O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KÁVA KÁVA KÁVA PDF Tisk E-mail
Úterý, 10 únor 2009

Tak jsem dneska sledovala pořad o kávě a byl velice zajímavý. Že kávu objevily etiopské kozy, to asi všichni víte. Po kozách se začali opičit lidé, ale nejdříve jen spařovali lístky, až posléze přešli na zrnka. K dokonalosti kafíčkování přivedli postupně Arabové, vyšperkovali je Osmané. Pochopitelně - pěstování kávovníků si chránili jako oko v hlavě a vyváželi zrnka jen pražená = neplodná.

 

 

 

 

 

     Ale - tak jako se vyvezl z  Číny bourec morušový, tak se dostala do Evropy i surová zrnka kávy. Na holém těle je vyvezl s nasazením života jeden odváížlivec a krom toho se o to "zasloužili" i sami Turci. Když prchali po prohrané bitvě u Vídně, zapomněli v ležení pytle s nepraženou kávou....

 

     Po Evropě se začaly rozmáhat kavárničky. Zajímavá historie je ta anglická. Představte si - byla to zpočátku záležitost čistě pánská, ženy do kaváren nesměly, tak jako tomu bylo v Orientě. Zábava jen pro pány... V přízemí kavárna, v patře nevěstinec. Že se to ženám nelíbilo, bylo nasnadě. Jako protiváha zde vznikly čajovny, kam mohly ženy i děti.

 

     A začala éra čajoven, podporovaná majiteli - příprava čaje byla rychlejší a levnější než kávy. Z odpoledního čaje se stal veliký v Anglii pak rodinný rituál..  i doma. Ale vraťme se dnes k tomu voňavému šálku černého nápoje. Líbí se mi, jak kávují Francouzi - na zahrádkách, na židlích obrácených směrem do ulice a pozorují cvrkot. Ale nejlepší kávu jsme pili v Turecku... však od té doby doma z časti připravujeme kávu v  džezvě, po turecku.

 

Ta opravdu turecká, nemá chybu a konkurenci.

Silná, středně sladká orta,

do malého koflíčku.

Černá jako  noc, horká jako peklo, sladká jako láska....

 

 

A co vy -  kávujete  nebo čajujete,

a především - jak?

Jakou a jak si vaříte, kdy a kde ji máte nejraději...

 

No, pochlubte se!

 

 

Wendy

 

 

 

 

Komentáře (66)add feed
jé, wendy, : ivanka
jaká ta orta je? to je nějaká turecká specialitka?
sem s detajlama!!!!
únor 10, 2009 21:19
Orta je středně oslazená káva : wendy
když si dáváte na Východě kávu, zeptají se vás. Bez cukru je moc hořká, to si skoro nikdo nedává. A jejich sladká, no to je cumel. A ORTA je tak akorát.
Na džezvovou ale musí být spešl káva, umletá na pudr. Máme ji z Kolumbie, Egypta i extra Arabicu, ale nejlepší je z Turecka. Lahodná. Je to kulinářský zážitek.
Jedna naše známá ji dostala jako dárek a dělala z níc klasickou českou spařovanou a moc jí nechutnala. No bodejť. Vydyndala jsem ji z ní a koupila ji jinou. Spokojeny jsme obě...
smilies/wink.gif
únor 10, 2009 21:41
díky moc, : ivanka
vím, co mám shánět. Džezvu někde zaštrachanou též.
Dokonce někde i návod, jak se to vlastně vaří...
únor 10, 2009 22:14
kávový rituálek : marci
ahoj,
k té ortě - netušila jsem ,že se tak jmenuje,ale něco podobného jsem pila v Tunisu. Na mě je to pořád ale moc sladké.
Mám ráda silné,neslazené preso s trošičkou smetany ke šlehání. Ale nepasterizované. To si po obědě vychutnám s časopisem a nikdo mě nesmí rušit - ještě, že podnikám...:-)
Jinak piju i čaj a to hlavně zelený sypaný, bez příchutí. Nejlepší je druhý až třetí nálev....
a co vy?
Marci

