O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠKVARKOVÉ PLACKY PDF Tisk E-mail
Pátek, 16 květen 2008

Zdejší dětičky se s tímhle jídlem furt můžou cpát a nejenom dětičky. Dají se jíst teplé i studené, k čaji, bílému kafi, ke grogu a pivu. Nikoho tím naprosto neurazíte. Ovšem odmítám poslouchat řeči o vysoké nutriční hodnotě a jak je to nezdravé jídlo. O té zdravosti nebo nezdravosti - no jak by asi řekl Saturnin:  

- dědek se dožil 87 let a umřel na brigádě v lomu, a to jenom proto, že něj spadnul šutr...

 

 

 

 

     Hulil jako tovární komín, pil svých patnáct denně a furt eště honil ženský. Jeho snídaně - 20dkg slaniny opečené na pánvi, krajíc černého chleba, hromada cibule, malá slivovička a pivo, to bylo první kolo. V druhém si na pánvi na výpečku osmažil pět vajec, skývu černého chleba a zase slivovičku a pivo. No a pak vyrazil hákovat do lomu.

 

     Jó, co se týká těch vajec, zbyl po něm obzvláště chutný rodinný recept. Bába mu večer připravila rozklepnuté vejce - bílek zvlášť a žloutek zvlášť. On opekl bílek na tvrdo, trhanec, pak ho hustě posypal strouhaným česnekem (strouhátko jsem obdivoval), osolil, pálivá paprika a zalil žloutky a nechal celé jenom prohřát. Tohle (podle jiných zvrhlé jídlo) ocení teprve člověk ve vyšším věku a vyvinutými chuťovými brdečky, je to fakt mana nebeská.

 

 

     No a bratranec umřel ve 45 letech v podporu ležmo za rukama. Nikdy nevzal do úst cigárko, nikdy nevypil ani slzu alkoholu, i co se týče piva, silně bigotních názorů. Souložil pochopitelně jen s vlastní ženou a to jen v neděli ráno před tím, než se šlo do kostela. Takže po něm zbyla docela neopotřebovaná a slušně zachovalá vdova. Živil se jakýmsi zrním v různých podobách a chlebovou polévkou, k pití jen čistá voda, prostě logicky zdravé a nutričně vyvážené jídlo - podle něj a někoho. Ale to jsme odbočili od původního tématu.

 

     Já samozřejmě nevařím klasicky, to na mě nikdo nemůže chtít, využívám prostě polotovarů. Kupte si České buchty, stojí asi tak třicetikorunu a tak 15-20dkg dobrých škvarků. Na ně trochu pozor, vyberte ty, kde řezník nesmažil masové odřezy, vylámete si pak zuby.

 

 

     Zkoušel jsem umlejt na strojku s velkými dírkami, není to ono, vypadá to příliš průmyslově.. Takže na prkénku nasekat na malé kousky. Těsto připravte dle návodu, nedávejte olej a promíchejte se škvarkama. Můžete to všechno trochu osolit. Nechte vykynout (1,5h), pak Kateřina z toho dělá středně velkomalé kuličky, na plechu je roztluče pěstí, posype hrubou solí (je docela k mání) a nechá pár minut ještě kynout. No a do trouby tak 120 stupínků a hlídat, mají mít barvu tak světlejšího kakaa. Jak je přepečete, dost tvrdnou. A máte jich pěknou hromádku za pár kaček, v obchodě jsou dost drahé.

 

 

     Dají se skladovat i v mrazáku, akorát ta sůl trochu zvlhne. Ale u nás se stačí dřív spucnout. Je to dost netradiční využití polotovaru na buchty, každej si myslí, že to je sladké, kdepák, těsto má inertní chuť a potom jenom ingredience.

 

 

Franta Bouška

 

 

 

 

 

