Jedním ze základních polotovarů ve studené kuchyni byl a zůstává aspik. Dříve se připravoval klasickým způsobem z telecích nožiček, případně z vepřových kůží, kořenové zeleniny, divokého koření, bílků a dalších nezbytných přísad. Práce to však byla zdlouhavá a náročná na čas.
Doporučuji dbát na to, aby vývar nebyl mastný. Pak by průhlednost aspiku nebyla taková, jakou potřebujeme. ![](http://obrazky.kudlanka.cz/koleno.jpg)
Potřebné ingredience: 1 vepřové uzené koleno 4 barevné papriky 2 lžíce nasekaných bylinek 4 lžíce vinného octa 1 lžíce soili 1 citrón, 2 lžíce cukru hrst divokého koření - bobkový list, nové koření a celý pepř 1 sáček sypké želatiny 2 lžíce olivového oleje Postup: Uzené koleno ostrým nožem oškrábeme a omyjeme. Vložíme ho do většího množství vody, přidáme divoké koření a uvaříme doměkka. Koleno pak vyndáme a necháme vychladnout. Pak ho nakrájíma na středně velké kousky a dáme stranou. Asi 600 ml vývaru z kolena přecedíme a nasypeme do něj želatinu. Dochutíme octem, solí, cukrem a šťávou z citrónu. Necháme zahřrát na 70°C a pak odstavíme. Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky. Nasypeme je na rozehřátý olivový olej a orestrujeme. Do odstaveného ochuceného vývaru přidáme nakrájené maso, papriky, nahrubo nasekané bylinky a zamícháme. Směs nalijeme do formy a dáme do chladničky zatuhnout. Poté aspik nakrájíme a ozdobíme bylinkami. Tak co, dali byste si? :-))) Flori@n
|