únor 10, 2009 22:19
panejo, já se nedostanu od PC - Marci - : ivanka
"druhý až třetí nálev" - co to znamená?
To když ten čaj zaleješ, vypiješ, tak se to pak přelévá znovu??????
únor 10, 2009 22:22
zelený čaj se skutečně zalévá víckrát, : turbomys
obyčejně třikrát až čtyřikrát...já piju Dračí slzy, tj. zelený čaj s jasmínem....ta vůně, ta chuť...taky bych vám doporučila rooibos, neobsahuje kofein a je vhodný pro děti i těhotné, prodává se sypaný v mnoho chuťových variacích, přidává se do něj skořice, mandle, kakaové boby, pomerančová kůra a mnoho dalších. Jeho protiklad je maté, jihoamerický nápoj popíjející se bombilou z tykve...tenhle čaj je plný kofeinu, nadopuje vás energií, zažene hlad i žízeň....
únor 10, 2009 22:54
U nas doma jsme vsichni "zavislaci" : Alena PH
tedy na kavu. Kupujeme si zelene kavove boby a roastujeme je doma podle potreby. Jsme cleny kavoveho klubu a tak si delime ruzne druhy v mensim mnozstvi.
S prvnim otevrenim oci se zapina presso a delame kapucino, dvojite espresso a mlecna pena. To nas krasne naladi a pripravi to zaludek na dalsi, ted uz cerne prekapavane. A kdyz je cas, hlavne pres vikend tak si delame nase "kyperske" kaficko. Ono to je turecke, tak jak ho opisujes ty Wendy - ale protoze Kyprani a Turci se nemaji zrovna radi tak je to jasne kafe kyperske. Ale my ho pijeme "sketo", to znamena bez cukru. Spravne se ale ma delat na pisku, tim se zabezpeci rovnomerny privod tepla - ale my jsme si to usnadnili a sporak je taky prijatelny.
V lete se pak dela "frappe", to je rychla instantni kava vysejkovana s vodou, kdo chce i s mlikem nebo cukrem. A jestli si chcete udelat lepsi ale casove narocnejsi frappe pak si vymixujte espresso s ledem a mlekem.
Ja si ale vychutnam naseho ceskeho "turka" bez cukru a v obrovskem salku. Dovezla jsem si cesky koflicek a casto ho pouzivam. Rodina ma zakaz doteku, protoze muj manzel je specialista pres sklo, rozbiji ho moc casto. :-) Ja uz kdyz kupuju sklenicky kupuju dycky do zasoby.
Snazim se prevychovat ty svoje na caj - mame snad tolik druhu jako v takovem uz slusne zasobenem obchode. To vzdy v touze najit uz konecne neco co bude me dceri ci manzelovi chutit - ale nakonec jednou za rok za dva vyhodim vsechny krabicky a kolotoc zacina znovu. Dcera vyhlasuje, ze neni nemocna aby pila caj a manzel mne slusne lec durazne varuje, ze uz ma otazek kdo si da caj dost. Kdyz se ale do caje naleje rum to pak meni situaci. Ale stejne - kafe je u nas zaklad stravy :-)
únor 10, 2009 23:27
... : bb
maté mi chutná, rooibos ne, ale možná jsem neochutnala ten pravý. Zelený sypaný čaj mi chutná jen v čajovně a u známého, a pravda, druhý nálev je jemnější, chutnější. Neumím ho tak připravit, nahřívám, hlídám teplotu vody, mazlím se s čajovými lístky a nic moc. Taky si ho dáváme před večeří v Číně, po večeři já barbar kávu i tam. Doma si v létě uvařím klidně i pytlíkový (čajníci prominou) nebo sypaný zelený čaj s citronem, vychladím přes noc v lednici a druhý den si to beru v termosce do auta. Zelený čaj je pro mě tedy nápoj ne k posezení, spíš k začátku - večeře, práce, cesty...K posezení černý s citronem slazený nebo neslazený s mlékem. Kávu kdykoli, když je dobrá. Preso, překapávanou, z presovače i turka. Neslazenou, s mlékem nebo smetanou max. 10%ní. Pravou arabskou jsem pila na dece pod stanem uprostřed horkého písku, pod pražícím slunkem, byla silná, sladká, horká a chutnala báječně, možná tím pocitem exotiky. V tunisku mi chutnala káva, čaj ne.
únor 10, 2009 23:28
turbomys : bb
zapátrala jsem v paměti, jak se jmenovala ta nádoba, ze které jsem pila maté a řekli mi, že je to z dýně, i když to tak na první pohled vůbec nevypadalo, kalabasa, a pro ostatní tady: http://www.vegetalismus.cz/kalabasa-mala/detail-28-268.html
únor 10, 2009 23:32
... : bb
jo, Aleno, taky mi v žilách proudí hnědá krev :-) v kanceláři si děláme často v kafetiéru.
Co nesnáším je studené kafe.
únor 10, 2009 23:37
... : Alena PH
Hneda krev... to je dobre :-) velmi vystizne :-)
Ja muzu kafe jakkoli, teple, studene, jen at je a je ho dost

