Výhodou domácích sirupů je, že si oproti těm koupeným můžeme být naprosto jisti jejich složením. Barviva, aromata a konzervační látky nejspíš prodlužují životnost produktu a možná zlepšují chuť a vůni (ne ve všech případech), ale není důvod, proč bychom si měli do těla cpát chemikálie.
Tyto sirupy jsou vhodné nejen v době nemoci a nachlazení, ale průběžně po celý rok; buď samotné, nebo místo cukru na slazení čajů i kávy. Stejně tak je můžeme přidávat i do vody i jiných nápojů. Působí jako účinná prevence a posilují naši imunitu. Bezinkový sirup je maximálně vhodný pro užívání v době nachlazení, při kašli a rýmě, působí také potopudně a snižuje horečku. Je i lehce močopudný a pomáhá léčit nemoci ledvin a močových cest, posiluje cévní stěny a ulevuje při bolestech hlavy a migrénách. Bezinkový sirup Trháme květy s co nejkratší zelenou stopkou, je celkem zbytečné se s nimi počítat. Používáme cca 20 - 30 květů (podle velikosti). Sirup není vhodné konzervovat chemicky, lépe je zvýšit obsah cukru. Tady pomůže stará zkušenost likérníků, kteří připravují koncentrované cukerné sirupy povařením cukru s kyselinou citronovou. Tím se část cukru takzvaně invertuje, přemění se na rozpustnější formu, a výsledný sirup je řidší, nekrystalizuje a je i chutnější. K přípravě takového sirupu, stačí kyselina citronová v dávce 1,5 g na 2 kg cukru. My jí dáme více a ještě nakonec - závěrem - přidáváme citronovou šťávu, abychom sirup i chuťově upravili. Připravujeme podle tohoto receptu: Nasbírané květy bezinek vytřepeme (bývá tam různá havěť), zalijeme vroucí vodou (cca litr, aby byly ponořené) a necháme je jeden den vyluhovat. Šťávu pak scedíme (třeba přes punčochu - něco hustého). Odlijeme půl litru šťávy, přidáme do ní dvě kávové lžičky kyseliny citronové a celou dávku cukrového sirupu. Za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Povaříme (spíš těsně pod bodem varu) několik minut a sesbíráme pěnu. Pak necháme sirup chladnout. Když je teplý tak, že na hrnci udržíme ruku, vmícháme do něj zbývající půllitr nevařené šťávy. Nakonec přikyselíme šťávou ze dvou citronů. Takto připravený sirup vydrží i v teplé spíži celý rok a nezkazí se. d@niela (příště budou další)
|