Vzhledem k tomu, že se letos na českých pultech potravinových obchodů objevily zajímavé kulaté cuketky, nemohla jsem odolat a nepřinést si je domů do kuchyně. Nechala jsem se inspirovat jedním receptem naleznutým na internetu a z kulatých cuket připravila pokrm, který jsem symbolicky nazvala „Čtyři palice" - podle zajímavého skalního útvaru ve Žďárských vrších,
kam jsme se onehdy vydali na pěší túru a kam jsme vzhledem k okolnostem nikdy nedorazili. Pokud byste si Čtyři palice chtěli připravit i vy, přináším návod, jak na to. Cuketám odkrojte vršky a vydlabejte je speciálním kulatým vykrajovátkem anebo obyčejnou lžičkou. Dužinu uchovejte pro další použití a vnitřky cuket posolte a mašlovačkou vytřete arašídovým olejem. Pokud nemáte zrovna tento druh oleje, můžete klidně použít například olivový extra virgin. Jinak italský arašídový olej lze za příznivou cenu koupit v Kauflandu. Stejným typem oleje vytřete i zapékací mísu, naskládejte do ní duté cukety a v troubě rozehřáté na 200 stupňů je předpékejte zhruba 20 - 30 minut do doby, než cukety na povrchu zvláční. Mezitím si připravte náplň. Nastrouhejte kozí sýr, vydlabanou dužinu z cuket a nadrobno posekejte vlašské ořechy. /Nejste-li milovníky kozích sýrů, můžete použít jakýkoliv jiný, třeba Roquefort nebo méně aromatickou českou Nivu. Masomilci mohou samozřejmě doplnit směs i posekanou šunkou nebo slaninou, osobně si ale myslím, že uzenina by zbytečně překrývala pikantní chuť sýru./ Přidejte čerstvý nebo sušený tymián, ale pamatujte na obligátní „přiměřeně - přiměřeně". Tymián dokáže pokrm povznést do nebeských výšin, pokud to s ním ale přeženete, můžete jídlo zrovna tak zkazit. Všechny ingredience smíchejte a dochuťte bílým pepřem, v závislosti na typu sýru případně dosolte. Směsí naplňte předpečené cukety, vršky ozdobte měsíčkem rajčete, posypte parmazánem a překryjte snítkou rozmarýnu. Mísu vložte znovu do trouby a dále zapékejte tak dlouho, až se sýr společně s rozmarýnem krásně rozvoní a parmazán na povrchu utvoří narůžovělou krustičku. Cuketky podávejte s plátky bagety či ciabatty opečenými na přepuštěném másle. Přepuštěné máslo má v tomto případě svůj význam, neboť takto předpřipravený tuk se vám na pánvi nepřepaluje a při tepelné úpravě pečiva se tak nevytvářejí karcinogenní látky. Zeleným baculkám byste měli dopřát příjemnou koupel. Tento typicky letní lehký pokrm se skvěle snoubí s osvěžujícím, mírně alkoholickým jablečným nápojem Cidre. Pro současné pošmourné a uplakané dny bych spíše doporučila nějaké dobré francouzské víno. Taková sklenka (dvě) Chateau-Neuf du Pape dokáže rozehnat mraky nejen na obloze, ale i v duši.
Pozn. Cukety „Tondo di Piacenza" lze u nás i vypěstovat, neboť na trhu jsou dostupná semena (dodává firma Semo). Takže pokud máte zahrádku, můžete si jídelníček ozvláštnit těmito plody, přičemž mladé se nechají konzumovat i za syrova - mají okurkovou příchuť. Rostlina je hojně plodící, tudíž na záhonku zcela postačí jeden jediný exemplář.
Nechte si chutnat.... všem gurmetům posílá Míša Šíša
|