Komentáře (18)add feed
moje babička dělala : alena puntíkovaná
škvarkový placky z bramborovýho těsta - taky neměly chybu- akorát je nepekla v troubě, ale na plátu na kamnech. No mana nebeská...už jsem nikdy nic tak dobrýho nejedla
květen 16, 2008 09:40
... : bb
moje tchýně taky a všichni jsme se po nich mohli utlouct, nestačily se dopékat, slintající fronta u kamen je tahala babičce (tak jí říkali všichni, i nevnoučata) zpod rukou
moje babička na kamnech pekla bramborové bez škvarků, jedli jsme je jen maštěné máslem, někdo si mazal švestkovými povidly, výborné, nic jiného než mísu těchle placek jsem na celý den nepotřebovala
ale škvarkové placky dělala jen z kynutého těsta a ty mi nejedou, přijdou mi nevýrazné
květen 16, 2008 12:46
myx jsme je mazali : alena puntíkovaná
škvarkovým sádlem - někdy se ty škvarky namlely a daly do těch placek _ bylo to vynikající, záleželo na tom, zda jsme měli samotné škvarky, nebo škvarkový sádlo - chleba se škvarkovým sádlem a kyselá okurka - nic na světě se tomu nevyrovná
květen 16, 2008 12:57
já dělám škvarkovou pomazánku na toustíky, : Inka
umelou se škvarky za studena, najemno se nakrájí cibule, kyselé okurky a natvrdo vařená vajíčka, všeho přiměřeně, také osolíte opepříte a v kastrůlku rozehřejete a smícháte. Dají se jíst za tepla i studena na chlebě či vece, opečené nebo čerstvé. Je to dobrota.
květen 16, 2008 14:57
nojo ukecali jste mě : alena puntíkovaná
hned v pondělí koupím sádlo a udělám škvarečky - babička mě naučila dávat do vyškvařovaného sádla trošku mlíka. Škvarky pak úžasně voněj a křupou
květen 16, 2008 16:09
Jak moc pouzivate sadlo? : Bara
Vyskvarene sadlo v holandskych supermarketech neni. Mozna bych ho nekde nasla, ale musela bych strasne moc hledat, asi bych musela do "exotickych" obchudku s potravinami, ale nevim, nevim....
Moje kamaradka v Cechach bydli na vesnici, maji prase a kdyz dozije porazkove vahy, tak ho picnou a maji krasne vonave sadlicko a nejen na chleba. Jisku delaji na sadle, cibulku na sadle, rizky pecou na sadle, bramboraky na sadle, pod maso sadlo, dokonce i do buchet. Oba jeji rodice maji pres osmdesat, ona sama zdrava jak ripa, zadne diabetes, cholesterol nebo zkornatele zily atd. A takovych lidi znam vic, dokonce i moje rodina dela hodne na sadle.
Takze mne to pripada, ze sadlo zas az tak moc skodlive neni. Posolenej krajic vonavym sadlem, ach boze, to je prece lahudka.....

květen 18, 2008 19:55
... : no Báro
já myslela syrový sádlo a vyškvařit si ho doma
květen 18, 2008 21:59
no víš, : alena puntíkovaná
já na sádle a na másleš vyrostla - krmila mě babička, která odmítala jíst "margaríny" neb tak činila celou válku a ta již skončila. Pravda je, že v této zemi vyrostly na sádle celé generace a byly naprosto v pohodě. Olivový olej a podobně tady neexistoval - nerostou tu přece olivy. Lidi jedli co bylo k dispozici a jejich organizmus se tomu přizpůsobil.
květen 18, 2008 22:15
Baro, : Cesky
tady taky cerstvy sadlo neznaj... to, co prodavaj jako sadlo bez uskladneni v chladaku a zabaleny v uhledny papirovy krabicce, je tak plny ecek, ze se to zarucene nikdy nezkazi smilies/undecided.gif A tak jsem objela vsechny (3) mistni supermarkety a zacla loudit a skemrat, az jsem vyzebrala nekolik kilo!!! syrovyho tlustyho z prasete, ktery tu bezne odkrajujou a vyhazujou. Hruza! A tak mi to dali, zadarmo, a ja si vyskvarila sadlicko vlastni, domaci a dobry. smilies/tongue.gif Tak se zkus poptat v kramech, treba tam to tlusty taky vyhazujou?
květen 19, 2008 06:31
Ceskymo, : Bara
nemam problem ziskat sadlo, protoze oproti tobe to mam do Cech co by kamenem dohodil (necelych 1000 km), dalo by se rici za rohem a jsem tam 3-4 za rok. Me jenom zajimalo jak hodne lidi pouziva sadlo, kdyz tady na kazdem kroku slysim, jak jsou zivocisne tuky skodlive lidskemu zdravi - cholesterol, pruchod zil atd. atd. Znam i jedince co odkrajuji okraje z opecene kotlety !! Vzdyt takova upecena prorostla krkovicka, nebo "libovy" bucek s krenem a k tomu jedno orosene.......
hlavne zdravicko!!! Mejte se.
květen 19, 2008 17:21
no to je přesně ono : alena puntíkovaná
dřív ani oleje ani umělý tuky nebyly - ty zavedl až Hitler. Lidi se živili tím co bylo - tedy mastili máslem nebo sádlem - jak kráva, tak koza, tak prase byla v těchto končinách běžná zvířata. A jelikož na tom vyrostly dlouhé generace lidí, tak to zas až tak zdraví škodlivé nemohlo být. Myslím, že všechno to strašení cholesterolem je výmysl výrobců umělých tuků. Navíc, doktoři vám každou chvíli beztak tvrdí pokaždé něco jiného. Když se mi narodil první syn, tak se razilo, že se nesmí pudrovat, ale mazat olejem - u druhého synka zas byl dětskej olejíček přímo zhouba a mělo se zapudrovávat. Když se mi narodila neteř, tak byl přísnej zákaz olejování a pudrování a muselo se mazat krémem. Je div, že děti tyhle akce přežily ve zdraví. Když někdo "tlustý" nerad - tak ať ho prostě nejí a nevotravuje druhý. I v anglosaském světě se vždycky jedla slanina i bůček. Mám anglickou kuchařku (originál z Anglie) a to byste koukali, co je tam receptů na úpravu bůčku. Jo poradím vám báječnou věc, kterou jsem zvedla i tady. Pečete-li bůček, napíchejte do něj seshora pár hřebíčků (myslím koření - ne hřebíky), tím pečením se úplně rozpustí v tom mase, které má pak vynikající chuť.
květen 19, 2008 20:07
Aleno, : Bara
myslis, ze by se opravdu nasla kucharka ktera by tam natloukla par hrebiku (ne koreni)?
Tys me tedy rozesmala tim tvym upresnenim.
květen 19, 2008 20:22
no počkej to není sranda : alena puntíkovaná
v hospodách se za účelem rychlého změknutí masa používají železné háky (takové ty co se na ně věší maso) - hák se rozžhaví a hodí se k pečícímu se masu - když povychladne - tak znovu - nevím proč, ale funguje to. Kuchaři tento trik běžně používají. Tak si třeba někdo může myslet, že může podobně použít i hřebíky. A pak, znám dost kuchařek, který jsou - z neznalosti věci - klidně schopný natlouct hřebíčky (železné) do masa, v naději, že je to nějakej čarodějnickej trik, co jim pomůže vytvořit poživatelný pokrm.
květen 19, 2008 21:11
tak jsem si vzpomněla.... : d@niela
Kdysi dávno jsem pracovala na Barrandově. Byla tam se mnou i jedna dramaturžka, nesmírně primovní ženská, ale...
Ale jak se v práci - a nejen v práci - vyrovnala či dokonce předčila chlapy, tak stejně byla naopak neúspěšná jako ženská. (Tzn. kterej před ní neutekl, byl její a vařit taky neuměla... smilies/grin.gif)
No, a já se jednou nachomejtla k neskutečný debatě...
povídala si s jednim kámošem, jak a co včera zase zvorala. Chtěla zapůsobit, tak si "ve městě" (my byli na kopci) koupila remosku, kuřátko "kravích rozměrů", máslo, kmín a asi kilo smažených brambůrek. Tenkrát byla - myslím, že v Jaltě - obrovská rybárna, kde se prodávaly za pár šupů luxusní brambůrky na kila...
Doma vyjmula kuřátko z igeliťáku, vložila do remosky, obložila nakrájeným máslem, posypala kmínem, podlila vodou, remosku přiklopila a zapnula.
Asi si řeknete - co na tom mohla zmršit? No, zmršila...
Tenkrát se ještě prodávaly běžně kuřata, která měla uvnitř igelitový pytlík s drůbky...