Tady se v lete pije "slunecni caj", to se da pytlik nebo smeska do karafy s vodou a prikryje se vrsek no a necha se to na slunku cely den(slunecni) a pak odpoledne se do toho hodi led a je to hotove tekute slunko. Myslenka se mi moc libi - ale u nas neni na caj absolutne nikdo. Takze sem to parkrat udelala a pak s tim navecer zalila kyticky.
únor 11, 2009 00:27
..... : turbomys
Vlastně ortu znám taky, pila jsem ji v Anapě /jih Ruska/ skoro pořád...moc mi nechutnala, mám ráda kávu hořkou, ale protože ne všude dělali našeho turka, pila jsem co se dalo...
Pro bb: správně, je to kalabasa, měla by být velmi kvalitní, aby ve vnitř nezatuchla a nedej bože, nedělala se v ní plíseň....jinak mate je opravdu báječný nápoj, který je velmi vhodný pro horké úmorné dny...
únor 11, 2009 00:41
jo hrdinové mlčí.... : alena puntíkovaná
já mám nejradši hořké presso, nebo rozpustnou kávu - bez ničeho. Zelený čaj mi chutná jako spařené seno, černý čaj - pouze s citronem a medem, když jsem nemocná. Jinak miluju veškeré ovocné a bylinkové čaje, zejména pak šípkový, lipový, višňový, hruškový, brusinkový, malinový, pomerančový, mandarinkový, borůvkový - a všecky je mám doma smilies/shocked.gif
únor 11, 2009 05:47
ad maté : alena puntíkovaná
měla jsem tu kamarádku z Argentíny a ta měla tu nádobku ve tvaru hrušky s takovým jako cucátkem ze stříbra. Pije se to akorát vařící, když to vychladne tak to vylejvají - mně to nechutnalo ani horký ani studený. Ani v tom stříbře.
únor 11, 2009 05:50
ivanko : wendy
až tu džezvu najdeš, tak do ní dáš dvě kávové lžičky kávy, půl lžičky cukru, zaleješ naměřeným množstvím studené vody = co se vejde do malinkého koflíčku a dáš vařit. Když zpění a vyletí nahoru, v posledním okamžiku sundáš z plamene, tak aby ti nepřetekla (možná ti poprvé přeteče) a to opakuješ ještě dvakrát - a je hotovo.

Vůbec příprava jakékoliv kávy je takový malý rituál, nezdá se vám ?

ČAje máme taky rádi, ať z bylinek, rooibos, nebo dobré "pytlíkové" třeba London - Fruit& Herb Company. Zelený by se měl pít každý den, ale ten sypaný, kupujeme ho v lékárně.
V létě děláme čaje ze všeho co najdeme v lese, jak říká naše mamka - co nám o klobouček zavadí. Třeba z mladých výhonků smrčků, ten je s medem úplně božský.
únor 11, 2009 07:17
Tak tohle jsem nevěděl, že kávu objevily etiopské kozy. : strejda
Zase jsem se trochu vzdělal...
To je ale náhoda. Zrovna ji tu piju. Tu etiopskou. S Adis Abeby. Ona mi ji přivezla dcera po kilech, protože tam je to prý za babku. No nekup to, že? Je výborná, ve vakuovaném kilovém balení, semletá, ale hrubě. A protože jsem líný ji filtrovat a překapávat, dělám si ji jako turka. A při prvním cucu mám plnou pusu logru.
Jinak žiju velice zdravě. Ráno lžičku nebo dvě medu na lačno. Na to „šup ho tam“ hlt ohnivé vody proti bakteriím a jiným kokům, k tomu nezbytné cígo a tak za hodinku skrovná snídaně. No jo, no. Já vím..., Cajthamlová... Jinak tři i více kafíček denně. A to jen proto, že jsem četl, že je to zdravé.

