Nadívané kuře
Ingredience: 1 kuře, sůl, máslo
Na nádivku potřebujeme: kus másla, petrželka, kuřecí játra cca 500 g, sůl, trošku mletého muškátového květu, 2 žloutky, měkké žemle, 2 lžíce sladké smetany, trochu mléka, 2 bílky, trochu strouhanky, nějakou tu olivku, pepř, nakrájet na kousíčky, kus nějaké dobré uzeniny na kostičky, cibulku, čerstvou petrželku
Postup přípravy:
Kuřátko omyjeme, osušíme, posolíme uvnitř. A - dáme se do nádivky.
Nádivka:
Na másle podusíme na drobno cibulku, nasekanou petrželku, poté přidáme omytá, očištěná a nasekaná jatýrka. Už předem si do mléka namočíme buď světlý toustový chléb, případně měkké rohlíky.
A pak navrch šoupneme ty dvě lžíce smetany, žloutky, přidáme koření (sůl, pepř, muškát), vychladlá podušená játra, na drobno nakrájenou libovou uzeninku (šunku, debrecínku atd.), podle potřeby strouhanku a vše společně důkladně promícháme. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
Kuřeti poté nadzvedneme opatrně kůži od volete až po biskupa. Otvory po obou stranách naplníme nádivkou, co se nevejde pod kůži, dáme dovnitř - nakrájíme si kousky másla a ještě opatrně vstrčíme pro zjemnění do nádivky. Pak vše zašijeme silnou bílou nití, případně prošpendlíme. Na pekáči rozpustíme máslo, vložíme na něj připravené kuře, povrch osolíme, malinko potřeme máslem a v troubě upečeme zvolna z jedné strany dozlatova. Potom kuře opatrně obrátíme a za častého potírání máslem a podlévání (vývarem nebo vodou) je upečeme také z druhé strany. Pečeme zvolna, aby se nádivka pěkně propekla i uvnitř, může trvat cca hodinku i více, podle toho, jak je vaše trouba šikovná...
Ke kuřeti vřele doporučuji sametovou bramborovou kašičku. Naporcovat kuře, najít obrovský talíř, nandat - a ucuknout s rukou...
P.S. Omlouvám se, že kuře je "jaxi ohlodané".... Robert měl přijít na pozdní oběd a přišel až na hodně pozdní večeři. A to se prostě nedalo odolávat... Z téhle strany vypadá ještě docela dobře ... :-)))
d@niela