Pravý rum je destilát z cukrové třtiny nebo z melasy. K nejznámějším patří např. Bacardi nebo Jamaica. U zlatých a tmavých rumů se pro dosažení zlatavé až tmavohnědé barvy používá cukrového karamelu. Mezi rumy by se neměl počítat náš tuzemák, vyráběný z cukru. Mojito je jedním z nejoblíbenějších koktejlů poslední doby.
Každý z nás ho zná a většina ho už někdy ochutnala, ale víte vůbec, jakým způsobem se takové mojito připravuje? ![](http://obrazky.kudlanka.cz/moch.jpg)
MOJITO Dobré mojito vyžaduje dobrý karibský rum. Vyberte si takový, který omamně voní a na váš jazyk vysílá záblesky nasládlé chuti, ideálně s prokazatelným karibským původem. Inertní napodobeniny bez vůně a chuti v mojitu nemají co pohledávat. Nedají mu jiskru, kterou hledáte. Na 1 sklenici: 4 cl čerstvě vymačkané limetkové šťávy 4 cl cukrového sirupu (když nemáte, stačí svařit cukr s vodou v poměru 1:1) 4 cl bílého karibského rumu (například Habana Club) snítka máty osminka limetky i s kůrou hodně ledu Postup: 1. limetkovou šťávu a sirup odměřte - ideálně pomocí barmanské odlivky, která je uzpůsobená pro 4 a 2 cl - do větší sklenice o objemu kolem 4 dcl. Přidejte otrhané lístky máty, skrojek limetky a drtítkem, tloučkem z hmoždíře nebo alespoň lžící trochu rozmačkejte, aby máta i limetka vydaly něco ze svého osvěžujícího aroma. Přidejte rum, dosypte ledem až po vrch sklenice a dolijte chlazenou vodou nebo sodovkou. Podávejte s brčkem. 2. Děti milují nealkoholickou verzi téhož, fascinovaně brčkem prohánějí mátové lístky po sklenici a přitom ochotně usrkávají osvěžující tekutinu. V receptu pouze vynechejte rum, jinak postupujte úplně stejně... Florentýna
|