O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAKÝ JE VÁŠ "ŠÁLEK KÁVY"? PDF Tisk E-mail
Neděle, 30 listopad 2008

Až daleko do historie sahají počátky pití kávy. Tento nápoj, pocházející zřejmě z Etiopie, se rozšířil po celém světě a stal se tak nesmírně častým a oblíbeným. Káva se musí podávat horká, přesně vyjádřeno slovy labužníka "je lépe čekat na kávu, než nechat kávu čekat".  Žijeme ovšem v době uspěchané a tak je bohužel pro mnohé z nás typický ten nejběžnější způsob:

 

 

 

 

 

     Po ránu odměřit do šálku dvě lžičky kávy, chvíli postát u varné konvice a jakmile začne syčet, rychle zalít tmavý prášek, přihodit kostku cukru a "káva" je na světě.  Mj. k tomu bych přihodila jednu dobrou radu: pro docílení pěkné pěny kávičku nejprve zalijte malým množstvím vody, zbytek znovu přiveďte k varu a pak teprve šálek dolijte.

 

 

 

Jak a kdy pijete kávu vy?

Kolik hrnečků a jak silné kávy denně „urazíte"?

Jakou máte nejraději?

Pijete bez či kofeinovou?

 

 

     Povídá se, že francouzský romanopisec Honoré de Balzac vypil až šedesát šálků kávy denně.  Však byl také zřejmě nejznámějším spotřebitelem kávy. Svůj milovaný nápoj popíjel po nocích, za nichž tvořil, upravoval a přepisoval své romány. Dokázal takto nepřetržitě pracovat i šestnáct hodin, až mu zřejmě hlava sama padla vyčerpáním na stůl. Kvůli této své zálibě prý záhy zemřel. Ovšem jak potom vysvětlit, že francouzský filozof Voltaire (vl. Jménem François-Marie Arouet) vypil denně padesát šálků a dožil se požehnaných třiaosmdesáti let?  Další známý kávypiják,Ludwig van Beethoven, v souvislosti s kávou proslul svými přesnými (a také koňskými) dávkami. Svůj šálek kávy si vařil přesně ze šedesáti zrníček, ani o jedno méně či více.

 

 

S lodí jež dováží čaj a kávu
pojedu jednou na dalekou Jávu
Pojedem spolu já a ty
vezmeš si jen kufřík a svoje rty

Konstanti Biebl

 

 

     Jan Neruda napsal fejeton, otištěný v Národních listech v r. 1874, v němž říká, že: Pijeme kávu ve dne v noci, ráno hned po vyspání a na večer pro uspání, ráno k najedení a v poledne pro trávení. Káva je nám - alespoň v Čechách, kde čaje požívá se dosud málo - mezi nápoji tím, čím brambor a chléb mezi jídly...  A určitě nemusím líčit, jakou kávovou specialitku uvařila Maryša pro svého muže Vávru. "Tak to je silný kafe!", byla nejspíš poslední jeho myšlenka...

 

 

 

Tak, a teď je to na vás,

uvařte si ten svůj vonný šáleček a napište,

 

jak to máte nejraději :-)))

 

 

 

d@niela

 

 

 

 

 