únor 11, 2009 08:27
strejdo, : bb
kuřáci by prý kávu měli pít povinně :-)
únor 11, 2009 08:44
strejda : mia
Ty dovedeš člověka po ránu rozesmát s tou svojí skladbou snídaně.Jinak žasnu jací jsou lidi fajnšmekři to já to psaníčko plné éček a ještě si říkám latté latté lattíčko to je moje kafíčko.A taky jsem nedávno viděla bílý čaj a to jsem také zbystřila.Stredo jak je u vás?Tady jak na Sibiři.
únor 11, 2009 08:45
bb, : strejda
To máš pravdu, na to mám opět logiku, protože cígo zúžuje cévy a kávička je opět rozšíří.
únor 11, 2009 08:48
... : bb
tak tak
únor 11, 2009 08:51
Povinně i po víně... : wendy
káva se hodí vždycky. A jak krásně to všude provoní. Davidoff nebo Jacobs na surovce...
stejdulíne, dej si do kávy, čerstvě uvařené, kávovou lžičku studené vody. LÓgr by měl rychleji klesnout ke dnu.
smilies/wink.gif
únor 11, 2009 08:52
touzim po kave..... : Romana
Ahojte vsichni,jdu prispet take se svoji troskou do mlyna smilies/wink.gif byla jsem desny kafar,vypila jsem 8-10 vetsich salku kavy denne!! Uz rano jsem se na ni tesila,jak zapnu kavovar a bude to vonet kuchyni. Udelala jsem si vzdycky k snidani 3 vetsi hrnky prekapavane ,vonave kavy /mam jeste doma zasoby /. Zalila to kondenzovanym mlekem a nasypala do kazdeho hrnku 2-3 lzicky cukru /bileho/. Mnam,jeste ted se oblizuju .Odpoledne to same a nekdy jeste i vecer a kdyz ne vecer prekapavanou doma,tak nekde aspon v cukrarne a nebo od meho muze z kafe-automatu /ta chutna jedine jemu,mne jen obcas/. Pak jsem se docetla /no,zdravotni duvody mne donutily/ o nezdravosti kofeinu a kavy vubec a zkusila se s ni "rozloucit" a pit tzv. Country cafe ze Zdrave vyzivy...no,co vam budu povidat,tohle se kafem fakt nazyvat neda !! Da se to teda vylepsit,prilevam si do hrnku /2-3 denne/ sojove mleko s prichuti vanilky a javorovy sirup-ten teda smakuje dobre :-) No a jsem vztekla,chybi mi ten "nezdravy" kofein- nevim,jak dlouho to tak vydrzim nepit a pit. Uz je to 3 dlouhe tydny ....jo,piju jeste desne rada cerny,neslazeny caj,zadny Roiboss atd. mi ani nahodou nechutna!! Z ovocnych caju mne pali zaha a i ze zeleneho!!! Jinak mne nejvice kdy chutnala kava ve Spanelsku ve meste Malaga v takovem malem Baru u pobrezi...to byla dobrota a i ta horka smetana,co tam vlevali nemela chybu-pili jsme to pak denne :- smilies/cheesy.gif
únor 11, 2009 09:01
Wendy, dík, : strejda
to jsem také nevěděl...
Ale věděl jsem, že internet slouží mj. i k sebevzdělávání. smilies/grin.gif Ale nesmí ti to nikdo vnucovat. smilies/grin.gif
únor 11, 2009 09:02
No Strejdo, potřebuješ aby ti rychle klesnul? : NČ
Já to řešim delšim pořádnym zakvrdlánim. Aspoň mně teda klesne vždycky.
únor 11, 2009 09:09
wendy : mia
žasnu,kde jsi přišla k takovým znalostem???já se tu fakt přiučím,třeba roiboss mi chutná,ale moc jsem o něm nevěděla.a máš nějaké povědomí jaká značka se prodává nejvíc?u nás vede nescafé a jacobs.čajů máme kvantum sypané sáčkované kupuji radši ty dražší kvalitnější.
únor 11, 2009 09:17
kafe : mura1
rada, sladky. cernej caj rada, horkej. a uplne nejradsi desne silnej cernej oslazenej. ovocny caje nerada, zelenej nerada, roibos 6x nerada, mate muzu, ale nijak vyrazne me neoslovilo.

kdyz jsem byla mala, vareni caje probihalo podle presnych pravidel: prvni varkou vody nahrat konvici, druhou zalejt caj. konvici zevnitr NIKDY nevymyvat. jednou prijela navsteva a v nestrezene chvili konvici vypucovala docista do cista. o je, to byl pruser...
únor 11, 2009 09:23
S kafíčkem o kafíčku : Justík
k pití kávy asi musí člověk dospět smilies/smiley.gif já začala s turkem ve zkouškovém období, kdy jsem potřebovala po práci fungovat (ještě se do dvou tří učit) smilies/grin.gif parádně jsem se nadopovala a vydržela třeba do rána..Ale bylo to pouze účelné.. No a pak jsem učinila objev rozpustného kafe s hooodně mlíčkem (takové "bílé" kafe) smilies/grin.gif a to je teda pochoutka s obřadem v kupě .. Jinak čajíky hodně, hodně moc.. Teď právě si "ulítávám" na bílém s ovocem smilies/cheesy.gif
únor 11, 2009 09:36
koukla jsem na tu kalabasu - : ivanka


