Nikdy jsem nepatřila k velkým příznivcům rybího masa. Vyrůstala jsem ještě za doby, kdy se dala sehnat především rybí hmota slisovaná do kostky – věc podivné konzistence bez chuti, nebo naopak s pachutí rybiny. A u jakékoliv jiné ryby jako bych magnetem přitahovala kousky plné kostí. Všechny tresky, pstruh, dokonce i tuňák, a o kapříkovi ani nemluvě, zabořila jsem vidličku nebo vzala do úst a kůstky se jen rojily.
![](http://obrazky.kudlanka.cz/spiz.jpg)
Proto jsem si poslední dobou oblíbila pangasia, kde jsem - přísahám - kůstku ještě nenašla :-))). A protože je to ryba bezkostičková, jdou s ní provádět různé zajímavé kousky – krájet na malé kousky či zapékat se sýrem. Pro vás jsem si dnes jako inspiraci připravila recept na rybí špízy. 400 g rybího masa, nejlíp pangasia 1-2 cibule 2 zelené papriky 250 g žampionů 1 lžička grilovacího koření 2 lžíce oleje Pepř Sůl Uvedená množství jsou samozřejmě spíše orientační – můžete podle fantazie měnit poměr surovin nebo přidat jinou zeleninu – cuketu či tvrdá rajčata. Trochu rozmrazené rybičky nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm, pokapeme citronem a mírně osolíme. Kostky napichujeme na špízy střídavě s plátky papriky či kousky jiné zeleniny, kolečky cibule a očištěnými hlavičkami žampionů. Olej smícháme s grilovacím kořením a trochou pepře. A šup s tím na gril a nebo – což je původní podoba tohoto receptu – do nízké misky remosky. Mašlovačkou špízy během grilování potíráme ochuceným olejem. Jemné rybí maso je zanedlouho hotové, stačí už jen přidat různě upravené brambory a zeleninový salát a mňamka je na světě. Dobrou chuť vám přeje Deedee
|