Komentáře (35)add feed
latte : Sipik
Ja len mlieckom.... taku milujem. A sladku smilies/wink.gif
listopad 30, 2008 21:38
Vypiju tak... : Laskonka
... čtyři šálky denně. Tedy, šálky? Čtvrtlitráky! A dokonce v tom mám svůj řád smilies/wink.gif
Po ránu nescafe s mlékem, během dopoledne turka, odpoledne opět nesco a tzv. "na zprávy" k TV opět turek. Nějak jsem si na to střídání už zvykla a připadá mi to naprosto běžné.
Káva je s kofeinem, a hořká - jen taková má pro mě to správné aroma a chuť smilies/kiss.gif
listopad 30, 2008 21:58
Já piju dva šálky denně... : Vodoměrka
Ráno si dám presíčko a odpoledne si vařím rozpustnou... a samozřejmě obě sladké a polovinu dolévám mlékem... ráno na probuzení a odpoledne pro radost, když dám malou spát ven nebo když se vrátíme z procházky... to už je takový můj denní rituál... a kávu zásadně kupuju jen tu nejlepší a nejchutnější, na té šetřit nechci, ani kdyby na chleba nebylo... smilies/wink.gif
listopad 30, 2008 22:41
já jsem barbar : alena puntíkovaná
nejraděi mám presso, nebo rozpustný, bez cukru a mlíka.
listopad 30, 2008 22:42
... : Bara
Kdyz mam chut na opravdu dobrou kavu, udelam si turka. Jednou jsem si koupila pravou tureckou kavu v tureckem obchode, byla velice jemne umleta az pudr, uprazena do skoricove barvy a vubec mi nechutnala. Proste nase ceska "turecka" kava je neco jineho. Oni pouzivaji dzezvu, tu naplni kavou, zaliji studenou vodou, pridaji cukr, nechaji vzkypet, pak ustat a teprve nalevaji do salku.
A Danielo, na jake kavicce ujizdis ty?
listopad 30, 2008 23:44
poraďte mi - : Tamara
manžel mi koupil k narozkám presso, je u toho takové čůrátko na napěňování mléka. A já s tím vším vůbec neumím. Až jsem z toho byla nešťastná. Už zvládnu to kafe, ale nevím pořadí, jak to udělat s tím mlékem. Jestli napřed v jiném hrnku napěnit mléko, pak do jiného udělat kafe a pak to slejt? A jak vlastně se dělají takové ty obrázky na té pěně?
Nevíte někdo správný postup? V manuálu to není, asi nikdo nepředvídal, že by mohl existovat někdo, kdo si s tím nebude vědět rady.
prosinec 01, 2008 00:29
... : Olina
Kdyz jsem prijela do usa, tak jsem nechapala, coze tu piji za silenou kavu, pomalu po litrech a spis me to pripominalo obarvenou vodu. No po case si clovek zvykne, ale radsi si kavicku delam doma , prekapavanou, na turka uz nemam tu naturu, ty "zrnicka"mezi zuby uz nedokazu zkousnout. Pri dovolene v Portoriku jsme se vydali i na kavove plantaze, byla to zajimava "expedice", jen jsme tam byli v obdobi, kdy kava teprve dozravala a byla jeste zelena. Ale byl to krasny pohled na ty keriky. Kafe tam bylo silene silne, uz i z male davky to bylo pomalu na srdecni infarkt. Pri me navsteve v cechach jsem mela veliky problem, zvykla na prekapavanou, bud jsem chodila po spatnych hospodach, nebo se proste nedela, ale vsude mi jen nabizeli rozpustnou, nebo turka. Rozpustna mi nejede, uz jsem taky holt zhyckana a hodne vybirava. Mam rada kavu , ale musi byt oslazena mlekem, nejradsi mam ted kokosovou prichut. Vim, ze to pak uz neni ta prava kava, ale pro me i tak krasne voni.
prosinec 01, 2008 00:35
... : Neznalek
..ja mam rad kavicku obcas, kdyz na ni prijde chut a o to si ji moc vychutnavam....pressicko s troskou smetany a cukr do toho a to me opravdu nakopne.... smilies/wink.gif
prosinec 01, 2008 06:23
Ve všední, pracovní, den si vařím kávu hned po příchod do práce. : Myška
Je to velký hrnek, asi 400 ml, a piju rozpustnou, slabou, s cukrem. Podle nálady a míry ospalosti si dám odpoledne ještě jednu. Když jsem doma, tak si dělám půllitrový hrnek, taktéž rozpustné s cukrem. A odpoledne zase podle okolností. Někdy si doma z rozmařilosti dělám překapávanou, zase ji piji jen s cukrem. Z rozpustných káv mám ráda Jacobs Krönung, a ze zrnkových vlastně taky.
prosinec 01, 2008 07:52
Nejlepší káva : Pepička
je ta, kterou mi uvaří přítel a naservíruje mi k ní pusu. smilies/wink.gif
prosinec 01, 2008 08:00
Tamaro, piš a slyš : : wendy
do prázdného hrníčku dáš jen po dně mléko, přepneš trysku na pěnění - aby ti z ní netekla voda, napěníš mléko, přepneč trysku zpátky, hrníček s pěnou postavíš pod výstup kávy a tou kávou doleješ. Ono hodně napění, tak je trochu mléka, aby ti to nepřeteklo.
prosinec 01, 2008 08:35
Jo a moje nejmilejší káva ? : wendy
Zmlsala jsem se kávou vařenou v džezvě, není lepší kávy. Běžně ale Davidoff nebo Jacobs-zelený. Když piju kávu samostnou, tak je dobrá rozpustná s mlékem, když k něčemu sladkému, tak normoš "turek", hořký a horký. Takže tak.
smilies/wink.gif
prosinec 01, 2008 08:39
Tamaro, : Alena P-H.
nech masinu zapnutou aby se dostala na dobrou teplotu, trva to kolem 15 minut. Pak si udelas kaficko do sveho hrnku a do druhe nadoby(existuji takove specialni nerezove) si pripravis mleko. No a pak uz jenom parkrat budes trenovat spravnou pozici toho"curatka" aby se ti mleko hezky napenilo. Nejdulezitejsi ale je, mit tam fakt dobrou teplotu, aby tam byl poradny tlak. A obrazky na kafe - to si asi budes muset chvilku pockat - ja to trenuju uz asi 2 roky a jeste to dost casto nezvladnu uplne bravurne :-).
Ale podivej se sem:
http://pileofphotos.com/view/25/Have-a-little-fun-with-your-coffee


