Tenhle recept (už jednou dokonce na Kudlance byl) pochází z dob, kdy byly moje děti ve svém nejžravějším období (cudné dámy prominou). Nakrmit je a pokud možno ještě chutně, byl někdy nadlidský výkon. Vzpomínám, jak jsem jednou koupila v jakési čínské prodejně talíře jak kola od vozu. Takové ty na pizzu. S těmi pak byli oba celkem spokojeni.
Faktem je, že oba byli milování školními kuchařkami. Nevím, jak to dokázali - ale speciálně Robert to s oněmi dámami kuchařskými koulel neskutečně. Nikdy neměl porci dětskou, ale vždy nejmíň takovou, jako sám pan ředitel. Jak ten jim dokázal jejich vaření opentlit... Očíčkama koulel, pusu nezastavil: „Paní kuchařko, to je něco tak báječnýho, vy jste tak moc šikovná... to jsem ještě nikdy nejedl...atd. atd." A tak dostával ty největší a nejlepší šťavnaté řízečky, krásné libové kusy masa, velkou porci příloh, vybírala se mu nejhezčí jablíčka a moučníky nejméně dva. Dodneška si také pamatuju na jeho „obrovskou" pochvalu, kterou mi jednou, doma!, po nějakém zvláště vydařeném jídle, řekl: „Mami, to je skoro tak dobrý jako ve škole!" Fakt, tohle mu prostě nedokážu odpustit. V době, kdy ještě byla dcerka doma, jsme občas pekly chleba, dělaly domácí jogurty, zavařovaly všechno, co před námi neuteklo. Bohužel, ač to nám i všem ostatním chutnalo, pro něj to nikdy nebylo ono... Teď už dlouho bydlí sám, takže se i sám stravuje. A tak jsem ráda, když občas přijde na návštěvu a na nějakou tu dobrůtku (teď už mu jsem dobrá). Jedním z jeho ňamek milovaných je plněné masíčko s kaší, na které vám dávám recept. Upozorňuji, že je to jak finančně, tak časově velice nenáročné a docela jistě to mnohá v rozličných úpravách znáte: NADÍVANÝ ŘÍZEK ![](http://obrazky.kudlanka.cz/rizecek.jpg)
- rozklepaný plátek libového masa (kuře, vepřové, krůtí atd.) - dílky voňavé uzeniny - např. cikánskou, moravské maso, šunku - plátkový sýr - rovněž záleží na rodinných chutích POSTUP: Maso se nejlépe rozklepává v igelitovém pytlíku, nebo alespoň pod igeliťákem. Můžete je tak rozklepat vskutku dotenka. Na jednu půlku pak dáte plátek uzeniny, následuje sýr, pak zase uzeninu a překryjete masem. Můžete i promáznout křenem, případně dijonskou hořčicí - cokoliv vás napadne dobrého. Zamáčknete, obalíte ve starém známém trojobalu. Doporučuju strouhanku z čerstvého pečiva (v mixéru rozstrouháte i měkký rohlík) namíchanou s rozdrcenými corn flakes. Strouhanka z měkkého pečiva je hrubší a voňavější. Já ji dokonce občas míchám půl na půl - suchou jemnou a hrubší čerstvou. (Upozorňuji, že se z toho poté stane velikánský kus jídla.) Obalený řízek dejte do rozpáleného oleje (můžete do něj dát i kousek másla pro vůni) a zvolna smažte. Nejprve jen tak, když bude řízek růžovoučký, hezky opatrně otočit a dát pokličku. A hlídat... Vnitřek se spojí do jednolité jemné chutě. Pak na papírové ubrousky, okapat od omastku a na talíř ke kašičce.. Podat talíř jedlíkovi a včas ruku ucuknout.... Dobrou chuť všem d@niela
|