Máte rádi sušené ovoce a oříšky? Já jsem jak veverka, oříšky všeho druhu miluju a sušené ovoce všeho druhu taky. Ovšem kam se všechny ty kupované sířené i nesířené sušinky hrabou na tradiční sušená jablka nebo hrušky, jaké dělávala moje babička! Babiččiny křížaly patří k mým nejsilnějším vzpomínkám z dětství.
Jablíčka a hrušky sušívala ve starém sporáku, ve kterém se topilo uhlím, byl to takový ten velký bílý sporák s troubou, velkou plotnou a nádobou na teplou vodu, který v zimě v létě neustále "hicoval" a produkoval tak lahodné výrobky, že bychom si to dnes už ani neuměli představit, co všechno ten středobod kuchyně zvládl. Pamatuji si, jak babička na něm ve velkém nízkém kastrolu vařila povidla ze švestek, jak voňavá hnědá hmota pomalu pomaloučku probublávala a odpařovala se, a kolik hodin se babička nastála s vařečkou v ruce, než měla povidla tu správnou hustotu. Nebo když babička v pootevřené troubě sušila ovoce, nejčastěji ta jablíčka, někdy hrušky a nebo taky jen slupky z jablek, až byly krásně voňavé a karamelově hnědé, a z těch potom vařila ten nejlepší čaj, jaký jsem tenkrát pila. Babička už dávno suší ovoce a vaří povidla někde v nebi andělům, však z jejího podání byly vskutku andělskou manou; a sušené ovoce a oříšky si kupuju ve velkém balení v Makru. Tedy kupovala jsem až doteď, jenže s miminkem mě tam nepustí, a z těch malých pytlíčků to není ono. Nechápu, čím to je, ale prostě to není ono. Ovšem, to by nebyl děda, aby situaci nezachránil. Jak? Jednoduše. Letos si nadělil na vánoce sušičku na ovoce. A tak suší a suší, zatím jen jablíčka, těch máme dost, takže mám doma pětilitrovku plnou nasušených jablečných kroužků. A neustále do ní chodím a mlsám a ubírám, rychleji, než děda stíhá sušit nové. A tak se ptám, kudlanky a kudlánci, kdo máte sušičku doma, co nejčastěji sušíte? A jak to potom uchováváte? Co s tím nasušeným děláte? Máte nějaký dobrý recept na použití těch sušených dobrůtek? Kolegyně z bývalé práce básnila o sušených rajčatech, co prý někde jedla, naložených v oleji a že to bylo neskutečně dobré. Jen mi mezitím odfrčela někam na druhou stranu republiky a nemáme na sebe kontakt, takže nevím, jak a s čím to vlastně konzumovala. Tak sem s vašimi zkušenostmi a vychytávkami!!! Pavla Vodoměrka
|