vypadá to docela zajímavě, ještě k tomu patří brčko (z čehokoliv, z bambusu i kovové), aby se "huba nepopálila"
únor 11, 2009 09:51
mio : wendy
já pořád lítám někde po světě a pak taky mám kurz pro sekretářky - když jsem se zhoršujícím se zrakem musela opustit své milované rýsování, již za socíku jsem prošla určitou rekvalifikací...a též jak píše strejda, vzdělávám se na internetu. Google je i můj kamarád.
Co se značek dotýče, myslím si, že je dnes takový výběr, že laik těžko určí premianty. Faktem je, že se vyplatí nešetřit a nekupovat levné, jak kafíčka tak čaje. Spešl prodejna je třeba v pasáži Platýz v Praze, jestli máš možnost. Takže tak.

Romano, ony třeba kávičky z automatů jsou taky velmi chutné. To v maloobchodě nekoupíš. Když vzpomínáš na kávu v Malaze, tak já zase na kávu na nábřeží v Paříži. Ta měla takovou zvláštní čokoládovou příchuť, no jedna až dvě básně...v životě jsem toho nedocílila.

únor 11, 2009 10:48
caj : Sipicek
Kavu si davam rano, sladku a s mliekom, je to taky rychly zivotabudic, ale caj milujem. klasicky cierny, vonavy, hlavne Assam, ale aj Dajerling moze byt. A s jazminovymi kvietkami, ten u mna vyvolava romanticke spomienky na Pakistan. Ja viem Dani, slubila som, ale bola by to len kopka chaotickych myslienok, plne obsadene motorky smerujuce na plaz piknikovat, pretoze po polroku prisla burka, voda na ceste po kolena, upozornenie, ze nemam ist medzi chlapov, lebo ked prsi, budu "rozkokoseni", pot stekajuci popod "salvar kamiz" a vsakujuci sa do lemu nohavic, dusno ktore Ta ovali ked otvoris balkon v hoteli, deticky s jazminovymi naramkami a zobracikovia v pristave. .. Hm, no mozno sa nakopnem. smilies/undecided.gif
únor 11, 2009 11:32
mio, jak je u nás? Krušno. : strejda
Tady se čerti žení a čarodějnice jim k tomu tančí. Vzbudilo mne to asi ve dvě v noci a pak ještě ráno v šest. To už jsem si nelehl. Před chvílí jsem odhrabával. Místy vymetený dvůr až na led, ale před vchodem a garáží metrová závěj. Tak jsem to musel uvolnit. A stále sleduju předpověď a koukám se na stránky Meteoalarmu.
únor 11, 2009 12:24
jsem taky kafe-závislák.... : d@niela
u mně "doma na druhé straně oceánu" se dají koupit různě ochucená mlíčka. Já vím, je to tekutá chemie, ale ... když to nalejete do jakéhokolif kafete.. a co teprve, když máte dobré kafíčko a ještě k tomu tohle.

Vzpomínám si teď marně - holky americký, pomozte!

- jsou to mlíčka s příchutí mandlí, pistácií, koňaku a další...
Průšvih pro kafaře ovšem je, když má vyšší tlak. Snažím se to tedy občas kompenzovat česnekem :-)))

A ještě něco: NEVÍTE NĚKDO, JAK SE SPRÁVNĚ DĚLÁ ESPRESSO?