Jo kafe je u nas blaho nejvyssi...oba i s manzelem jsme kafickari. Ale manzel to dovedl do hvezdnych vysin - kupujeme si ruzne druhy zelenych bobu a doma si to prazime a michame a vyrabime vselijake mixy. Kupovani nasi masinky si vyzadalo dlouhe studium...jo muj manzel je vedec a prenasi to na kafe(a pak jeste brouseni nozu - u nas doma je nebezpecne uz jenom vzit nuz do ruky:-).
Ale cas od casu si udelam poctiveho ceskeho "turka" a taky si libuju.
prosinec 01, 2008 08:44
vyjde pán z kavárny : alena puntíkovaná
a potká přítele. "Představ si, ten číšník po mně za to blbý kafe chtěl padesátikorunu" - "A byl tu turek?" "Ale kdepak - byl to Čech jak poleno".
prosinec 01, 2008 09:06
mnam-kava!!! : Romana
Ahojte vsichni,co radi pijete kavu smilies/tongue.gif ja tady v Nemecku "ujizdim" na tzv.prekapavane,davala jsem si rano 3 velke hrnky s kondnzovanym mlekem /spoustou :-) /a do kazdeho hrnku 3 lzicky cukru!! Ted jsem to kvuli zdravi /nemoci/ omezila jen na 2 hrnky rano a 2 lzicky cukru do kazdeho hrnku. Odpoledne jsme pila jeste taky 3 vetsi hrnky kavy a pak obcas presso ze stroje /muj muz jenom presso/. Zkratka /drive/ v pohode i 10 kafi za den !! smilies/cry.gif Bylo mi to ale od doktora zatrhnuto i alkohol smilies/cry.gif Nekdy si davam i tzv.sypanou kavu-Nescafe a pod. rovnez s kondenz.mlekem a cukrem. Obdivuju lidi,co to mohou pit bez cukru :-)
prosinec 01, 2008 10:15
Romano : alena puntíkovaná
na tom fakt není nic k obdivování. Já úpila neslazený kafe (meltu) a čaj už od malička. A když tam bylo mlíko, tak se mi zvedal žaludek - i když normálně jsem mlíko pila běžně. Babička mi tenkrát extra pro mě vařila kakao, neb nesnášela pohled na to, jak piju to hořký kafe bez mlíka. Jak za války. Máma to neřešila. Tak jsem si na to zvykla, že mi slazený kafe nechutná. Takže žádný hrdinství nebo sebezapření v tom není.
prosinec 01, 2008 11:06
Barunko, já a kafe, to je na diplomku :-))) : d@niela
Kafe jsem pila asi poprvé v 17 létech, kdy jsem se dostala do jednoho podniku do písárny na brigádu. Pracovalo se od 6, větší místnost nabitá babami a psacími stroji. Elektrickými, velice kraválovými. A už hned se dělalo kafe, do tzv. hořčičáků.
No, na zahřátí a probuzení ale byl tenhle černý fujnápoj dobrý smilies/cheesy.gif.
Pak už jsem začala pít kafe i doma, s maminkou, to bylo lepší, sice kvalita stejná (bylo jedno a hotovo, žádný výběr, vzpomínáte?), ale už bylo svátečnější, protože to jsme si na chvilku spolu sedli, bylo to v hezkém hrníčku - už jsem taky měla "svůj" kafáček.
Vlastně bych pití kávy přirovnala k jakémusi dospívání - čím výš a podle toho i jak a kam jsem stoupala, tím víc se měnilo kafíčko i styl jeho popíjení.
Pak se poznenáhlu přeneslo i ke mně domů, později jsem si žádnou práci neuměla představit bez hrnku vedle stroje (později klovesnice).
V současný době mám doma džezvu, pak takový to z Řecka, jak se do spodní nádoby naleje voda, do meziprostoru se dá kafe a nahoru se propasíruje kafí, pak překapávač, pak takový skleněný válec, co se dolů dá kafe, zaleje vodou a pístem přefiltruje, a konečně i presso.
Mimo to mám několik druhů káviček... Jo, taky experimentuju a občas si do toho mixuju různé příchutě - v USA jsem si kupovávala taková různá ochucená mlíčka - ňam!
No, a nakonec se ještě musím pochlubit nejrůznějšími hrnky a hrnečky - a tak si dělám kafíčko podle nálady :-)))
jéje, kafe... to já rád.......

