Nemůžu odolat a musím se s vámi rozdělit o jednu pochoutku, kterou jsem měla schovanou už polovinu uplynulých záříjových dnů. Protože dnes za mnou přijela se synem jedna má milá kamarádka. V těch hodně moc bolavých dnech mi byla Helenka velkou oporou - vzpomínám, jak u mně seděla, hodiny jsme si povídaly...
A dnes mi mj. přinesla i nakrájené namražené houby ...ÁÁÁÁÁch... A tak mohu použít recept od jiné kamarádky, kterou znám jen virtuálně - ale ty dobrůtky od ní... Uznejte - nevypadá to následující čtení lákavě? ![](http://obrazky.kudlanka.cz/cicaL.jpg) Milá paní Danielo, posílám Vám tady od nás "z hor" přání všeho nejlepšího k svátku. Z povzdálí sleduji, jak se Vám po operaci daří a doufám, že ten pobyt v nemocnici nezanechal, krom jizvy, žádné jiné šrámy (třeba na duši). Přemýšlela jsem, čím bych uctila Velekudlanku, kudlanky a kudlánky na virtuálním srazu a tak posílám recept na dobrůtku jménem Eliška. A pro ty, kteří sladké vůbec, ale opravdu ani trochu nemusí, bych asi ukuchtila chalupářskou pochoutku, kterou jsme s maminkou v houbařské sezoně pravidelně chystaly. Maminka už deset let není s námi a můj manžel, jinak mlsout převeliký, z hub baští jen klasickou smaženici. Jinak se chystáme na zimu, suchého dřeva je plná kůlna, brambory ve sklepě, teď ještě naložit zelí... Taky sbíráme kaštany a začínáme sypat ptáčkům, do krmítka se naučila i veverka. S večerem přicházejí srnky a protože máme na louce vždy čerstvou, mladou travičku, moc se jim u nás líbí - dokonce mi letos ani neokusovaly růže a plaménky. Škoda, že s takovou radostí pak už nevítáme zimu, my s manželem sníh nemusíme a utíkáme před ním do města. Třeba ho tu letošní zimu zase bude poskrovnu a to naše město se díky Mistrovství světa v klasickém lyžování zase proslaví. Tak vás všechny hezky zdravím a přeji pohodové podzimní dny. Naberte si sluníčko do zásoby na zimu, budeme ho jistě potřebovat. Radka Buchta Eliška ingredience: 4 vejce (sníh z bílků), 1 vanilkový cukr, 250 g cukru krupice, 250 g másla, Hery, 250 g tvarohu, 250 g polohrubé mouky, ½ prdopeče, sekané ořechy, kandované ovoce, rozinky, lámaná čokoláda Žloutky, cukr, tuk a tvaroh utřeme, přidáme ostatní ingredience, nakypříme pevným sněhem z bílků, pečeme v dobře vymazané a vysypané formě (postačí na 2 srnčí hřbety nebo na pekáček) cca 45 min. Hotové zdobíme čokoládovou polevou; dobré je taky vysypat formu před pečením strouhaným kokosem. Chalupářská pochoutka ingredience: květák, těstoviny, houby, cibule, sůl, kmín, pepř, tuk Uvaříme květák, v téže vodě uvaříme těstoviny (nejlépe se osvědčila kolínka nebo vrtulky). Mezi tím na tuku zpěníme cibuli, přidáme pokrájené houby, osolíme a dusíme, pak ochutíme kořením. Květák rozebereme na růžičky, promícháme s uvařenými těstovinami a na závěr přidáme podušené houby. Možno konzumovat takto nebo dát ještě zapéct, zdobíme strouhaným sýrem, kečupem atd.
|