O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
TO JE ALE HUMUS... NE! TO JE HUMMUS!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
Čtvrtek, 09 červen 2022 | |||
![]()
Hummus je studený pokrm levantského původu. Připravuje se z uvařené a rozmačkané cizrny smíchané se sezamovou pastou, které se říká tahini. Nechybí v něm olivový olej, citronová šťáva, sůl a česnek. Oblíbený je zejména v oblasti Středního východu, ale rozšířil se do světa díky své výborné chuti a prospěšným vlastnostem. Název je
odvozen z arabského ḥimmaṣ - cizrny, základní složky tohoto jídla. Nejstarší
recept na pokrm podobný současnému humusu, se ale obešel bez tahini a
česneku, pochází ze 13. století z Egypta. Hummus se v současné podobě poprvé
objevil až na konci 19. století v Damašku. Jiná pověst říká, že se zrodil za sultána Saladina, který se proslavil boji s křižáky. Ať už je pravda jakákoliv, patří dnes k nejstarším připravovaným jídlům na světě.
Ale teď pozor – pokud chcete odpudit to sádélko, co se na vás kdesi drží, je hummus to pravé.
Váže na sebe vodu a rychle vyvolá pocit sytosti, přispívá proto k boji proti obezitě. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a E, kyselinu listovou, hořčík, železo, vápník, zinek, draslík.
Díky cizrně, sezamovému semínku a olivovému oleji je hummus bohatý na nenasycené tuky. Tyto tuky jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku a mají na lidské zdraví mnohem příznivější vliv než tuky nasycené, které se vyskytují zejména v živočišných potravinách.
Teď vám představím recept naprosto nejzákladnější, se kterým můžete vesele pracovat dál a ochucovat ho. Na konci receptu najdete tedy i tipy, jak ho ozvláštnit. INGREDIENCE:
400 g cizrna
(předvařená) nebo (1 x plechovka = 400 g) (to je množství na cca 6 porcí)
Pokud chcete hummus připravit opravdu super rychle, čapněte již uvařenou sterilovanou cizrnu, kterou před mixováním propláchněte vodou a nechte ji odkapat. Zde je to především na vašem mlsném jazýčku a trpělivosti. A chcete-li být více tradiční, a vychutnat si echt chuť cizrny, nechte sušenou cizrnu před přípravou alespoň 8 hodin bobtnat v dostatečném množství vody. Poté ji slijte a propláchněte a postupujte dále.
![]()
Do mixéru tedy vhodíme cizrnu a přidáme
většinu olivového oleje,
pár lžic ledové vody
(opravdu ledové, to je prostě tradice) a všechno koření – papriku, česnek, římský kmín
a také tahini
a sůl. K hummusu se skvěle hodí na
špalíčky nakrájené různé druhy zeleniny – mrkev, řapíkatý celer, okurka.
Výborný je také dobrý pita
chleba nebo libanonský chléb – obé se dá již velmi jednoduše
DALŠÍ MOŽNOSTI OCHUCENÍ:
Ať vám chutná!
|
< Předch. | Další > |
---|