prosinec 01, 2008 15:45
do 30 víc čaje než kávy, od 30 naopak, obojího hodně, protože během dne,hlavně u práce, ráda něco teplého popíjím : bb
Nejvíc jí vypiju k snídani. Snídaňový kafáč o obsahu 0,6 l, temně fialový, má optimální tvar do ruky i k ústům. Původně to snad byly hrnky na polévku, ale to si ze mě určitě dělali srandu:-)
Během dne normální hrnky 0,2-0,3 l - překapávanou slabší, nebo turka, 3-4x. Vždy s mlékem a bez cukru.Když jdeme někam, dávám si české presso, to mi chutná. Presso naopak s cukrem, mléko taky. Presso v malých hrníčkách si dávám 1-2x u oběda a 2-3x během večeře.

Když dostanu na návštěvě malý šálek, po dvou doušcích zklamaně hledím na dno. Proto mám ráda hostitele, kteří kafe překapávají a udělají plnou konvici - pro mě :-) Nebo ty, co mají nový pressovač a užívají si to, takže vnucují kafe každému pětkrát. Se mnou si užijou do alelujá.

Miluju Cross café, protože tam mají výborné snídaně, dobré "presso" a obří hrnky, plný stojí 35 Kč a můžu si dát kolik mléka chci, vybrat si teplé či studené (já studené) a cukr bílý nebo hnědý (já hnědý). Když jdeme s dcerou na snídani do CC, dám si 1 a 1/2 toho velkého pressa s mlékem.

V některých restauracích už mě znají a rovnou mi nesou dvojité nebo trojité presso ve velkém hrnku. V jedné cukrárně-kavárně kvůli mně koupili větší hrnky - asi se jim nechtělo odnášet a umývat 6 malých :-)

Doma si děláme kafata různá. Já teda překapávané z kávovaru, cezené z kafetiéru (skleněná nádoba a stlačovaný filtr-sítko), z pressovače, turka. Vždy s mlékem a presso s cukrem.
Rozpustné jen v krajní nouzi. Různé instantní kafové ochuceniny nerada.
Kapku koňaku nebo pravou vídeňskou, s pravou šlehačkou, tu a tam ráda. Pak to není káva, ale zákusek a je třeba to zapít pořádnou kávou :-)