únor 11, 2009 12:25
Strejdo, v Praze ještě k ránu jen pršelo, : d@niela
ale teď už je celkem nasněžíno, pocukrováno, chodníky a silnice stále ještě mokré. Nejhorší to bude asi až večer a poránu, až to umrzne... Fuj, nezávidím těm, co si na těch cestách zaklouzají...
únor 11, 2009 12:30
Dani, to se běž zeptat do té restaurace, jak jsme měli sraz, : wendy
tam dělají výborné...podle mě, když není potřebný tlak, není pořádné presíčko. Chce to výkonný stroj.
únor 11, 2009 15:07
myxslíš Wendy tu, co jsme měly sraz úplně poprvé? : alena puntíkovaná
U Palmy sxe to, tuším, jmenovalo. No tam bych si už kafe nedala ani po smrti smilies/grin.gif
únor 11, 2009 17:38
Přátelé : Lotka
všeho moc škodí a káva určitě. Silně překyseluje organismus (zejména žaludek poránu) a zbavuje tělo důležitých minerálů... Takže jako všechno na světě... ani pití kávy není zadarmo.
únor 11, 2009 21:11
Wendy, víš, že to s tou studenou vodou do šálku funguje? : strejda
A já jsem přišel na to i proč. Sleduj tok mým myšlenek. Z fyziky víme, že teplé molekuly kapalin a plynů stoupají vzhůru. O tom se nebudeme přít. Na tomto principu mám udělané i využití tepla z krbových kamen do radiátoru nahoře v koupelně a bez čerpadla. To je podstatné. No a při zalití kávy, teplé molekuly vody se sebou strhávají i hrubě rozemletou kávu ze dna hrnku a vše stoupá vzhůru. Nejvíce zrnek se usazuje samozřejmě ve středu hrnku, protože při jeho krajích už je voda mírně ochlazována chladnějšími stěnami hrnku (nebo skleničky - pro skleničkáře) a strhává se sebou zrnka kávy při krajích hrnku, ale obráceným směrem a vše padá pomalu dolů. Když tam kápneme trochu té studené vody, jak jsi radila, voda nahoře se ochladí a spolu s tím lógrem padá pomalu dolů. Teplá voda je opět vytlačována nahoru a tak se cyklus opakuje. Stálým kvedláním, jak píše NČ, se také urychlí proces zchlazení kávy, protože, jak jsme si řekli, kraje hrnku ji ochlazují a zrnka i s vodou putují dolů. Uf. Taková blbost a ona obyčejná fyzika. Jen na to přijít. V tom je ten fór.
únor 11, 2009 21:34
Tak takhle to dovede okomentovat jen chlap a kutil k tomu... : wendy
To mi přimíná tuto definici techniků : průsečík pomyslné svislice vedené koncovým bodem zdroje zlakové tekutiny a podlahy musí ležet uvnitř průměru mušle do roviny tvořené podlahou místnosti. Hezky česky to znamená, že pánové mají přistpoupit k mušli tak, aby nečurali vedle. Je to sice poněkud od tématu, ale...

puntíku - jo, tam, kde jsme reklamovaly tu děsnou čurifindu. A že to byla přímo mezinárodní ostuda pro ten lokál, byla tam delegace z Holandska, že.
smilies/wink.gif
únor 11, 2009 22:03
Espresso pro Danielu :-) : Alena PH
Espresso je u nas zakladni napoj a dokonce i sousedi nas velice radi navstevuji prave dopoledne.
Zakladnim predpokladem je ale kvalitni(a tim padem dost draha masinka). No a pak uz je to jednodussi. Masinku vetsinou treba zapnou k nahrevu tak asi 20 minut pred pripravou kafe. Voda je taky velmi dulezita, nejlepsi je filtrovana bez primesi ruznych soli a chloru atd - zda se to mozna zbytecne, ale jednak se tim setri drahy pristroj a chut je taky uplne jina. Nahrat si salecky a namlit cerstvou kavu kterou pak dat trosicku zahrat uz v takove te kafe-lzicce. Pak uz jenom spustit stroj a espresso je hotove. A jestli to ma nekdo radsi s mlikem jako latte nebo treba kapucino s obrazkem jako to mas navrchu u sveho komentare tak treba jeste spravne ohrat nadejchane mlicko a jestli si do neho primichate opravdickou smetanu tak to udela zazraky.
CO se tyka takovejch tech ochucenejch mlek tady tak to si klidne muzes pripravit i doma, treba dodat do studeneho mlicka skorici nebo orech(nutmeg, jakpak se to rekne cesky?) nebo vanilkovou prichut apod. a pak ohrat. Ja se svagrovou mame rady ceskej rum, to se pak da takova kava krasne dlouho a ukecane pit...:-)
Obrazky na kavu ale delat neumim, teda zlehka se pokousim o listecky ci kvetinku, ale stale zustava jenom u chabejch pokusu.
Jestli se doopravdy zabyvas myslenkou na espresso masinku tak dej vedet a muzu zacit reklamu dobrejch pristroju atd.

únor 11, 2009 23:46
Alenko Pěkná a Hodná, : d@niela
mašinku už doma mám, přinesl mi ji Jéžich, nechal ji doručit mým synkem smilies/grin.gif
Mašinka dobrá, umí, ovšomž já se s tím zas tolik nepárám...au au, tak to budu muset zkusit... Vodičku napřed převařit, vychladit, nalejt, pak kafíčko zateplit..
Joj cigán, duša moja - a eště smetánku? No, nevím nevím, já jsem kafový neznaboh a diletant, piju kafe od rána do večera, spíš do noci, jedno za druhým... Ale že bych se s tím tak dělala? Dobře, zkusím :-))).
Čerstvě jsem si koupila ještě nový překapávač... Protože mi můj drahý přivezl tři obrovský pixly Folgers kafe a ještě Maxwell House, a to je přeci do překapávače :-)).

