O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KUŘE, KUŘE, A ZASE KUŘE! PDF Tisk E-mail
Středa, 26 březen 2008

Drazí kuchtíci, začátečníci i mírně pokročilí, pokud si snad lámete hlavu nad tím, čím uctít hosty pozvané na večeři, mám tu jeden zajímavý návrh - na jednu super dobrotu. Doufám, že ji vyzkoušíte, posléze zařadíte natrvalo do svého jídelníčku a hlavně - douvám, že vám bude hodně chutnat! Tak - a nyní ten recept: 

Tentokrát vám provětrám vaše trouby (ne, opravdu jsem se nechtěla dotknout vaší drahé polovičky!)...

 

 

Úplně obyčejné, leč velmi chuťově vydařené  

pečené kuře

 

Pro 4 osoby:

1 celé kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky

(je to s podivem, ale kuře pečené vcelku chutná tak nějak lépe)

1 lžička soli

1 špetka kmínu

3 vrchovaté lžíce vepřového sádla

 

postup:

 

1. Předehřejte troubu na 220°C. Celé kuře nebo čtvrtky omyjte pod studenou tekoucí vodou. Pokud je kuře vcelku, nezapomeňte dobře vypláchnout také břišní dutinu. Přebytečné kousky kůže neodstraňujte, na to bude dost času po upečení. Malým kouskem provázku (z přírodního, ne umělého vlákna) k sobě svažte koncové díly stehýnek, nejlépe to jde, když je před tím překřížíte přes sebe. Neberte tento úkon pouze jako samoúčelné vylepšení tvaru, které opeřenci zabrání vypadat přehnaně vyzývavě. Kuře zaujme kompaktnější tvar, konce stehen se zbytečně nevysuší a v masu zůstane více šťávy.

 

2. Připravené kuře osušte papírovými utěrkami a celé ho potřete dvěma lžícemi sádla - nejlépe to samozřejmě jde rukou. Zbývající sádlo vložte do břišní dutiny. Pokud máte jen kuřecí čtvrtky, dejte zbytek sádla na dno pekáčku, ve kterém se budou péct. Maso osolte na povrchu i uvnitř a lehce posypte kmínem. Nasolení kůže pomáhá získat křupavost. Můžete ji do kůže také vetřít pomocí prstů.

 

 

3. Kuře položte do pekáčku, který bude jen o málo větší, než samotný pták. Nejprve by se mělo péci prsní, masitou stranou dolů. O šťavnatá stehýnka se totiž hlásí snad všichni strávníci, zatímco u sušších a tužších prsou zůstávají hlavně dočasní držitelé diet. Když však použijete vepřové sádlo a první půlhodinku pečení ponecháte opeřence prsíčky dolů, stane se téměř zázrak. Prsa zůstanou plná báječné šťávy a jejich konzistence ani chuť rozhodně nebudou připomínat slisované piliny.

 

     Protože by se však kůže snadno přichytila k plechu a po otočení by kuře nevypadalo zrovna dokonale, doporučuje se kuře podložit několika obyčejnými špejlemi. Pokud snad máte, stejně jako já, problém v patřičné chvíli v kuchyni lokalizovat balíček špejlí, použijte namísto nich konce křidýlek. Oddělte je kuchyňskými nůžkami v druhém kloubu od konce, kuře tak přijde jen o bezcennou část - kůží potažené tenké kosti, spojené jedním kloubem.

 

     Těmito kousky pak kuře podložte. Kuřecí čtvrtky se pochopitelně v průběhu pečení neotáčejí, narovnejte je do pekáčku kůží nahoru a nic kromě sádla pod ně už nedávejte.

 

4. Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a ihned zmírněte teplotu na 190°C. Po 15 minutách pečení nalijte do pekáčku ke kuřeti šálek horké vody, nelijte však vodu přes maso. Zabráníte tak vypečenému tuku, aby prskal na topná tělesa v troubě a vytvářel oblaka štiplavého dýmu.

 

5. Po dalších 15 minutách pečení vyndejte pekáček z trouby a otočte kuře prsíčky nahoru. Zároveň můžete odstranit špejle nebo konce křídel. Po tomto otáčecím manévru vraťte kuře zpět do tepla. Tímto okamžikem začněte kuře každých 10-15 minut až do konce pečení přelévat vypečeným tukem z pekáčku. Pokud je šťávy příliš málo, doplňte ji dalším šálkem horké vody.