Tím prý veškeré její další kulinářské pokusy skončily. Na důkaz toho tašku s remoskou druhý den věnovala sekretářce.

květen 19, 2008 21:36
Teda devcata, : Cesky
zapremejslela jsem nad hrebikama v mase - a mam takovej pocit, ze by to mohlo fungovat! Prece ten hrebik, zvlast, kdyz bude dost dlouhej, by mel vodit krome jinyho i teplo - a tim padem by se to maso melo propect rychlejc, ne? Dejte vedet, kdo to uz zkusil, docela by me to zajimalo. Jinak Alenko ty hrebicky taky vyzkousim, jeste jsem to nikdy neslysela... ale ty kovovy hrebiky budou asi pokus cislo 1 !!! smilies/wink.gif
květen 20, 2008 20:21
Ceskymo, : Bara
radsi to nezkousej, jeden tam zapomenes a muzes si na tom zlomit zub a nedej boze ho treba spolknout. V tom pripade to musis zapit colou, hrebik zrezavi, chemickou reakci se rozlozi a...
Ja radeji zkusim ty hrebicky koreni.

U nas je zima, pry opozdeny Pakrac, Servac a Bonifac, docela me tihle chlapi stvou.
květen 20, 2008 21:07
U nás : Ivule
si jeden mladej kluk vzal Romku.No,cikánka jak Brno,jeden čas žila i na Slovensku.. Asi ho měla hodně ráda,protože se snažila žít kulturně,učil ji spoustu věcí.Jednou dělali spolu svíčkovou a on že skočí do džbánku pro pivo.A ona ať do toho za chvíli dá šlehačku. Ve výčepu potkal kamaráda a zakecal se tam...no a ona si pro něj přišla,ať se jde na ten oběd podívat,že se jí to nezdá...No bodejť!Nastříkala na to krásný masíčko čokoládovou šlehačku ve spreji...Takže není hřebíček jako hřebíček...
srpen 29, 2008 21:23
Dobrý nápad : Břeclavanka Marie
To je dobrý nápad s těmi buchtičkami ze škvarků. Hned to vyzkouším. Doposud jsem jedla jen netučné a hlavně rostlinné jídlo a nakonec jsem zkončila na operačním stole s poškozenými a ucpanými cévami srdce. Tak teď to trochu měmím a zdá se, že to funguje. Dříve jsem měla cholesterol 6,9 a teď mám něco přes 3. Moc necvičím, jsem už stará - 72 let, moc nechodím, jezdím autem (5x operace kyčlí) a tak mám potěšení z toho, když mohu rodince něco dobrého uvařit. Zdravím všechny. M.
červen 15, 2009 11:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]