Kdo by někdy v dětství nezažil nějakou verzi tohoto ňámózního jídla... Mj. kdy jste je naposledy dělali u vás doma? Tak snad vám následující recept přivolá zpět ranné mládí... Verze pro obzvláštní mlsouny - buchtičky plnit tvarohovou náplní ( klasickou jako do buchet). Dvakrát v životě jsem se k tomu dokopala - je to strašná piplačka, dělám buchtičky maličké. Ale je to moooooc dobré.
![](http://obrazky.kudlanka.cz/buchti.jpg)
BUCHTIČKY S KRÉMEM Pro 4 osoby Na těsto: 250 g hladké mouky 10 g čerstvého droždí 60 g pískového cukru 80 g másla 100 ml vlažného (!) mléka 2 vajíčka špetka soli půl lžičky strouhané citronové kůry špetka muškátového květu Na krém: 750 ml plnotučného mléka 7 žloutků z opravdu velkých vajec (ideálně domácích nebo bio vajec) 4 lžíce cukru 1 vanilkový lusk Postup totálně dokonalý: 1. Droždí posypte jednou lžičkou cukru a s pomocí vidličky rozmíchejte na tekutou kašičku. Přidejte lžíci mouky, trochu mléka, znovu rozmíchejte a nechte při normální pokoové teplotě zpěnit na kvásek. 2. Mouku prosijte do mísy, přidejte k ní cukr, sůl, kůru, květ, kvásek, vajíčka, téměř všechno rozpuštěné (ale ne horké) máslo a vlažné mléko. Zadělejte na těsto takové konzistence, aby nebylo ani příliš řídké, ani drolivé, a dalo se hníst. V případě potřeby si vypomozte další moukou nebo mlékem. Hněťte, i když je to docela nuda, aspoň deset minut, až bude těsto nelepivé, hebké a sametově jemné. Uložte ho do mísy a nechte aspoň hodinu nerušeně v teple kynout. 3. Pekáček vymažte částí zbývajícího másla. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, a znovu krátce prohněťte. Rozdělte na dva nebo na tři díly, vyválejte z nich válečky a ty rozkrájejte na menší kousky. Naskládejte je do pekáčku, tak aby mezi sebou měly malé rozestupy, potřete je ze všech stran posledním zbytkem másla a upečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů, trvá to asi 25-30 minut. 4. Mezitím, co se buchtičky pečou, rozkrojte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj do mléka semínka, přihoďte k nim i vyprázdněné slupky a dvě lžíce cukru a přiveďte vše k varu. Vypněte přívod tepla a nechte na horké plotýnce 15 minut louhovat. Poté vše přeceďte do džbánku. 5. Žloutky velmi důkladně rozmíchejte se zbylým cukrem a postupně za stálého šlehání k nim přilijte ještě poměrně horké mléko. Tuto směs vraťte zpět do kastrůlku a pozvolna zahřívejte. Stále míchejte vařečkou, dokud vše nezačne houstout a ulpívat na vařečce (když po ní přejedete prstem, uděláte v krému naprosto zřetelnou stopu). Vydržte nepřetržitě míchat další dvě minuty, krém totiž ještě zlehka zhouste, v žádném případě mu ale nedovolte přijít k varu, žloutky by se začaly srážet. Práce s vařečkou zabere celkem přinejmenším deset minut, ale vyplatí se.... Takhle nějak totiž vypadá labužnický luxus... 6. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a přelijte horkým krémem. Podávejte obratem, beztak už všichni kvůli té nádherné vůni sedí u stolu. Florentýna
|