 

6. 40 minut od otočení kuřete by mělo být maso hotové. Můžete se o tom přesvědčit tak, že zapíchnete dlouhý tenký nůž do nejsilnější části stehna nebo prsa. Když nůž vytáhnete, začne z místa vpichu po chvíli vytékat šťáva. Pokud je čirá, máte před sebou dobře propečené kuře. Jestliže je však ještě trochu růžová, pokračujte v pečení dalších 15 minut.

 

7. Upečené kuře vyndejte z trouby a celý pekáček i s masem zakryjte alobalem. Počkejte 5 minut, maso si odpočine a bude se lépe krájet. Nyní můžete libovolným způsobem maso nakrájet, případně také odebrat přebytečnou kůži.

 

 

 

.
.

     Zdá se vám celý postup příliš složitý a pracný? Buďte bez obav, kuře se v naprostém pořádku dopeče i bez té míry pozornosti, kterou jsem uvedla. Jde to i bez podlévání a přelévání, bez otáčení i bez sádla. Právě proto je pečené kuře tak vděčné.

Ale to moje  jediné, dokonalé, šťavnaté a plné chuti, je právě toto.

 

 

To vaše možná bude zrovna takové.

 

Florentýna

 

 

 

Komentáře (7)add feed
Florentynko, : Ceskymo
tak za tohle by te amici asi zbili:
"konce křidýlek. Oddělte je kuchyňskými nůžkami v druhém kloubu od konce, kuře tak přijde jen o bezcennou část - kůží potažené tenké kosti, spojené jedním kloubem."
Prave ty konecky tech kridylek tu ruzne korenej a vopejkaj a vsichni po nich blaznej, ale neptej se me proc, kdyz je to stejne jenom kuze a kost smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
A dekuju za ten predpis, pouzit sadlo me myslim jeste nenapadlo, zkusim! smilies/wink.gif
březen 27, 2008 05:02
Jak jednoduché, že ? : wendy
My kuřata milujeme, nemusí být 100x jinak, stačí dobře upečené, to se nám prostě nepřejí, tak tohle určitě vyzkoušíme, dík za tip, takových není nikdy dost !
Co se křidélek dotýče, když se jich nashromáždí víc, nebo je lze koupit u řezníka na váhu, tak se upečou s různým kořením a my je podáváme místo smažených brambůrek.
březen 27, 2008 06:46
Přidávám se k Amíkům :) : Míša šíša
Konce křidýlek jsou to nejlepší z celého kuřete smilies/grin.gif
Americká Buffalo Chicken Wings jsou naprosto úžasná a já si na ně nechávám vozit z US speciální pálivou omáčku.
březen 27, 2008 09:14
konečně návrat k přírodě : alena tečkovaná
kdybyste ještě před pár dny vyslovili slovo "sádlo" tak 98 procent místního osazenstva dostalo ujímání. Já tímto způsobem za komoušů vyráběla kachnu ze slepice. Uvařit slepici v papiňáku do poloměkka a pak péci na sádle pěkně s česnekem, kmínem, marjánkou,šalvějem a trochou libečku... nikdo nepoznal, že to není kachna a ještě byla slepičí polívčička.
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 27, 2008 09:23
Ali znamenám si ! : wendy
Posledně jsme pekli kurča na husím sádle...jen tak ho opékali, otáčeli a polévali osolené zvíře tím sádlem. Dost dobrý recept, co ?
březen 27, 2008 10:47
Kuře jinak : Míša šíša
Tak jsem si právě na jednom foodblogu přečetla, že naše oblíbená a nezapomenutelná Betty Mac Donaldová by právě včera oslavila 100 let od svého narození. A tak sem házím link, abyste si to připomněli se mnou a případně si podle uvedeného receptu připravili sendviče Monte Christo, které dělal Bettyn manžel Don. Vzpomínáte?
"... áratka! Yndejte ty árátka!!"

http://www.kramlik.blogspot.com/

březen 27, 2008 12:59
potvrzuju, sádlo dodá šťávu, jemnost i sušině : bb
na kmíně a sádle peču kuře, když dostaneme chuť na kachnu se zelím a klouzáky, ale schází ta kachna, používám kachní sádlo
stejně tak k zelí králíka na sádle a s kmínem, a ještě kousek bůčku k tomu, aby nebyl suchý
březen 27, 2008 19:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]