O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BUCHTIČKY S KRÉMEM PDF Tisk E-mail
Středa, 28 leden 2009

Kdo by někdy v dětství nezažil nějakou verzi tohoto ňámózního jídla... Mj. kdy jste je naposledy dělali u vás doma? Tak snad vám následující recept přivolá zpět ranné mládí... Verze pro obzvláštní mlsouny - buchtičky plnit tvarohovou náplní ( klasickou jako do buchet). Dvakrát v životě jsem se k tomu dokopala - je to strašná piplačka, dělám buchtičky maličké. Ale je to moooooc dobré.

 

 

 

 

 

 

 

BUCHTIČKY S KRÉMEM

 

Pro 4 osoby

 

 

Na těsto:

 

250 g hladké mouky

10 g čerstvého droždí

60 g pískového cukru

80 g másla

100 ml vlažného (!) mléka

2 vajíčka

špetka soli

půl lžičky strouhané citronové kůry

špetka muškátového květu

 

Na krém:

 

750 ml plnotučného mléka

7 žloutků z opravdu velkých vajec (ideálně domácích nebo bio vajec)

4 lžíce cukru

1 vanilkový lusk

 

 

 

 

 

 

Postup totálně dokonalý:

 

1. Droždí posypte jednou lžičkou cukru a s pomocí vidličky rozmíchejte na tekutou kašičku. Přidejte lžíci mouky, trochu mléka, znovu rozmíchejte a nechte při normální pokoové teplotě zpěnit na kvásek.

2. Mouku prosijte do mísy, přidejte k ní cukr, sůl, kůru, květ, kvásek, vajíčka, téměř všechno rozpuštěné (ale ne horké) máslo a vlažné mléko. Zadělejte na těsto takové konzistence, aby nebylo ani příliš řídké, ani drolivé, a dalo se hníst. V případě potřeby si vypomozte další moukou nebo mlékem. Hněťte, i když je to docela nuda, aspoň deset minut, až bude těsto nelepivé, hebké a sametově jemné. Uložte ho do mísy a nechte aspoň hodinu nerušeně v teple kynout.

3. Pekáček vymažte částí zbývajícího másla. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, a znovu krátce prohněťte. Rozdělte na dva nebo na tři díly, vyválejte z nich válečky a ty rozkrájejte na menší kousky. Naskládejte je do pekáčku, tak aby mezi sebou měly malé rozestupy, potřete je ze všech stran posledním zbytkem másla a upečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů, trvá to asi 25-30 minut.

4. Mezitím, co se buchtičky pečou, rozkrojte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj do mléka semínka, přihoďte k nim i vyprázdněné slupky a dvě lžíce cukru a přiveďte vše k varu. Vypněte přívod tepla a nechte na horké plotýnce 15 minut louhovat. Poté vše přeceďte do džbánku.

5. Žloutky velmi důkladně rozmíchejte se zbylým cukrem a postupně za stálého šlehání k nim přilijte ještě poměrně horké mléko. Tuto směs vraťte zpět do kastrůlku a pozvolna zahřívejte. Stále míchejte vařečkou, dokud vše nezačne houstout a ulpívat na vařečce (když po ní přejedete prstem, uděláte v krému naprosto zřetelnou stopu). Vydržte nepřetržitě míchat další dvě minuty, krém totiž ještě zlehka zhouste, v žádném případě mu ale nedovolte přijít k varu, žloutky by se začaly srážet. Práce s vařečkou zabere celkem přinejmenším deset minut, ale vyplatí se.... Takhle nějak totiž vypadá labužnický luxus...

6. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a přelijte horkým krémem. Podávejte obratem, beztak už všichni kvůli té nádherné vůni sedí u stolu.

