Pokud se v našich končinách k pečenému vepřovému masu podává zelenina, tak tradice velí uvařit špenát, dušené zelí nebo mrkev s hráškem. Nanejvýš tak ještě kapustu, ale asi ani tu už moc ne. Tak jsem usoudila, že držet se striktně tradic je nuda a zkusila nakombinovat něco trochu méně obvyklého. K pečenému vepřovému udělat bazalkovou zeleninu a červené zelí naopak uvařit s masem.
Vepřové se zeleninou
200g mražené kukuřice 200g brokolice 250g mrkve slabá lžíce bazalky asi lžíce hladké mouky libovější vepřová plec sůl, kmín Plecko omyjeme, dle potřeby okrájíme od tuku, šoupnem do pekáče, osolíme, okmínujeme, podlijeme a upečeme. Zeleninu očistíme, pokrájíme na kousky, podlijeme vodou, osolíme, přidáme bazalku a dusíme. Skoro měkkou zeleninu poprášíme hladkou moukou, rozmícháme ji a necháme ještě chvíli společně povařit. Na talíř nachystáme vařené brambory, plátek pečeného vepřového masa a doplníme bazalkovou zeleninou. Vepřové na červeném zelí 500 vepřové kýty 350 syrového červeného zelí 1 lžička kmínu 1 lžička majoránky 3 velké cibule 3 – 4 stroužky česneku 80 - 100g slaniny (nemusí být) sůl, olej nebo sádlo 1 - 2 lžíce hladké mouky Na přiměřeně rozškvařených kostičkách slaniny (anebo jenom na oleji, záleží na vás) osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a společně opékáme. Podlijeme, přidáme pokrájené červené zelí, kmín, majoránku, rozmačkaný česnek, sůl a vaříme doměkka. Zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v troše vody a ještě krátce povaříme. Podáváme třeba s rýží nebo těstovinami. Báječnou dobrou chuť - nejen na toto vepřové - vám přeje Markétka
|