O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FAZOLOVÝ GULÁŠ JEDNA BÁSEŇ PDF Tisk E-mail
Středa, 01 prosinec 2021
Kudlanky a Kudlánci, rádi byste si v sychravých dnech uvařili něco rychlého, sytého, zahřívacího a ještě ideálně z jednoho hrnce? Fazolový guláš je ta pravá volba. Stačí pár surovin, které možná už teď máte doma po ruce. Mj. věděli jste, že naši předci jedli luštěniny téměř denně? Masité pokrmy konzumovali spíše výjimečně. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin a tak díky nim můžeme omezit každodenní konzumaci masa.


 

Svým složením nám luštěniny velmi prospívají – chrání naše cévy, srdce, posilují trávení i imunitu. Obsahují zdravé tuky, mnoho minerálních látek (například draslík, hořčík, železo, vápník…) a vitamínů (zejména skupiny B a velmi důležitou kyselinu listovou). Jsou důležitým zdrojem vlákniny. Proto by byla škoda je do jídelníčku nezařazovat pravidelně.

 

Vyzkoušejte super jednoduchý a výborný guláš.

Zdravé jídlo vám musí chutnat, jinak ho totiž v jídelníčku dlouho neudržíte.

 

 


 

Suroviny (2 porce):

  • 120 g červených fazolí (konzerva nebo vařených)
  • 280 g oloupaných brambor
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g uzeného tofu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • sušená majoránka
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • 500 ml zeleninového vývaru (použít můžete i z kostky, např. značka Sonnentor)
 
 
Postup:
 

Brambory nakrájejte na menší kousky, cibuli nadrobno a česnek na plátky.

Uzené tofu na kostky.

Na oleji zpěňte cibulku, zaprašte ji trochou mleté papriky a majoránkou.

Vsypte tofu a chvíli společně restujte.

Přidejte brambory, fazole a vše zalijte vývarem.

Nechte pozvolna vařit, tak, aby se tekutina z větší části vyvařila a brambory se uvařily do měkka. Brambory guláš přirozeně zahustí.

Kdo má rád guláš pikantní, může přidat nasekanou chilli papričku.

 

Podávat můžete s chlebem (třebas kváskovým žitným), nebo jen tak.

Místo zeleninového salátu doporučujeme fazolový guláš doplnit o salát z kvašené zeleniny (např. pickles) nebo kysaného zelí.

 

 

Krásný den, všechny zdraví a dobrou chuť přeje

Kristýna Ostratická

nutriční expertka & profesionální kuchařka

 


 

Restart jídelníček na hubnutí

 

 

 PS: Chcete tip na originální dárek pro maminku,

kamarádku nebo kolegyni?

Naše KUCHAŘKY,

které nejen ušetří čas v kuchyni,

inspirují chutnými a zdravými recepty,

ale dostanou vás i do formy...

 

A to se vám či vašim obdarovaným blízkým

bude po Vánocích velice hodit, co říkáte?

KONTAKT ZDE


 

 

 

Komentáře (8)add feed
... : Josef
Sorry jako. Ale co jako je v tom objevnýho, teda kromě toho, že místo buřta dám uzený tofu?
prosinec 02, 2021 06:59
... : pavlinaA
no, právě že výjimečně nedlabes ten odpadkovej humus...
prosinec 02, 2021 07:54
... : doktor
Gulášky miluji.Prim má hlíva a fazole.Bezva odpoledne.
prosinec 02, 2021 14:49
... : *deeres*
Odpadkovej hnus je tofu, klidně vynechám a použiji kvalitní špekáček od soukromníka. Cibuli nezpěním, ale mírně osmažím na trošce sádla. Taky tam necpu žádný vývar a už vůbec ne řepkový olej. Zahustím 12%ní smetanou s trochou zaklechtané hladké mouky.
Vynechám i majoránku, používám bobkový list, nové koření a chilli.
Připouštím, že každý má jiné chutě, ale tofu, to asi nebude kulinářský zážitek?
Sójový bílkovinný izolát, který zůstával jako odpad při výrobě sojového oleje, se začal využívat jako levná náhražka bílkoviny do mnoha potravin. Dnes soju najdete v cukrovinkách, pečivu, sušenkách, dokonce i v instantních polívkách.Tak trochu výživový omyl.
Sója je obtížněji stravitelná než ostatní luštěniny. Stejné chuti, vůně a vzhledu, jako mají přirozené potraviny, výrobci dosahují přidáním nejrůznějších aditiv.
„V roce 1994 byla první geneticky modifikovaná sója uvedena na americký trh společností Monsanto. Zatímco ceny potravin po celém světě stále rostou, klesá dostupnost sójových bobů bez geneticky modifikovaných organismů. A proto se výrobci v Asii uchylují k používání geneticky modifikovaných sójových bobů. Dnes je nejméně 90 procent veškeré sóji geneticky upraveno.“Wiki
prosinec 02, 2021 23:01
... : doktor
deer,dávám za pravdu tofu je humus!

prosinec 03, 2021 13:40
... : mamča
Já naštěstí dosud netušila, že nějaké "tofu " existuje. Díky za vysvětlení.
prosinec 04, 2021 06:39
... : Josef
No, to já jsem tušil, že existuje, už jsem to párkrát slyšel. Akorát jsem to asi ještě nikde neviděl.
Proti chutnejm náhražkám v podstatě nic nemám. Rád vzpomínám třeba na španěláky REMA v kantýně. Byly fakt jedlý.
prosinec 04, 2021 18:15
... : mamča
Josef : Nojo, pátek = REMO plátek :-)
Vzdálená vzpomínka na "závodní" jídelnu na úřadě. smilies/cheesy.gif
prosinec 05, 2021 07:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]