 

Florentýna

 

 

 

Komentáře (14)add feed
Tedy - "žrádlo" to může být dobré, zralé na hluboký talíř (s tím luskem to však neznám), : strejda
ale za těch 10 minut míchání měchačkou mám hotový řídký vanilkový pudink ze sáčku i s patřičnou a nepostradatelnou ingrediencí - s prckem rumu (a ten tam Florentýnce chybí, což je zásadní chyba). Samotné buchtičky byly v nedohlednu a suma sumárum je to také zdlouhavá a nimravá záležitost a tak jsem si tu jednou k tomu krému vzal dětské piškoty. Já vím, že to není "vono", ale co s hubou, která měla zrovinka chuť na buchtičky s krémem a žena i droždí daleko... Babo raď!
leden 29, 2009 00:34
nuvhtičky se dají občas koupit : alena puntíkovaná
v pekařstvích, nebo jsem je viděla i v Albertu, jinak šodó též vyrábím za pomoci vanilkového pudinku a rumu.
leden 29, 2009 09:02
Teda strejdo, : Míša šíša
Florentýna by ti dala, kdyby věděla, že srovnáváš její vanilkovo-žloutkovou omáčku s nějakým tvým pudinkem smilies/kiss.gif

Buchtičky se šódó patřily v dětství k mým nejneoblíbenějším porkmům. Dnes už bych si je klidně i dala, ale musely by to být ty od Florentýny - ještě plněné tvarohem. Luxus! smilies/grin.gif
leden 29, 2009 09:23
Buchtičky mám natolik zhnusené školní jídelnou, : Myška
že bych je nepozřela v jakékoliv podobě, stejně jako žemlovku. Stejně jsem spíš na maso smilies/wink.gif.
leden 29, 2009 09:32
Myško, : bb
dlouho jsem to měla podobně :-) ale v jídelně dětí vařili, vlatně spíš vařily, tak dobře, že na to dodnes vzpomínají, o prázdninách když byly samy doma jsme jim obědy předplatili taky, a tak jsem občas ochutnala a bylo to opravdu výborné, jak domácí.
Takže jsem se musela přinutit buchtičky se šodó a žemlovku udělat, taky koprovku a maso na paprice se smetanovou omáčkou, a světe div se, zachutnalo.
Sladká teplá jídla jsou pro nás pořád spíš moučníky, takže je děláme výjimečně, třeba k zelŇačce s klobásou apod., ale uděláme si je po svém, nešizené. Buchtičky musí být vypečené a nesmějí se v krému dlouho máčet, krém s rumem nebo koŇakem.
Žemlovku neděláme z housek, ty sušíme na strouhanku, ale ze zbytků kupované vánočky. Střádám ty kousky v mrazáku a když je toho víc, udělám z toho žemlovku, namáčím v 10% smetaně se žloutky, vanilkou a rumem, a bílky ušlehám na sníh s citronem a zapeču je na žemlovce. Tento způsob zemlbáby je nám příjemný :-)
leden 29, 2009 12:11
Jánevim, : Krakonoš
já sem včera udělal krupicovou kaši jak řemen, slazenou medem, maštěnou máslem a sypanou kakaem, je to za chvilku a dobrý je to nejmíň stejně tak. S nějakým šódó by se mi matlat nechtělo, mám rád rychlý dobroty. Proto je strejdův puding bezva smilies/wink.gif
Mimochodem, vynalezli jsme v rodině další brutálně barbarský zjednodušení - když máme kdykoli během roku chuť na "blbouny s mákem", ale není čas se matlat s kynutým, máme pro ty chvíle nachystanou hromadu sklenic se zavařenejma půlkama švestek (jen tak ve vlastní šťávě). Ty se rychle svařej s trochou vody a medu nebo cukru na kompot, uvaří se hromada těstovin a namele hromada máku, na ty nudle se nakydaj ty švestky, posype se to mákem a proleje tou šveskovou šťávou (není nutný tímpádem na to ještě blejt rozpuštěný máslo). Přestože klasik kuchař jde do vrtule, je to báječný a přitom docela lehký žrádlo. A je za chvilku. smilies/grin.gif
leden 29, 2009 12:12
šodó : bb
dělám jednodušeji tak, že ponorným mixérem umixuju - ušlehám žloutky s vanilkovým cukrem, nad párou to vyšlehám ručně metlou, to je chvilka, pak k tomu pomalu za stálého šlehání metlou přiliju horké mléko a nakonec rum