únor 12, 2009 01:49
Nutmeg : alena puntíkovaná
je muškátový oříšek smilies/cheesy.gif
únor 12, 2009 06:30
caj : mura1
z tvrdy vody je hnusnej, zatimco kava naopak extrovni. proc, to nevim. treba strejda vi?
únor 12, 2009 08:03
No nevím jak strejda co vymyslel : wendy
ale obecně je tvrdá voda plná minerálů, hlavně Ca, Mg. Voda pak může být i taková nahořklá a produžuje se doba varu. Kávě to zcela evidnetně vadí míň než čaji...Pro změkčení se může dát citron nebo sůl ale to se
Nejlepší uvařím z vody z naší studny. A ta má vodu mírně železitou. Tak si vyberte.
smilies/wink.gif smilies/tongue.gif
únor 12, 2009 08:19
..ale to se pro vaření kávy hrubě nehodí. : wendy
Zase mi to vypadlo, krucinál písek.
smilies/undecided.gif
****************** (to nejsou sprosťárny)
únor 12, 2009 08:20
praveze, wendy : mura1
kave to nejenze nevadi, ale velmi prospiva. varena z vodovodu (zelivka) je zpoloviny tak dobra jako na chalupe ze studny, kde je extra tvrda voda. tam je fakt mnam mnam
únor 12, 2009 08:55
Zrovna jsem dopila : Milene
tu svoji dopolední kávu. Turka. Bez kafe se v životě neobejdu. Doma piju turka nebo nescafe. Ale mám taky ráda dobrý preso s mlíčkem. A rozlišuji restauračky spíš podle toho, jaký tam mají kafe než jak tam vaří. Po mašince pro doma zatím jenom sním. Zapsala jsem si postup na kafe z džezvy. Jen tak se mně na ní práší v kuchyni, tak to vyzkouším. Zase takový odborník nejsem, já su takový konzument. Se lžičkou studený vody do kafe, to taky zkusím, když na to nezapomenu. Ale bez fyziky. smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 12, 2009 09:33
Daní, : Míša šíša
na vsetko nám treba odborníkov smilies/grin.gif
Doporučuji web vynikajícího baristy, espresso nadšence a vyznavače dobré kávy vůbec - Jardy Tučka. Tam se dozvíš vše, co jsi chtěla vědět a bála jsi se zeptat smilies/wink.gif
http://blog.labohemecafe.cz/2008/07/13/jak-spravne-pripravit-napoje-z-espressa/

únor 12, 2009 09:45
milene : mia
Moc ti děkuji za tvé tipy na Prahu.Oba jsem využila.V Klementinu nám řekli,že jim přijde za týden 4-5 čechů!!!jinak samá cizina.No a v klášteře Břevnov trvala prohlídka přes 2 hod.navíc tramvaj z Břevnova jela kolem Hradu a já znám takový ten pohled jako většina turistu a tohle bylo pro mě nové.určitě se po jaru vypravím na prohlídku zahrad kolem hradu.
únor 12, 2009 09:49
Desatero dokonalého espressa : Míša šíša
Tak jsem našla ten základ:
http://blog.labohemecafe.cz/2008/04/11/k-priprave-kavy-desatero-dokonaleho-espressa/

smilies/smiley.gif
únor 12, 2009 10:03
Míšánku, díky!!! : d@niela
už si v tom čtu... to je nádherný...
únor 12, 2009 10:21
To je ale šikovnej mišánek, viď ? : wendy
pěkně si čti a až to budeš umět tak se u tebe zastavíme a vyzkoušíme tě ! smilies/wink.gif
únor 12, 2009 10:43
to Mia - jak říkám : alena puntíkovaná
dvaadvacítka je vyhlídková tramvaj. Jo a když na Pavláku vyxstoupíš a jedeš jednu stanici metrem, tak jsi na Vyšehradě, nebo jednu stanici opačným směrem - a jsi u Muzea.Nepotřebuješ vyhlídkový bus - stačí ti tramvaj.
únor 12, 2009 10:44
mio : NČ
Dvaadvacítka a třiadvacítka sou mezi pražákama profláknutý! Bacha na šmejcký cikány. Ještě snad před rokem na ně přímo řidiči reprákama upozorňovali cestující.
Teď už to maj zakázaný, nesměj upozorňovat - porušovali tim totiž jejich cikánský práva.
únor 12, 2009 12:12
Nč : mia
No zrovna naproti mně si sedla taková zvláštní dvojka jich.Však jsem ti už včera psala,že to hlídání kabelky mě štvalo.A když člověk vidí toho nepořádku mohli by aspon uklízet ulice,ale to jsme se od kávy dostali jinam.
únor 12, 2009 12:18
Tak tam milé dámy bydlí teď synek : wendy
krásně z této lokality vyráží za kulturou - všude blízko. smilies/cheesy.gif
únor 12, 2009 12:39
22 : Milene
je opravdu profláktnutá nejen z hlediska okrádaček ale protože má fakt dlouhou trasu, tak si v ní bezdomáči dělají noclehárnu.