Pravou jen kofeinovou,když chci bez kofeinu, tak si dám žitnou nebo špaldovou. A ty můžu kupodivu i instantní, vždy s mlékem a vždy bez cukru.
prosinec 01, 2008 16:12
když jsme u nápojů, : bb
neznáte někdo OVOMALTINU ?
znám ji z knih a teď jsem ji objevila v regálech, coby "původní švýcarský národní nápoj", ochutnala bych ráda, ale nevím co to obnáší, abych tu piksličku za více než stovku pak nedala našim pro slepice :-)
prosinec 01, 2008 16:14
bb : kolemjdoucí
spíše to najdeš pod jménem Ovaltine. Je to zřejmě taková nahrážka, ochucená kakaem.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ovomaltine
prosinec 01, 2008 17:10
do diskuze : kolemjdoucí
na téma káva se nezapojím. V práci mám za dveřma automat, kafe za 3Kč, vídeňská melange za 5Kč. Mě to chutná, a pijou to všichni....
prosinec 01, 2008 17:15
kavu normalne nepiju : Polarka
a kdyz se stane, ze si ji vezmu nekde pri cestovani, mota se mi pak hlava a je mi zle. Doma pijeme jenom caj a ani kluci se kavy nedotknou
prosinec 01, 2008 17:28
kolemjdoucí : bb
díky za odkaz, na netu jsem to zatím nehledala, vzpomněla jsem si na ni až dnes tady, a to co jsem viděla v regálech je skutečně toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Jar-and-Cup-Ovaltine-2006.jpg
OVOmaltina citovaná v knihách mi zněla jako ovocný nápoj. A ono je to cosi kakaového, nebo karobového, zdá se. Uvidíme. Dík.
prosinec 01, 2008 19:15
já kávičku miluju, je to jedna z mála neřestí, : Inka
které se nějak neumím vzdát. Už večer máme přichystané dva mordé půlitráčky já s bílýma kytičkama a manžel s bílýma proužkama. Kafíčko nachystané uvnitř: manžel s cukrem černé já gold bez (teď jsem trošku přešla na bezkofeinové). Voda v konvici je také přichystaná. Ráno kdo běží kolem, zapne konvici a udělá kafíčka, doleje mlíčkem z farmy, já tam potřebuju 3 cm mlíčka, protože nesladím. Sednu si na stličku ke krbíku, nahřejvám si zádíčka a vychutnávám...
V práci mám blankytně modrý hrníček volským vočkem a anglicým nápisem: slunečným nahoru. A dám si kafíčko hned jak dorazím. Jsem tročku kafař, udělám jich tak 4-5 denně a tak si je dělám raději slabší. Po obědě kafe nutně ptřebuju jinak mám absťák, je to taková moje tečka po o. Už jsem zkoušela přesat pít, ale víc jak 3 dny to není možné a tak hřeším dál. V sobotu a neděli si ho ráda vychutnám v posteli s buchtičkou.
prosinec 01, 2008 19:19
no vzpomínáte si na Malcao : alena puntíkovaná
tak Ovomaltino je něco podobného - na bázi sladu a sladového cukru - ochuceno - možná kakaem -a le spíš karobem, okolo kávy to ani neletělo, jsou v tom pražená obilná zrna. My jsme to v padesátých letech dostávali ve školce - je to děsně zdravý, výživný a hnusný. Jinak OVO nemá nic spolešného s ovocem - nýbrž s vejcem - takže jsou v tom asi sušený vejce. Jsou lidi, že jíim to chutná - já to pila po půl litrech, když jsem čekala druhý dítě...dodnes nechápou, jak jsem mohla. Ale asi to Píťánek potřeboval k vývoji, nebo co. Když jsem čekala Mirka, tak se má dieta zase setávala z kyselejch rYbiček.
prosinec 01, 2008 19:59
sladový cukr se latinsky jemnuje Maltóza, : alena puntíkovaná
odrud jméno nápoje.
prosinec 01, 2008 20:00
aleno p, : wendy
u nás tedy Malcao dosud k sehnání je. Musí se shánět, ale my máme ve sháněí praxi, že... smilies/wink.gif