leden 29, 2009 12:29
bb : mamča
S tím "za stálého šlehání metlou " jsi mi připomněla ...a za stálého míchání zvolna vyléváme do kanálu. smilies/grin.gif
Když už jsme u těch rychlých sladkých jídel, tak já dávám do mrazáku půlky meruněk (ev. jahody). Pak udělám rychlé tvarohové těsto :
2 měkké tučné tvarohy, dvě vejce, špetka soli, a asi 8 lžic hrubé mouky nebo dětské krupičky. Upatláme těsto, které se nesmí lepit. Když se lepí, přidáme ještě trochu mouky. Vyválíme váleček, nakrájíme na kousky, a do každého zabalíme meruňku. Hodíme do hrnce s vařící vodou, a když knedle vyplavou, vaříme ještě 4 minuty. Navrch posejpátko a máslo nebo zakysanou smetanu.
Hotové je to raz dva, a všem chutná.
leden 29, 2009 15:55
florentýna : mia
Překvapila mě spotřeba vajec.Dávám na kilo mouky nejvýš 5 žloutků a do krému 7 žloutků to je docela dost.A jinak furt nemám jasno v tom cukru někdo říká písk.cukr moučkovému já teda jemnému krystalu.jak to máte vy?
leden 29, 2009 16:24
mia : bb
to je asi tím, že šodó není těsto, ale žloutkový krém :-) do vaječného koňaku dávám taky 6 žloutků na 2 neslazená a 1 slazené kondenzované mléko, což je dohromady zhruba 0,75 l

pískový cukr mě učila babička že je hrubší než moučkový a jemnější než krupice, krystal je hrubší než krupice
podle mne tedy pískovému odpovídá dnešní Korunní cukr na pečení, používám ho do piškotů a sněhu

jo, a mimochodem, třeba do piškotu dávám taky 6 vajec na 20 dkg mouky a do rolády 5-6 vajec na ještě menší množství mouky
leden 29, 2009 17:03
bb : mia
No tady by vycházelo na kilo mouky 8 vajec
leden 29, 2009 17:07
... : mia
Ale ten nápad s tvarohem uvnitř to určitě vyzkouším.Zatím sem to dělala jen u tuplovaných posvícenských koláčků.Takže dík za inspiraci
leden 29, 2009 17:30
Buchtičky s krémem : Rozmarýna
miluju, moje máti je nikdy nedělala, že existuje tak skvělé jídlo jsem zjistila až ve školní jídelně. Ale plnit je tvarohem to bude asi pěkná piplačka. Posledních pár let jezdíme na dovolenou do rakouských Alp a tam mají na horských chatách taky něco výborného. Tvarohový štrůdl s vanilkovým krémem. Minimálně jednou za dovolenou si ho dávám. Ten krém je stejný jak z těch našich buchtiček.
Dobrá inspirace na sobotu - zítra upeču buchtičky s krémem. A do krému dám hodně rumu
leden 30, 2009 19:38
když mi umřel muž a já zůstala sama : alena puntíkovaná
povídaly jsme si jednou s kamarádkou Jaruškou. A já si postěžovala, že jsou jídla, které pro jednoho člověka prostě neuvaříš - jako třeba buchtičky se šodó. No a tak mě jednou Jaruška pozvala na oběd- a ony byly buchtičky. Fakt si dala tu práci, buchtičky byly vykynutý, propečený, křupavý a nejlepší bylo šodó. Jarušce se nějak utrhla ruka s rumem, takže jsme po obědě byly všecky tři (byla s námi Jaruščina dcera) jak Karkulky.Ale můžu vám říct, že to byly ty nejlepší buchtičky se šodó, co jsem kdy jedla.
leden 30, 2009 20:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]