uklízečka, která vešla a s ní vešel i lyzol. Když mě tam spatřila na vedlejším lůžku, jen poznamenala: “Sakra chlapi, co vy s těma koulema děláte?“ Z té nemocnice mám jen jeden hezký zážitek a to ten, že když jsem měl ty vysoké horečky, které prý šly i přes čtyřicítky a oni se báli, abych z toho nedostal zápal mozkových blan, asi každou hodinu, možná i méně u mne seděla mladičká sestřička, na zemi měla lavor s octanem a namočenou dětskou plenku v octanu mi přikládala jak na nohy, tak na varlata. To bylo velmi příjemné, s jakou péčí a láskou se mi věnovala. Vždy mi svou hebkou ručkou nadzvedla mého spícího kolegu a na jeho lůžko přiložila plenku. No a když se to trochu zlepšilo, horečky klesaly, začalo smlouvání a přemlouvání primáře, aby mne pustil domů. Ale i dotaz, kdy ona opět přijde, že se mi po její péči opravdu stýská... Ona se však jen hezky usmívala. Já jsem prostě nebyl a nejsem nemocniční typ.
Strávil jsem tam asi deset dní. To byla strašná doba. Když nadešel den dé mého propuštění, přišel primář a říká. Před propuštěním vás musím ještě poučit. Ve vašem věku se na 99 procent stává, že po tak těžkém průběhu příušnic už byste nemusel mít děti. Ale protože už máte dvě, tak předpokládám, že o další už usilovat nebudete. Ale i tak vás musím upozornit na možná selhání této statistiky. Na těch 99 procent se prostě nesmíte spoléhat. A už vůbec nééé v případném mimomanželské styku. To jedno procento tam stále ještě visí. Tímto sdělením mne docela potěšil a já jsem v duchu zajásal.
Nevím proč, ale tehdy jsem v tom zmatku a euforii, že už mě pouští domů, projevil nahlas ještě vážnou starost a vznesl jsem laický dotaz. I před tou nevinnou sestřičkou jsem se zeptal, jestli to nebude mít negativní vliv na erekci. Na její tváři se objevil soucitný úsměv, snad i malé červenání, sklopila své nevinné oči a doktor mi řekl, že toho se v žádném případě nemusím obávat. V ten moment jsem zajásal a to zcela nahlas, jako vůl nejapný. I ona mi podala tu svoji obětavou ručku a já jsem nevěděl, jak mám pozdravit. Docela se mi příčilo říct to obvyklé slůvko „nashledanou“.
A zazvonil zvonec a pohádky je konec.

červen 04, 2009 14:33
Dani : Kamila
tenhle strejdův přispěvek by zasloužit býti článkem!!! smilies/wink.gif
červen 04, 2009 15:18
Kamilo, jen to ne. : strejda
Tak srandy by se Vám zachtělo. Dělat si ji zde, z chudáka strejdy... smilies/grin.gif
červen 04, 2009 15:32
To sis : Milene
tedy užil. Příušnice v 37. smilies/undecided.gif Napadlo mě, že pro nějakýho hajzla by se hodil výkřik "Příušnice na tebe!" smilies/cheesy.gif
červen 04, 2009 16:49
Strejdo :-( : NČ
Jakej malej ruksáček????? Snad RUKSAK!
červen 04, 2009 16:51
strejdo : mia
děkuju za laskavé čtení.Taky mi přijde líto,že takový krásný příběh skončí mezi bezinkami.Ta sestřička Ti oproti tý uklízečce musela připadat jak anděl. smilies/wink.gifŠvagr byl na podzim ve špitále a taky největší zážitek,když se sestřička naklonila nad postelí.Vy mužský už jiný být neumíte a asi to tak je dobře. smilies/grin.gif
červen 04, 2009 17:42
Strejdo : Sipik
To je mile smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif hned mi je veselsie
Ja som dnes zamaskovala dieta siltovkou a isli sme nakupit do obchodu ( take infekcne smilies/cry.gif ), lebo ju nemal kto postrazit a jest treba. Ale taky dojemny pribeh ako Ty nemame. Chvalabohu. My len natierame bodky Tantumom verde, lebo to je teraz in.
Fuj! to Ta muselo aj boliet!


červen 04, 2009 23:07
Tantum verde? : Ivča
Tekutý pudr už je out?
červen 05, 2009 16:40
Ivca : Sipik
Teraz je in Tantum Verde a B vitaminy. Tekuty puder svrbi ked sa narobia chrasty a vraj sa to horsie hoji. Ja neviem, robim co kazali :-)

červen 05, 2009 17:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]