O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
ŠKUBÁNKY - JÍDLO DOBRÉ, JÍDLO LEVNÉ |
Čtvrtek, 03 březen 2022 | |||
Příprava škubánků, kucmochu, kucmouchu, trpalky, šuperlíků, rejpulce,
šlejšků a nositele mnoha dalších názvů může být rozmanitá. Mohou být
slané, sladké, smažené i nesmažené, uškubnuté z těsta lžící, ve tvaru
šišky, placky, ale i větších „útvarů“. Používá se máslo i sádlo, jak do
těsta, tak na opečení i polití. Jo, a jedná se původně o jídlo postní,
objevovalo se na stolech většinou v pátek a během všech ostatních
křesťanských postních dnů.
Vzpomínám, že to bývalo časné jídlo za mého mládí. A pak i za ranného dětství mých dětí. Podávaly se jako samostatný pokrm jen tak se salátem, ale i jako příloha k zelenině a masům. Škubánky na všemožné způsoby u nás byly vždy velmi oblíbené.
POSTUP:
Nejdříve oloupeme brambory, nakrájíme na čtvrtky, dáme je do hrnce a zalijeme vařící vodou, aby byly úplně ponořené, posolíme a vaříme skoro do poloměkka. Vodu slijeme a zachytíme do misky, brambory trochu rozšťoucháme, přidáme máslo na vločky, zasypeme moukou a zalijeme asi polovinou slité vody, zakryjeme pokličkou a necháme stát asi 20 minut v teple, aby se mouka propařila. Poté brambory ještě rozmačkáme a vařečkou zpracujeme v hladké tuhé těsto. Dochutíme ještě solí.
Z těsta pak vykrajujeme nočky, které opečeme na rozpálené pánvi do zlatova. Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli nadrobno. Slaninu vyškvaříme a přidáme cibulku. Společně opékáme do křupava. kdo má rád sádlo, opeče na sádle, mají pak výraznější chuť. INGREDIENCE:
1 kg brambor 150 g mouky (polohrubá i hrubá) Slaninu, cibulku, Sůl, olej či sádlo
Škubánky na sladko si můžete ukuchtit podle rovněž velice jednoduchého receptu zde:
Tak ať se vám povedou, d@niela
|
< Předch. | Další > |
---|