Zdejší dětičky se s tímhle jídlem furt můžou cpát a nejenom dětičky. Dají se jíst teplé i studené, k čaji, bílému kafi, ke grogu a pivu. Nikoho tím naprosto neurazíte. Ovšem odmítám poslouchat řeči o vysoké nutriční hodnotě a jak je to nezdravé jídlo. O té zdravosti nebo nezdravosti - no jak by asi řekl Saturnin:
- dědek se dožil 87 let a umřel na brigádě v lomu, a to jenom proto, že něj spadnul šutr... Hulil jako tovární komín, pil svých patnáct denně a furt eště honil ženský. Jeho snídaně - 20dkg slaniny opečené na pánvi, krajíc černého chleba, hromada cibule, malá slivovička a pivo, to bylo první kolo. V druhém si na pánvi na výpečku osmažil pět vajec, skývu černého chleba a zase slivovičku a pivo. No a pak vyrazil hákovat do lomu. Jó, co se týká těch vajec, zbyl po něm obzvláště chutný rodinný recept. Bába mu večer připravila rozklepnuté vejce - bílek zvlášť a žloutek zvlášť. On opekl bílek na tvrdo, trhanec, pak ho hustě posypal strouhaným česnekem (strouhátko jsem obdivoval), osolil, pálivá paprika a zalil žloutky a nechal celé jenom prohřát. Tohle (podle jiných zvrhlé jídlo) ocení teprve člověk ve vyšším věku a vyvinutými chuťovými brdečky, je to fakt mana nebeská.
No a bratranec umřel ve 45 letech v podporu ležmo za rukama. Nikdy nevzal do úst cigárko, nikdy nevypil ani slzu alkoholu, i co se týče piva, silně bigotních názorů. Souložil pochopitelně jen s vlastní ženou a to jen v neděli ráno před tím, než se šlo do kostela. Takže po něm zbyla docela neopotřebovaná a slušně zachovalá vdova. Živil se jakýmsi zrním v různých podobách a chlebovou polévkou, k pití jen čistá voda, prostě logicky zdravé a nutričně vyvážené jídlo - podle něj a někoho. Ale to jsme odbočili od původního tématu. Já samozřejmě nevařím klasicky, to na mě nikdo nemůže chtít, využívám prostě polotovarů. Kupte si České buchty, stojí asi tak třicetikorunu a tak 15-20dkg dobrých škvarků. Na ně trochu pozor, vyberte ty, kde řezník nesmažil masové odřezy, vylámete si pak zuby. Zkoušel jsem umlejt na strojku s velkými dírkami, není to ono, vypadá to příliš průmyslově.. Takže na prkénku nasekat na malé kousky. Těsto připravte dle návodu, nedávejte olej a promíchejte se škvarkama. Můžete to všechno trochu osolit. Nechte vykynout (1,5h), pak Kateřina z toho dělá středně velkomalé kuličky, na plechu je roztluče pěstí, posype hrubou solí (je docela k mání) a nechá pár minut ještě kynout. No a do trouby tak 120 stupínků a hlídat, mají mít barvu tak světlejšího kakaa. Jak je přepečete, dost tvrdnou. A máte jich pěknou hromádku za pár kaček, v obchodě jsou dost drahé. Dají se skladovat i v mrazáku, akorát ta sůl trochu zvlhne. Ale u nás se stačí dřív spucnout. Je to dost netradiční využití polotovaru na buchty, každej si myslí, že to je sladké, kdepák, těsto má inertní chuť a potom jenom ingredience. Franta Bouška
|