Mia: jsem ráda, že se ti výlet povedl. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
únor 12, 2009 13:26
ale náoisy v češtině a v angličtině : alena puntíkovaná
tam furt jsou. A oni neupozorňovali na cikány ale na kapsáře - takže měli-li cikáni čisté svědomí, nechoápu, co jim vadilo.
únor 12, 2009 14:45
Praha :-(( : Sipik
Zavidim. Chcem. Kedy sa tam dostanem? Uaaaa smilies/sad.gif Moje milovane mesto. Ludkovia, ako Vam len zavidim Vysehrad a Hradcany a Narodne Muzeum a Vaclavak ktory je taky dlhy ako nase namestie smilies/wink.gif ale kusok krajsi... a.. a... jajaj. Musim pockat kym Nina bude pubertacka
únor 12, 2009 17:30
mi je aj smutno : Sipik
Vzdy ked Danielka da tie svoje fotkove hadanky a su tam prazske ulicky tak mi srdiecko stiska. Vazite si to este aspon trosku, ked tam byvate??
Ked som bola v Anglicku, kazdy vikend som chodila do Londyna. Stale tam bolo co objavovat a oddychovat som chodila k impresionistom v Narodnej galerii. A Praha je nieco podobne. Vzdy tam clovek objavi nejake nove zakutie. Obisla som uz slusnych par hlavnych miest, ale za srdce ma chytilo maloktore.
únor 12, 2009 17:34
Zdravim. : Bara
Kavicku piju taky rada, obcas pridam dortik, z toho duvodu jsem plnostihlotlustoucka.
Jo, a Prahu taky miluju, koncem dubna jsem tam.....uz se tesim!
únor 12, 2009 19:59
Nazdárek Baru : wendy
kde pořád poletuješ ? A - krásný termín pro plnou postavu! A doufám že se v dubnu uvidíme.
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
únor 12, 2009 20:55
... : Bara v K.
Wendy, dam vedet a urcite zajdem na kavicku, zvu te, OK? Treba se jeste nekdo prida....
únor 12, 2009 21:12
a co Melta? : PP
na tu jste zapomneli, labuznici?! smilies/wink.gif Kazde rano si delam pullitrovy kybl ... a kolega spolukancelarnik stale tvrdi, ze "to tady zas smrdi, jak stary fusakle"
únor 12, 2009 22:36
... : Bara v K.
Melta je prazene zito, ne? Pak se musi pridat cigorka. To je v podstate velmi zdrave "kafe". Muj tatinek si ho dela take kazde rano k snidani, jenze on uz je pametnik. Myslim, ze nova generace vubec nevi co to je. Normalni kavu nesladim, ale to meltove mi naopak chutna sladke.
únor 12, 2009 23:21
Stopro se přidá, včas se hlavně ozvi : wendy
domluvíme to přes šéfredaktorku, snad se tou dobou nebude povalovat v lázních Dubí...
smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
únor 13, 2009 08:46
cigorka je pražená čekanka : alena puntíkovaná
do Melty se už nic nepřidává, rovnou se vaří. Pražené žito se nazývá (nebo nazývalo) Žitovka. To bylo pražený žito a moje babička ho mlela na takovým dřevěným kafemlejnku a přidávala do toho dvě tři zrnka pravý kávy. Já to milovala, hlavně tu vůni. Říkala jsem tomu vůně domova. Byla na to taková spešl konev s odklápěcím víčkem, když se v ní vařila voda, tak se do toho vysypal ovsah šuplíčku z toho mlejnku nechalo se to přejít varem a xstáhlo se to z plamene. Dalo se to celý den přihřívat.
únor 13, 2009 09:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]