prosinec 02, 2008 08:08
Ovomaltina : bb
už je doma, obsahuje sladový cukr a kakako plus nějaké vitaminy, asi je to jiného složení než to české Ovomaltino, což zřejmě vzniklo jako napodobenina švýcarské Ovomaltiny.Neobsahuje karob, pražená obilná zrna ani vejce, chutná jako kříženec dobrého Malcaa a Granka, je tmavší, asi pro větší obsah kakaa, a sladší. Jak chutná s mlékem zatím nevím, zatím vím jen jak chutná olízaná z ukazováčku zabořeného do dózy. Vypadá to jako dobrý snídaňový nápoj pro děti.
prosinec 02, 2008 10:01
Teda kolemjdoucí musím ti říct : wendy
že ty kávy z automatů mají něco do sebe. Soused na chalupě prodal hotel a doma pak měl nějaké pozůstatky zásob z velkoskladů, ze kterých odebírají jen velkoodběratelé, právě hotely, majitelé a nájemci automatů apod. Ty kilové pytle s náplní do automatů, to byla kávička ! Takovou prostě jinde neseženeš, mají chuť 1A jen zalité vodou. Zrovna tak kvalita třeba rýže - nerozvařitelná. Bramborová kaše v prášku - kam se hrabe Knorr. Jo, to byly časy....
prosinec 02, 2008 13:54
... : bb
wendy, kupuju jasmínovou nebo v pytlíkách Panzani a obě se nerozvaří :-)
kaše v prášku u nás teda nemá šanci
prosinec 02, 2008 14:52
Díky za tipy bb : wendy
všechno vyzkouším. Z polotovatrů vaříme někdy o víkendech na chalupě nebo na dovolené, kde odmítáme trávit drahocenný čas u plotny. Máme pár vyzkoušených a dá se to přežít.
prosinec 03, 2008 07:42
... : bb
ale jasně, já z polo klidně občas i doma, to jen že ta kaše nám nechutná, taky jsem ji vyzkoušela. Jinak polo klidně, protože kromě práce ve firmě a rodiny, která je sica zapojená rovnoměrně, ale hlavní manager a organizátor jsem přece jen já, mám taky obecní radu a od toho se odvíjejí další věci, děti studují, máme psy, stavíme dům a taky nežijeme jen povinnostmi. Takže - v pondělí jedli teplou večeři ze zbytků od neděl, včera jsem dorazila už v 6, tak byl kuskus s mungem na česneku (inspirace nedávným článkem zde), rozpečená rajčata se sýrem a kuřecí plátky, no a dnes dorazím v 9, abych v pátek mohla být doma a péct cukroví a řízky a čočkové karbanátky, jelikož v sobotu vyrazíme na výlet na adventní trhy do Norimberka.
Tudíž syn koupí 3 mražené pizzy a dcera je upeče k večeři a já si v kanclu ohřeju k obědu párky, sice bio a s vysokým obsahem masa, ale přece jen párky. A taky přežiju.
prosinec 03, 2008 11:20
Ježíši tos mi teď evokovala - párky a bramborová kaše : wendy
servírované na zahradě, na šňůře se plácá prádlo a pod stolem číhá pes - to je ten nejkrásnější čas - léto na chalupě...no nic, teď nejdřív vánoce !
prosinec 03, 2008 13:00
Jakou kávu pijeme : Pavel Fajt
Takřka si nedovedu představit, že bych ráno vstal a nedal si ranní kafe. Mam doma malý presovač a jsem velmi spokojený. Dokonce jsem přemluvil kolegy v kanceláři a společně jsme si koupili kávovar velmi podobný tomu ve Vašem článku. Pravidelně testujeme různé značky kávy, zatím nejlepší se nám zdá Tre Forze kafe a káva New York, které jsem objevil v internetovém obchodě www.kavovnik.cz a vřele doporučuji.D
leden 19, 2010 18:38
nejčastější káva? : Lucika
Ahoj, nejčastěji piju kávu z automatu na teplé nápoje, Nescafé Selection, dost silnou, mňam smilies/smiley.gif!
říjen 08, 2010 22:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]