O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TO JE ALE HUMUS... NE! TO JE HUMMUS!!! PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 09 červen 2022
Cizrnová pomazánka aka hummus | HLAVU VZHŮRUNojo, není humus jako hummus, ten se dvěma "m" je bezva dobrota. A kupodivu zdravá, sice to má nějaké ty kalorie, ale pořád lepší, než flák bůčku nebo čtyři větrníky. Já vím, že ze mne mluví tak trochu závist, že je na světě plno lidí, kteří si ty proklaté dobroty mohou bez výčitek a hlavně bez sebemenších následků na tajli dát. Taky jsem taková bývala, jo jo. Ale zas - když jsem se jako mladá trápila, tak jsem mohla sníst celou školní jídelnu na posezení, a byla jsem šlank. Teď, když mám nějaký ten srdcebol, tak to zajídám. "Co já už na tom světě mám, nikdo už na mne není a nebude zvědavej, jsem jen protivná bába..." A šup, vyhrabu utajenou čokoládičku.

 

 

 

Hummus je studený pokrm levantského původu.

Připravuje se z uvařené a rozmačkané cizrny smíchané se sezamovou pastou, které se říká tahini. Nechybí v něm olivový olej, citronová šťáva, sůl a česnek. Oblíbený je zejména v oblasti Středního východu, ale rozšířil se do světa díky své výborné chuti a prospěšným vlastnostem.

Název je odvozen z arabského ḥimmaṣ - cizrny, základní složky tohoto jídla. Nejstarší recept na pokrm podobný současnému humusu, se ale obešel bez tahini a česneku, pochází ze 13. století z Egypta. Hummus se v současné podobě poprvé objevil až na konci 19. století v Damašku. 

Jiná pověst říká, že se zrodil za sultána Saladina, který se proslavil boji s křižáky. Ať už je pravda jakákoliv, patří dnes k nejstarším připravovaným jídlům na světě.

 

 

Ale teď pozor – pokud chcete odpudit to sádélko,

co se na vás kdesi drží, je hummus to pravé.

 


 

Domácí hummus - ingredience

 

 

Váže na sebe vodu a rychle vyvolá pocit sytosti, přispívá proto k boji proti obezitě.

Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a E, kyselinu listovou, hořčík, železo, vápník, zinek, draslík.

Díky cizrně, sezamovému semínku a olivovému oleji je hummus bohatý na nenasycené tuky. Tyto tuky jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku a mají na lidské zdraví mnohem příznivější vliv než tuky nasycené, které se vyskytují zejména v živočišných potravinách.

 

Teď vám představím recept naprosto nejzákladnější, se kterým můžete vesele pracovat dál a ochucovat ho. Na konci receptu najdete tedy i tipy, jak ho ozvláštnit.

 

INGREDIENCE:

 

400 g cizrna (předvařená) nebo (1 x plechovka = 400 g)
2 lžíce tahini (24 g)
60 ml ledové vody
5 lžic olivového oleje (100 ml)
1 lžička římského kmínu (5 g)
1 lžička červené papriky (5 g)
1 špetka soli (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)

(to je množství na cca 6 porcí)

 

 

Pokud chcete hummus připravit opravdu super rychle, čapněte již uvařenou sterilovanou cizrnu, kterou před mixováním propláchněte vodou a nechte ji odkapat. Zde je to především na vašem mlsném jazýčku a trpělivosti. A chcete-li být více tradiční, a vychutnat si echt chuť cizrny, nechte sušenou cizrnu před přípravou alespoň 8 hodin bobtnat v dostatečném množství vody. Poté ji slijte a propláchněte a postupujte dále.

 

 

 

Domácí hummus - vše rozmixujeme

 

 

 

Do mixéru tedy vhodíme cizrnu a přidáme většinu olivového oleje, pár lžic ledové vody (opravdu ledové, to je prostě tradice) a všechno koření – papriku, česnek, římský kmín a také tahini a sůl.
Směs by měla být krásně hladká a pokud by se vám zdála příliš hutná, přidejte ještě trošku olivového oleje. A je hotovo!

K hummusu se skvěle hodí na špalíčky nakrájené různé druhy zeleniny – mrkev, řapíkatý celer, okurka. Výborný je také dobrý pita chleba nebo libanonský chléb – obé se dá již velmi jednoduše
koupit v každém supermarketu nebo připravit doma.

 

DALŠÍ MOŽNOSTI OCHUCENÍ:

 

  • s kořením – přidejte čerstvé bylinky – koriandr, bazalku nebo třeba pažitku.
  • se sušenými rajčaty – přijdete je buď přímo před mixováním, nebo je jen lehce posekejte a přidejte až do hotové směsi
  • promixujte jej společně s červenou řepou
  • vyzkoušejte zvláštní chuť kari nebo kurkumy
  • přidejte medvědí česnek, pokud je jeho sezona

 

Ať vám chutná!

 

 


Komentáře (4)add feed
... : d@niela
Asi vám došlo, že ten úvod je ode mne - ta Pavlínka - paní Pája - je velmi krásná a štíhlá dívčina.
Každopádně ten hummus je fajn, pokud si ho ochutíte, tak je super k tomu miska jakékoliv zeleniny. A hned je jedno jídlo za vámi...
JEDNODUŠE:
přijde čas, kdy člověk nemůže zbodnout všechno, na co by měl zrovna chuť, ale musí počítat hlavně s tím, kolik pohybu a námahy vydá - takže pokud nula nula skoro nic, tak holt se musí jíst velmi střídmě.
Viděla jsem v Americe lidi, kteří se "pyšnili" váhou kolem dvou metráků...
červen 10, 2022 07:43
... : *deeres*
Tak to si fakt nedám, ne nadarmo hnusnému jídlu říkáme humus. Už jenom chuť římského kmínu by mne odradila od konzumace. To si raději udělám hrachovou kaši se smaženou cibulkou, kyselou okurkou a aby to nebylo tak chudý, taky kouskem uzenýho.
červen 11, 2022 05:35
... : Bara
Ja tam rimsky kmin ani papriku nedavam. Jen strouzek cesneku a trochu citronove stavy....pro zmenu, spetku chilli.
červen 11, 2022 12:54
... : Jiri Bilina
Pokud je ten rimsky kmin "cumin", tak to si odpustim. Ale jinak je hummus fakt dobrota.
A cesneku radeji vice! smilies/smiley.gif
červen 12, 2022 05:49
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]